Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

H μεση θερμοκρασια του Ιανουαριου στη Μοσχα ειναι -6.5c.Oμως τις 24 πρωτες μερες του Γεναρη η μεση t βρισκεται στους +0.3c (αποκλιση +6.8c) O μηνας εως τωρα ειναι θερμοτερος κατα 2c απο τον προηγουμενο θερμοτερο στην ιστορια. 

 

image.png.e80639ffbcfd2d1aa43d516316d31b09.png

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έβαλε μεράκι, ώρες δουλειάς και υπομονές και το xalazi.gr το ανεβάζει πλέον επίσημα σήμερα, ως το 1ο Ελληνικό παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο καιρού!!!

Η ανακοίνωση του xalazi.gr/…..

TO ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ XALAZI ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε από σήμερα το παγκόσμιο προγνωστικό μας μοντέλο, το οποίο επιμελείται ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΤΟ GRX GLOBAL MODEL βάζει την Ελλάδα στο παιχνίδι της προσέγγισης του καιρού, με ένα παγκόσμιο πλέον προγνωστικό μοντέλο. Το Xalazi.gfr αναλαμβάνει τη φιλοξενεία του μοντέλου σε σέρβερ, την τεχνική και οικονομική υποστίρηξη που χρειάζεται, για την εκ νέου εξέλιξη και βελτίωση του μοντέλου.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και ο Ωκεανολόγος - Μετεωρολόγος Γιώργος Παπακωστόπουλος με την ιστοσελίδα simeteo.gr, όπου θα φιλοξενουνται και στην εκεί ιστοσελίδα, δεδομένα του προγνωστικού μοντέλου.

Το GRX GLOBAL MODEL ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΑΠΟΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ XALAZI.GR ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΕΥΕΘΥΝΣΗ:

http://www.xalazi.gr/montelo-kairou-xalazigr/grx-global-model?cat=1307

temp850_34.png

 

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Περίπου 10 ίντσες χιονιού (25,4cm) κάλυψαν την υψηλότερη κορυφή της Ταϊβάν (Γιουσάν)....
Ηταν η βαρύτερη 24ωρη συσσώρευση στα τελευταία 20 χρόνια!!!
Yushan-Snow-e1580554635540.jpg?w=579&ssl=1

 

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Kλιματικοί "εμπειρογνώμονες" έλεγαν συχνά (μεταξύ αυτών και ο Καναδός Μάικλ Μανν), ότι τα ιρακινά παιδιά δεν θα ξέρουν πώς είναι και πως φαίνεται το χιόνι!!!

Οι χιονοπτώσεις όμως χθες 31/1, στο θέρετρο του όρους Κορεκλ, ήταν αρκετές για τους τουρίστες που βρέθηκαν εκεί (από Βαγδάτη και άλλες πόλεις) και έπαιξαν με το χιόνι!!!

https://www.facebook.com/kostas.beachsnow/videos/10222491479015054/?t=7

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν μια ακόμη σημαντική αιτία για τον λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνεισφέρουν τα μέγιστα στο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Μία νέα μελέτη, ωστόσο, αποτυπώνει μια ακόμη πρόκληση για το περιβάλλον και μάλιστα... από κάτω.

Πρόκειται για τις ποσότητες θερμού νερού από τον ωκεανό που ρέει κάτω από τους απέραντους πάγους, και συμβάλει στο λιώσιμό τους με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience από ερευνητές που μελέτησαν μία από τις πολλές «γλώσσες» του παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden - γνωστού και ως 79° βόρειου παγετώνα - στη βορειοανατολική Γροιλανδία.

Μία γλώσσα παγετώνα είναι μια λωρίδα πάγου που πλέει πάνω στο νερό χωρίς να αποσπάται από τον πάγο. Η έρευνα αποκάλυψε ένα υποβρύχιο ρεύμα πλάτους μεγαλύτερου από ένα μίλι, όπου μεγάλη ποσότητα ιδιαιτέρως θερμού νερού από τον Ατλαντικό Ωκεανό είναι ικανή να φτάσει κατευθείαν στους πάγους, επιταχύνοντας την τήξη του.

«Η αιτία της επιτάχυνσης του λιωσίματος των πάγων είναι πλέον ξεκάθαρη», δήλωσε η Τζανίν Σάφερ, ωκεανογράφος του Ινστιτούτου Alfred Wegener στη Γερμανία, η οποία ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών, σε μια ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα.

Oι επιστήμονες βρήκαν επίσης ένα παρόμοιο θερμό ρεύμα που ρέει κοντά σε έναν άλλο από τους παγετώνες της Γροιλανδίας, όπου μια γλώσσα πάγου είχε πρόσφατα αποκοπεί προς τον ωκεανό.

Τι σημαίνουν για τον πλανήτη οι θερμότεροι ωκεανοί;

Η μαζική απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αιτία για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας παγκοσμίως, και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο περιοδικό Nature, η Γροιλανδία χάνει πάγους με ρυθμό επτά φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 1992.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άλλα επτά εκατοστά ανόδου της στάθμης των ωκεανών της Γης θα πρέπει να αναμένονται έως το 2100 μόνο εξαιτίας της Γροιλανδίας.

Από το 1992 έως σήμερα οι απώλειες πάγου της Γροιλανδίας έχουν συμβάλει κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό στην άνοδο των θαλασσών, ενώ οι συνολικές απώλειες από άλλους παγετώνες και την Ανταρκτική έχουν προκαλέσει μια άνοδο κατά περίπου 7,5 εκατοστά την ίδια περίοδο. Σε όλο τον κόσμο 630 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ήδη ζουν σε παράκτια εδάφη που μπορεί να πλημμυρίζουν κάθε χρόνο έως το 2100.

Οι 96 πολικοί επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας IMBIE (Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise) από 50 επιστημονικούς φορείς, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, που παρήγαγαν την πιο πλήρη εικόνα για τη διαχρονική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας κατά την περίοδο 1992-2018, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποιώντας δορυφορικά και άλλα στοιχεία.

Τα ευρήματα αποτύπωσαν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1992, αρκετούς για να ανέβουν τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά σχεδόν 11 χιλιοστά (συγκεκριμένα 1,06 εκατοστά).

https://www.meteo.gr/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ευχάριστα νέα από την Γροιλανδία, η οποία κέρδισε 7 γιγατόνους πάγου στις 6/2....
Με βάση τα σημαντικά οφέλη τα τελευταία χρόνια, το πάγωμα της Γροιλανδίας πιθανότατα να συνεχιστεί ως τάση το 2020. Οι "κλιματιστές" από την άλλη, απορούν πως γίνεται αυτό, σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, όπως υποστηρίζουν!!

https://electroverse.net/greenlands-smb-gained-7-gigatons-yesterday/

FB_IMG_1581241555053.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Εκπληκτική η νέα μοντελική και Ελληνική προγνωστική προσπάθεια!!!
Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον μετεωρολόγο του open tv, Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Κάτι καινούργιο έρχεται στην πρόγνωση του καιρού...
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε επιχειρησιακό επίπεδο στην πρόγνωση του καιρού θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα πρόγνωσης καιρού το οποίο θα ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι θα στήσουμε για πρώτη φορά παγκόσμιο μοντέλο κοντά στα 15 χιλιόμετρα ανάλυση το οποίο σαν παγκόσμιο θα παράγει μόνο του το σενάριο της πρόγνωσης όπως συμβαίνει και με τα γνωστά μας Μετεωρολογικά κέντρα προσφέροντας στον Μετεωρολόγο ένα νέο εργαλείο στα χέρια του το οποίο και εκτιμούμε ότι θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικό όπως και τα υπόλοιπα "χρυσοπληρωμένα" μοντέλα καιρού. Να τονιστεί εδώ ότι για πρώτη φορά θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε πλανητικό μοντέλο σε τόσο υψηλή ανάλυση συγκρίσιμη με το πανάκριβο Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο που σήμερα τρέχει κοντά στα 10 χιλιόμετρα για 240 ώρες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα 15 χιλιόμετρα για 360 ώρες (15 ημέρες πρόγνωσης). 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή με μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Και βέβαια δεν θα σταματήσουμε εδώ, αλλά πάνω σε αυτό το παγκόσμιο μοντέλο θα "χτίσουμε" και περιοχική πρόγνωση για Ελλάδα και Ευρώπη κοντά στα 7 χιλιόμετρα ανάλυση για 10 ημέρες μπροστά ίσως στην πορεία καταφέρουμε να φτάσουμε και στις 15! 

Ένα πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό έργο η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει κιόλας από αύριο με την ελπίδα την άλλη Κυριακή να είμαστε σε θέση να σας το παρουσιάσουμε. 

Πλέον η Ελλάδα θα τολμήσει να έχει το δικό της αυτόνομο κέντρο προγνώσεων με την ελπίδα κάποια στιγμή να "φιγουράρουμε" κι εμείς δίπλα στα μεγάλα προγνωστικά κέντρα της Αμερικής, του Καναδά, της Ευρώπης, της Γαλλίας, της Γερμανίας κτλ. Η σημαία της χώρας μας θέλουμε να πρωταγωνιστεί και στην πρόγνωση του καιρού. Πάμε να τα βάλουμε με τα θηρία στην κυριολεξία μιας και τα οικονομικά μπάτζετ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν, παρόλα αυτά η θέλησή μας για δουλειά και το σημαντικότερο το θάρρος μας για κάτι νέο, πιστεύω να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. 

Τα δεδομένα θα είναι ελεύθερα για όλους μιας και ο στόχος μας είναι να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην πρόγνωση του καιρού. Για να φτάσουμε μια ημέρα να μην ζούμε καταστάσεις Μάνδρας, ή Χαλκιδικής κτλ και να μπορούμε να προειδοποιούμε τους πολίτες για έκτακτα καιρικά γεγονότα κι όχι μόνο. Σφάλματα σαφώς και θα υπάρξουν, αρκεί με το πέρασμα του χρόνου να φθίνουν. 

Ευχαριστώ θερμά τον Kostas Polichronis για την οικονομική υποστήριξη σε όλο αυτό το εγχείρημα που ξεκινάω εντελώς μόνος μου αλλά και τον συνάδελφο George Papacostopoulos που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό μου κι έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει. 

http://www.xalazi.gr/prognwsh-kairou/synoptiki-analysi/p/8938/to-xalazigr-gurizei-selida?fbclid=IwAR3uayuUocKxSpflFubzoVlBoe-9g4qZWrbKbio008DM7Eo8qoIA3dJjALQ

Καλή μας αρχή!

IMG_20200209_114825.jpg

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Σε πορτοκαλί συναγερμό ένα μέρος της Βρετανίας λόγω κακοκαιρίας

Σε πορτοκαλί συναγερμό ένα μέρος της Βρετανίας λόγω κακοκαιρίας

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές διεξάγονται με προβλήματα σήμερα Κυριακή στη Βρετανία, που πλήττεται από την καταιγίδα «Κιάρα«, με ισχυρές βροχές και ριπές που ξεπερνούν τα 130 χλμ./ώρα.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό ένα μέρος της χώρας για τους ανέμους μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος) σήμερα συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Λονδίνο και η Ουαλία.

Ένα μέρος της Σκωτίας, που επηρεάζεται ιδιαίτερα, τέθηκε επίσης σε πορτοκαλί επιφυλακή για βροχοπτώσεις.

Όλη η Βρετανία έχει τεθεί σε κίτρινη επιφυλακή για βροχοπτώσεις.

Εκτός από τα προβλήματα στις μεταφορές, η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι αναμένει ζημιές σε κατοικίες, με πιθανότητα διακοπών του ρεύματος και πλημμυρών. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο πτώσης αντικειμένων λόγω του δυνατού αέρα.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο» της καταιγίδας. Προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες που αναμένεται να φτάσουν ή να αναχωρήσουν σήμερα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου, Γκάτγουικ και Λόντον Σίτι να αναβάλουν την πτήση τους.

Η Virgin Atlantic ακύρωσε επίσης αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου, τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας.

Η Rail Network, ιδιοκτήτρια του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου, συνέστησε στο κοινό να αποφύγει τα ταξίδια με το τρένο σήμερα, εκτός αν είναι «απολύτως απαραίτητα» και προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία μπορεί να διακοπεί μέχρι αύριο, Δευτέρα πρωί.

Πολλές εταιρείες σιδηροδρόμων έχουν επίσης συστήσει στους ταξιδιώτες να μην ταξιδέψουν και αποφάσισαν να μειώσουν τη συχνότητα και την ταχύτητα των αμαξοστοιχιών ή ακόμη και να ακυρώσουν ορισμένες στη Σκωτία.

Στη θάλασσα, η εταιρία πορθμείων P&O ανέφερε καθυστερήσεις και ακυρώσεις των δρομολογίων που συνδέουν το Ντόβερ και το Καλαί.

Στο Λονδίνο, ένας αγώνας 10 χιλιομέτρων όπου θα συμμετείχαν 25.000 δρομείς, ακυρώθηκε, ενώ τα βασιλικά πάρκα έκλεισαν.

Η θύελλα επηρέασε αρκετές ακόμη χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Η τελευταία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό από την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές.

Η τελετή έναρξης για τον εορτασμό στο Γκόλγουεϊ (δυτικά) της εκδήλωσης «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020» ακυρώθηκε χθες βράδυ.

Η αεροπορική εταιρία Aer Lingus προειδοποίησε για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/se-portokali-sinagermo-ena-meros-tis-vretanias-logo-kakokerias

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

Στην Ευρώπη ο φετινός Ιανουάριος ήταν κατά 3,1 ° C θερμότερος από το μέσο όρο του Ιανουαρίου της περιόδου 1981-2010. Ήταν επίσης θερμότερος από οποιονδήποτε άλλον Ιανουάριο.

Θοδωρής Κολυδάς

Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας τον Ιανουάριο του 2020 ήταν αρκετά εκπληκτική. Συγκρίνοντας τις τιμές με τα στοιχεία των παλαιοτέρων ετών, ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος των τελευταίων δεκαετιών. Ήταν κατά 0.77 ° C θερμότερος από το μέσο όρο του 1981-2010 και ξεπέρασε τον Ιανουάριο του 2016 κατά 0,03 ° C.  Στην Ευρώπη, ήταν επίσης ο θερμότερος Ιανουάριος, περίπου 0,2 º C θερμότερος από τον προηγούμενο θερμότερο Ιανουάριο του 2007 και 3,1 οC θερμότερος από τον μέσο Ιανουάριο στην περίοδο 1981-2010.

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

Τι σημαίνουν όλα αυτά και γιατί;  Από την ανάλυση των στοιχείων της επιφάνειας και της ανώτερης ατμόσφαιρας προκύπτει ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εξής παράγοντες:

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

1.   Είχαμε εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στον Βόρειο Ατλαντικό, πιο μεγάλο απ' ότι συνήθως , όπως προκύπτει από το σύνολο δεδομένων JRA-55 που μας δείχνει την πολύ ισχυρή και επίμονη περιοχή χαμηλών πιέσεων  στον Βόρειο Ατλαντικό, που εκτείνονταν σε όλες σχεδόν τις πολικές περιοχές.

2.   Στη μεγάλη θετική ταλάντωση στο Βόρειο Ατλαντικό -NAO  (μεγάλη διαφορά πιέσεων μεταξύ του αντικυκλώνα των Αζορών και του χαμηλού της Ισλανδίας ) καθώς και στη  θετική τάση κυκλοφορίας της Αρκτικής Ταλάντωσης (ΑΟ -_Διαβάστε εδώ τι είναι).

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

Μια πιο προσεκτική ματιά στην Ευρώπη, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το φετινό πρόσωπο της Ευρώπης, ήταν μακριά από το συνηθισμένο.

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

Στην Ευρώπη ο φετινός Ιανουάριος ήταν κατά 3,1 ° C θερμότερος από το μέσο όρο του Ιανουαρίου της περιόδου 1981-2010. Ήταν επίσης θερμότερος από οποιονδήποτε άλλον Ιανουάριο και ξεπέρασε τον Ιανουάριο του 2007 κατά 0,2 ° C, που ήταν ο προηγούμενος πιο ζεστός Ιανουάριος στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα ζεστός ήταν σε όλη τη Σκανδιναβία και στη Ρωσία. Η Νορβηγία είχε την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου και ο ολόκληρος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός στη Νορβηγία από το 1900.  Σε πολλά μέρη της Ρωσίας, ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πάνω από 10 ° C πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Μπορούμε όμως στον αντίποδα να δούμε ορισμένες αρνητικές ανωμαλίες στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου υπήρχαν πολλές εισβολές κρύου αέρα από το βορρά και από τα βορειοανατολικά. Θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές είχε η Ουγγαρία, η ανατολική Κροατία και η βόρεια Σερβία, όπου σημειώθηκαν μερικές μέσες τιμές κάτω από τις μέσες θερμοκρασίες, λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και της κάλυψης ομίχλης, δημιουργώντας συνθήκες “τεχνητού χειμώνα”.

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

Ανατρέχοντας τον Ιανουάριο για τη Βόρεια Αμερική, μπορούμε εκεί να δούμε τη μεγάλη περιοχή των υψηλότερων θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες ήταν σημαντικά κάτω από το μέσο όρο στην Αλάσκα και τον βορειοδυτικό Καναδά και πάνω από από τις κανονικές τιμές στα νησιά Baffin και Ellesmere στον βορειοανατολικό Καναδά. Η Γροιλανδία ήταν επίσης κάτω από τα κανονικά επίπεδα, λόγω της παρουσίας των συστημάτων χαμηλότερης πίεσης και λόγω του ισχυρού  πυρήνα του πολικού στροβίλου που επικρατούσε αυτό το διάστημα. 

O Ιανουάριος του 2020 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών

Με βάση τις μετρήσεις των τελευταίων 40 ετών μπορούμε να διακρίνουμε τη "ζεστή έξαρση" ης περιόδου 2016-2017. Όπως έχει προκύψει από αναλύσεις και σχετικές έρευνες αυτή η έξαρση συνέβη λόγω ενός πολύ ισχυρού γεγονότος ElNino στον τροπικό ωκεανό του Ειρηνικού (Το γράφημα παρέχεται από τον  Copernicus EU με βάση τα δεδομένα ECMWF ERA-5). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για τον φετινό χειμώνα, γίνεται σαφές ότι τα όποια ακρότατα που εμφανίστηκαν, οφείλονται κατά κανόνα στην κυκλοφορία των συστημάτων κατά μεσημβρινό (χαμηλού δείκτη κυκλοφορία) η οποία σχετίζεται σημαντικά με τον αριθμό πλανητικών κυμάτων Rossby, τα οποία περιβάλουν τον πλανήτη μας και τα οποία καθορίζουν και τον τρόπο κυκλοφορίας των επιφανειακών συστημάτων .

Μπορεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να αποτελεί από καιρό έναν ολοένα και πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο καλούνται οι ειδικοί για το κλίμα να αντιμετωπίσουν, όμως προκύπτουν και νέα δεδομένα που μας κατευθύνουν προς άλλες προτάσεις π.χ, για το λιώσιμο των πάγων. 

Πρόσφατα νέα μελέτη, που δημοσιεύται στο  Nature Geoscience έρχεται να αποτυπώσει μια ακόμη πρόκληση για το περιβάλλον αφού, όπως φαίνεται η τήξη των πάγων πλέον επιταχύνεται εξαιτίας ποσοτήτων θερμού νερού  από τον ωκεανό που ρέει κάτω από τους απέραντους πάγους. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από ερευνητές που μελέτησαν μία από τις πολλές «γλώσσες» του παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden – γνωστού και ως 79 ° βόρειου παγετώνα – στη βορειοανατολική Γροιλανδία. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι υπεύθυνο για το φαινόμενο είναι  ένα υποβρύχιο ρεύμα πλάτους μεγαλύτερου από ένα μίλι, όπου μεγάλη ποσότητα ιδιαιτέρως θερμού νερού από τον Ατλαντικό Ωκεανό φτάνει κατευθείαν στους πάγους, επιταχύνοντας την τήξη των παγετώνων.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η έρευνα της θάλασσας πρέπει να συνεχιστεί και ενδέχεται να μας δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις , απ όσες νομίζαμε και αποτελούσαν θέματα “ταμπού” για τους ατμοσφαιρικούς επιστήμονες...

https://www.news247.gr/kairos/o-ianoyarios-toy-2020-itan-o-thermoteros-ton-teleytaion-dekaetion.7578941.html

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πάνω από 10 χρόνια είχε να χιονίσει στην πρωτεύουσα του Ιράκ, την Βαγδάτη....κι όμως χιόνισε και τόστρωσε, ακόμη κι εκεί!!!

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/snow-baghdad-iraq-weather-tahrir-square-protests-a9329976.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&jwsource=fb&fbclid=IwAR3z7basozCOfLgN7DZ8OMPvjkmpIkLOQzeF-aty6he2WD5nTmPUz8GVG9U

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

10/2/2020, και η καταγραφή της έκτασης του πάγου στην Ανταρκτική (θυμίζω κατεχει το 91,69% των παγκόσμιων πάγων), ξεπέρασε τις αντίστοιχες του 2019, 2018, 2017, 2016, 2011, 2007, 2006, 2005, 2000, 1997, 1993, 1992, 1988, 1985, 1984, 1981 και 1980!!!

https://electroverse.net/jan-2020s-antarctic-sea-ice-extent-on-par-with-1979-90-avg/?fbclid=IwAR3-LtL8FLcANe62jyaIOVYK0ek16LorlJV19bMG1yNkGRqAFFOUmO0NK1U

Antarctic-ice-jan-2020-e1581338132563.png?fit=1257%2C829&ssl=1

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το δανέζικο μετεωρολογικο ινστιτούτο πιστεύει ότι το βαρύ χιόνι, είχε προκαλέσει ανεπαρκή αερισμό γύρω από τα θερμόμετρα, ανεβάζοντας εσφαλμένα τη θερμοκρασία στην Γροιλανδια….

https://electroverse.net/the-dmi-admits-it-wrongly-reported-greenlands-record-warm-temperature-this-summer/?fbclid=IwAR0I3hVu2_-iqK0A-8ZhCT6EMbMRkbyLgiFITruXItaAh0up2E5qYCYgF1w

greenland-melt-e1573990029950.jpg?fit=900%2C555&ssl=1

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 Επίσης η έκταση του πάγου της θάλασσας της Αρκτικής είναι επί του παρόντος 3η υψηλότερη τα τελευταία 15 χρόνια...τα μόνα χρόνια υψηλότερα είναι τα έτη 2008 και 2009. Πέρασε μόλις το 2013 και πρόκειται να περάσει το 2004 μέσα στην επόμενη μέρα ή δύο. Δεν είναι ούτε πολύ πίσω από το 2009....

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 Η Αλάσκα εν τω μεταξυ διαγει τον ψυχρότερο χειμώνα της χρόνια και δεν έχει γίνει λόγος για αυτό. Αλλά, φυσικά, η Ανταρκτική τάθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν είχαν κάποιους καταβατικούς ανέμους και μια ζεστή μέρα στη χερσόνησο.....

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ανάκτηση πάγου παρακαλώ....
Χάρη στον ισχυρό πολικό σρόβιλο, ο πάγος της Αρκτικής στη θάλασσα, έφτασε στην μεγαλύτερη έκτασή του (Φεβρουάριος 2020), στα τελευταία 11 χρόνια!!! Ακόμη δε, υπερβαίνει και το μέσο μέγεθος της περιόδου, 2001-2010!!!
 
Εικόνα
 

N_iqr_timeseries-1

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Επίσης, το αρχαίο τήγμα πάγου της Ανταρκτικής προκάλεσε ακραία αύξηση της στάθμης της θάλασσας πριν από 129.000 χρόνια - και θα μπορούσε να συμβεί ξανά....

https://theconversation.com/ancient-antarctic-ice-melt-caused-extreme-sea-level-rise-129-000-years-ago-and-it-could-happen-again-131495?utm_medium=amptwitter&utm_source=twitter&fbclid=IwAR0C_lFlkh1cCMGDHPWa0VIerDGuQ0p_fnRvNRbb0OuicHCU4WSnSdMqa9w

file-20200212-61952-1t8gaqu.jpg?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=754&fit=clip

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Επένδυση 1,6 δισ.ευρώ της Βρετανίας σε υπερυπολογιστή για την πρόβλεψη καιρού και κλίματος

Επένδυση 1,6 δισ.ευρώ της Βρετανίας σε υπερυπολογιστή για την πρόβλεψη καιρού και κλίματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της προσομοίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα δαπανήσει 1,6 δις. δολ. για την ανάπτυξη του πιο ισχυρού υπολογιστή στον κόσμο, με λογισμικό που θα ειδικεύεται στην πρόβλεψη του καιρού και του κλίματος.
Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της προσομοίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος.
«Είτε βροχή, είτε λιακάδα, η σημαντική επένδυσή μας για ένα νέο υπερυπολογιστή θα επιταχύνει περαιτέρω τις καιρικές προβλέψεις, βοηθώντας τους ανθρώπους να είναι πιο προετοιμασμένοι για τη διαταραχή των καιρικών συνθηκών από τον προγραμματισμό ταξιδιών μέχρι την ανάπτυξη αντιπλημμυρικών σχεδίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.
Με τη Βρετανία που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός Boris Johnson επιδιώκει να παρουσιάσει την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στη μελέτη του κλίματος όσο και στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνησή του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που παράγει ο νέος υπολογιστής καθώς επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα, η Βρετανία ήταν η πρώτη σημαντική οικονομία που δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
Τα παραγόμενα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επιλογή των καταλληλότερων θέσεων για την προστασία από τις πλημμύρες, θα επιτρέψουν στα αεροδρόμια να προετοιμαστούν καλύτερα για διακοπές και θα βοηθήσουν τον ενεργειακό τομέα να προστατευθεί από ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος και υπερβολικές τάσεις.
Ο υπολογιστής θα μπορεί να παρέχει καλύτερη πρόβλεψη καιρού για τα αεροδρόμια ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν εγκυρότερα και καλύτερα τη ροή εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, εκτιμώντας τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων.

https://worldenergynews.gr/index.php?id=42561

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Στην Ανταρκτική, αποκαλύφθηκε μια παράξενη «πηγή θερμότητας» (ηφαιστειακή;;;), που έρχεται τρία μίλια κάτω από τους πάγους της βδ!!

https://www.pentapostagma.gr/epistimi/periballon/5798279_nasa-mia-megali-pigi-thermotitas-lionei-apo-kato-toys-pagoys-tis

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: φύση, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Νέα μετεωρολογική μέρα, αφού από σήμερα και τις επόμενες ημέρες έρχονται 2 Ελληνικά προγνωστικά μοντέλα καιρού, υπό την αιγίδα του xalazi.gr
Διαβάστε αναλυτικά από κάτω την ανακοίνωση, για το εγχείρημα!!!
Επίσης απόψε και στην καιρική εκπομπή του Ράδιο Χαλάζι (21.00 - 00.00), ο Κλέαρχος Μαρουσάκης (μετεωρολόγος του open tv), θα αναλύσει και θ απαντήσει στις ερωτήσεις του Κώστα Πολυχρόνη και άλλων ακροατών, για το πως θα λειτουργήσει η νέα προγνωστική μοντελική προσπάθεια και ποιοι είναι οι γενικότεροιθ στόχοι.....ακολουθούν οι διευθύνσεις για να παρακολουθήστε LIVE την ραδιοφωνική εκπομπή, απόψε το βράδυ μετά τις 8 η ώρα....

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ''ΗΡΑΚΛΗΣ'' ΚΑΙ ''ΘΗΣΕΑΣ''
Μετά από 16 χρόνια ενασχόλησης με την πρόγνωση του καιρού και στην προσπάθεια για την βελτίωση των προγνώσεων, το Xalazi.gr προχώρησε στη δημιουργία δικού του παγκόσμιου και περιοχικού προγνωστικού μοντέλου καιρού, τα οποία από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα ενσωματωθούν στη σελίδα μας και όλες οι προγνώσεις, θα βγαίνουν με την απόλυτη στήριξη των δικών μας πλέον προγνωστικών συστημάτων.
Από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου το παγκόσμιο καιρικό μοντέλο GRX GLOBAL ''ΗΡΑΚΛΗΣ'' και το περιοχικό μοντέλο ''ΘΗΣΕΑΣ'', έρχονται να δώσουν ένα ακόμη εργαλείο στον κάθε μετεωρολόγο, στον κάθε ερασιτέχνη φίλο του καιρού, αλλά και στον απλό πολίτη. Τα δυο μας μοντέλα θα παράγουν αυτόνομες προγνώσεις καιρού για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς τη στήριξη άλλου παγκόσμιου μοντέλου. Ελπίζουμε η προσπάθεια μας αυτή να έλθει να λύση προβλήματα και να ελαχιστοποιήσει, όσο το δυνατόν, αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού. Βέβαια, αυτές πάντα θα υπάρχουν ενίοτε στο παιχνίδι, ωστόσο σκοπός είναι να φθίνουν!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΜΟΝΤΕΛΩΝ: Το Xalazi.gr τρέχει από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου την παγκόσμια έκδοση του WRF MODEL, την οποία έχουμε τροποποιήσει εξ' ολοκλήρου από την αρχή και έχουμε προσθέσει δικούς μας αλγορίθμους, ενώ έχουμε επιλέξει την πληροφορία που θα εισάγεται στο μοντέλο από βάση δεδομένων, αντίστοιχης κλίμακας όπως στα υπόλοιπα παγκόσμια μοντέλα. Στην ουσία τρέχουμε ένα πλήρες ανανεωμένο και τροποποιημένο μοντέλο, με δικό μας σκεπτικό και το οποίο θα παράγει αυτόνομα προγνωστικά αποτελέσματα.
Το παγκόσμιο GRX GLOBAL ''ΗΡΑΚΛΗΣ'' ανανεώνει καθημερινά στις 20:00 το απόγευμα, όπως και το περιοχικό ''ΘΗΣΕΑΣ''. Το περιοχικό ''ΘΗΣΕΑΣ'' τρέχει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στα 15 χιλιόμετρα και την Ελλάδα στα 7 χιλιόμετρα, με τη στήριξη του GRX GLOBAL ''ΗΡΑΚΛΗΣ'' που τρέχει σε ανάλυση 30 χιλιομέτρων. Τα παραγόμενα αποτελέσματα, αποτελούν τον μέσο όρο 6 μελών ensembles. Tα κατακόρυφα επίπεδα του GRX GLOBAL είναι 65 και του περιοχικού 51. Θα σαρώνουμε την ατμόσφαιρα από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι και τα 10hpa!
Το παγκόσμιο GRX GLOBAL ''HΡΑΚΛΗΣ'' μπορείτε να το δείτε:
Το περιοχικό ''ΘΗΣΕΑΣ'':
 
 
Ακολουθεί η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για το θέμα.....

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια ενασχόλησης μου με την αριθμητική πρόγνωση του καιρού, έφτασε μια μεγάλη στιγμή για εμένα και για τους συνεργάτες μου Kostas Polichronis George Papacostopoulos που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν από κάθε άποψη την κάθε προσπάθειά μου πάνω στα Μετεωρολογικά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί δεν φτάνεις σε ένα υψηλό σημείο αν πρώτα δεν περάσεις από χαμηλότερα....

Όλα ξεκίνησαν από την εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας στο τμήμα Φυσικής του παν/μίου της Αθήνας με θέμα "Μελέτη καταιγίδων κατά την θερμή περίοδο στη βόρεια Ελλάδα". Ήταν η πρώτη φορά μετά και την ολοκλήρωση του κύκλου της Μετεωρολογίας που διδάχτηκα στο τμήμα Φυσικής όπου στην ουσία η θεωρητική γνώση που είχα πλέον αποκτήσει από 15 και πλέον μαθήματα του τομέα Μετεωρολογίας θα εφαρμοζόταν για τον σκοπό της πτυχιακής μου διατριβής μέσω του αριθμητικού μοντέλου RAMS το οποίο είχε εγκαταστήσει η ομάδα αριθμητικών προγνώσεων της σχολής μας. Στην ουσία ήταν και η πρώτη ουσιαστική επαφή με τα αριθμητικά μοντέλα τα οποία μέχρι τότε χρησιμοποιούσα για την πρόγνωση του καιρού χωρίς όμως να μπορώ να εισχωρήσω στον τρόπο λειτουργίας τους. Τα έβλεπα λοιπόν σαν ένα "black box".....Πολύπλοκες εξισώσεις πλαισιώνουν αυτά τα "κουτιά" δύσκολα όμως προσεγγίσιμες.

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η πτυχιακή μου εργασία και στην ουσία η εξάσκησή μου πάνω σε ένα μοντέλο πρόγνωσης καιρού, το μικρόβιο που είχα μέσα μου για την πρόγνωση του καιρού δεν άργησε να αναλάβει δράση....Ευτυχώς που όλα αυτά έτυχαν σε μία εποχή που η τεχνολογία και η ελεύθερη πληροφορία έδιναν τη δυνατότητα για το επόμενο βήμα. Μετά από αρκετό ψάξιμο έφτασα στο σημείο να εγκαταστήσω μόνος μου ένα μετεωρολογικό μοντέλο το οποίο στην ουσία αποτελούσε την εξέλιξη των μοντέλων που τρέχαμε στο παν/μιο. Αρκετά δύσκολο εγχείρημα που ευτυχώς όμως οι γνώσεις που είχα αποκτήσει από την σχολή, μου επέτρεψαν να το προχωρήσω. Το μοντέλο λοιπόν που άρχισα να δουλεύω ήταν το WRF όπου δεν αργήσαμε να μπούμε και στις λίστες αυτών που χρησιμοποιούσαν το μοντέλο επίσημα στην πρόγνωση του καιρού

https://www2.mmm.ucar.edu/wrf/users/forecasts.html

(WRF forecast by students at University of Athens, Greece (Department of Physics and Department of Meteorology) at 21 and 7 km.)

επίσημα και ως ομάδα φοιτητών του παν/μίου μας που έτρεχε το μοντέλο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ήμασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που εφαρμόσαμε το συγκεκριμένο μοντέλο και με αρκετές αρνητικές αντιδράσεις την τότε εποχή όπου σήμερα βέβαια αυτοί που αντιδρούσαν και δεν έπαιρναν στα "σοβαρά" αυτό το μοντέλο, το έχουν και φιγουράρει στις σελίδες τους σαν το πλέον αξιόπιστο συν του ότι χρησιμοποιείται και επίσημα στην επιστημονική έρευνα.

Αρχικά εφαρμόσαμε το μοντέλο σαν περιοχικό, δηλαδή για μια περιοχή του ενδιαφέροντός μας. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας και τροποποιήσεων στο συγκεκριμένο μοντέλο όπου ήρθαν και πολύ μεγάλες επιτυχίες στην πρόγνωση όπως στην περίπτωση της Μάνδρας ή της Χαλκιδικής τελευταία, έφτασε μια νέα μεγάλη στιγμή για εμένα προσωπικά αλλά και τους συνεργάτες μου.

Εκμεταλλευόμενοι μια νέα δυνατότητα που μας δίνει το συγκεκριμένο μοντέλο, εφαρμόζουμε πλέον παγκόσμια πρόγνωση....Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό για εμάς....Πλέον αποδεσμευόμαστε από την καθοδήγηση άλλων παγκόσμιων μοντέλων και στην ουσία η περιοχική μας πρόγνωση ΄που αφορά κατά κύριο λόγο τον καιρό της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, καθοδηγείται εξ ολοκλήρου από το δικό μας παγκόσμιο μοντέλο, το οποίο και τροφοδοτούμε από βάσεις δεδομένων αντίστοιχες με αυτών που ήδη τρέχουν και καθοδηγούν την περιοχή πρόγνωση.

Άρα λοιπόν βγαίνει στην "σκακιέρα" της πρόγνωσης ένα νέο προγνωστικό σενάριο το οποίο δεν ακολουθεί τα ήδη γνωστά παγκόσμια μοντέλα.

Στην Ελλάδα αυτό γίνεται για πρώτη φορά σε επιχειρησιακό επίπεδο, πρώτη φορά με την έννοια ότι δημόσια και ελεύθερα προσβάσιμο δεν έχει γίνει γνωστό κάτι αντίστοιχο ή τουλάχιστον δε γνωρίζω εγώ προσωπικά. Όλες σχεδόν οι περιοχικές προγνώσεις βασίζονται στα προγνωστικά κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης (τελευταία και της Γαλλίας, Γερμανίας) που στην ουσία τρέχουν τα αντίστοιχα δικά τους παγκόσμια μοντέλα. Τώρα πλέον κάτι αντίστοιχο προσπαθούμε κι εμείς και το μόνο που αξιοποιούμε είναι οι βάσεις δεδομένων για να ξεκινήσουμε να τρέχουμε το δικό μας παγκόσμιο μοντέλο, δικό μας με την έννοια ότι σε ένα ήδη ελεύθερο προγνωστικό σύστημα έχουμε κάνει αρκετές τροποποιήσεις για να το φέρουμε εκεί που πιστεύουμε εμείς ότι λειτουργεί σωστά για τις δικές μας απαιτήσεις - ανάγκες.

Για τον λόγο αυτό και για να μην υπάρχει σύγχυση με τον ήδη υπάρχοντα ελεύθερο κώδικα του μοντέλο, δώσαμε την ονομασία GRX Model - Ηρακλής όπου το GRX προέρχεται από τις λέξεις Greece - xalazi με την υποστήριξη της αντίστοιχης ιστοσελίδας xalazi.gr υπεύθυνος της οποίας είναι ο Kostas Polichronis και μέσω της οποίας θα εμφανίζονται τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Το "παιδί" τώρα αυτού του μοντέλου θα είναι το Θησέας model όπου στην ουσία θα αποτελεί το περιοχικό μας μοντέλο. Επειδή ξέρω όπως συμβαίνει άλλωστε στην Ελλάδα όταν κάποιοι κάνουν ένα βήμα παρακάτω, θα υπάρξουν αντιδράσεις, τρέχω να τις προλάβω διευκρινίζοντας ότι δεν έχουμε φτιάξει κάποιο δικό μας μοντέλο, συνεχίζουμε να τρέχουμε το WRF model και οι ονομασίες δίνονται ως μια προσπάθεια τροποποίησης του ήδη υπάρχοντα κώδικα όπου ξαναλέω έχουμε προβεί σε αρκετές αλλαγές όπως των σχημάτων ακτινοβολίας, της τοπογραφίας κτλ και με σκοπό να μην υπάρξει σύγχυση στον κώδικα που υπάρχει ελεύθερα διαθέσιμος θεωρήσαμε σωστό να υπάρξει μια διαφοροποίηση για να βγει βέβαια και η προσωπική δουλειά που έχουμε ρίξει όλα αυτά τα χρόνια αλλά και η υποστήριξη που είχα προσωπικά από τους συναδέλφους μου για να το φτάσουμε στο επίπεδο που το έχουμε φτάσει. Για τον λόγο αυτό ονομάζουμε το προγνωστικό σύστημα κι όχι το μοντέλο το οποίο προγνωστικό μας σύστημα έχει σαν βάση του το WRF model.

Πάμε τώρα σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά....Το παγκόσμιο μοντέλο μας το τρέχουμε σε οριζόντια ανάλυση 30 χιλιομέτρων περίπου, δηλαδή 0.3 της μοίρας. Η πρόγνωση καλύπτει χρονικό ορίζονται 360 ωρών (15 ημέρες) και σαρώνουμε την ατμόσφαιρα με 65 κατακόρυφα επίπεδα τα οποία δεν είναι ισοκατανεμημένα. Δηλαδή πυκνώνουμε ή αραιώνουμε τα επίπεδα εκεί όπου θεωρούμε εμείς ότι χρειάζεται. Έτσι λοιπόν ξεπερνάμε τα 20 χιλιόμετρα σε ύψος από την επιφάνεια μέσα στην ατμόσφαιρα. Από εκεί και μετά το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στον χρήστη αποτελεί τον μέσο όρο 6 διαφορετικών τρεξιμάτων ensembles που εφαρμόζουμε στον προγνωστικό κύκλο 12Ζ και που θα είναι διαθέσιμος περίπου στις 8 το απόγευμα κάθε ημέρας.

Στη συνέχεια εφαρμόζουμε το περιοχικό μας μοντέλο σε ανάλυση για τη νοτιοανατολική Ευρώπη στα 15 χιλιόμετρα και για την Ελλάδα στα 7 με 51 κατακόρυφα επίπεδα και για 120 ώρες πρόγνωσης (5 ημέρες). Κι εδώ το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί τον μέσο όρο 6 διαφορετικών τρεξιμάτων όπως και για το παγκόσμιο από το οποίο και τροφοδοτείται.

Για να μην κουράσω άλλο, τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα από σήμερα το απόγευμα και αυτό αφορά το περιοχικό μας μοντέλο, ενώ το παγκόσμιο εκτιμούμε ότι θα είναι προσβάσιμο αύριο ή μεθαύριο μιας και μένει να φτιαχτούν κάποιες παράμετροι που αφορούν τα γραφικά.

Τα αποτελέσματα θα ανεβαίνουν εδώ

http://www.xalazi.gr/

και μέσα από την στήλη "Μοντέλο xalazi.gr"

Ελπίζω η δουλειά μας αυτή να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο στην πρόγνωση του καιρού για τον επαγγελματία Μετεωρολόγο καθώς και για τον ερασιτέχνη του οποίου η βοήθεια είναι ανεκτίμητη ειδικά στον τομέα της παρατήρησης του καιρού.

Καλή μας αρχή λοιπόν!

Να είστε όλες και όλοι καλά!

https://www2.mmm.ucar.edu/wrf/users/forecasts.html

 
 
 
 
 
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ρεκόρ κρύου με -5οC, στο Ταρίφ της Σαουδικής Αραβίας, συνοδευόμενο και από ερημικό χιόνι!!!

https://electroverse.net/saudi-arabia-suffers-record-cold-and-desert-snow/?fbclid=IwAR032q6mxAI5OceXPwz1crqfWeaHRgXjBnyiLSi1yYLBpFC_gx5kGeT3-WU

Saudi-Desert-Snow-e1581762938250.jpg?fit=1024%2C645&ssl=1

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now


×
×
  • Δημιουργία νέου...