Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, THUNDERSNOW1965 είπε:

.......συμβαίνει τώρα ..... Το Blue Star Naxos λόγο των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο λιμάνι της Αμοργού 7-8 Μποφόρ (νότιοανατολικού) έχει μείνει ανοικτά της Σχοινούσας.......(F.W.G.)

 

..... οι ριπές αυτή την ώρα στην Αμοργό και ειδικά στην Βόρεια πλευρά όπου ο νοτιοανατολικός λειτουργεί σαν καταβάτης φτάνουν τοπικά τα 10 με 11 Μποφόρ. Για αυτό τον λόγο το πλοίο έχει κάτσει ανοικτά του Κουφονησίου...... Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν τα ξημερώματα ......(F.W.G.) .....

Επεξεργάστηκε από THUNDERSNOW1965
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

...... πρωτόγνωρο φαινόμενο στο λιμάνι της Καρύστου, σήμερα 18 Απριλίου 2021........

....... σε συνέχεια μίας παράξενης άμπωτης που συμβαίνει εδώ και 3 μήνες......
....... πάνω από μισό μέτρο η πτώση της στάθμης της θάλασσας......
.......ταχύτητα ανέμου μηδενική .......
....... πανίσχυρες δίνες , αυξομειώσεις στην στάθμη της θάλασσας πάνω από μισό μέτρο ανά 10 λεπτά , βάρκες που άγγιξαν τον πυθμένα και ένα παράξενο βουητό.......
.......(Δημ.Βερούχης).....
 
 
Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού και κείμενο που λέει "COSMOT GREE 31% 9:10 ρουλα κορδωνη ÎÎ Συντονιστής 48λ. ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑ Ένα σπάνιο φαινόμενο σήμερα στο λιμάνι της Καρύστου τα νερά ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κάθε λεπτά Η διαφορά είναι ένα μέτρο!!το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι από το λιμενοβραχίονα!! Ουάου! 5σχόλια Σχολιάστε ΗΛΙΑ‘Σ ΣΚ 55"
 
Επεξεργάστηκε από THUNDERSNOW1965
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Κλιματολογία ανεμοστροβίλων κατηγορίας EF3, EF4 και EF5 για τις ΗΠΑ από το 1950 έως το 2017.
Περίπου 37.5 ανεμοστρόβιλοι EF3 και πάνω, συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο.....
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "ornado racks, 1950- 201/ F/EF4 Calgary Segttle Portland Ottawa SanFrancisco Halifax LasVegas sAngeles Hermosillo Chihuahua Culiacan Torreón Havana esri"
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)

..... '' ..... η συμπεριφορά των κεραυνών δεν έχει κατανοηθεί ακόμη πλήρως γιατί μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε αρκετά δεδομένα παγκόσμιας κλίμακας, αλλά ξέρουμε από δορυφόρους πώς οι περισσότεροι κεραυνοί πέφτουν σε ξηρά (κι όχι στους ωκεανούς) και πώς υπάρχει πολύ πιο έντονη δραστηριότητα σε μέρη κοντά στον ισημερινό.  
Η παγκόσμια ⚡ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΥΝΩΝ⚡ όμως βρίσκεται στην βορειοδυτική Βενεζουέλα - πιο συγκεκριμένα στη λίμνη Μαρακαΐμπο. Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατομμύρια κεραυνούς το χρονο! Ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ θέαμα που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει με τη βοήθεια ξεναγών, πού ξέρουν να σε πάνε στα σωστά μέρη! 
Το μοναδικό αυτό ατμοσφαιρικό φαινόμενο ονομάζεται "Ο κεραυνοχορός του Κατατούμπο" (δική μας ελεύθερη μετάφραση του ταπεινού "Catatumbo lightning") καθώς συμβαίνει εκεί που ο ποταμός Κατατούμπο συναντά τη λίμνη Μαρακαΐμπο. 
♾️ Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως "η ατέλειωτη καταιγίδα" καθώς στην περιοχή έχει καταιγίδες περίπου 260 μέρες το χρόνο! Είναι ορατό περίπου 150-200 νύχτες το χρόνο, κατα τις οποίες ΕΠΙ 9 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ σκάνε περίπου 30-50 κεραυνοί το λεπτό!! 
Eίναι ορατό απο 40 χιλιόμετρα μακριά κι οι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι *ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ* το χρησιμοποιούσαν ως "φυσικό φάρο" (!) όταν ταξίδευαν τη νύχτα στην περιοχή! Μάλιστα το αποκαλούσαν "Ο φάρος του Μαρακαΐμπο"!
Η συγκλονιστικής ομορφιάς Βενεζουέλα είναι μια χώρα στη βόρεια ακτή της νότιας Αμερικής, περίπου 6-7 φορές μεγαλύτερη απο την Ελλάδα σε έκταση και με τριπλάσιο πληθυσμό (κάπου 32 εκατομμύρια!) 
Βρέχεται απο τη θάλασσα της Καραϊβικής κι είναι πλούσια σε βλάστηση και φυσικούς πόρους. Έγινε ανεξάρτητη περίπου ίδια εποχή με εμάς (1830) μετά απο 3 αιώνες ισπανικής κυριαρχίας. H Βενεζουέλα δεν είχε από πάντα τον τίτλο της χώρας με την πιο κουλ κεραυνοπρωτεύουσα! 
Για πολλά χρόνια τον τίτλο αυτό τον είχε ένα χωριό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην καρδιά της Αφρικής. Όμως μετά από δορυφορικά δεδομένα που συνέλεξε η NASA με τη JAXA την περίοδο 1995-2013 αποφάνθηκαν πώς το βουνίσιο χωριό Κιφούκα τελικά έρχεται δεύτερο! 
εικόνες : explorers web και mapchart.net ......πηγή Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ. '' (V.Thom ) .....

φωτογραφία του Jason Piontek από το Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, την πρωτεύουσα των κεραυνών. Πηγή Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ.....

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, φύση και αστραπή

ΥΓ ..... αφιερωμένο στους καταιγιδάκιδες του Forum τούτου ..... που΄σαι Μιχάλη ...???? ..... 

Επεξεργάστηκε από THUNDERSNOW1965
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)

..... 20 / 05 / 2021 ..... '' Αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου!
Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο στο μέγεθος της μισής Κορσικής, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, αποκολλήθηκε σήμερα από παγετώνα στην Ανταρκτική.
Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοπέρνικος, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε πως το παγόβουνο, με την ονομασία Α-76, που έχει περίπου 170 χιλιόμετρα μήκος και 25 χιλιόμετρα πλάτος και συνολικό εμβαδόν 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε σήμερα από τον παγετώνα Ronne στην Ανταρκτική και περιπλανιέται στη θάλασσα Ουέντελ . '' .....Πηγή: thes.gr ......

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Του καιρού παιχνίδια"

Επεξεργάστηκε από THUNDERSNOW1965
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Η έρημος Λουτ το πιο κολασμένο μέρος στην Γη

erimos-loyt.jpg

Εικόνα από την έρημο Λουτ ορισμένες περιοχές της οποίας κυριολεκτικά βράζουν.

Το ξηρότερο μέρος της Γης είναι η έρημος Ατακάμα στην Χιλή. Το δεύτερο ξηρότερο μέρος είναι η Κοιλάδα του Θανάτου που βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε στις ΗΠΑ. Η Κοιλάδα του Θανάτου ήταν μέχρι σήμερα η περιοχή που καταγράφονταν σταθερά οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη. Οι υψηλότερες μετρήσεις που είχαν γίνει στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν 56,7 βαθμοί Κελσίου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μια νέα έρευνα στην οποία διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο περιοχές στην Γη που ξεπερνούν πλέον και μάλιστα κατά πολύ την Κοιλάδα του Θανάτου σε θερμοκρασίες. Πρόκειται για την έρημο Σονόρα στην Αριζόνα και την έρημο Λουτ στο Ιράν. Εκείνη που κερδίζει την πρώτη θέση είναι η έρημος Λουτ όπου σύμφωνα με τους ερευνητές εντόπισαν θερμοκρασίες 80,8 βαθμών Κελσίου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει την έρημο Λουτ ως το πιο καυτό  σημείο της επιφάνειας της Γης με θερμοκρασίες πέριξ των 70 βαθμών Κελσίου. Η νέα έρευνα στην οποία ανάμεσα στα άλλα μελετήθηκαν δορυφορικές εικόνες όχι μόνο επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ευρήματα αλλά αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ένα κυριολεκτικά κολασμένο μέρος. Στην αντίθετη πλευρά του υδράργυρου βρίσκονται κάποιες περιοχές της Ανταρκτικής με θερμοκρασίες -110.9 βαθμών Κελσίου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729788/i-erimos-lout-to-pio-kolasmeno-meros-stin-gi

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Απίστευτο! 21 νεκροί σε υπερμαραθώνιο στην Κίνα .

https://www.naftemporiki.gr/story/1729491/kina-21-nekroi-se-upermarathonio-logo-akraion-kairikon-sunthikon

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Στα παρακάτω links επιβεβαιώνεται αυτό που φαινόταν και πριν ένα έτος . Η πανδημία που είχε ως συνέπεια την τεράστια μείωση της παραγωγής ,των μετακινήσεων  , των εμπορικών δρομολογίων  κτλ. δεν είχε τον παραμικρό αντίκτυπο στον βαθμό αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/gl_trend.html

https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/global.html

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

..... '' Τα ερευνητικά παρατηρητήρια στην Γροιλανδία, βρίσκονται αντιμέτωπα με μια επική χιονοθύελλα που μόλις ξεκίνησε, και βάση διαγραμμάτων, πρέπει να αφήσει περίπου 4-5 μέτρα ύψος χιονιού στο νότιο κομμάτι της(!). Απ 'ότι είδα , η αιτία είναι μια τεράστια σύσφιξη , η οποία θα παραμείνει στάσιμη στην περιοχή για 4 ημέρες....... Υπολογίζω δηλαδή να βάζει περίπου 1 μέτρο/ ημέρα....!!!!!...'' (Φ. Χωρινός ) ......

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)

..... '' Στο παρατηρητήριο του όρους Hoher Sonnblick στις Αυστριακές Άλπεις, με υψόμετρο 3106 μέτρα, η επίσημη σημερινή μέτρηση ύψους χιονιού ήταν 577 εκατοστά χιονιού , που αποτελεί την υψηλότερη τιμή ύψους χιονιού για κάθε μήνα (και για χειμώνα ) από τον Ιούνη του 2010!

Ρεκόρ ύψους χιονιού του παρατηρητηρίου εκεί , που λειτουργεί από το 1886 , ήταν 1190 εκατοστά (11.9 μέτρα) χιονιού στις 9 Μαΐου του 1944 ενώ 17 Μαΐου του 1951 είχαν καταγραφεί 9.58 μέτρα χιονιού ......'' ..... (G .Tsavd ) ......
Μπορεί να είναι εικόνα βουνό και κείμενο
 
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Precipitation and Snow Depth Hemtn 2 580 12:00 00:00 May 2021 Precipitation Sonnblick 00:00 May 2021 P 12:00 560 00:00 May 25, 2021 Snow Depth 12:00 540 00:00 May 26, 2021 RAW data"
Επεξεργάστηκε από THUNDERSNOW1965
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

....'' ..... καθοτι τωρα ειναι η περιοδος που πλημμυριζει ο Αμαζονιος αυτο τον καιρο, ετσι και φετος συνεβη αυτο αλλά φετος οι σταθμη του νερου εχει φτασει σε πρωτογνωρα επιπεδα.

Ετσι πχ το υψος της σταθμης των υδατων του ποταμου Ριο Νεγκρο, μεγαλου παραποταμου του Αμαζονιου, εχει φτασει σε 29.98 μέτρα υψος, κατι που αποτελει ρεκορ ολων των εποχων! Ετσι, 36 μεγαλες πολεις της Βραζιλιας εχουν κηρυχθει σε κατασταση εκτακτου αναγκης λογω των μεγαλων πλημμυρων απο την υπερχειλιση των νερων του Αμαζονιου και εκατονταδες χιλιαδες ατομα αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους. Περιπου μισο εκατομμυριο ατομα επηρεαστηκαν απο τις πλημμυρες.
Ερευνες εχουν δειξει οτι τα τελευταια χρονια οι εποχιακες πλημμυρες του Αμαζονιου λογω φουσκωματος των νερων του, εχουν αυξηθει δραματικα και σε συχνοτητα και σε ενταση. Ετσι ενω παλιοτερα τα ακραια επεισοδια πλημμυρων συνεβαιναν με συχνοτητα 1 φορα καθε 20 ετη, πλεον τα τελευταια 20 χρονια η συχνοτητα αυξηθηκε σε 1 φορα καθε 4 ετη.
Ειναι χαρακτηριστικο οτι 7 απο τα 10 μεγαλυτερα επεισοδια πλημμυρων στον Αμαζονιο των τελευταιων 113 ετων, συνεβησαν τα τελευταια 13 χρονια!
Η αιτια για αυτο πιστευεται οτι ειναι η κλιματικη αλλάγη που με την αυξηση της θερμοκρασιας αυξανεται η ποσοτητα υδρατμων στην ατμοσφαιρα και τα επεισοδια των βροχων γινονται πιο βιαια γενικα μιλωντας παντα, ενω και στην συγκεκριμενη περιπτωση η μεγαλη αυξηση της θερμοκρασιας των υδατων του Ατλαντικου ωκεανου στα τροπικα γεωγραφικα πλατη και η μικρη μειωση της θερμοκρασιας των υδατων του τροπικου νοτιοδυτικου Ειρηνικου ωκεανου επιφερει μια διαταραξη και ενδυναμωση της κυκλοφοριας Walker, οπου και εχουμε ως αποτελεσμα αυξημενες βροχοπτωσεις με εμμονικες κυκλοφοριες βροχοσυστηματων που επιμενουν για μεγαλα χρονικα διαστηματα στην νοτια Αμερικη.
Η σταθμη των υδατων συμφωνα και με τις καιρικες προγνωσεις για εκει αλλά και τα εποχιακα στατιστικα, θα συνεχισουν να ανεβαινουν ελαφρως εως και αρχες Ιουλιου....'' .... (G. Tsavd ) ....
Πηγη εικονων : AFP Photo, Michael01362027, dw.com, Arab Storms .....
Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός και σώμα νερού
 
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και εξωτερικοί χώροι
 
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
 
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και σώμα νερού
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το  παρατηρητήριο Mauna Loa στη Χαβάη κατέγραψε την υψηλότερη συγκέντρωση CO₂ στη σύγχρονη ιστορία
 Παρά τις μειώσεις των εκπομπών λόγω της πανδημίας COVID-19, το Μάιο του 2021, το Παρατηρητήριο κατέγραψε μέση μηνιαία συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα για τον μήνα, 419,13 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm),την υψηλότερη τιμή στις συστηματικές μετρήσεις ακριβείας, που ξεκίνησαν πριν από 63 χρόνια.
 Ενώ η ετήσια αύξηση 1,8 ppm στην κορυφή του CO2 τον Μάιο ήταν ελαφρώς μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, οι μετρήσεις CO2 στο Mauna Loa για τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, έδειξαν αύξηση 2,3 ppm τους ίδιους πέντε μήνες του 2020, κοντά στη μέση ετήσια αύξηση από το 2010 έως το 2019. Δεν υπήρχε διακριτό σήμα στα δεδομένα από την παγκόσμια οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA, ο παγκόσμιος μέσος όρος για τον Μάρτιο ήταν 416,34 μέρη ανά εκατομμύριο, από 413,45 ppm το 2020.
 Το διοξείδιο του άνθρακα, CO₂, είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλει περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το πρόγραμμα Copernicus συμμετέχει με μια σειρά εξειδικευμένων δορυφόρων στη μέτρηση των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών CO₂ για την υποστήριξη της παρακολούθησης των εκπομπών στα πλαίσια της τήρησης  της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτοί οι καινοτόμοι δορυφόροι θα επιτρέπουν επίσης τον εντοπισμό των πηγών εκπομπών.
Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 την 1η Ιουνίου, δείχνει την Χαβάη μια μέρα χωρίς σύννεφα. Το  Παρατηρητήριο βρίσκεται στο όρος Mauna Loa, στο νοτιότερο νησί της Χαβάη. 
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-3 και NOAA Global Monitoring Laboratory
Περισσότερα: https://www.copernicus.eu/.../mauna-loa-atmospheric...
https://research.noaa.gov/.../Coronavirus-response-barely...

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "420 Atmospheric CO2 at Mauna Loa Observatory Scripps Institution of Oceanography NOAA Global Monitoring Laboratory 400 (ppm) 380 million 360 per Da 340 320 1960 SCRIPPS INSTITUTION® OCEANOGRAPHY UCSanDiego NOAA 1970 1980 COMMONE 1990 Year 2000 2010 2020"

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

..... Η Google μέσα σε 2 λεπτά μας δείχνει πώς καταστρέψαμε τον πλανήτη ...... 

Με ένα βίντεο της, το Google Earh απεικονίζει τις αλλαγές που έχει υποστεί η Γη τα τελευταία 37 χρόνια.

Με ένα βίντεό της, η Google Earh επεικονίζει τις αλλαγές που έχει υποστεί η Γη τα τελευταία 37 χρόνια. Συλλέγοντας δορυφορικές εικόνες από την πλατφόρμα της Google και τη NASA, δείχνει το πόσο έχουν αλλάξει τα τοπία τόσο σε πόλεις όπως το Ντουμπάι, τόσο και σε δάση, θάλασσες ή ακόμα και στη Γροιλανδία όπου οι πάγοι έχουν λιώσει. 

Το βίντεο διαρκεί κάτι παραπάνω από 2 λεπτά, αλλά θα σου δώσει μια καλή εικόνα του τι σημαίνει η φράση «ο πλανήτης αλλάζει». 

Σκοπός αυτής της δουλειάς είναι «να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας -μια εικόνα που δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, καθώς και τη μαγευτική ομορφιά των φυσικών φαινομένων σε βάθος δεκαετιών». Συνολικά, για αυτή τη δουλειά αναλύθηκαν 24.εκατ. εικόνες από το 1984 μέχρι το 2020.

Η πρόσβαση στο Timelapse είναι απλή και γίνεται είτε μέσω τις ειδικής εφαρμογής για φορητές συσκευές, είτε μέσω του Google Earth. Επιλέγοντας το εικονίδιο του Voyager ανοίγει το Timelapse στην αφηγηματική πλατφόρμα. Σε κάθε περίπτωση, στο Timelapse υπάρχουν πάνω από 800 δισδιάστατα και τρισδιάστατα βίντεο και μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς σε μορφή MP4 ή στο YouTube. Ένα από αυτά, αφορά την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, απεικονίζοντας τις αλλαγές που έχει υποστεί το

 

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

World Meteorological Organization

Ο πρωτόγνωρος καύσωνας στον Καναδά κορυφώθηκε την Τετάρτη με ένα συγκλονιστικό ρεκόρ θερμοκρασίας 49.6°C. Η πιο άμεση συνέπεια ήταν ότι το χωριό Lytton, το οποίο κατέγραφε θερμοκρασίες ρεκόρ επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 1 Ιουλίου, Εθνική Ημέρα του Καναδά.
Είδαμε εικόνες από το χωριό από το έδαφος και ο καπνός από τις φωτιές ήταν ορατός από τους δορυφόρους στο διάστημα.


Φωτογραφίες του μετά και πριν από το Καναδικό Broadcast Corp. δημοσιογράφος Justin McElroy.

Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος, δέντρο και ουρανός

Αυτός ο καύσωνας έχει οδηγήσει σε πολλούς αναφερόμενους θανάτους και πολλαπλές μεγάλες επιπτώσεις: θερμικό στρες σε ανθρώπους, ζώα και βλάστηση, ποιότητα αέρα (ρύποι λόγω θερμού σταθερού αέρα), κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, πιθανότητα κατολισθήσεων που προκαλούνται από λιώσιμο παγετώνων σε βουνά, ζημιές και δυσλειτουργίες των υποδομών και των συστημάτων μεταφορών που δεν είναι προετοιμασμένα για τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες και πολλούς άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους.

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Οι οδηγοί της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με κλιματικά μοντέλα της NASA για το διάστημα 1850-2014

Τα κλιματικά μοντέλα προσομοιώνουν αλληλεπιδράσεις κρίσιμων κλιματικών διαδικασιών και οδηγών αλλαγής και στοχεύουν στην αύξηση της κατανόησής μας για το κλιματικό σύστημα της Γης. Οι μετρήσεις καταδεικνύουν τις αλλαγές στο κλίμα της Γης κατά τον εικοστό αιώνα έως και σήμερα, και τα κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται για να μας ενημερώνουν για πιθανές αλλαγές στο μελλοντικό κλίμα.

Οι απεικονίσεις των δεδομένων σύμφωνα με το μοντέλο GISS-E2.1-G της NASA προβάλλουν τη συνεισφορά των ανθρώπινων και φυσικών παραγόντων στην κλιματική αλλαγή.

Η απεικόνιση περιλαμβάνει τέσσερις ξεχωριστούς χάρτες που δείχνουν τέσσερα διαφορετικά προσομοιωμένα σύνολα δεδομένων, που εμφανίζονται ως αποκλίσεις. Οι αποκλίσεις υπολογίζονται χρησιμοποιώντας ως βάση αναφοράς το διάστημα 1951-1980. Από πάνω προς τα κάτω τα σύνολα δεδομένων είναι: Θερμοκρασία μέσης-στρατόσφαιρας, θερμοκρασία χαμηλότερης στρατόσφαιρας, θερμοκρασία επιφανείας και περιεχόμενο θερμότητας στον ωκεανό. Τα σύνολα δεδομένων παρουσιάζουν ιστορικές προσομοιώσεις φυσικών και ανθρωπογενών οδηγών του κλίματος για την περίοδο 1850-2014 και συνδυάζονται με αντίστοιχες στήλες.

Για την ίδια περίοδο παρουσιάζονται στα δεξιά τα διαγράμματα για την επίδραση των οδηγών του κλίματος: φυσικoύς (πράσινο χρώμα), ανθρωπογενείς (κόκκινο χρώμα), ανθρώπινους και φυσικούς από κοινού (μπλε χρώμα), για κάθε σύνολο δεδομένων. Στα δεξιά, υπάρχει επίσης το διάγραμμα αποκλίσεων έκτασης θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής. Στο χρονοδιάγραμμα οι επίγειες παρατηρήσεις- μετρήσεις, φαίνονται με λευκό χρώμα). Οι παρατηρήσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του μοντέλου GISS-E2.1-G της NASA.

Τα ιστορικά χρονοδιαγράμματα και οι οπτικοποιημένοι χάρτες δείχνουν τις τάσεις της στρωματοσφαιρικής ψύξης, της υπερθέρμανσης της επιφάνειας και της σημαντικά αυξημένης απώλειας θαλάσσιου πάγου στην περιοχή του Αρκτικού κύκλου, τα οποία συνάδουν με τον ανθρώπινο κλιματικό εξαναγκασμό (climate forcing), ιδίως τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου και την εξάντληση του όζοντος. Ως εκ τούτου, γίνεται προφανές ότι η επιρροή των ανθρώπινων οδηγών κυριαρχεί στις τάσεις του κλιματικού συστήματος κατά τον εικοστό αιώνα και μέχρι σήμερα.

Πηγή: NASA's Scientific Visualization Studio
Περισσότερα: https://svs.gsfc.nasa.gov/4908

Το άρθρο “CMIP6 Historical Simulations (1850–2014) With GISS-E2.1” στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Advances in Modeling Earth Systems”
https://doi.org/10.1029/2019MS002034

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

+54.4 °C Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Κοιλάδα του Θανάτου χθες!

0,1 βαθμοί στην κλίμακα Fahrenheit υψηλότερα από πέρσι όπου είχε σημειωθεί το προηγούμενο  .

*Υπάρχει ένα ρεκόρ του 1913 με περίπου 56,7 βαθμούς αλλά αμφισβητείται. 

https://www.meteology.gr/54-4-c-rekor-ypsiloteris-thermokrasias-olon-ton-epochon-stin-koilada-toy-thanatoy-chthes/

*Είχε και ουρά τελικά η είδηση --> στη συνέχεια συνέχισε να καταγράφει την πιο ζεστή νύχτα στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής. Ο υδράργυρος δεν έπεσε κάτω από τους 42.0°C (107.7°F).

Επεξεργάστηκε από oldboy332
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ένα ακόμη απίστευτο ρεκόρ, έσπασε χθες στη Γροιλανδία, με ένα πρόσθετο 1,1Gts SMB (πάγου)....είναι γεγονός, δείτε γραφήματα!!Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "12 8 Mass gain 2020-2021 Mass loss 12 -16 800 SMB (Gt/day) Sep Oct Nov Dec Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug polarportal.org 600 Mean (1981-2010) 2011-12 2020-21 400 200 Acc. SMB (Gt) Sep Oct Nov Dec Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug polarportal.org"

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πλημμύρες: «Τρύπα» σε φράγμα της Ολλανδίας - «Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας»

plimmures-ollandia.jpg

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο σήμερα το απόγευμα ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.

«Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα (…) Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας και κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο» ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Μέερσεν στο διαδίκτυο. Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύσουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1750399/plimmures-trupa-se-fragma-tis-ollandias-fugete-amesos-apo-ta-spitia-sas

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Απλώς αδιανόητο! Η εικόνα είναι από πλημμυρισμένη περιοχή της Γερμανίας . Πριν και μετά.  Απίστευτος όγκος νερού!

SmartSelect_20210717-233949_YouTube.jpg

Επεξεργάστηκε από oldboy332
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

O τυφωνας in-fa κατ 2 απειλει Ταιβαν και Κινα

image.png.df096bab4e7ccb08412c7d7c561ca8a9.png

Ο τυφώνας In-Fa είναι ο 7ος τροπικός κυκλώνας της σεζόν του 2021 του Ειρηνικού και ο 3ος τυφώνας της εποχής του Δυτικού Ειρηνικού, μετά τον κατηγορίας 5 Surigae (μέσα Απριλίου) και τον τυφώνα κατηγορίας 1 Champi (τέλη Ιουνίου). Το σύστημα έχει διαμορφωθεί σε αρκετά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, κάτω από το κύμα MJO πάνω από τη λεκάνη του Ειρηνικού σε εξαιρετικά ζεστή θάλασσα.

Καθως ο τυφώνας In-Fa στραφει βορειοδυτικά απο την Ταϊβάν, συνεχίζοντας προς την Κίνα όπου ένας δυνητικά πολύ σημαντικός και απειλητικός για τη ζωή αντίκτυπος μπορεί να συμβεί την Κυριακή. Μεγαλες ποσοτήτες βροχής φαίνεται να πεφτουν όταν ο In-Fa φτάσει στις ακτες της Κίνας το Σάββατο και την Κυριακή.

Μερικά μέρη μπορούσαν να δουν ακόμη περισσότερα από 1000 mm βροχής. Αναμένονται πλημμύρες  απο τις μεγαλες βροχοπτώσεις! Η πόλη της Σαγκάης θα μπορούσε επίσης να απειληθει.

image.png.d59aaa2757e30609eff607b78b146354.png

Στα νότια της Ιαπωνίας, στις δορυφορικές εικόνες μια μεγάλη περιοχή εμφανίζεται με τροπική δραστηριότητα. Αν το συγκρίνουμε με το τρέχον τυφώνα In-Fa πιο δυτικά (ή με το μέγεθος της Ιαπωνίας), η ανησυχία είναι μεγάλη. Τα καιρικα μοντέλα έχουν αυξήσει πρόσφατα τις πιθανότητες ότι αυτό το κύμα θρεφει άλλον έναν τροπικό κυκλώνα ή ακόμα και έναν τυφώνα, κινώντας βόρεια προς το κύριο νησί της Ιαπωνίας.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

ΝΟΑΑ: Η “θερμή λίμνη” στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, αλλάζοντας τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων
Λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται με ρυθμό 0,06 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία τον τελευταίο αιώνα, ωστόσο αυτή η θέρμανση δεν είναι ομοιόμορφη. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα της NOAA δείχνει ότι μια μεγάλη περιοχή από θερμότερα ωκεάνια ύδατα, η οποία εκτείνεται από τον Ινδικό στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, έχει θερμανθεί και σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1900. Αυτή η επεκτεινόμενη θερμή λίμνη δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή των ωκεανών. Σύμφωνα με τη μελέτη, προκαλεί αλλαγές στην ατμοσφαιρική κύμανση MJO (Madden Julian Oscillation), ένα βασικό οδηγό του καιρού και του κλίματος, και των περιφερειακών βροχοπτώσεων σε όλο τον κόσμο.
Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την Ινδο-Ειρηνική Θερμή Λίμνη-μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας παραμένουν πάνω από 28 ° C όλο το χρόνο-τον Νοέμβριο-Απρίλιο για 1900-1980 (πάνω) και 1981-2018 (κάτω). Τα πιο σκούρα χρώματα σημαίνουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Για όλη την περίοδο μελέτης, από το 1900-2018, η θερμή λίμνη έχει επεκταθεί κατά μέσο όρο κατά 230.000 km² ετησίως (όσο η έκταση της πολιτείας Washington). Τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1981-2018, ο ρυθμός θέρμανσης έχει επιταχυνθεί, προσθέτοντας μια έκταση 400.000 km² κάθε χρόνο (έκτασης όσο η πολιτεία της Καλιφόρνια .

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Changes in Indo-Pacific warm pool Paific Ocean Indian Ocean Australia 1900-1980 1980 equator| 180° 27 Nov-Apr sea surface temperature (C) 28 1981-2018 29 30 NOAA Climate. gov Data: Roxy et al., 201"
Η θέρμανση είναι άνιση σε όλη την περιοχή, με μεγαλύτερη θέρμανση στον δυτικό Ειρηνικό. Αυτή η ανομοιομορφία δημιουργεί μια αντίθεση θερμοκρασίας που ενισχύει τους ανέμους, την υγρασία και την ενέργεια, δημιουργώντας νέφη στην περιοχή λαμβάνοντας θερμό υγρό αέρα από τον Ινδικό Ωκεανό. Η άνιση επέκταση της θερμής λίμνης έχει επηρεάσει την κύμανση Madden Julian MJO-ένα παγκόσμιο μοτίβο νεφών, ανέμων, βροχής και πιέσεων, ενεργό το χειμώνα, που ξεκινά από τον Ινδικό Ωκεανό και κινείται ανατολικά γύρω από τους τροπικούς σε διάστημα 30-60 ημερών. Αν και η συνολική διάρκεια ζωής της μετακίνησης παρέμεινε η ίδια, η μελέτη διαπιστώνει ότι τα νέφη και οι βροχοπτώσεις της κύμανσης MJO διαρκούν τώρα 3-4 μέρες λιγότερο στον Ινδικό Ωκεανό και 5-6 μέρες περισσότερο στην παραθαλάσσια ήπειρο και τον δυτικό Ειρηνικό, τροφοδοτούμενα από τη θερμότητα και υγρασία στις περιοχές όπου η θέρμανση είναι μεγαλύτερη.
Όμως αυτές οι αλλαγές στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό δεν επηρεάζουν μόνο τον καιρό στις τροπικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της πορείας της, η κύμανση MJO αλληλεπιδρά με την παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία, με δυνατότητα να επηρεάσει τα πάντα, από τους μουσώνες και την Νότια Ταλάντωση του Ειρηνικού (Ελ Νίνιο), έως τους τροπικούς κυκλώνες και άλλα ακραία γεγονότα όπως τα κύματα καύσωνα και τις χιονοθύελλες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επέκταση της θερμής λίμνης συνδέεται με μεταβαλλόμενες βροχοπτώσεις το διάστημα χειμώνα-άνοιξη σε περιοχές σε όλο τον πλανήτη. Οι ανατολικές και δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ισημερινός, ο κεντρικός Ειρηνικός, η λεκάνη Yangtze στην Κίνα, η βόρεια Ινδία και η ανατολική Αφρική βιώνουν συνθήκες ξηρασίας, ενώ στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη βόρεια Αυστραλία, στη νοτιοανατολική Ασία και στη νοτιοδυτική Αφρική, επικρατούν υγρότερες συνθήκες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι όλες αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από την διαταραχή της κύμανσης MJO. Η ίδια η θερμή λίμνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες βροχοπτώσεις επηρεάζοντας πρόσθετες πτυχές της μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Ανεξάρτητα από τον υπεύθυνο, με τα κλιματικά μοντέλα να προβλέπουν ότι οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να θερμαίνονται, πιθανόν να δούμε αυτές τις επιπτώσεις στο MJO και τα παγκόσμια πρότυπα βροχόπτωσης να εντείνονται περαιτέρω στο μέλλον.


Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA (Νational Oceanic and Atmospheric Administration )
Περισσότερα: https://climate.gov/.../warm-pool-indo-pacific-ocean-has...
To αρθρο “Twofold expansion of the Indo-Pacific warm pool warps the MJO life cycle” στο επιστημονικό περιοδικό Nature
https://doi.org/10.1038/s41586-019-1764-4

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Γροιλανδία: Σε μια μέρα έχασε 22 γιγατόνους πάγου, τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και 70 χρόνια

image.png.a8b50c589ffd26014dc9b0e48494ec6f.png

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία έχασε την Τετάρτη μια τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Η ταχεία τήξη του πάγου ήταν το αποτέλεσμα του θερμού αέρα που παγιδεύτηκε πάνω από το νησί της Αρκτικής λόγω μιας αλλαγής στα μοτίβα της κυκλοφορίας του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθεί περισσότερος πάγος.

Μόνο την Τετάρτη έλιωσαν περίπου 22 γιγατόνοι πάγου – με τους 12 να ρέουν στον ωκεανό και τους υπόλοιπους 10 να απορροφώνται από το χιόνι, όπου ενδέχεται να ξαναπαγώσουν, σύμφωνα με τον Ξαβιέ Φετβάις, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, το Βέλγιο.

Η Polar Portal, μια ένωση ερευνητικών ινστιτούτων της Δανίας, περιέγραψε το φαινόμενο σε ανάρτηση στο Twitter κάνοντας λόγο για «μαζική τήξη». Μολονότι ο όγκος πάγου που έλιωσε μέσα σε μία ημέρα ήταν μικρότερος σε σύγκριση με εκείνον του 2019, το φαινόμενο αφορούσε μια μεγαλύτερη περιοχή, εξήγησε.

Τέτοια γεγονότα μπορεί να δημιουργήσουν φαινόμενα ανατροφοδότησης, που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και περισσότερη τήξη των πάγων στη Γροιλανδία, εξήγησε ο Μάρκο Τεντέσκο, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Καθώς ο πάγος λιώνει, εκτίθεται από κάτω το έδαφος ή πιο σκουρόχρωμοι πάγοι που απορροφούν μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία, αντί να την αντανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα. «Καθιστά πραγματικά πιο ευάλωτη τη Γροιλανδία» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο λιώσιμο του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας ευθύνεται για περίπου το 25% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Αρκτική γενικότερα θερμαίνεται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία αέρα στη Γροιλανδία ήταν «ανησυχητική» φτάνοντας μέχρι και τους 23,2 βαθμούς Κελσίου στο Κόνσταμπλ Πιντ, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

https://www.cnn.gr/perivallon/story/276247/groilandia-se-mia-mera-exase-22-gigatonoys-pagoy-triti-megalyteri-posotita-edo-kai-70-xronia

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now





×
×
  • Δημιουργία νέου...