Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 50 νεκροί από την καταιγίδα Ήτα

2957025.jpg.b36d4b57f1c9a4403014fce5962b1bac.jpg

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε η καταιγίδα Ήτα.

Η καταιγίδα, που χαρακτηριζόταν ως την Τετάρτη ισχυρός κυκλώνας από τους μετεωρολόγους, ήδη έπληξε άλλα κράτη της κεντρικής Αμερικής, αφήνοντας στον διάβα της εκτεταμένες καταστροφές και νεκρούς.

Οι Αρχές της Ονδούρας έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά θύματα, ενώ ΜΜΕ της Νικαράγουας έκαναν λόγο για δύο νεκρούς εργαζόμενους σε ορυχείο εξαιτίας κατολίσθησης λάσπης.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/gouatemala-toulaxiston-50-nekri-apo-tin-kategida-ita

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Mπαινει εδω αλλα ανετα θα χωρουσε και στο τοπικ Ειδησεις περι κλιματικης αλλαγης.

 Ένα ζευγάρι σέρφερ στη βορειοδυτική άκρη της Ιρλανδίας έκανε μια ασυνήθιστη ανακάλυψη που ξεβράστηκε στην ακτή - μια κάψουλα χρόνου που είχε ρίξει στον αρκτικό πάγο το πλήρωμα ενός ρωσικού πλοίου.

Οι Conor McClory και η Sophie Curran από τις περιοχές Gweedore,και County Donegal, δήλωσαν ότι εντόπισαν το μεταλλικό αντικείμενο στην ακτή ενώ μιλούσαν  περί συνθήκων της θάλασσας για σέρφινγκ.

«Όταν το είδα, πρώτα σκέφτηκα ότι ήταν ένας χαλύβδινος σωλήνας ενός πλοίου, μετά το σήκωσα και είδα ότι υπήρχε χαρακτική πάνω του. Νόμιζα ότι ήταν μια βόμβα τότε», δήλωσε ο McClory στο Donegal Daily. «Όταν είδα την ημερομηνία, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι στάχτη κάποιου, οπότε δεν το άνοιξα».


Ο McClory έδειξε τη χαρακτική σε έναν γνωστό που μιλά ρωσικά και μετέφρασαν τη χαρακτική και αποκάλυψαν ότι ήταν μια κάψουλα χρόνου.

Η κάψουλα ανοίχτηκε και ο McClory ανακάλυψε μηνύματα στα ρωσικά και στα αγγλικά από το πλήρωμα και τους επιβάτες των 50 Years of Victory, ένα ρωσικό παγοθραυστικό πυρηνικό πλοίο  που έβαλε την κάψουλα στον Βόρειο Πόλο το 2018.

Ο κύλινδρος περιείχε επίσης φωτογραφίες, χαλιά μπύρας, μενού, πώματα κρασιού, κονκάρδες και άλλα αντικείμενα που αποθηκεύτηκαν από το πλήρωμα του πλοίου.

Οι McClory και Curran μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα ενός από τα γράμματα της χρονικής κάψουλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το άτομο τους είπε ότι οι δημιουργοί της κάψουλας δεν περίμεναν να βρεθούν για 30 ή 40 χρόνια.

"Μου άφησε να μάθω ότι ταξίδεψαν ως εδώ από τις 90 μοίρες του Βόρειου Πόλου", δήλωσε ο Curran στην Ιρλανδική Ανεξάρτητη εφημερίδα. "Πήραν ένα ελικόπτερο και έβαλαν την κάψουλα στον πάγο."

"Αυτό σημαίνει ότι ο πάγος έχει λιώσει και έχει διανύσει πάνω από 4.000 χιλιόμετρα [2.485 μίλια] σε δύο χρόνια", είπε.

https://www.accuweather.com/en/weather-news/time-capsule-from-the-north-pole-washes-up-in-ireland-two-years-later/844931?utm_campaign=accuweather&utm_medium=social&utm_source=twitter

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο πιο θερμός Οκτώβριος όλων των εποχών στην Ευρώπη

Σε παγκόσμιο επίπεδο βιώσαμε τον τρίτο πιο θερμό Οκτώβριο όλων των εποχών.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος όλων των εποχών στην Ευρώπη, με τον πάγο στην Αρκτική να υποχωρεί. Σύμφωνα με την υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή «Κοπέρνικος» η θερμοκρασία στην γηραιά ήπειρο ήταν αυξημένη κατά 1,6 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

 
Σε παγκόσμιο επίπεδο βιώσαμε τον τρίτο πιο θερμό Οκτώβριο όλων των εποχών, με τη θερμοκρασία να αυξημένη κατά 0,62 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρων των τελευταίων 30 ετών. Επιπλέον για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Βόρειο Πέρασμα έμεινε σχεδόν χωρίς πάγους.

«Ο εφετινός ρεκόρ δεν έφερε ένα απροσδόκητο, αλλά ένα αναμενόμενο ρεκόρ» σχολίασε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία «Κοπέρνικος». Σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, στη Σιβηρία, την Αλάσκα και στο Θιβέτ είχαμε «αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες», ενώ σε περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής συνεχίστηκαν τα κύματα καύσωνα. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την επίσημη έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με την οποία τα κράτη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί πως εάν εκλεγεί πρόεδρος θα επανεντάξει τη χώρα στη Συμφωνία. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-pio-thermos-oktovrios-olon-ton-epochon-sten-eerope_gr_5fa41bf8c5b69c36d952ecf2?utm_hp_ref=gr-klimatike-allaye

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο νέος χάρτης της πορείας του παγόβουνου A-68A 
 

Το κολοσσιαίο παγόβουνο που χωρίστηκε από το πάγο Larsen C της Ανταρκτικής στις 12 Ιουλίου 2017 βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Νότια Γεωργία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, δορυφορικές αποστολές όπως το Copernicus Sentinel-1 έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του καθώς έχει μετακινηθεί στον Νότιο Ωκεανό. Για τα πρώτα δύο χρόνια, παρέμεινε κοντά στο μητρικό του πάγο, εμποδισμένο από θαλάσσιο πάγο. Αλλά τώρα, όπως δείχνει ο χάρτης, το κύριο κομμάτι του A-68 berg, γνωστό ως A-68A, κατευθύνεται γρήγορα προς τη Νότια Γεωργία. Είναι τώρα περίπου 350 χλμ. Από το νησί.

Σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το νησί του Νοτίου Ατλαντικού, θα μπορούσε να λιώσει στα ρηχά υπεράκτια νερά και να προκαλέσει πραγματικά προβλήματα στην άγρια ζωή του νησιού και τη ζωή που ζει στον πυθμένα. Οι πιγκουίνοι και οι φώκιες χρειάζονται πρόσβαση στη θάλασσα για να φάνε, έτσι το παγόβουνο θα μπορούσε εύκολα να μπλοκάρει τις διαδρομές τροφής τους και η ζωή στον πυθμένα θα μπορούσε να συνθλιβεί.Ο φόβος είναι ότι εάν το Berg αγκυροβολήσει στις ακτές της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για έως και 10 χρόνια. Όταν το A38 προσγειώθηκε εδώ το 2004, βρέθηκαν πολλοί νεκροί νεοσσοί πιγκουίνων και κουτάβια φώκιας κατά μήκος της ακτής.

Ο χάρτης περιλαμβάνει ιστορικά περάσματα του παγόβουνου, βασισμένα σε δεδομένα από διάφορους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των ERS-1 και ERS-2 της ESA ως μέρος της βάσης δεδομένων παρακολούθησης παγόβουνων της Ανταρκτικής και δείχνει ότι το A-68A ακολουθεί αυτήν την διαδρομή. Ας ελπίσουμε ότι, τα ρεύματα θα πάρουν το A-68A γύρω από τη Νότια Γεωργία και θα βγουν στα βορειοδυτικά, και τελικά θα διαλυθούν.

 

Εικόνα

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2020/11/Giant_berg_on_collision_course_with_South_Georgia

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

19 ώρες πριν, Hlioupolitis98 είπε:

Το 2020 εσπασε το ρεκορ των περισσοτερων tropical/subtropical storm στον Ατλαντικό/Καραϊβική. 

 

20201110_170554.jpg

ήδη φαίνεται καινούργιος ο Θήτα

gfsna-0-150.png?6

 

εντωμεταξύ δεν ξέρω αν το χαμηλό που βρίσκεται ήδη νότια των Αζορών θεωρείται τροπική διαταραχή γιατί βλέπω στους χάρτες αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχει ξεφύγει

δηλαδή μήπως έχουμε φτάσει στον θήτα και αυτό στην Αμερική είναι το.. Ιοτα..

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

2 λεπτά πριν, [weathermaniac] είπε:

ήδη φαίνεται καινούργιος ο Θήτα

gfsna-0-150.png?6

 

εντωμεταξύ δεν ξέρω αν το χαμηλό που βρίσκεται ήδη νότια των Αζορών θεωρείται τροπική διαταραχή γιατί βλέπω στους χάρτες αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχει ξεφύγει

δηλαδή μήπως έχουμε φτάσει στον θήτα και αυτό στην Αμερική είναι το.. Ιοτα..

Ο θητα ειναι υποτροπικη διαταραχη που ειχε φτασει σχεδον τυφωνα κατηγοριας1 .

Iota  θα εχουμε αν γινει δημιουργια στην Καραϊβική. 

80% πιθανοτητα τροπικής κυκλογεννεσης στις επομενες 5 μερες.

 

two_atl_5d0.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Οοως και να εχει εντυπωσιακα εντονη δραστηριότητα στην φετινη σεζόν ο Ατλαντικός. Πιθανοτατα η iota να ειναι και η τελευταία διαταραχη αφού το hurricane season τελειωνει τελη Νοεμβρίου

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο τυφώνας Vamco έφτασε στις Φιλιππίνες το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου. Ο τυφώνας, που αναφέρεται ως Οδυσσέας στις Φιλιππίνες, ήταν ισοδύναμος σε ισχύ με έναν τυφώνα Κατηγορίας 2 όταν έφτασε κοντά στο Patnanungan, Quezon, σύμφωνα με την ατμοσφαιρική, γεωφυσική και διαχείριση αστρονομικών υπηρεσιών των Φιλιππίνων.

Μετά το landfall, η καταιγίδα συνέχισε να κινείται προς τα δυτικά, κάνοντας ένα δεύτερο στο Λουζόν.

Οι προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα.

https___cdn_cnn.com_cnnnext_dam_assets_201112093531-12-typhoon-vamco-1112.thumb.jpg.0c062e2fd9d50a770f9b0d7dd767746a.jpg

https___cdn_cnn.com_cnnnext_dam_assets_201112093504-11-typhoon-vamco-1112.thumb.jpg.6b3ac51ad61fc283e7cf9242b4d1db0b.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

O τυφωνας Γιωτα (Iota) ενισχυθηκε ξαφνικα σημερα με ανεμους που φτανουν τα 245χλμ/ωρα,λιγο πριν δηλαδη ωστε να κατηγοριοποιηθει σαν τυφωνας κατηγοριας 5! Προσωπικα δεν θυμαμαι μετα τις 15/11 τοσο δυνατο τυφωνα στον Ατλαντικο.

Ο τυφωνας απειλει Νικαραγουα και Ονδουρα.

 

image.png.34ba05f05fd8dbb7cca1c6c87361d2ff.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

....... Όλη η πορεία του εξαιρετικά ισχυρού τυφώνα Iota που έφτασε στην κατηγορία 5 μέχρι τα ενδότερα της Νικαράγουας σήμερα. Η λήψη έγινε από τον δορυφόρο GOES-East 11. Εντυπωσιακός τυφώνας με εντυπωσιακή ένταση δεδομένης της εποχής!! Μήπως όλα αυτά είναι υπενθύμιση πως στο κλίμα κάτι δεν πάει καλά πλέον?? Ο χρόνος θα δείξει........

Πηγή: NOAA Satellite and Information Service

https://www.facebook.com/924055637648706/videos/376720613443760/

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Sentinel-6: Εκτοξεύθηκε ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος - Ποια η αποστολή του

Sentinel-6: Εκτοξεύθηκε ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος - Ποια η αποστολή του

Ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-6 «Michael Freilich» μοιάζει με ιπτάμενο…σπιτάκι σκύλου, αλλά πρόκειται για έναν από τους πιο εξελιγμένους δορυφόρους παρατήρησης της Γης.

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία το Σάββατο από την Καλιφόρνια με ένα αμερικανικό πύραυλο SpaceX Falcon 9.

Ο δορυφόρος, ο οποίος αποτελεί τμήμα τού προγράμματος Παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, διαθέτει ένα υψoμετρικό ραντάρ με το οποίο μπορεί να χαρτογραφεί την τοπογραφία της επιφάνειας της θάλασσας. Θα παρέχει έτσι πολύτιμα δεδομένα για την επιστήμη του κλίματος και για τη χάραξη πολιτικών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας στην προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές.

Επίσης, ο δορυφόρος θα παρέχει πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις θαλάσσιες και τις καιρικές προβλέψεις.

Ο Sentinel-6 θα κινείται σε ύψος 1.300 χιλιομέτρων από τη Γη και θα «σαρώνει» έως και το 95% των ωκεανών κάθε 10 ημέρες. Λαμβάνοντας συνεχείς μετρήσεις της επιφάνειας της θάλασσας και του ύψους των κυμάτων, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου, θα παρέχει επίσης πληροφορίες ασφάλειας για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

Ο νέος δορυφόρος θα λειτουργεί παράλληλα με τους άλλους δορυφόρους Sentinel στο πλαίσιο του Προγράμματος Copernicus. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUMETSAT, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES).

O δορυφόρος ονομάζεται «Michael Freilich», προς τιμή του ωκεανογράφου και επιστήμονα της NASA καθηγητή Michael Freilich, ο οποίος αποβίωσε φέτος. Σε πέντε χρόνια θα ακολουθήσει η εκτόξευση του δίδυμου δορυφόρου Copernicus Sentinel-6B.

https://www.cnn.gr/kosmos/story/243829/sentinel-6-ektoxeythike-o-neos-eyropaikos-doryforos-poia-i-apostoli-toy

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

11 ώρες πριν, ssalonikios είπε:

https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.gr/ellada/story/56493/kakokairia-sta-leyka-i-voreia-ellada-xionia-kai-sti-thessaloniki

Κεντροβορειος χιονιάς σαν σήμερα πριν 4 χρόνια 

Το βράδυ το είχε στρώσει εδώ!!

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 
 
epiruspost-logo-new.png
 
 

Ο πιο ξηρός Νοέμβριος από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων!

  • 30 Νοεμβρίου, 2020
  • 3:16 μμ
alimni pez1

Χρυσό μετάλλιο ανομβρίας για τον φετινό Νοέμβριο καθώς αποδείχθηκε ο πιο ξηρός από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και μέχρι σήμερα.

Από το 1913 άλλωστε τηρούνται σχετικά στοιχεία και αρχεία.

Ο Νοέμβριος που κατά παράδοση είναι από τους πιο βροχερούς μήνες του χρόνου, φέτος αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα Γιάννινα καταγράφηκαν μόλις οκτώ χιλιοστά βροχής καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα!

Ο μέσος όρος βροχόπτωσης είναι τα 170 χιλιοστά!

Έτσι οι φετινές ποσότητες βροχής αντιστοιχούν μόλις στο 5% του μέσου όρου.

Ο δεύτερος πιο ξηρός Νοέμβριος στην πόλη ήταν αυτός του 2011 όπου είχαν σημειωθεί 11 χιλιοστά βροχής.

Όσο για τους πιο βροχερούς…

Τους συναντούμε στο… μακρινό 1962 και στο κοντινό μας 2010, όταν έπεσαν 380 χιλιοστά βροχής, διπλάσια δηλαδή από την συνηθισμένη.

Ο Νοέμβριος κατέγραψε ένα ρεκόρ ξηρασίας για τα Γιάννινα, ο Δεκέμβριος ωστόσο θα αποκαταστήσει… την τάξη!

Κάνει ποδαρικό με σχετικά καλό καιρό όμως από την Τετάρτη τα πράγματα αλλάζουν και οι βροχοπτώσεις επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας!

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το κοντέινερ ONE Apus έφτασε στο λιμάνι του Κόμπε της Ιαπωνίας την Τρίτη μετά το οκταήμερο ταξίδι του από τα μέσα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου έχασε σχεδόν 2.000 εμπορευματοκιβώτια κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

«Η Chidori Ship Holding LLC ως ιδιοκτήτες και η NYK Shipmanagement Pte Ltd ως διαχειριστές του πλοίου εμπορευματοκιβωτίων ONE Apus (IMO # 9806079) μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το πλοίο είναι τώρα ασφαλές αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Κόμπε, αφού έχασε 1.816 εμπορευματοκιβώτια στη θάλασσα όταν αντιμετώπισε σοβαρές καιρικές συνθήκες Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 ", ανέφερε η τελευταία ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν οι ιδιοκτήτες και ο διευθυντής, περίπου 1.816 εμπορευματοκιβώτια χάθηκαν στη θάλασσα ως αποτέλεσμα σοβαρών καιρικών συνθηκών, όταν το πλοίο ήταν περίπου 1.600 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χαβάης. Μεταξύ αυτών που χάθηκαν ήταν 64 δοχεία επικίνδυνων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων 54 με πυροτεχνήματα, οκτώ μπαταριών που περιέχουν και δύο με υγρή αιθανόλη.

Μια φωτογραφία δείχνει το ONE Apus καθώς εμφανίστηκε στο Kobe της Ιαπωνίας, στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

One_Apus_1-800x535.jpeg

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές, ο καιρός κατά τη στιγμή της απώλειας φορτίου αναφέρθηκε ως αιολική δύναμη 4 στην κλίμακα ανέμου Beaufort, που αντιστοιχεί σε ανέμους 13-18 μίλια / ώρα, με κύματα 5 έως 6 μέτρων. Ωστόσο, οι χάρτες καιρού δείχνουν σημαντικά ύψη κύματος έως και 16 μέτρα που σχετίζονται με το σύστημα καιρού που αντιμετωπίσε το πλοίο.
Το ONE Apus (ιαπωνική σημαία) είναι ένα containership 14.000 TEU μήκους 364 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2019.

128309247_10158006797232903_2000899939995311061_n-800x509.jpg

https://gcaptain.com/one-apus-arrives-in-kobe-revealing-cargo-loss-of-epic-proportions/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Συνεχίζει να χιονίζει σε μεγάλο τμήμα της Ιαπωνίας  με ανησυχητικό ρυθμό! Στην κεντρική Ιαπωνία το ύψος του χιονιού έχει φτάσει σε σημεία τα 2 μέτρα και 17 εκατοστά  μέσα σε 72 μόνο ώρες, καθιστώντας το συγκεκριμένο ύψος χιονιού ρεκόρ όλων των εποχών. 1.000 αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί σε αυτοκινητόδρομο. Οι οδηγοί που έχουν κολλήσει στα αυτοκίνητα βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, χιόνι και υπαίθριες δραστηριότητες

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Στο Oymyakon της Σιβηρίας η θερμοκρασία σήμερα (Δευτερα) το πρωί έπεσε στους -57.2 C (-71F) λόγω ενός εντυπωσιακά εκτεταμένου Αντικυκλώνα που έχει καλυψει σχεδόν ολόκληρη τη Σιβηρία προκαλώντας δριμύ ψύχος σε μεγαλο τμήμα κυρίως των δυτικών και νοτίων τμημάτων της (έχω αναφερθεί σ' αυτό σε ανάρτησή μου που βρίσκεται λιγο πιο κάτω) οπου αποτελεί και το δριμύτερο των 50 και σε αρκετές περιπτώσεις των τελευταίων 100 ετών.

 Σύμφωνα με τις αρχές, πολλοί άνθρωποι έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με κρυοπαγήματα. Επιπλέον, υπήρξαν πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα και ακυρώσεις πτήσεων. 

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του Αντικυκλώνα που άγγιξε και τα 1076hPa (η ανάλυση επιφάνειας είναι για τη Δευτέρα 12UTC και όχι για την Τρίτη που λέει ο χάρτης) λίγο χαμηλότερη από την υψηλότερη πίεση στον κόσμο των 1083.8 hPa που καταγράφηκε στηΣιβηρία το 1968, και αποτελεί μια εντυπωσιακα υψηλή τιμή που δεν την συναντά κανείς κάθε χρόνο!!!

FB_IMG_1609195895034.thumb.jpg.3c6c78933f941a8e72cf3ddaf63885e8.jpg

Με εκτιμηση 
Σάκης Αρναούτογλου

https://www.facebook.com/1421480111424736/posts/2750888791817188/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 29/12/2020 at 12:52 ΠΜ, teo_73 είπε:

Στο Oymyakon της Σιβηρίας η θερμοκρασία σήμερα (Δευτερα) το πρωί έπεσε στους -57.2 C......

Μόλις διάβασα Oymyakon θυμήθηκα...... (από naftemporiki.gr)

 

Στους -62 βαθμούς Κελσίου διολίσθησε ο υδράργυρος στο Οϊμιάκον της Ρωσίας, το οποίο θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό στον πλανήτη.

Αυτή πάντως δεν είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία με την οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι περίπου 500 κάτοικοι του απομακρυσμένου χωριού της Σιβηρίας, καθώς σύμφωνα με το Euronews, το σχετικό ρεκόρ κατεγράφη το 2013 όταν το θερμόμετρο κατρακύλησε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου.

Εκείνη ήταν και η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε μόνιμα κατοικημένη περιοχή του πλανήτη. 

Το δριμύ ψύχος δεν φαίνεται πάντως να πτοεί ιδιαίτερα τους ντόπιους, ορισμένοι εκ των οποίων δεν διστάζουν να κάνουν βουτιές στις παγωμένες λίμνες της περιοχής.

Η ονομασία του χωριού, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον.

Τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει τακτικά στους -40 με -45 βαθμούς και σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους -35.

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει την ημέρα μέχρι και στους 25 βαθμούς, ενώ το βράδυ πέφτει συνήθως στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Για την ιστορία, πάντως, το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας έχει καταγραφεί στον ρωσικό σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική με −89,2 °C στις 21 Ιουλίου 1983. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή δεν κατοικείται μόνιμα.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 29/12/2020 at 12:52 ΠΜ, teo_73 είπε:

Στο Oymyakon της Σιβηρίας η θερμοκρασία σήμερα (Δευτερα) το πρωί έπεσε στους -57.2 C (-71F) λόγω ενός εντυπωσιακά εκτεταμένου Αντικυκλώνα που έχει καλυψει σχεδόν ολόκληρη τη Σιβηρία προκαλώντας δριμύ ψύχος σε μεγαλο τμήμα κυρίως των δυτικών και νοτίων τμημάτων της (έχω αναφερθεί σ' αυτό σε ανάρτησή μου που βρίσκεται λιγο πιο κάτω) οπου αποτελεί και το δριμύτερο των 50 και σε αρκετές περιπτώσεις των τελευταίων 100 ετών.

 Σύμφωνα με τις αρχές, πολλοί άνθρωποι έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με κρυοπαγήματα. Επιπλέον, υπήρξαν πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα και ακυρώσεις πτήσεων. 

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του Αντικυκλώνα που άγγιξε και τα 1076hPa (η ανάλυση επιφάνειας είναι για τη Δευτέρα 12UTC και όχι για την Τρίτη που λέει ο χάρτης) λίγο χαμηλότερη από την υψηλότερη πίεση στον κόσμο των 1083.8 hPa που καταγράφηκε στηΣιβηρία το 1968, και αποτελεί μια εντυπωσιακα υψηλή τιμή που δεν την συναντά κανείς κάθε χρόνο!!!

FB_IMG_1609195895034.thumb.jpg.3c6c78933f941a8e72cf3ddaf63885e8.jpg

Με εκτιμηση 
Σάκης Αρναούτογλου

https://www.facebook.com/1421480111424736/posts/2750888791817188/

Εχω παρατηρησει οτι οταν πεφτει η θερμοκρασια πολυ εκει, εχουμε μουφα εδω...κ φετος επαληθευεται παλι...

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now





×
×
  • Δημιουργία νέου...