Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κίνα: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο χτυπά με βροχές και ρύπανση και απειλεί τις ρυζοκαλλιέργειες

2617000.jpg

Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο πλήττει την Κίνα, καθώς το μετεωρολογικό φαινόμενο που προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων απειλεί τις καλλιέργειες ρυζιού και εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τις αρχές και ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Από τον Δεκέμβριο έως τις 22 Φεβρουαρίου, ορισμένες πόλεις στον νότο της χώρας κατέγραψαν έως 55 ημέρες βροχοπτώσεων, δηλαδή 15 περισσότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο για το Κλίμα.

Επτά νότιες επαρχίες γνώρισαν κατά την ίδια περίοδο ένα επίπεδο βροχοπτώσεων που είχε να παρατηρηθεί από το 1961, υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα το Κέντρο αυτό σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

Κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την υπερθέρμανση των νερών του Τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, το Ελ Νίνιο συμβάλλει στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Επανεμφανίζεται τακτικά και έχει σημαντική επίπτωση στο κλίμα, η οποία εκδηλώνεται με ξηρασίες, καταιγίδες ή πλημμύρες, ανάλογα με τις περιοχές ανά τον κόσμο.

Το χαμηλό επίπεδο ηλιοφάνειας, που οδηγεί σε μια πτώση των θερμοκρασιών, θα καταστρέψει τις ρυζοκαλλιέργειες, προέβλεψε ο Ντινγκ Γιχουί, μέλος της κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα China Daily. "Αν η κατάσταση διαρκέσει έως την άνοιξη, Μάρτιο ή Μάιο, η γεωργική παραγωγή στον νότο της χώρας θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό", προειδοποίησε.

Το επεισόδιο Ελ Νίνιο συμβάλλει επίσης σε μια επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης περιμετρικά του Πεκίνου και της γειτονικής επαρχίας Χεμπέι, στη βόρεια Κίνα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο έρευνας για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με Κέντρο έρευνας, το μετεωρολογικό φαινόμενο διευκολύνει τη μεταφορά της υγρασίας από τη νότια προς τη βόρεια Κίνα, χάριν στους ασθενείς ανέμους. Μια πολύ υγρή ατμόσφαιρα ενισχύει τη διατήρηση των ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Μια πυκνή, γκρίζα και τοξική ομίχλη συνεχίζει να απλώνεται στο Πεκίνο σήμερα το πρωί μειώνοντας αισθητά την ορατότητα.

Πηγή: https://www.zougla.gr/kosmos/article/kina-to-fenomeno-el-ninio-ktipa-me-vroxes-ke-ripansi-ke-apili-tis-rizokaliergies

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το βάζω εδώ....έχει ενδιαφέρον....είναι ένα αρθράκι του Ζιακό για τους χιονιάδες του Μάρτη....

http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/03/blog-post_3.html?m=1

 

Με βάση τα μετεωρολογικά αρχεία της περιοχής των Αθηνών, δύο είναι οι Μάρτιοι των οποίων οι χιονιάδες έμειναν στην ιστορία της πόλης: ο Μάρτιος του 1874 (αρχείο ΕΑΑ) και ο Μάρτιος του 1987 (αρχείο ΕΜΥ). Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρήθηκαν οκτώ ημέρες χιονιού που μάλλον είναι και τα ρεκόρ του 19ου και του 20ού αιώνα αντίστοιχα.
Με βάση τις παρατηρήσεις του σταθμού της Ν. Φιλαδέλφειας της ΕΜΥ, από το 1960 ως το 1987 οι περισσότερες ημέρες χιονιού παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο του 1972 (2 ημέρες) και τον Μάρτιο του 1977 (3 ημέρες). 
 

Μετά το 1987, μήνα Μάρτιο, χιόνισε:
- Στις 18 & 19-3-1992 (αξιολογότατος χιονιάς).  
- Στις 24-3-1995 (οριακή περίπτωση με χιόνια σίγουρα σε Μαρούσι και   Χαλάνδρι).
- Στις 6-3-1996 (ασθενείς χιονοπτώσεις).
- Στις 22-3-1998 (πρόσκαιρες χιονοπτώσεις).
- Στις 24-3-2003 και στις 9-3-2011.

 

Πόσο όμως συχνά χιονίζει τον Μάρτιο στην Αθήνα; Με βάση τα κλιματικά αρχεία του 20ού αιώνα, στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Δημαρχείου) οι ετήσιοι μέσοι αριθμοί ημερών χιονοπτώσεις είναι αντίστοιχα 3,6 και 3,3 ημέρες. Από αυτές τις ημέρες οι 0,5 και οι 0,4 ημέρες παρατηρούνται τον Μάρτιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μήνα χιονίζει στην πρωτεύουσα μία φορά κάθε 2 ή 2,5 χρόνια. Επισημαίνεται ότι αν αυτό συνέβαινε τον προηγούμενο αιώνα, είναι βάσιμο να υποθέσει κάποιος ότι ίσως στον τρέχοντα αιώνα οι παραπάνω αριθμοί να είναι μικρότεροι, δηλαδή το μαρτιάτικο χιόνι να έχει γίνει ακόμα πιο σπάνιο.
 
Κλείνω το αφιέρωμα στα αθηναϊκά χιόνια του Μαρτίου με το σημαντικό χιονιά που σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου 1931. Το πολύ χιόνι που έπεσε και ο παγετός που ακολούθησε προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Ειδικότερα στον τότε Βασιλικό και σήμερα Εθνικό Κήπο τα μισά και πλέον δέντρα κατέρρευσαν (ο χιονιάς τα βρήκε στο στάδιο της βλάστησης), με αποτέλεσμα το Zάππειο να είναι ορατό από τη Λεωφόρο Bασιλίσσης Σοφίας.
 
Όσο για την εξέλιξη του καιρού το φετινό Μάρτιο, προς το παρόν πάμε για …σκονάτα εικοσιπεντάρια. Τι θα γίνει μετά και κυρίως το 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα δεν το ξέρουμε. Με βάση τα στατιστικά του 20ου αιώνα 1 με 2 ψυχρές εισβολές είναι πιθανές. Ωστόσο, τα πράγματα με το κλίμα δεν εξελίσσονται πλέον όπως παλιά και πρακτικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά!

image.png.7dfa323b49e13d70f012804bf5471688.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Έπεσε χιονοστιβάδα στον Αποκόρωνα! (βίντεο)

Η χιονοστιβάδα έπεσε στα ορεινά της περιοχής Γούρνες - Πτώση χιονοστιβάδων είχαμε και στον δήμο Σφακίων

Δεν έχουμε συνηθίσει στην Κρήτη να ακούμε για χιονοστιβάδες. Να που έφτασε η στιγμή να το ακούσουμε και αυτό.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά και την κακοκαιρία που έπληξε τον νομό, δίνεται η εντύπωση ότι καταρρέει το ένα μετά το άλλο (από γεφύρια, δρόμους, βουνά και υποδομές) τότε επόμενο ήταν μάλλον να δούμε και την πτώση χιονοστιβάδας.

Μάλιστα σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Flashnews.gr είχε επιστήσει την προσοχή για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στα ορεινά της Κρήτης.

Η χονοστιβάδα έπεσε στην περιοχή Γούρνες Αποκορώνου, κοντά στο χωριό Καρές και ήταν τόσο μεγάλη που κάλυψε τον δρόμο αποκλείοντας την πρόσβαση. 

Δείτε φωτογραφία από κοντά που απεικονίζει το σημείο μετά την ολίσθηση του μεγάλου όγκου χιονιού στις Γούρνες. 

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Βενετάκη

ÏÏÏο ÎιÏÏÎ³Î¿Ï ÎενεÏάκη

Δείτε τις φωτογραφίες από το ίδιο σημείο του Δημήτρη Γαυγιωτάκη

xionostivada-gournes-8.jpg

xionostivada-gournes-5.jpg

Στο βίντεο του Γιώργου Μαζωνάκη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη χιονοστιβάδα, Στο βίντεο μάλιστα, εμφανίζεται και ένας από τους πιο παλιούς ορειβάτες της Ελλάδας, ο συγγραφέας κ. Αντώνης Πλυμάκης.

Δειτε περισσοτερες φωτογραφιες και απο τα ορεινα του δημου Σφακιων στο λινκ που ακολουθει.

Πηγή: https://flashnews.gr/post/382522/epese-xionostibada-ston-apokorwna-binteo

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πολύ λίγο θέλει ακόμη, για να σπάσει η απόλυτα μέγιστη τιμή συγκομιδής νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, από το 1985 που κρατιούνται επίσημα στοιχεία (34 χρόνια)....και ακόμη δεν έχουν λιώσει τα χιόνια φυσικά....οι βροχές πολλές και τα ρεκόρ σπάνε προς την αντίθετη πλευρά από αυτήν που περίμεναν κάποιοι "ξηροί-επιστήμονες"!!!

https://www.eydap.gr/TheCompany/Water/SavingsPage/?fbclid=IwAR3IuSbFPhmGSaCQFkqc7nK1qEa235NihSLErC7exp1wQePvsC7xLdcZsfs#!prettyPhoto

image.png.cfd4e6e30461713a9dc96a285c5d2be1.png

image.png.362aa8e4cae4a8a01df8bf5e4102bb29.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Χ/Κ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΜΕΧΡΙ 5/5/19....

"Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τις φίλες και τους φίλους του, ότι η σεζόν θα παραταθεί και πέραν της 15ης Απριλίου. Συγκεκριμένα νέα ημερομηνία λήξης της σεζόν, θα είναι η 5η Μαΐου (Κυριακή του Θωμά).
Ελάτε να απολαύσετε τη μοναδικότητα του Παρνασσού και των γύρω περιοχών, που εξασφαλίζουν σκι νωρίς το πρωί στο βουνό και μπάνιο με ουζάκι το μεσημέρι στις υπέροχες παραλίες της Αντίκυρας, της Ιτέας, του Γαλαξιδιού και των Καμένων Βούρλων!
Απολαυστικές ανοιξιάτικες μέρες στον Παρνασσό, με βουνό και θάλασσα σε απόσταση αναπνοής.
Ζήστε την εμπειρία, είναι μοναδική!!"...

image.png.5b4bad63ccfb1fb504dee87f683c2a6a.png

20190323_084936.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

23 Μαρτίου 2019....
Παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας....


Χρόνια πολλά και καλά σε όλους όσους μετέχουν της καθαρής, ουσιαστικής, μυστηριώδους, δημιουργικής,  και πραγματικά ενδιαφέρουσας και αέναης επιστήμης της μετεωρολογίας....
Μεγάλη τιμή, παντοτινή μνήμη και απεριόριστες ευχαριστίες, στους μεγάλους Ελληνες αρχαίους παγκόσμιους πατέρες και αυτής της επιστήμης, Αριστοτέλη κσι Θεόφραστο, που πρώτοι ανακάλυψαν τα μυστικά της και άνοιξαν την σκέψη και την γνώση χιλιάδες χρόνια πριν, ώστε να προωθήσουν αυτό το μεγαλείο της ατμόσφαιρας και της ζωής μας στο διηνεκές!!!

 

 

FB_IMG_1553325940836.jpg

FB_IMG_1553327054846.jpg

FB_IMG_1553327046806.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Eκκένωση κρουαζερόπλοιου στη βόρεια θάλασσα.

Εκκενώνεται από το απόγευμα το κρουαζερόπλοιο Viking Sky με 1300 επιβάτες λόγω βλάβης στις μηχανές.Το κρουαζερόπλοιο έμεινε ακυβέρνητο 4.6χλμ ανοικτά της Hustadvika της Νορβηγίας ενώ στη περιοχή πνέουν άνεμοι 8bf.Αργότερα το πλήρωμα έθεσε τη μία μηχανή σε λειτουργία και έτσι το πλοίο έδεσε σε απόσταση 2 χλμ από την ακτή.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± viking sky

Eλικόπτερα επιχειρούν ώστε να απομακρυνθούν οι επιβάτες,και εώς τώρα έχουν απομακρυνθεί περίπου 100 άτομα.

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Καντερές: Η τραγωδία στην Μάνδρα θα είχε αποτραπεί αν λειτουργούσε το ραντάρ της Αίγινας! video

 

https://www.newsit.gr/ellada/kanteres-i-tragodia-stin-mandra-tha-eixe-apotrapei-an-leitourgouse-to-rantar-tis-aiginas-video/2767091/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Kαι ποιος έφταιγε που δεν λειτουργούσε; Αυτή είναι η ουσία που πρέπει να αναζητείται....και οστις υπεύθυνος φυλακή....απλά....

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

23 minutes ago, Beach-snow NG είπε:

Kαι ποιος έφταιγε που δεν λειτουργούσε; Αυτή είναι η ουσία που πρέπει να αναζητείται....και οστις υπεύθυνος φυλακή....απλά....

Η τοτε διοικηση της ΕΜΥ φανταζομαι και οι κυβερνωντες.Ιδου πως ηταν το 2004.

PHOTO2.jpg  PHOTO4.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο στρατηγός ήλιος οριοθετεί καταστάσεις, ή όταν ο ήλιος κρυώνει την γη!!!
Οδεύουμε προς το ακραίο ελάχιστο ηλιακής δραστηριότητας, όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες....

image.png.6374ef1a133c59c67127ebf42267b6cb.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο Αρκτικός πάγος επίσης, δεν έχει λιώσει αυτή την τελευταία δεκαετία....

https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2015/05/19/updated-nasa-data-polar-ice-not-receding-after-all/?fbclid=IwAR0lZSpOuewzhftKNv3a_xdCsaMCV2w9U7o09p0zr3Lto7cHBDrVIZdFtps#435e268a2892

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Μια επιστολή-SOS, ενός συνανθρώπου μας από το Ρέθυμνο, με το βλέμμα στα Άγραφα και την καταστροφή των βουνών της Ευρυτανίας που έρχεται, αν δεν ξεσηκωθούμε τοπικά και τολμήσουμε!!!

https://www.karditsalive.net/arthra/γιάννης-βασιλάκης-επιστολή-από-το-ρέθυμνο-ή-αλλιώς-κόκκινος-συναγερμός?fbclid=IwAR1DJ9Vz0iLhYOBZR742mjc7IEF4UhDQWkz1be5GbcrVp5Li_cLIH5GwuPw

image.png.7d139e2a1f55e5618f1a2493a211a76f.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Σαν είδηση εσωτερική και ευχάριστη... 

Ενυμφεύθει ο φιλος μας snowspir οπως ειναι γνωστός στα καθ ημάς....

Εν Λευκάδι....

Σπυραν να ζησετε και να ευτυχησετε αδελφε....καλους απογονους και μακροημερευση!! Αγάπη και υγεία....

 

FB_IMG_1562055730934.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο θερμότερος Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως ο φετινός

Ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως, ιδίως λόγω του πρωτόγνωρου καύσωνα που έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή, ο υδράργυρος ανέβηκε τον Ιούνιο 0,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του μήνα Ιουνίου (2016), όμως είναι κυρίως η Ευρώπη που ζεστάθηκε, με μια θερμοκρασία περίπου 2 βαθμών Κελσίου υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ καταρρίφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που ασφυκτιούσαν από την αφόρητη ζέστη, λόγω, κυρίως, του θερμού αέρα από τη Σαχάρα. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα κατά 10 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία, τη βόρεια Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ των 45,9 βαθμών Κελσίου την περασμένη Παρασκευή.

Συνδυάζοντας δορυφορικά και ιστορικά δεδομένα, η υπηρεσία Copernicus υπολόγισε ότι η θερμοκρασία του μήνα Ιουνίου στην Ευρώπη ήταν 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο το διάστημα 1850-1900.

«Τα δεδομένα μας καταδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες στη νοτιοδυτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα ήταν αφύσικα αυξημένες» σχολίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ζαν Νοέλ Τεπό.

«Αν και ήταν πρωτόγνωρο, είναι πιθανόν ότι θα ζήσουμε περισσότερα τέτοια επεισόδια στο μέλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο επιστήμονας.

Η ομάδα του Copernicus σημείωσε ότι είναι δύσκολο να αποδοθεί το εν λόγω ρεκόρ «απευθείας» στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τον καύσωνα στη Γαλλία συμπέρανε σήμερα πως η υπερθέρμανση του πλανήτη από μόνη της κατέστησε το φαινόμενο αυτό «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο», σε σύγκριση με το αν ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει φθορά στο κλίμα.

Η ομάδα του δικτύου World Weather Attribution είχε ως αναφορά τις τρεις διαδοχικές θερμότερες ημέρες του Ιούνιου στη Γαλλία, την 26η, 27η, 28η Ιουνίου, με έναν μέσο όρο θερμοκρασίας στους 27,5 βαθμούς Κελσίου (ο μέσος όρος των θερμοκρασιών την ημέρα και τη νύχτα στο σύνολο των μητροπολιτικών εδαφών» και τα συνέκρινε με άλλες διαδοχικές περιόδους τριών ημερών καύσωνα τον Ιούνιο από το 1901.

«Τον Ιούνιο φαίνεται πως οι καύσωνες ήταν ζεστότεροι κατά 4 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με πριν από 60 ή 100 χρόνια» είπε ο Γκέερτ Γιαν φαν Όλντερμποργ, του Royal Netherlands Meteorological Institute.

http://www.meteo.gr/index.cfm

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο μήνας Ιούνιος παγκοσμίως, με ενδιαφέρουσες αποκλίσεις, κυρίως προς ψυχρότερα σεναριακά κομμάτια....στα θερμότερα η Ευρώπη κι εμείς (πλήν άκρων δυτικών), όπως και η Σιβηρία (επιτέλους) και μέρος της Αρκτικής....

Αμερική, κεντρονότια Αφρική, Αυστραλία, μέρος Αρκτικής και μεγαλύτερο τμήμα Ανταρκτικής, στο περισσότερο κρύο...

 

image.thumb.png.d0933dd75f390f6ac4a7e903c8f8bdd7.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Σημαντικά εργα αναβαθμισης, στο Χ/Κ του Βελουχίου....

https://evrytanianet.blogspot.com/2019/07/blog-post_0.html?m=1

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Οι καθηγητές απαντούν επιστημονικά, απέναντι στην όποια τρελή τρομολαγνία της εποχής!!! 

Αντίθετος με την πρακτική της εμπορευματοποίησης των καιρικών φαινομένων που προκαλούν προβλήματα εν μέσω καλοκαιριού στη χώρα, τονίζει στον 98.4 ο μετεωρολόγος – προγνώστης Μανώλης Λέκκας. Επισημαίνει επίσης τα θετικά της ορθής ενημέρωσης του καιρού για την προστασία των πολιτών.....

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

O "μικρός άγνωστος" καιρός....
Πολιανή Μεσσηνίας....κι όμως!!!

Πόσοι άραγε γνωρίζουν τη μικρή Σιβηρία της Μεσσηνίας?Μόνο οι λιγοστοί ίσως κάτοικοι της Πολιανής, της γενέτειρας του Γρηγορίου Δικαίου ή αλλιώς Παπαφλέσσα, του αγωνιστή της επανάστασης του 1821.Βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας, χωμένη σε ένα μικρό οροπέδιο στα 660μ υψόμετρο στον Βορειοδυτικό Ταύγετο, πάνω από το χωριό Γαρδίκι και δυτικά των Δυραχίου και Νιοχωρίου Αρκαδίας.
Στο σκιασμένο με κίτρινο χρώμα μέρος της εικόνας, μπορείτε να δείτε την ελάχιστη θερμοκρασία που κατέγραψε την 1η Ιουνίου,  το θερμόμετρο μεγάλης ακρίβειας με datalogger τοποθετημένο μέσα σε κλωβό Davis.Κατέγραψε λοιπόν ακριβώς 0.0 C , τη στιγμή που το γειτονικό Νιοχώρι 500μ ψηλότερα, κατέγραφε +8.3 C, ενώ οι αναστροφικές Τρίπολη Αρκαδίας και Ποταμιά Βουτύρου στο Καρπενήσι που βρίσκονται πιο βόρεια και σε πιο ηπειρωτικά σημεία, το ίδιο πρωινό   κατέγραφαν +4.8 και +2.5 αντίστοιχα, έχοντας περίπου το ίδιο υψόμετρο με την Πολιανή. Έχουμε να δούμε και πολλά παράξενα ακόμα από αυτο το άγνωστο καιρικά σημείο...

 

FB_IMG_1563529414393.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

H NASA προβλέπει ότι ο επόμενος κύκλος του ηλίου, θα είναι ο ελαχιστότατος σε δραστηριότητα, των τελευταίων 200 ετών!!!

https://electroverse.net/nasa-predicts-next-solar-cycle-will-be-lowest-in-200-years-dalton-minimum-levels-the-implications/

image.thumb.png.799796da50963d58a8a3697c81ad48aa.png

image.png.9a4f4a93e96fb048ebdb715746974df4.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αυτό το μήνα (Ioύλιος 2019), σημειώθηκαν νέα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών για αρκετά μέρη της Ευρώπης (αλλά και χιονοπτώσεων επίσης), τα οποία περιμένουν το καλοκαίρι να επιβληθεί....Γερμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κάτω χώρες και Σκανδιναβία....με την Ρωσία να σπάει την πλέον ελάχιστη θερμοκρασία από το 1893 (126 ετών)!!!

Αυτές τις κρύες ειδήσεις των ρεκόρ, δεν πρόκειται να τις δείτε πουθενά...κι όμως γυρίζει!!!

https://electroverse.net/russia-breaks-more-all-time-low-temperature-records-one-from-way-back-in-1893/?fbclid=IwAR0l6Stwdpp0T5WvBmxtBcxF8yiTVUA6WitWWRfSx7Xj3y2hSBNCve0Jlfg

image.png.a7e0fa91b39f9cf62fe9b7161e311e32.png

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αρθρο με αποψεις των Κ. Ζιακοπoυλoυ,Γιαννακοπoυλoυ,και Λαγουβαρδου.

 

112 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΙΝΙΑ

«Να διακόπτονται άμεσα και οι μεταδόσεις της Θείας Λειτουργίας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για να μεταδίδονται οι προειδοποιήσεις της ΕΜΥ». Αυτά έλεγαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, στον οποίο μέσω του ΓΕΑ υπαγόταν η ΕΜΥ, και ο τότε αρχηγός του ΓΕΑ, μετά το καταστροφικό μπουρίνι που αργά το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1983 είχε πλήξει τον Θερμαϊκό. Σε εκείνη την τραγωδία εννέα άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι υλικές καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αν. Θεσσαλία ήταν ανυπολόγιστες. «Το μπουρίνι εκείνο και οι επιπτώσεις του είχαν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ΕΜΥ και στο ΓΕΑ», θυμάται ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥΔημήτρης Ζιακό*****ς. «Η αιτία ήταν οι αναφορές των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης για ανυπαρξία μηχανισμού άμεσων ειδοποιήσεων των πολιτών από την ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τοπικής κλίμακας με μικρό χρόνο ζωής», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σύστημα προειδοποιήσεων για τις μεγάλης κλίμακας κακοκαιρίες υπήρχε, αλλά όχι για τα μπουρίνια.

Τριάντα έξι χρόνια έχουν περάσει και όπως με οδυνηρό τρόπο συνειδητοποιήσαμε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μετά το φονικό μπουρίνι που έπληξε τη Χαλκιδική, το σύστημα άμεσης προειδοποίησης των πολιτών την ώρα του κόκκινου συναγερμού αποτελεί ακόμη ζητούμενο. «Θυμάμαι τότε (σ.σ. 1983) είχαμε αρχίσει αμέσως τις επαφές με την ΕΡΤ και καταφέραμε να δρομολογήσουμε διαδικασίες γρήγορης διασποράς και μετάδοσης των προειδοποιήσεων», λέει ο κ. Ζιακό*****ς. «Ομως, με την πάροδο των ετών οι συγκεκριμένες διαδικασίες ατόνησαν. Οι πληροφορίες αργούσαν να φθάσουν στον προορισμό τους και συχνά μεταδίδονταν ώρες ολόκληρες μετά την παρέλευση των φαινομένων». Οπως εξηγεί ο πολύπειρος μετεωρολόγος, μπουρίνια όπως αυτό που έπληξε τη Χαλκιδική την προηγούμενη εβδομάδα είναι φαινόμενα μέσης κλίμακας και η πρόγνωσή τους στον χρόνο και στον χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των δυσκολιών είναι τα συστήματα προγνώσεων πραγματικού χρόνου (σ.σ. nowcasting), αλλά το πρόβλημα της έγκαιρης διασποράς και αξιοποίησης των πληροφοριών παραμένει. Η έκδοση έκτακτων δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ είναι σημαντική, αλλά συχνά δεν επαρκεί για την αποφυγή της απώλειας ανθρώπινων ζωών».

Το κλίμα αλλάζει

kairos-600-x-375.jpg

Αυτό που από το 1983 φαίνεται ότι έχει αλλάξει είναι το κλίμα στην Ελλάδα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στη χώρα μας είναι πιο συχνά και πιο έντονα, αφήνοντας συχνά πίσω τους ανθρώπινα θύματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 2000 έως και τις 12 Ιουλίου του 2019 έχουν καταγραφεί 182 θύματα, εκ των οποίων τα 118 (65%) οφείλονται σε πλημμύρες, τα 29 (16%) σε ισχυρούς ανέμους και 35 (19%) σε κεραυνικά πλήγματα (δεν περιλαμβάνονται θύματα από τις δασικές πυρκαγιές). «Ενα μεμονωμένο φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί απευθείας στην κλιματική αλλαγή», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο υπεύθυνος ερευνητής ΕΑΑ Χρήστος Γιαννακό*****ς. «Ωστόσο, η αυξημένη συχνότητα στις μέρες μιας συγκεκριμένης κλιματικής κατάστασης είναι σημάδι επερχόμενης κλιματικής αλλαγής και αυτό που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα για το κοντινό μέλλον για την περιοχή μας. Η συχνότητα και η ραγδαιότητα και ο μεγαλύτερος βαθμός επικινδυνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σημάδι της επερχόμενης αλλαγής». Στο μέλλον, το κλίμα της Ελλάδας θα είναι αρκετά διαφορετικό από το σημερινό. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης. «Με λίγα λόγια, θα πέφτει πολύ βροχή σε λιγότερο χρόνο. Ενώ η συνολική βροχόπτωση στην Ελλάδα θα μειωθεί, θα πέφτει όλη σε λίγα επεισόδια», εξηγεί ο κ. Γιαννακό*****ς. «Οσο θερμαίνεται το κλίμα ειδικά στα δικά μας πλάτη, θερμαίνεται και η θάλασσα και τότε τα ακραία φαινόμενα είναι πιο έντονα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας η ψυχρή μάζα τραβάει περισσότερη υγρασία από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα η καταιγίδα να είναι πιο δυνατή».

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει πως, εάν αρχίσουμε να αποδίδουμε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, αυτό ίσως αποτελέσει μια... καλή δικαιολογία αδράνειας. «Αν μπεις σε αυτήν τη λογική, είναι σαν να λες ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο που λέει ότι επειδή έχει κρύο δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη. Την κλιματική αλλαγή τη βλέπουμε πράγματι στις θερμοκρασίες που κυμαίνονται πάνω από τις κανονικές τιμές, αλλά όχι σε κάθε φαινόμενο. Φαινόμενα υπήρχαν πάντα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αύξηση της συχνότητάς τους». Οπως εξηγεί, η Χαλκιδική έχει «παραδοσιακά» καλοκαιρινά μπουρίνια, στο μεταίχμιο της αλλαγής από τη ζεστή ατμόσφαιρα στο ψυχρό μέτωπο. «Εκεί που συναντώνται τα δύο, είναι ζώνη με ισχυρές καταιγίδες, ριπαίους ανέμους και πιθανόν ανεμοστροβίλους. Γενικά η Βόρεια Ελλάδα έχει καταιγίδες το καλοκαίρι με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης κεραυνικής δραστηριότητας. Ενίοτε, μάλιστα, έχουμε μπουρίνια και δασικές πυρκαγιές λόγω των κεραυνών».

http://greenagenda.gr/112-χρόνια-με-πλημμύρες-καύσωνες-και-μπο/

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now





×
×
  • Δημιουργία νέου...