Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως είπα θα έφτιαχνα και εδώ το θέμα. θα μεταφέρω το μήνυμά μου από το άλλο φορουμ, καθώς δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία από αυτή που έκανα. Νομίζω δεν χρειάζεται να διαχωριστεί το θέμα. Εδώ ουσιαστικά καλό είναι να μπαίνουν και τα νέα μέλη για να καταλαβαίνουν τις ορολογίες , και φυσικά να βάλουμε όλα τα καιρικά λίνκς ταυτόχρονα για να μην λέμε στον σχολιασμό χαρτών που είναι ο υετός του ευρωπαίου που είναι το ένα που είναι το άλλο!


Ονομασίες μοντέλων


gfs = Αμερικανός, τζίφος
gfs parallel = καινούργιος Αμερικανός, παράλληλος [και ως παράλληλο σύμπαν ώρες ώρες]
ecmwf = Ευρωπαικό/παίος,
ukmo = Άγγλος


gem = Καναδός
arpege =Γάλλος


jma =Ιάπωνας
icon = Γερμανικό
navgem =Ναύτης


cma = Κινέζος
wmc = Ρώσος
ncmrwf =Ινδός
cptec =Βραζιλιάνος
και άλλα [fim, coamps, nasa geos5]



Τάξη σημασίας μοντέλων

Με μπλε χρώμα είναι τα σημαντικά μοντέλα , τα οποία πρέπει να τα κοιτάμε οπωσδήποτε όλα. Προσοχή θέλει το παράλληλο που αν και θεωρητικά θα έχει μεγάλες δυνατότητες, προς το παρόν, δεν τα πάει καλά όσο αφορά την εύρεση διατάξεων ακόμα και στις 70 ώρες [όπως έγινε με την χθεσινή κακοκαιρία] Ανανέωση: Το παράλληλο είναι πιο σταθερο στην κακοκαιρία που θα έρθει, άρα όπως έγραψα παραπάνω θα πρέπει να το δίνουμε σημασία γιατί έτσι και αλλιώς θα γίνει το κύριο του τζίφου από 20 Μαρτίου!

Με κόκκινο χρώμα, είναι τα δεύτερα μοντέλα, δηλαδή από ραν σε ραν κάνουν στις κοντινές ώρες γενικά μεγαλύτερες μετατοπίσεις σε σχέση με τα μεγάλα μοντέλα. Ωστόσο αρκετές φορές και κυρίως φέτος αποδείχτηκαν εξαιρετικοί οδηγοί, ειδικά το Gem που στα μεσοπρόθεσμα τα πήγε καλύτερα ακόμα και από τα μεγάλα μοντέλα. Συγκεκριμένα το τζεμ πρέπει να το δίνουμε σημασία σε αυτές τις ώρες, το arpege μέχρι τις 80 ώρες χοντρικά. Για παράδειγμα στην Σοφία, αλλά και στην χθεσινή κακοκαιρία και τα δύο μοντέλα πήγαν εξαιρετικά, καθώς δεν έδειχναν ποτέ καλή κακοκαιρία, από πλευράς ψύχους και διάταξης, στις ώρες που ανέφερα.

Με πράσινο χρώμα είναι τα τρίτα μοντέλα τα οποία κάνουν από ανανέωση σε ανανέωση ακόμα μεγαλύτερες μετατοπίσεις στις κοντινές ώρες. Όμως ακόμα και αυτά μερικές φορές έχουν πετύχει διατάξεις καλύτερα από τα μεγάλα μοντέλα. Για παράδειγμα ο Ιάπωνας τα πήγε καλύτερα στην Σοφία από ότι ο τζίφος, ενώ ο ναύτης τα πήγε καλύτερα στα μεσοπρόθεσμα στην τελευταία κακοκαιρία 12-14/2/2019 σε σχέση με τα μεγάλα μοντέλα, πρώτο έδειξε την άνοδο του αντικυκλώνα, ενώ πέρα από τις παλινωδίες που είναι αναμενόμενες για ένα τέτοιο μοντέλο, και έτσι στις κοντινές ώρες για την προηγούμενη κακοκαιρία, και πάλι τα πήγε καλύτερα από ευρωπαίο και τζίφο.

Με μαύρο χρώμα είναι τα τεταρτο-και πάει λέγοντας μοντέλα. Δεν τα κοιτάμε καθώς δεν έχουν βρει ποτέ τίποτα και σε κανένα χρονικό εύρος. Οι όποιες επιτυχίες οφείλονται στο ότι λόγω της τεράστιας διασποράς των σεναρίων που βγάζουν αναγκαστικά θα βγει κάποιο από αυτά!


Τελικά τι κοιτάμε?

  • Όπως παρατηρούμε κάθε μοντέλο έχει τι καλές του και τις κακές του μέρες. Σίγουρα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα σημαντικά μοντέλα και τόσο λιγότερη όσο κατεβαίνουμε σε τάξη μοντέλων.Ωστόσο αυτή πρέπει να είναι υπαρκτή και για τα δεύτερα-τρίτα μοντέλα, καθώς όπως είπαμε και αυτά έχουν τις επιτυχίες τους.
  • Κάθε χειμώνα [χειμώνα επειδή εδώ οι περισσότεροι είναι χιονόφιλοι] το κάθε μοντέλο έχει διαφορετικό αριθμό επιτυχιών από ότι είχε προηγούμενους χειμώνες, και φυσικά διαφορετικό αριθμό επιτυχιών σε σχέση με άλλα μοντέλα. Για να μπορέσει κάποιος λοιπόν να κρίνει τι θα γίνει σε μια επόμενη χιονοκαιρία θα πρέπει να έχει μια εικόνα της αποτελεσματικότητας ενός μοντέλου σε προηγούμενες κακοκαιρίες, οπότε με βάση αυτά θα μπορεί να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα επερχόμενα. Φυσικά μέσα υπάρχει ο παράγοντας τύχη, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί από μία μέρα και μετά ένα μοντέλο να κάνει ξαφνική στροφή στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, οπότε τελικά να βγει λάθος συμπέρασμα για τα επερχόμενα. Πχ το ούκμο φέτος μέχρι την Σοφία τα πήγαινε πολύ καλά έως εξαιρετικά, οπότε λέει κανείς μάλλον θα βγει στην συνέχεια αυτό που δείχνει. Εκεί είχα την ατυχία να είναι ο μέγας δυτικός χιονιάς, από όπου το ουκμο τα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Για ένα διάστημα λοιπόν, του έδινα μικρότερη σημασία, και όντως δεν τα πήγαινε καθόλου καλά. Όμως από τις αρχές του Φλεβάρη επανήλθε δυναμικό και σταθερό. Οπότε η λογική λέει ότι θα πάμε σε σενάρια ούκμου, εκτός αν γίνει η στροφή τώρα και ξαναχάσει, άρα θα πάμε σε μια δυνατή έως ιστορική κακοκαιρία κεντροανατολικών.
  • Για να κρίνουμε την επιτυχία ενός μοντέλου στις διατάξεις δεν κοιτάμε ποτέ μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον χάρτη της Ευρώπης. Μάλιστα αν ο αυλώνας ξεκινάει το ταξίδι του από τον Aτλαντικό όπως έγινε στην περίπτωση της Σοφίας, είναι χρήσιμο να κοιτάμε ακόμα και τον χάρτη της Βόρειας Αμερικής.



Ensemble μοντέλων

Επίσης έχουμε στο ecmwf στο gfs καθώς και στο gem υποσενάρια, τα οποία ονομάζονται ενσεμπλ.

Τα gfs , gem έχουν 30/20 υποσενάρια αντίστοιχα +1 το κοντρόλ τα οποία δείχνουν στην ουσία μια διαφορετική τροπή στην πιθανή εξέλιξη του καιρού για το διάστημα που μπορούμε να δούμε τις ώρες. Μας χρησιμεύουν πολύ σε μια πιθανή χιονοκαιρία, πέρα από το να τα κοιτάμε για πλάκα για να δούμε όμορφα σενάρια.
Ωστόσο φέτος απέδειξαν πως έχουν σημασία στον υετό πχ και στις κοντινές ώρες [Τηλέμαχος]

Το ίδιο και ο ευρωπαίος, ο οποίος όμως έχει 50+1 ενσέμπλ.

Ο μέσος όρος είναι ο μέσος όλων των σεναρίων, ο οποίος ναι μεν μπορεί να δείχνει καλός, αλλά έχει την παγίδα, ότι στα σενάρια που τον αποτελούν, να έχουν μεγάλη διασπορά οπότε στην πραγματικότητα να μην δείχνει κάτι πραγματικά καλό. Στον μέσο όρο δίνουμε αξία περισσότερη αν τα υποσενάρια δεν έχουν τραγικές διαφορές μεταξύ τους.


Ανανεώσεις μοντέλων

Gfs

Ο τζίφος ανανεώνει το ξημέρωμα και απόγευμα 5.30-7 παρά χοντρικά. Τα ενσέμπλς αρχίζουν 7 παρά και τελειώνουν 8 παρά. Έχουν παρατηρηθεί διαφοροποιήσεις στα ενσέμπλς, παλιότερα χρειαζόντουσαν μία ώρα+, ενώ τώρα πολλές φορές μέχρι τις 7.35 έχουν ανανεωθεί πλήρως.
Αντίστοιχα το μεσημέρι και την νύχτα έχουμε 11.30-1 περίπου. Τα ενσέμπλς και πάλι μια ώρα μετά
χοντρικά. Ισχύει ο κανόνας που είπα πριν Πλέον το παράλληλο δεν ανανεώνεται με τον ρυθμό που ανανέωνε, δεν κολλάει σε συγκεκριμένες ώρες, απλά ανανεώνεται αρκετά πιο αργά σε ταχύτητα, συνήθως θέλει πχ μέχρι τις 192 ώρες τον διπλάσιο χρόνο από ότι το κύριο του τζίφου. Αυτό αναμένεται να αλλάξει φυσικά όσο πλησιάζει η ημερομηνία αντικατάστασης του με το κύριο..

Ukmo

Το ούκμο ξεκινάει την ανανέωση όταν ο τζίφος έχει φτάσει στις 70-80 ώρες [6 παρά 10 δηλαδή ξημέρωμα απόγευμα]. Όμως ανανεώνουν πρώτα οι 96, μετά 120, μετά 144, μετά 72, μετά 24, 48. Ανανεώνει μόνο 2 φορές την ημέρα, με 00ζ και 12ζ.

Gem

Το gem ανανεώνει στις 6.00 πρωί και απόγευμα.  Έχει 00αρι και 12αρι, και τα ενσέμπλς του αρχίζουν μετά από 1.30 ώρες από την αρχή ανανέωσης του κύριου τρεξίματος.


Ecmwf

O ευρωπαίος πρωί και βράδυ ανανεώνει από τις 8.02. μέχρι 8.03 έχουν εμφανιστεί οι 48 ώρες. Μέχρι 8.07 οι 72 ώρες. Από εκεί και πέρα κάθε 7 περίπου λεπτά ανανεώνεται και ένα 24ωρο, μέχρι να τελειώσει στις 8.55, 8.56. Ο μέσος όρος ξεκινάει να ανανεώνεται 45-50 λεπτά περίπου μετά το τέλος του τρεξίματος και μέσα σε 3 λεπτά θα έχει ανανεώσει πλήρως.

Arpege

Αρκετά παράξενο πρόγραμμα ανανέωσης, στο 00αρι και 12αρι ξεκινάει να ανανεώνεται 5.30 το πρωί χοντρικά και μέσα σε 15 λεπτά το πολύ έχει ανανεώσει πλήρως, ενώ στο 6αρι του και στο 18αρι του ξεκινά την ανανέωση σχεδόν μια ώρα αργότερα από ότι το κύριο του τζίφου. Επίσης σε κάθε τρέξιμο φτάνει διαφορετικό τέλος ανανέωσης δηλαδή δεν φτάνει πάντα μέχρι τις 114 ώρες. Συγκεκριμένα:
00αρι: Μέχρι τις 102 ώρες.
06αρι: Μέχρι τις 72 ώρες.
12αρι:Μέχρι τις 114 ώρες.
18αρι: Μέχρι τις 60 ώρες.

Icon

Ανανεώνει 4 φορές την ημέρα , η ανανέωση ξεκινάει 45 λεπτά πριν το κύριο του τζίφου. Στα 00αρια και στα 12αρια φτάνει έως τις 180 ώρες, στα 6αρια και στα 18αρια φτάνει έως τις 120 ώρες. Σχετικά γρήγορη η ανανέωση, με το σύνδρομο της κυκλοφορίας σε πόλη με αυτοκίνητο χαχα. Δηλαδή για λίγο θα κολλήσει σε κάποιες ώρες πρόγνωσης [πολλά φανάρια σε πόλη] και έπειτα θα δεις να έχει προχωρήσει 20 ώρες μπροστά σε 1 λεπτό [Έλληνες οδηγοί που επιταχύνουν μέσα στην πόλη μετά από φανάρια χαχα]

Jma

Δεν έχω παρατηρήσει ακριβώς πόσο κάνει, αλλά αργεί αρκετά, και θέλει και αυτό περίπου μια ώρα μετά την έναρξη ανανέωσης του τζίφου για να ανανεώσει και αυτό. Σε κάθε τρεξιμο 00αρι,6αρι, 18αρι φτάνει μέχρι τις 84 ώρες, στο 12αρι όμως φτάνει εν τέλει μέχρι τις 264. Απλά κολλάει στις 84, και κάπου στις 9 μετά το τέλος του ευρωπαίου φτάνει μέχρι τις 192. Εν τέλει το υπόλοιπο 12αρι ανανεώνεται πλήρως όταν τρέχει το 18αρι του τζίφου. [Εντωμεταξύ έχει και μέσο όσο στα 12αρια χαχα]

Navgem

Ανανεώνει 1-2 ώρες μετά την ανανέωση του τζίφου, με γρήγορους ρυθμούς [20-30 λεπτά θα έχει ανανεώσει πλήρως] Ανανεώνει και αυτό 4 φορές την ημέρα μέχρι τις 180 ώρες


Links

Από το Meteociel που κοιτάω εγώ τα links για όλα τα μοντέλα πλην των μοντέλων με μαύρα γράμματα:


gfs: http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php

gfs parallel: http://www.meteociel.fr/modeles/gfse...de=0&runpara=1

gefs [gfs ensembles]: http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php

ecmwf: http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php

ukmo: http://www.meteociel.fr/modeles/ukmo...h=6&carte=1021

gem: http://www.meteociel.fr/modeles/geme_cartes.php

gem ensembles: http://www.meteociel.fr/modeles/cmc_cartes.php

arpege: http://www.meteociel.fr/modeles/arpegee_cartes.php

icon: http://www.meteociel.fr/modeles/icone_cartes.php

jma: http://www.meteociel.fr/modeles/jma.php

navgem: http://www.meteociel.fr/modeles/navgeme_cartes.php

Υετός του ευρωπαίου:
http://www.meteopower.com/meteo/data...uropa_rrr_500_060_201812291200_balkan.png

Αν θέλετε να αλλάξετε τρέξιμο ημερομηνία πρόγνωσης κτλ:

Μπλε χρώμα: ώρες πρόγνωσης.
Κίτρινο χρώμα: ημερομηνία τρεξίματος.
Μωβ χρώμα: 12αρι ή 00αρι.

 

Υ.Γ Φοβόμουν στην αρχή, αλλά το μήνυμα χωράει ολόκληρο και είναι ευδιάκριτο. Εύγε!
 

 

 

Επεξεργάστηκε από [weathermaniac]
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πολύ ωραίος ο Μιχαήλ πολύ καλό θέμα....και πολύ χρήσιμο.....

απλά προσωπικά μόνο κατά τη γνώμη μου ...εγώ δεν θα έβαζα τον τζίφο καθόλου στα πρώτα μοντέλα ...στα τρίτα ίσως φυσικά ούτε στα δεύτερα...ίσως στα δεύτερα έβαζα το παράλληλο με αστερίσκους.....αυτά που λέω είναι προσωπική μου γνώμη με αυτά που βλέπω εγώ ότι συμβαίνουν....και τίποτα παραπάνω...δεν έχει να κάνει με τη δική σου κρίση....θα ξέρεις καλύτερα λογικά κάποια πράγματα....

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

4 minutes ago, sotos*snow said:

Πολύ ωραίος ο Μιχαήλ πολύ καλό θέμα....και πολύ χρήσιμο.....

απλά προσωπικά μόνο κατά τη γνώμη μου ...εγώ δεν θα έβαζα τον τζίφο καθόλου στα πρώτα μοντέλα ...στα τρίτα ίσως φυσικά ούτε στα δεύτερα...ίσως στα δεύτερα έβαζα το παράλληλο με αστερίσκους.....αυτά που λέω είναι προσωπική μου γνώμη με αυτά που βλέπω εγώ ότι συμβαίνουν....και τίποτα παραπάνω...δεν έχει να κάνει με τη δική σου κρίση....θα ξέρεις καλύτερα λογικά κάποια πράγματα....

Σωτήρη καλησπέρα! γενικά το έβαζα με βάση την κατηγορία στο ότι γνωρίζουμε ότι το gfs θεωρούταν παλιά το καλύτερο και του δίναμε τεράστια σημασία. Το βάζω μόνο και μόνο για λόγους πληρότητας. Η Αλήθεια είναι όμως ότι φέτος τουλάχιστον, η συνολική του αξιοπιστία είναι για τρίτο μοντέλο. Το jma μια χαρά είχε βρει σε σχέση με τον τζίφο στα μακρινά την Σοφία!

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

ευγε νεε μου..!!πολυ καλος ο μιχαηλ ..εγω διαφωνω οτι ο τζιφος ειναι τριτοτεταρτος.Οτι και να πουμε για τον τζιφο ειναι ενα απο τα δυο μεγαλυτερα μοντελα ειναι παμπαλαιος και εχουμε μεγαλωσει με αυτον και τανα σνμπλ του δεν ειναι τοσο του πεταματου..και στο κατω  κατω ακομη και η γιουβεντους εχει κανει β εθνικη

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 Θα το φτιάξουμε Βαγγέλη, όσο περνάει ο καιρός αυτό το θέμα θα εμπλουτίζεται αναλόγως!. Πάντως για εμένα και τα εσνέμπλ του τζίφου πατώνουν. Κάποτε, όταν το κύριο ήταν αλλού, αυτά αντί να ακολουθήσουν το κύριο πήγαιναν προς ευρωπαίο. Τώρα δεν γίνεται αυτό, πέφτουν και αυτά στην παγίδα που πέφτει το κύριο, όπως αποδείχθηκε τρανά και στην ψιψίνα

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)
30 minutes ago, Κώστας. said:

Να μας πεις και τι είναι ο θετικός στροβιλισμός. Χαχαχχα

δεν έχω μάθει ακόμα τι είναι χαχα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν κάθισα να το ψάξω.

σε 2 χρόνια όμως θα ξέρω πολλάααααα + αυτό εννοείται.

Επεξεργάστηκε από [weathermaniac]
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Η νέα υπηρεσία του meteo: Ο καιρός σε όλο το οδικό δίκτυο

Η εφαρμογή ROADS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Anytime της INTERAMERICAN. Η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση στις καιρικές συνθήκες που προβλέπονται σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο για τις επόμενες τρεις ημέρες, με χρονικό βήμα τριών ωρών. Οι δρόμοι χρωματίζονται με: 

  • πράσινο χρώμα όταν δεν αναμένονται φαινόμενα
  • μπλε χρώμα όταν αναμένεται βροχή,
  • γαλάζιο χρώμα όταν αναμένεται χιονόνερο και
  • μωβ χρώμα όταν αναμένεται χιόνι

 

http://www.meteo.gr/roads/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

                                                                      Πινακες heat index και wind chill

 

O πινακας heat-index (δεικτης δυσφοριας) για διαφορους συνδιασμους θερμοκρασιας-σχετικης υγρασιας,καθως και οι επιπτωσεις στον ανθρωπινο οργανισμο.

                       image.png.d832c9788aba411ee02c146c4cfa2f6e.png

 

                   image.png.21d659fac6dbefb805863f4a4c0a289b.png

 

O δεικτης ψυχροτητας στον παρακατω πινακα.

 

                  image.png.21087f71f6b35cee8e960473204898e8.png

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

https://apps.sentinel-hub.com/sentinel-playground/?source=S2&lat=39.01491572891582&lng=21.060791015625&zoom=7&preset=7_GEOLOGY&layers=B01,B02,B03&maxcc=20&gain=1.0&gamma=1.0&time=2019-03-01|2019-09-03&atmFilter=&showDates=false

Σε αυτό το λινκ βλέπουμε εικόνα από δορυφόρο τα βουνά μας, χιονοκάλυψη - χιονούρες κλπ.

Τα βουνά που πέρασαν χιονούρες στο Σεπτέμβριο και είναι ορατές από το δορυφόρο είναι:

Όλυμπος

Σμόλικας

Τύμφη

Βαρδούσια

Παρνασσός 

Λευκά Όρη

Ταΰγετος

Χελμός

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Σχετικά με το παραπάνω site στην ένδειξη Rendering εκτός από το natural color μπορείς να δεις εικόνα και με το SWIR-2,11,12 όπου το χιόνι φαίνεται με κόκκινο χρώμα. Καλά φαίνονται οι χιονούρες και με το Geology. Στην ένδειξη Effects αν ενεργοποιήσουμε το Show acquisition dates βλέπουμε την ημερομηνία λήψης της δορυφορικής. Π.χ. σήμερα η εικόνα που βλέπουμε είναι χθεσινή ή από 01/09 σε κάποιες περιοχές (εκτός και αν στη διάρκεια της μέρας ανανεωθεί παντού σε 03/09 .

 

Καλημέρα🌝

Επεξεργάστηκε από Μεσσήνιος
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 3/1/2019 at 12:02 AM, notios_polos said:

Οτι και να πουμε για τον τζιφο ειναι ενα απο τα δυο μεγαλυτερα μοντελα ειναι παμπαλαιος και εχουμε μεγαλωσει με αυτον και τανα σνμπλ του δεν ειναι τοσο του πεταματου..

Ακριβώς! Μη μου τον τζίφο τάραττε. 😀

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Που κινουνται οι καταιγιδες και τι ανακλαστικοτητα υπαρχει στο radar.Με πληροφοριες απο την ΕΜΥ (play για animation της τελευταιας ωρας)

https://www.windy.com/el/-Ραντάρ-καιρού-radar?radar,38.594,22.078,6

Επισης εχουν την beta που δειχνει δορυφορικη εικονα στο 1'.Στη sat 24 ανανεωνει στο 5λεπτο το λιγοτερο.

https://www.windy.com/pois?satellite2,38.964,25.159,6

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

3 λεπτά πριν, teo_73 είπε:

Που κινουνται οι καταιγιδες και τι ανακλαστικοτητα υπαρχει στο radar.Με πληροφοριες απο την ΕΜΥ (play για animation της τελευταιας ωρας)

https://www.windy.com/el/-Ραντάρ-καιρού-radar?radar,38.594,22.078,6

Επισης εχουν την beta που δειχνει δορυφορικη εικονα στο 1'.Στη sat 24 ανανεωνει στο 5λεπτο το λιγοτερο.

https://www.windy.com/pois?satellite2,38.964,25.159,6

πάρα πολύ χρήσιμο Θοδωρή!!! Σε ευχαριστούμε! Μια ερώτηση μιας κα;ι υπάρχει κάτι που δεν ξέρω. Η ανακλαστικότητα σε τι ακριβώς χρησιμεύει, και σε τι μετριέται. Ποιανού ανακλαστικότητα μετράμε?

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

8 λεπτά πριν, [weathermaniac] είπε:

πάρα πολύ χρήσιμο Θοδωρή!!! Σε ευχαριστούμε! Μια ερώτηση μιας κα;ι υπάρχει κάτι που δεν ξέρω. Η ανακλαστικότητα σε τι ακριβώς χρησιμεύει, και σε τι μετριέται. Ποιανού ανακλαστικότητα μετράμε?

Δες εδω Mike. http://www.meteo.noa.gr/GR/iersd_radar_gr.htm Aυξημενη ανακλαστικοτητα (πανω απο 40 dbz) πιθανολογει την υπαρξη χαλαζιου.Οσο περισσοτερη η τιμη τοσο πιο σιγουρο ειναι το χαλαζι.

Δες και εδω περισσοτερα. http://users.ntua.gr/dkoutsog/courses/hydrometeo/2001RadarSatelSM.pdf

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

18 λεπτά πριν, teo_73 είπε:

Δες εδω Mike. http://www.meteo.noa.gr/GR/iersd_radar_gr.htm Aυξημενη ανακλαστικοτητα (πανω απο 40 dbz) πιθανολογει την υπαρξη χαλαζιου.Οσο περισσοτερη η τιμη τοσο πιο σιγουρο ειναι το χαλαζι.

Δες και εδω περισσοτερα. http://users.ntua.gr/dkoutsog/courses/hydrometeo/2001RadarSatelSM.pdf

σε ευχαριστώ φίλε. θα τα μελετήσω σύντομα.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ερωτήσεις από μένα.Τι είναι ο κόγκας δράκος?Τι είναι αποκοπή?Τι είναι η ψυχρή λίμνη?Μπορεί ένα χαμηλό να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του ώστε να δίνει συνεχή φαινόμενα για πολλές μέρες στις τάδε περιοχές?Έχω και άλλες ερωτήσεις😋

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

12 ώρες πριν, kilkis1989 είπε:

Ερωτήσεις από μένα.Τι είναι ο κόγκας δράκος?Τι είναι αποκοπή?Τι είναι η ψυχρή λίμνη?Μπορεί ένα χαμηλό να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του ώστε να δίνει συνεχή φαινόμενα για πολλές μέρες στις τάδε περιοχές?Έχω και άλλες ερωτήσεις😋

Ωχ φίλε τώρα το είδα, θα σου απαντήσω αύριο με την πρώτη ευκαιρία, αν δεν προλάβει κανείς άλλος!

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 6/1/2020 at 2:00 ΜΜ, kilkis1989 είπε:

Ερωτήσεις από μένα.Τι είναι ο κόγκας δράκος?Τι είναι αποκοπή?Τι είναι η ψυχρή λίμνη?Μπορεί ένα χαμηλό να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του ώστε να δίνει συνεχή φαινόμενα για πολλές μέρες στις τάδε περιοχές?Έχω και άλλες ερωτήσεις😋

Κόγκας δράκος: Μετεωρολογικός [εδώ γελάμε] και φορουμικός όρος προσήνεμων [κυρίως] που ονομάζουν την μεγάλη παλαιάς κοπής προσήνεμη [κυρίως] ψυχρή εισβολή προερχόμενη από το ψύχος στην Ρωσία που απελευθευρώνεται στην χώρα μας. Αν ο κόγκας βρυχάται είναι ακόμα στο σπίτι του [mother russiaaaaa]

 

Αποκοπή αέριας μάζας [ψυχρής]. Όταν από έναν αυλώνα χαμηλών πιέσεων και χαμηλότερων θερμοκρασιών [κοίτα πάνω από Ελλάδα]

ECM1-0.GIF?12

αποκοβεται επειδή πιέζει προς τα ανατολικά ο αντικυκλώνας με αποτέλεσμα να χάνεται η τροφοδοσία ψύχους

ECM1-24.GIF?12

 

Αν αποκοπεί τελείως μια ψυχρή αέρια μάζα και περιβάλλεται τριγύρω από υψηλότερες θερμοκρασίες στην στάθμη των 850hpa =~1500 μέτρα ή και 500hpa=~5500 μέτρα έχουμε μια ψυχρή λίμνη

gfs-0-24.png?12

gfs-13-24.png?12

gfs-1-24.png?12

 

 

πολλές φορές όμως η ψυχρή λίμνη είναι πιο ξεκάθαρη μόνο στα 500hpa, παρά στα 850hpa.

 

 

ένα χαμηλό μπορεί να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του εφόσον το έχει κυκλώσει ο αντικυκλώνας ο οποίος βρίσκεται τριγύρω του και το εμποδίζει να μετακινηθεί. Παράδειγμα σενάριο που έβγαζε ο τζίφος που απέτυχε παταγωδώς

anim_dco3.gifanim_lwg4.gif

 

Επεξεργάστηκε από [weathermaniac]
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

9 λεπτά πριν, [weathermaniac] είπε:

Κόγκας δράκος: Μετεωρολογικός [εδώ γελάμε] και φορουμικός όρος προσήνεμων [κυρίως] που ονομάζουν τοην μεγάλη παλαιάς κοπής προσήνεμη ψυχρή εισβολή προερχόμενη από το ψύχος στην Ρωσία που απελευθευρώνεται στην χώρα μας. ΑΝ ο κόγκας βρυχάται είναι ακόμα στο σπίτι του [mother russiaaaaa]

 

Αποκοπή αέριας μάζας [ψυχρής]. Όταν από έναν αυλώνα χαμηλών πιέσεων και χαμηλότερων θερμοκρασιών [κοίτα πάνω από Ελλάδα]

ECM1-0.GIF?12

αποκοβεται με αποτέλεσμα να χάνεται η τροφοδοσία ψύχους

ECM1-24.GIF?12

 

Αν αποκοπεί τελείως μια ψυχρή αέρια μάζα και περιβάλλεται τριγύρω από υψηλότερες θερμοκρασίες στην στάθμη των 850hpa =~1500 μέτρα ή και 500hpa=~5500 μέτρα έχουμε μια ψυχρή λίμνη

gfs-0-24.png?12

gfs-13-24.png?12

gfs-1-24.png?12

 

 

πολλές φορές όμως η ψυχρή λίμνη είναι πιο ξεκάθαρη μόνο στα 500hpa, παρά στα 850hpa.

 

 

ένα χαμηλό μπορεί να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του εφόσον το έχει κυκλώσει ο αντικυκλώνας βρίσκεται τριγύρω του και το εμποδίζει να μετακινηθεί. Παράδειγμα σενάριο που έβγαζε ο τζίφος που απέτυχε παταγωδώς

anim_dco3.gifanim_lwg4.gif

 

Μην μου το θυμιζεις το τελευταιο...80 mm ηταν αυτα...😢😢

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

2 λεπτά πριν, Χρηστος είπε:

Μην μου το θυμιζεις το τελευταιο...80 mm ηταν αυτα...😢😢

έχετε χάσει καλύτερα και πολύ πιο κοντά χρονικά [βλέπε 2007 νομίζω]

Επεξεργάστηκε από [weathermaniac]
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

18 λεπτά πριν, [weathermaniac] είπε:

έχετε χάσει καλύτερα και πολύ πιο κοντά χρονικά [βλέπε 2007 νομίζω]

Τι εταξε τοτε?

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now


×
×
  • Δημιουργία νέου...