Jump to content
MetFM

Αιολικά παρκα

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δελτίο Τύπου ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΣΗΑΠΕ για τις πυρκαγιές

 

259-Triantafyllou-Theano-Xandra-Kriti.jp

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EΛΕΤΑΕΝ-ΕΣΗΑΠΕ

Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν τα δάση

  • Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, αφού:
    α) είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση,
    β) τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το δασικό σύστημα της περιοχής εγκατάστασης από την πυρκαγιά,
    γ) με αναδασώσεις και άλλα δασοτεχνικά έργα που υλοποιούν, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

    Για αυτό ο νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

  • Η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά αντιθέτως αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου.

H πύρινη λαίλαπα που χτυπάει την πατρίδα μας είναι συγκλονιστική. Τη στιγμή αυτή, οι σκέψεις όλων μας είναι στους πληγέντες, στα στελέχη της Πυροσβεστικής και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και στο πλήθος των εθελοντών που αγωνίζονται να σώσουν ζωές και περιουσίες και να περιορίσουν όσο είναι δυνατό τη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν και θα εξιχνιάσουν κάθε περίπτωση πυρκαγιάς και θα αποδώσουν ευθύνες, εφόσον υφίστανται, όπου πρέπει.

Κύρια υπαίτιος που ευνοεί την ανεξέλεγκτη επέκταση και τη μεγάλη ένταση των καταστροφικών πυρκαγιών είναι η κλιματική κρίση. Πρωτόγνωρες ξηρασίες και καύσωνες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οδηγούν σε καταστροφές όμοιες με την τωρινή.

Στον πυρήνα της κλιματικής κρίσης βρίσκεται ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Για αυτό επιβάλλονται πολιτικές δίκαιης ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα: Παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Δυστυχώς, εν μέσω αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, εμφανίστηκαν -όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια πυρκαγιών – αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που στοχοποιούν τα αιολικά πάρκα ως αιτία των πυρκαγιών. Το «επιχείρημα» είναι ότι οι πυρκαγιές καταστρέφουν δάση ώστε να «φυτρώσουν» μετά ανεμογεννήτριες ή για να διανοιχθούν οι δρόμοι από όπου θα περάσουν οι ανεμογεννήτριες.

Στον αντίποδα, διαπιστώνουμε πολλές αναρτήσεις που προσπαθούν να αντικρούσουν αυτά τα fake news. Λαμβάνουμε επίσης μηνύματα που μας καλούν να αναφερθούμε στο θέμα αυτό.

Για αυτό, με σεβασμό και ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη από όσους αγωνίζονται στα μέτωπα των πυρκαγιών, καταγράφουμε τα ακόλουθα:

  1. Η νομοθεσία που ισχύει έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Αυτά τα επιτρεπόμενα έργα καθορίζονται στα άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979 όπως ισχύει και περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- στρατιωτικά έργα, έργα υποδομής, δημόσιους δρόμους, αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, έργα Α.Π.Ε., υδροηλεκτρικά έργα, γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών, μεταλλεία, λατομεία, κάποιες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές χρήσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, καταφύγια, βιομηχανίες ξύλου και άντλησης και εμφιάλωσης νερού κλπ.Επομένως, δεν υφίσταται κανένας λόγος ή κίνητρο να καεί μια δασική έκταση για να πραγματοποιηθεί μια εγκατάσταση, όταν αυτή η εγκατάσταση επιτρέπεται ούτως ή άλλως να υλοποιηθεί στη δασική έκταση.
  2. Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (π.χ. δρόμοι) επιτρέπεται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και γενικά εκτάσεων που διαχειρίζονται κατά τη δασική νομοθεσία, ύστερα από ειδική μελέτη και άδεια. Οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται στο άρθρο 45, παρ. 3 και το άρθρο 53, παρ. 3 του νόμου 998/1979. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί και γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του.Επομένως, η καταστροφή ενός δάσους ή μιας δασικής έκτασης, δεν διευκολύνει την αδειοδότηση ή την εγκατάστασηενός αιολικού πάρκου στην περιοχή.
  3. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται, εύλογα, αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα.  Δηλαδή, όχι μόνο δεν υπάρχει διευκόλυνση αλλά υπάρχει εύλογη αύξηση της δυσκολίας τόσο ως προς το εύρος των απαραίτητων μελετών όσο και ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν μετά. Ενδεικτικά,  μετά την πυρκαγιά, στην περιοχή – είτε στα σημεία που θα γίνει η επέμβαση  είτε γύρω από αυτά – θα υπάρχει πλέον υποχρέωση αναδάσωσης και αποκατάστασης της καμένης δασικής βλάστησης.
  4. Τα αιολικά πάρκα, όπως και οι λοιπές επιτρεπτές επεμβάσεις, όταν εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις υποχρεούνται και εκτελούν έργα αποκατάστασης στον ευρύτερο χώρο εγκατάστασης.Επιπλέον υποχρεούνται και εκτελούν πρόσθετα έργα αναδάσωσης ή δασοτεχνικά έργα σε άλλους χώρους. Τους χώρους αυτούς και τα έργα, τα υποδεικνύουν οι δασικές αρχές, οι οποίες εγκρίνουν τις σχετικές μελέτες και επιβλέπουν την εκτέλεσή τους. Η σχετική διάταξη βρίσκεται στην παρ. 8 του άρ. 45 του ν. 998/1979 όπως ισχύει. Έτσι, μέχρι σήμερα, χάρη στα αιολικά πάρκα, έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα προστασίας που αντιστοιχούν σε πάνω από 24.000 στρέμματα δασών.

    Πέραν αυτών, για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών αξιοποιούνται υφιστάμενες οδοποιίες οι οποίες βελτιώνονται και διαπλατύνονται ή διανοίγονται νέες. Κάθε έργο οδοποιίας εκτελείται σύμφωνα με μελέτες που εγκρίνονται και επιβλέπονται από τις δασικές αρχές ώστε το έργο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές δασικής οδοποιίας.Έτσι αυτές οι οδοποιίες μπορούν και έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως οδοί πρόσβασης οχημάτων δασοπυρόσβεσης και λειτουργούν στην πράξη και ως αντιπυρικές ζώνες.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, το συμπέρασμα είναι ότι τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον για τρεις λόγους:

α) είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση,
β) με τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το τοπικό δασικό σύστημα της περιοχής εγκατάστασης από την πυρκαγιά,
γ) με τις αναδασώσεις ή τα άλλα δασοτεχνικά έργα πουυλοποιούν, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά αντιθέτως αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου.

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf ΕΔΩ

 

πηγή: https://eletaen.gr/dt-eletaen-esiape-gia-pyrkagies/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 

Ψέματα και αλήθειες για τις ανεμογεννήτριες

HOME ΔΙΑΦΟΡΑ  ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
 
f40dc8bf4d114bffa4302d9f33391605?s=96&d= ORIVATIKOS ΔΙΑΦΟΡΑ  30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
  1. ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πληροφόρηση……

Μετά από δεκαετίες κλιματικής αλλαγής και ανησυχίας για την φύση και τον πλανήτη βρισκόμαστε στην πραγματικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ και ιδίως στην πραγματικότητα των ανεμογεννητριών. Οι περισσότεροι από εμάς στο μυαλό μας έχουμε αυτά που θα θέλαμε να εκπληρώνουν οι ανεμογεννήτριες ως προς την απειλή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και αυτά που προβάλλουν τα ΜΜΕ, όπως διαφημίσεις εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, διαφημίσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ (ελληνική επιστημονική Ένωση αιολικής ενέργειας), εκπομπές αφιερωμένες στις ΑΠΕ, αρθρογραφία υπαλλήλων κατασκευαστικών εταιρειών εγκατάστασης ΑΠΕ.  Οι εικόνες είναι ειδυλλιακές, λοφάκια και αγροί με ανεμογεννήτριες οι οποίες βαφτίζονται αιολικά πάρκα και πίσω ηλιοβασιλέματα, και επίσης πληροφορούμαστε ότι οι ΑΠΕ εγκαθίστανται σε υποβαθμισμένες περιοχές με έμφαση στο ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η όποια ενημέρωση έχουμε προέρχεται από το πρόγραμμα του πράσινου ταμείου για προώθηση των αιολικών πάση θυσία και αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Επίσης το πράσινο ταμείο χρηματοδοτεί τήν πρωτοβουλία για προώθηση των ΑΠΕ ” Συγκλισεις” πρόεδρος της οποίας είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. 

 

Καιρός να αναρωτηθούμε αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( ΒΑΠΕ ή ΑΠΕ) είναι φιλικές προς το περιβάλλον τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα…

Στον πλανήτη είναι μεγάλη κουβέντα το εάν θα αντιμετωπίσουμε έτσι την υπερθέρμανση και την 

αλληλένδετη καταστροφή της φύσης.

 Όμως μπορούμε και πρέπει να μάθουμε για τις εγχώριες ΑΠΕ. Γιατί τόσος κόσμος δεν πιστεύει σε αυτή την ” πράσινη ενέργεια”;

Γιατί; Τί υπάρχει πίσω από τις ΑΠΕ;

Ας εστιάσουμε στην κατάσταση στην χώρα μας όπου παίζεται το θέατρο της παράλογης καταστροφής της φύσης πίσω από τις πλάτες του κόσμου.

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τους ρύπους σταδιακά αντικαθιστώντας την χρήση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ και καταλήγοντας στην πιθανώς αποκλειστική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2050.

 

Ελλάδα και ΑΠΕ : Ο εθνικός στόχος εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη εγχώριων αναγκών ενεργειας είναι μέχρι το 2030 να παράγουν 7,05 GW.

 

Πόσο έχουμε πλησιάσει τον στόχο μας;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος χρηματοδότησε έρευνα των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης με επικεφαλής την Βασιλική Κατή ( Βασιλική Κατή, Καθημερινή)

Η βάση δεδομένων είχε ληφθεί από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΕ (αδειοδοτει τα ΑΠΕ) σε σχέση με εγκατεστημένες, αδειοδοτημένες, υποβληθείσες προς έγκριση επενδύσεις αιολικών.

Χρονολογία έρευνας Μαρτιος 2020. Τα στοιχεία που παραθέτονται ισχυαν για πριν έναν χρόνο.

 

3/ 2020: Ο στόχος είχε επιτευχθεί κατά 44% με 260 σε λειτουργία ΑΣΠΗΕ(ανεμογεννητριες- αιολικές φάρμες – wind farms)  συνολικής ισχύος 3,12 GW. Αν προσθέσουμε τις ΑΣΠΗΕ για τις οποίες είχαν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης ή βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο άδειας παραγωγής, συν όλες οι ΑΣΠΗΕ που επρόκειτο να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, τότε η συνολική ισχύς έφτανε στα 8,83 GW άρα ο εθνικός στόχος υπερκαλύπτετο κατά 125%. 

Η εικόνα ήταν πως ” εάν λειτουργήσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στον χάρτη της ΡΑΕ- 3/2020-  ως προς τις χερσαίες ΑΣΠΗΕ η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας θα είναι 43.756 MW ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο κατά 6 φορές.” 

 

Αυτά πριν έναν χρόνο. Τότε μόλις είχαν πάρει μυρουδια οι εταιρείες το πανηγύρι των επιδοτήσεων. Από τότε οι αιτήσεις εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στην ΡΑΕ πέφτουν βροχή.

Το λόμπυ των εταιρειών ασκεί συνεχείς πιέσεις για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Γιατί;

 Οι επιδοτήσεις από την ΕΕ για τις επενδύσεις σε ΑΣΠΗΕ είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και με υπερτιμολογησεις μεγαλώνει το κέρδος. ( Στην συνέχεια θα πούμε γιατί τις επιδοτεί η ΕΕ).

Τα οικόπεδα εγκατάστασης είναι δωρεάν ( βουνά, νησιά, δημόσια γη που δεν ανήκει στους ξένους και ντόπιους επιχειρηματίες αλλά στον ελληνικό λαό.)

Με τη αύξηση της τιμής του ρεύματος και το ειδικό τέλος για ΑΠΕ χρηματοδοτούνται σημαντικά και από την φορολογία μας ( το ταμείο ανάκαμψης προορίζει 30% αποκλειστικά για ΒΑΠΕ.)

 

Μόνον τον Δεκέμβριο 2020 υπήρξαν 1544 εγκεκριμένες αιτήσεις για αιολικά συνολικής ισχύος 34.48 GW, πέντε φορές πάνω από τον εθνικό μας στόχο 2030 σύμφωνα με την ΡΑΕ. (energy press 3/6/21). 

 

Η έρευνα του Μαρτίου 2020 συνεχίζει οτι αν εγκριθούν όλες οι ΑΣΠΗΕ θα υπάρχουν περίπου 5.515 MW ανεμογεννητριες σε περιοχές Natura 2000 με περίπου το 80% των βουνών παραχωρημενα στις εταιρείες. ( Γαιοπληροφοριακος χάρτης της ΡΑΕ).  Από τον Δεκέμβριο 2021 γίνεται μάχη μεταξύ των επιχειρηματικων ομίλων ποιος θα πάρει ποιο βουνό για ανεμογεννητριες, για κάποια υπάρχουν διπλές αιτήσεις, τα βουνά μας και τα νησιά μας δεν φτάνουν (energy press 3/6/21).

 

3/20: Αν εγκρινοταν μόνον οι ΑΣΠΗΕ εκτός δικτύου Natura ο στόχος θα καλυπτετο κατά τρεις φορές.

 

Πόσο ” καθαρή” ενέργεια είναι; Είναι μια πηγή ενέργειας πράσινη όταν ξεπατωνει τα δάση;

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 2020 καταργεί την προστασία της φύσης.Τί σημαίνει αυτό;…. Ποιός ωφελείται;

Σε καμμία χώρα δεν έχουν εκχωρηθεί τα βουνά, οι τόποι φυσικού κάλλους, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, οι βιότοποι, οι ιστορικής σημασίας τόποι, οι αρχαιολογικοί τόποι, το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura σε εταιρείες ανεμογεννητριων, υδροηλεκτρικών, φωτοβολταϊκών.

Σε καμμία χώρα τα δάση και οι αναδασωτεες εκτάσεις από φωτιές δεν χαρίζονται στην κατ όνομα ” πράσινη ανάπτυξη” (ναι, οι αναδασωτεες εκτάσεις δεν προστατεύονται πια, μπορούν να δίνονται για επενδύσεις ΑΠΕ σύμφωνα με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα). Σε καμμία πολιτεία συνειδητοποιημένων πολιτών δεν αίρεται η προστασία της φύσης, δεν παρακάμπτεται και ακυρώνεται η δημοκρατία του Συντάγματος χάριν κατ επίφαση της πράσινης ενεργειας. Να μπορεί η εταιρεία να δείξει ένα προστατευόμενο τόπο και κανένας νόμος, κανένα δίκιο να μην μπορεί να την εμποδίσει να ανοσιουργησει, να βιάσει την φύση, καλυπτόμενη από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

 

Πάντα οι εταιρείες διαχειριζόταν την ενέργεια, και διά της ιστορίας το αληθές η πρακτική των ΑΠΕ στα βουνά και περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως τώρα ασύδοτα διαχειρίζονται την χώρα από βουνά σε νησιά για τα υπερκέρδη που τα ΑΠΕ τους αποφερουν. Επιπλέον οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν καμμία ενημέρωση και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι στα βουνά της μνήμης των νεανικών τους χρόνων εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και τα κελαρυστα νερά των χωριών τους κλείνονται σε μπετά υδροηλεκτρικών και πηγαίνουν στις εταιρείες. Και όταν αντιδρούνε ανακαλύπτουν ότι το κράτος κωφεύει ( στο Νυμφαίο στον Αετό  απέκρυψαν από σελίδα της ΡΑΕ αιολικο ΑΠΕ, κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσιας. Οι κάτοικοι έτρεξαν όταν άκουσαν τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν το δασος. Στην δημόσια διαβούλευση για τις ανεμογεννήτριες στο ακρωτήρι Μαλέα οι οποίες θα εκτείνονται σε 25 χλμ απέκρυψαν τα σχόλια του κοινού). Πού ζούμε;

 

Πού να εγκαθίστανται οι ΑΠΕ;……

Αν κάνουμε την παραδοχή ότι οι ΑΠΕ είναι η κατ ανάγκη λύση για την κλιματική αλλαγή τότε η χωροθέτηση τους είναι για κάθε χώρα και πόσο μάλλον για το πετράδι που λέγεται Ελλάδα ένα σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα. Η επιστημονική έρευνα ( Κατή) προτείνει να εγκαθίστανται σε υποβαθμισμένα, κοντά σε οδικά δίκτυα μέρη. Σε λόφους κάτω από 800 μέτρα είναι η τάση στην Ευρώπη με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στην Ευρώπη δεν καταστρέφουν τα βουνά τους γιατί τα εκτιμούν και πεζοπορουν σε αυτά. Η φύση είναι η ποιότητα της ζωής τους. Διαφημίζουν βουνά, τουριστικές περιοχές ως ελεύθερες από ανεμογεννήτριες.

 Η χώρα μας είναι μοναδική σε βουνά, νησιά, πολισχιδη φύση, βιοποικιλότητα. Κι όμως εμείς ακόμα και τα νησιά μας έχουμε δώσει στις εταιρείες για ανεμογεννητριες.

 

Οι ΜΠΕ -μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων- τί ρόλο παίζουν; Είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένες; Συντάσσονται από αντικειμενικούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου και τις λαμβάνουν υπ όψη; Κάθε άλλο. Συντάσσονται από ανθρώπους ( γραφεία) που πληρώνονται από τον επενδυτή.

Σημειωτέον, πρόσφατα ο νόμος για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην εμποδίζει ή να παρακωλύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι ΜΠΕ, οι οποίες ήταν γελοίες και διάτρητες καθότι αποσοβουσαν σημαντικές περιβαλλοντικές παραμέτρους και μόνον για επιπτώσεις δεν έλεγαν, κάποιες δε ήταν copypaste, ήταν εύκολος στόχος ενστάσεων τοπικών κοινωνιών, συλλόγων, περιβαλλοντικών εταιρειών – όχι ΜΚΟ- και άλλων φορέων – όταν βέβαια δεν ήταν πολύ αργά-.  Η τροποποίηση του νόμου παρακάμπτει την υποχρέωση των εταιρειών για ΜΠΕ ορίζοντας ότι για αιολικά κάτω των 10 mw δεν χρειάζονται, οπότε οι εταιρείες τα ” κομματιάζουν” και είναι ελεύθερες να εγκαταστήσουν όσες θέλουν πχ 10 επί 9.9 mw.

 

ΜΠΕ: Πως ξεπερνιέται αυτή η “σκόπελος” για τις ΑΠΕ

Οι Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι απαραίτητες όχι μόνον στην κατάτμηση του αιολικού έργου σε μικρά αιολικά κάτω των 10 MW, παραθυράκι που δίνει το πράσινο φως σε κάθε αίτηση στην ΡΑΕ για ανεμογεννητριες, αλλά επίσης σε καμμένες περιοχές ( οι οποίες πριν από το προεδρικο διάταγμα ήταν προστατευμένες ως αναδασωτεες). Πράγματι για τα καμμένα τί να μελετήσεις; ( Παρόλα αυτά αν τα καμμένα τα αφήσεις ήσυχα αναγεννουνται όμορφα).

Οπότε σαλαμοποιουν έργα πολλών δεκάδων MW και εγκρίνονται από την ΡΑΕ ( ρυθμιστική αρχή ενέργειας) άσχετα από το εάν πρόκειται για περιοχή μονάκριβης βιοποικιλότητας.

Ένα κι ένα κάνουν δύο και η δεύτερη λύση στο σχετικό εμπόδιο των ΜΠΈ είναι το κάψιμο.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΠΡΑΣΙΝΕΣ Ή ΓΚΡΙ;

 

Φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας….;

Οι αιολικές φάρμες είναι βιομηχανικές περιοχές και μάλιστα θεωρούνται βαρειά βιομηχανία. Οι ΑΠΕ είναι ΒΑΠΕ.

Γιατί; Εγκαθίστανται γιγάντιες ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους, ρότορας και φτερωτές, 150- 220 μέτρων. Για να εγκατασταθούν διανοίγονται δρόμοι ικανοί να επιτρέπουν την διέλευση των τμημάτων τους (>40 Μ) πολλών χιλιομέτρων, μεγάλου φαρδους και λόγω κλίσης των βουνών  οι εγκάρσιες διατομές είναι πολλών μέτρων. Οι πλαγιές, οι ρεματιές αποσαθρωνονται, χάνουν την βλάστηση τους, τις νερομάνες τους, το ανάγλυφο τους και γεμίζουν μπάζα εκσκαφών. Τα δάση ξεριζώνονται. Οι κορυφογραμμές ισοπεδώνονται, ανοίγονται σε βάθος τεράστια γήπεδα για τις βάσεις των ανεμογεννητριών, ρίχνονται εκατοντάδες τόνοι μπετόν. Το βουνό τσιμεντωνεται, η φύση- ζωή σφραγίζεται. 

 

Η ορνιθοπανίδα, οι νυχτερίδες και ουσιαστικά τα αποδημητικά και τα αρπακτικά, ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στις ζώνες ειδικής προστασίας ΖΕΠ,  θυσιάζεται στον βωμό – στις φτερωτες- των ΑΠΕ. 

 

Έρευνα επιτροπής μελέτης της Τράπεζας Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καταλήγει σε κάτι πολύ σοβαρο. Οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από την γέννηση της βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Το μικροκλίμα αλλάζει γιατί οι φτερωτές των ανεμογεννητριών διώχνουν την υγρασία οπότε μειώνεται ο υετός και η χιονόπτωση ( επιπτώσεις των ανεμογεννητριων στον υδροφόρο ορίζοντα, chronos).  Η Πίνδος, ο δικός μας Αμαζόνιος σιγά σιγά θα πάψει να ξεδιψάει την Ελλάδα. Τα νησιά, χάνοντας το αγιαζι, θα στεγνώνουν.

Το βουνό θα έχει χάσει το δάσος του, τις πηγές του, τις φυσικές υδρορροές του, τα λουλούδια και τα βότανα του, τα σπορακια που περιμένουν να φυτρώσουν, τα πουλιά του, τα αγρίμια του.

 

Οι ανεμογεννήτριες έχουν μέση ζωή 20 χρόνια. Όλα τα έργα υποδομής, οι οδοποιιες, έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, διαμορφώσεις γηπέδων θα έχουν κοστίσει σημαντικά λεφτά τα οποία κανένας δεν μας τα χάρισε, θα έχουν μείνει εκεί για πάντα έχοντας φιμωσει και μολύνει την γη με τις πια άχρηστες ανεμογεννήτριες  και με άλλες τεχνολογίες να περιμένουν εφαρμογή.

 

Όμως ο αντίκτυπος τους στην φύση είναι μη αναστρεψιμος. 

Η φύση μέχρι τώρα ήταν ο Θεός μας από τον οποίον παίρναμε επιβίωση και ζωή.

Η φύση ανέστησε και ανασταίνει τον άνθρωπο μέχρι τώρα. Είναι η άυλη κληρονομιά που αφήνει η κάθε γενιά στα παιδιά της πέρα από την μνήμη του ανθρώπου και η κληρονομιά που μας άφησαν οι παππούδες μας.

Θα καταστρέψουμε την φύση για να την σωσουμε; 

 

Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη…

Η κλιματική αλλαγή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα φυτά λόγω της διαπνοής, δηλαδή του ότι την ημέρα παράγουν οξυγόνο, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και φιλτράρουν την ατμόσφαιρα είναι εξισορροπιστες του καιρού, αναστολείς της κλιματικής αλλαγής και οι μόνοι σύμμαχοι μας. Και το πιο γυμνό βουνό είναι γεμάτο βλάστηση και νερά, γεμάτο ζωή, βότανα, λουλούδια θα βγούνε στην ώρα τους, στις φαινομενικά βραχώδεις πλαγιές θα απλωθούν σεντόνια λουλούδια όλων των ειδών και χρωμάτων και θα μοσχομυρισει η γη. Άλλωστε από εκεί δεν παίρνουμε τα βοτάνια μας και τα φάρμακα μας;

Θα κάνουμε ένα κακό και θα πάρουμε καλό; Αυτό μας διδάσκει η εποχή μας που είναι η απαρχή των πανδημιων; Με το δικαίωμα του κέρδους των επενδυτών να ρημαξουμε την φύση; Μήπως οι αρχαίοι μας πρόγονοι θα το έλεγαν ύβρη;

 

Για την πραγματικότητα της γης – της φύσης – των μελλοντικών γενεών που θέλουμε να σώσουμε υπάρχουν και άλλα σημαντικά δεδομένα που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

 

Απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες και τον λιγνίτη…..

Στην Ελλάδα πραγματοποιείται βίαιη απολιγνιτοποιηση, με χρόνο μετάβασης στα ΑΠΕ μέχρι το 2030, ενώ στην Γερμανία το 2038 και στην Πολωνία 2050 και σε όλη την Ευρώπη πολύ μετά από τον δικό μας στόχο. Και γεννάται το πρώτο ερωτημα. Είναι ικανές οι ΑΠΕ να υποστηρίξουν την χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια;

 

Η πραγματική παραγόμενη ισχύς είναι το 0.3% της ονομαστικής τους ισχύος. Οι ανεμογεννήτριες είναι ασταθής και μεταπτωτικη μορφή ενέργειας η οποία δεν αποθηκεύεται ( η αποθήκευση είναι εξαιρετικά δαπανηρή και καταστροφική για το περιβάλλον ). Έτσι οι σταθμοί ορυκτών καυσίμων αναλαμβάνουν να παράξουν ενέργεια. Τα χιλιάδες MW αιολικής ενέργειας που σχεδιάζονται να διεισδύσουν στο σύστημα πρέπει να υποστηρίζονται από αντίστοιχα ΜW ενέργειας εργοστασίων άνθρακα, λιγνίτη, φυσικού αερίου. 

Στην Μεγάλη Βρετανία χρειάζονται 14.000 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4.4% της ενέργειας. Στην Γερμανία και Δανία μείωσαν τις επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες οπότε έπαψαν να είναι ελκυστικές για τις εταιρείες οι οποίες ψάχνουν καινούργιο εδαφος με καλύτερους όρους εγκατάστασης ΑΠΕ.

Η Γερμανία επιταχύνει την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord stream και εγκαινιάζει καινούργιο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη. ( Άκης Τσελέντης)

 

Το δεύτερο ερώτημα: γιατί τόση βιασύνη ενώ υπάρχει χρονικό περιθώριο για μια βαθμιαία μετάβαση δίχως προχειρότητες, αλλά ειλικρινείς μελέτες που προστατεύουν την χώρα μας για το διακυβευμα όλων των γενεών, την φύση όπως μας την έδωσε ο πλανήτης μας;

 

Το τρίτο ερώτημα: Η Ευρώπη, ο εταίρος μας, γιατί δεν επεμβαίνει; 

Εδώ η απάντηση είναι: Η Ευρώπη μας χρηματοδοτεί αλλά όχι….δωρεάν…θα παίρνουν σχεδόν το 80% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και έτσι μειώνουν το δικό τους αποτύπωμα (ρύπους)! Οι ΑΠΕ εδώ και καιρό εγκαθίστανται για ενέργεια εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται από χώρα μοναδικού κάλλους στην μπαταρία της Ευρώπης.

 

Το τεταρτο: Λογικά θα πρέπει να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ( πετρελαίου και φυσικού αερίου). Αυτό συμβαίνει; Όχι. Η Repsol και η Energean Oil and Gas αναλαμβάνουν δραστηριότητες εξορύξεων στην Ήπειρο. Κλείνουμε τα λιγνιτωρυχεία και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα;

 

Μας λένε ότι η αιολική ενέργεια είναι ανεξάντλητη όμως οι πρώτες ύλες για τις ανεμογεννήτριες αρχίζουν να στερεύουν, με το πρώτο κράτος εξορύξεων την Κίνα να μας πληροφορεί ότι αρχίζουν να σπανίζουν οι σπάνιες γαίες. 

 

Μας λένε ότι θα αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, όμως θα εξαρτόμαστε από τις χώρες των πρώτων υλών τους, τις χώρες που τις κατασκευάζουν και τις χώρες που μας τις επιδοτησαν. Επιπλέον θα εξαρτομαστε από το εκ των έξω φυσικό αέριο. 

Ακόμη ένα επιπλέον, η οικονομία και οι πολίτες θα εξαρτώνται από εταιρείες και όχι από κρατικά λιγνιτωρυχεία.

 

Μας λένε ότι θα τις αποσύρουν και θα τις ανακυκλώσουν και θα αποκαταστήσουν την καταστροφή. Όμως η αποσυρση είναι τόσο κοστοβόρα ώστε ούτε η Αμερική δεν την πραγματοποιεί . Όσο για την αποκατάσταση του εδάφους…..από τα τσιμέντα, τα μπετά, τα στοιχεία λειτουργείας των ανεμογεννητριών, τα υπέργεια και υπόγεια καλώδια, την κατακρεούργηση της φύσης…ας γελάσουμε…ελληνικά… Είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια θα ζήσουν όσες δεν καταστραφούν από τον καιρό, ύστερα αντί για βουνά θα έχουμε νεκροταφεία ανεμογεννητριων να μας θυμίζουν την αφέλεια μας και την απραξία μας.

Εν τω μεταξύ θα έχουν εξευρεθεί νέοι τρόποι εκμετάλλευσης της ενέργειας τους οποίους θα μας υποχρεώσουν να εφαρμόσουμε ενώ οι ανεμογεννητριες θα είναι παρωχημένες ως μη αποδοτικές, μη πράσινες, μη οικονομικές. Όμως θα έχουμε ρημάξει την Ελλάδα μας τελεσίδικα. Στους απογόνους μας δεν θα αφήσουμε νησιά και βουνά αλλά τσιμεντένια γη.

Μας λένε πως δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία των ΒΑΠΕ όμως τα ΒΑΠΕ δεν χρειάζονται κανέναν κατά την λειτουργία τους. Στο μεγαλύτερο ΒΑΠΕ στην Δανία απασχολούνται τρεις (3) υπάλληλοι.

Μας λένε πως είναι φτηνή ηλεκτρική ενέργεια όμως γιατί εκτός από την υψηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνουμε και το ειδικό τέλος για ΑΠΕ ΕΤΜΕΑΡ;

Μας λέει ο υπουργός περιβάλλοντος πως οι ανεμογεννήτριες θα μπούνε στις κορυφογραμμές που είναι γυμνές από βλάστηση, όμως δεν γνωρίζει ο υπουργός περιβάλλοντος ότι πρώτον σε όλα τα βουνά στα 1500- 1700 μέτρα αρχίζει η υποαλπική ζώνη και δεύτερον ότι σε αυτή την υποαλπικη ζώνη δίχως δένδρα σχηματίζεται ο καιρός, εκεί πάνω σχηματίζονται τα νερά, εκεί πάνω ζει άπειρη χλωρίδα και πανίδα, εκεί πάνω ξεκινάει η ζωή του βουνού και αναπόφευκτα η δική μας. Μας λέει ότι θα τις βάλουν σε κορυφές που δεν φαίνονται. Μα η αισθητική του θέματος έρχεται πολύ πίσω από την πραγματικότητα: τα βουνά, η βιοποικιλότητα είναι η ίδια η ζωή, είναι το οξυγόνο, το νερό, είναι ο πλανήτης, είναι αυτό που θέλουμε να σώσουμε!

 

Ανθρωπογενείς απειλές για τον πλανήτη μας….

 Ο κεντρικός πολιτικός στόχος της ευρωπαϊκής Ένωσης, του παγκόσμιου ταμείου για την φύση, της διεθνούς Ένωσης προστασίας της φύσης, του ΟΗΕ  είναι η μη αύξηση της ” τεχνητής” γης, της κατάτμησης της γης με δρόμους, τεχνητές επιφάνειες, ανθρώπινες επεμβάσεις, αλλαγές χρήσης γης. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις αύξησης των δρόμων και των ανθρωπίνων διαβρώσεων.

 Εξ ίσου πολύτιμος στόχος είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ως προς την ανθρωπογενή αλλοτρίωση και προστασία της φύσης και βιοποικιλότητας τα ελληνικά δεδομένα περιγράφουν ένα ζοφερό μέλλον.

 

Μόνον η φύση κινδυνεύει από τα ΒΑΠΕ;

Πέρα από την φύση πλήττονται παραγωγικές δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η καλλιέργεια της γης, η συλλογή μανιταριών και βοτάνων, ο τουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός, ο ήπιος ορεινός τουρισμός, ουσιαστικες παραγωγές και εξαγωγές μας.

 

Και τα αντισταθμιστικά οφέλη; 

Αν κρίνω από το ότι όλο και περισσότεροι δήμοι, βέβαια είναι κι αυτοί που τους έχουν προς – εταιριστει, δεν δέχονται την εγκατάσταση ΑΠΕ στα βουνά τους και στα νησιά τους τότε έχουν καταλάβει ότι η καταστροφή δεν αντισταθμίζεται.

 

Πώς θα συνταιριαξουμε την πρόοδο με την σωτηρία του πλανήτη; 

Από πού θα παίρνουμε την ενέργεια μας; 

Θα μπορούσα να προτείνω λύσεις ρεαλιστικές. Όπως…

 

Επιδοτούμενα οικιακά φωτοβολταϊκά.

 Σημαντικά κίνητρα για βιοκλιματικές κατασκευές.

 ΒΑΠΕ που δεν θα νεκρώνουν την φύση, σε υποβαθμισμένες περιοχές μετά από σοβαρές ΜΠΈ

 Νέες τεχνολογίες για τα εργοστάσια λιγνίτη που θα μειώσουν σημαντικά τους ρύπους και θα είναι εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

 

Έλεγχος πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επίπεδο χώρας καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποχρέωση σε εταιρείες πχ ναυτιλιακές, μεταφορών, εργοστάσια να εφαρμόσουν τεχνολογίες για την μείωση των ρύπων. 

Ενθάρρυνση από κάθε κυβέρνηση αναπτυγμένων χωρών για αλλαγή συνηθειών στην κατανάλωση και στην διατροφή.

 

Αιολικά πάρκα, πράσινη ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη, υπουργείο περιβάλλοντος….λέξεις δίχως νόημα, δούρειοι ίπποι.

Η προστασία του περιβάλλοντος πρόσχημα και πίσω η διαμόρφωση νέων πεδίων επενδυτικής δραστηριότητας για ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Ας σηκωθούμε….να απαιτήσουμε…..

Επαναφορά της δια του Συντάγματος προστασίας της φύσης. Natura 2000, Ramsar, UNESCO, ΖΕΠ, βιότοποι, ευαίσθητα οικοσυστήματα κτλ. Το πράσινο, η αδιατάρακτη φύση και η βιοποικιλότητα υπεράνω των εργολάβων των ΑΠΕ και του κέδρους.

 

Και κάτι που δεν έχει συμφέρον να το πει κανένας….γιατί έρχεται ενάντια στα κέρδη και την κατανάλωση…

Μια νομοτέλεια του πλανήτη είναι ανακύκλωση και οικονομία. Ας παραδειγματιστουμε από τον πλανήτη μας αν θέλουμε να είμαστε ένα μέρος του, ειδάλλως ο πλανήτης είναι ο ξενιστής μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η παγκοσμιοποίηση – νεοφιλελευθερισμός φέρνει την εκμετάλλευση των αδύναμων και η πιο αδύναμη από όλους, στο έλεος μας, είναι η φύση.

Ας σταθούμε πλάι της! Και πλάι στα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας! Αυτά μας έδωσαν τον κόσμο για να τους τον δώσουμε πίσω αλώβητο, όσο πιο όμορφο μπορούμε.

 

Στατηρα Αικατερίνη

Φυσικός, Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

 

Πηγές: ενεργειακός χάρτης με ΑΠΕ της ΡΑΕ. ( Προτείνω να τον κοιτάξετε καλά), Άκης Τσελέντης, Βασιλική Κατή, energy press, chronos

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αν αναφέρεσαι στο κείμενο που ανέβασα σε παρακαλώ υπογράμμισε μου τις ανακρίβειες που έχει αυτό το άρθρο της πλακας

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 18:35

Η Δανία ξεκινάει την κατασκευή "ενεργειακού νησιού" αξίας 34 δισ. δολαρίων

Η Δανία ξεκινάει την κατασκευή "ενεργειακού νησιού" αξίας 34 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση της Δανίας εξασφάλισε ευρεία πολιτική υποστήριξη για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας, ένα τεχνητό "νησί ενέργειας" 210 δισεκατομμυρίων κορωνών (34 δισεκατομμύρια δολάρια) και εκατοντάδες υπεράκτιους ανεμόμυλους που θα παρέχουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

η συνέχεια εδώ: https://www.capital.gr/diethni/3523559/i-dania-xekinaei-tin-kataskeui-energeiakou-nisiou-axias-34-dis-dolarion

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αιολική ενέργεια στην Ευρώπη

«Αυτό είναι το δεύτερο από μια σειρά τριών άρθρων στα οποία θα παρουσιαστεί περιληπτικά η πραγματικότητα της εξέλιξης των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα και τη μελλοντική τους εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια». Γράφει ο Κων/νος Χ. Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής.

Αντιδρώντες σε αιολικά πάρκα υποστηρίζουνε ότι οι εγκαταστάσεις έργων αιολικής ενέργειας (αιολικά πάρκα) δεν προχωρούν, δεν είναι βιώσιμα, είναι πανάκριβα, είναι επιδοτούμενα, παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και ότι στο εξωτερικό μία-μία οι χώρες εγκαταλείπουν αυτές τις εγκαταστάσεις και ότι γενικότερα δεν έχουν μέλλον. Επιπλέον δίνουν και ψευδή στοιχεία για μεμονωμένες χώρες όπως τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύπτουν;

Αυτό είναι το δεύτερο από μια σειρά τριών άρθρων στα οποία θα παρουσιαστεί περιληπτικά η πραγματικότητα της εξέλιξης των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα και τη μελλοντική τους εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Α. Παρόν της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη 

Τα στοιχεία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας  (WindEurope) και αποτυπώνονται στην έκδοση με θέμα «Wind energy in Europe – 2020 Statistics and the outlook for 2021-2025», που δημοσιεύθηκε τον 2/2021 [1].

Στην Ευρώπη εγκαταστάθηκε νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 14,7 GW (14.700 MW) το 2020. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταστάθηκαν τα 10,5 GW (10.500 MW) και κάλυψαν το 16% της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΕ 27 και Ηνωμένο Βασίλειο).

η συνέχεια εδώ: https://www.agon.gr/triti-apopsi/52262/aioliki-energeia-stin-eyropi/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Αιολικά: όλο και λιγότερα στη Γερμανία. Γιατί τα βάζουμε στην Ελλάδα;
 

του Χρήστου Κολοβού

Αιολικά: όλο και λιγότερα στη Γερμανία. Γιατί τα βάζουμε στην Ελλάδα;

26 08 2019 | 13:51

Στο τέλος Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εγκαταστάσεων νέων αιολικών στην Ευρώπη. Στο 1ο εξάμηνο 2019 στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν τα λιγότερα από το 2000, μόλις 86 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 287MW [1]. Πρόκειται για την ιστορικά χειρότερη επίδοση από το 2000, χρονιά που έγινε ο νόμος για την προώθηση των ΑΠΕ (EEG) με πολύ υψηλές επιδοτήσεις, που έκαναν τη Γερμανία να έχει πλέον το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς στις τρεις τελευταίες κοινές δημοπρασίες για νέα έργα ΑΠΕ, που έγιναν το 2018 και το 2019 στη Γερμανία, τα αιολικά έμειναν εντελώς στα αζήτητα, έγιναν δεκτές προσφορές μόνο για Φ/Β. [2] 

Το ίδιο παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα: στον κοινό διαγωνισμό του Απριλίου 2019 δόθηκαν 7 προσφορές για Φ/Β και μόνο μία για αιολικά. Η προοπτική είναι ακόμα πιο δυσμενής για τα αιολικά σε σχέση με τα Φ/Β, καθώς στον πρόσφατο κύκλο Ιουνίου 2019 της ΡΑΕ, επί συνόλου 215 αιτήσεων συνολικής ισχύος 2,5GW, οι 126 αιτήσεις για 2.195MW αφορούσαν Φ/Β. Για αιολικά υποβλήθηκαν 76 αιτήσεις για 384,7MW, δηλαδή περίπου 1 για κάθε 6 αιτήσεις των Φ/Β [3].

Η αγορά το δείχνει πλέον πανευρωπαϊκά: τώρα που τέλειωσε το φαύλο καθεστώς των επιδοτήσεων, με διαγωνιστικές διαδικασίες τα Φ/Β είναι προτιμητέα σε σχέση με τα αιολικά. Στη Γερμανία στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2019 υπάρχουν εγκατεστημένες 29.248 ανεμογεννήτριες. Αποτέλεσμα; Διογκώνεται η αντίδραση των πολιτών, εξαιρετικά πολυάριθμες είναι οι προσφυγές στα δικαστήρια και το πολιτικό σύστημα σταδιακά μεταστρέφεται: μετά το FDP και το AfD, πλέον όλο και περισσότεροι πολιτικοί στο CDU/CSU βλέπουν με σκεπτικισμό την προοπτική να γεμίσει κάθε γωνιά της Γερμανίας με ανεμογεννήτριες.

Δεν είναι μόνο τα εύλογα παράπονα των κατοίκων πως τα αιολικά είναι οπτικά άσχημα, μειώνουν τις αξίες των ακινήτων, προκαλούν προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα, εξοντώνουν πουλιά, νυχτερίδες κι έντομα, παρεμβαίνουν στην κατείσδυση του νερού στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, αλλοιώνουν τα οικοσυστήματα. Έχοντας πλέον υπερ20ετή εμπειρία, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως, έτσι όπως μπαίνουν σήμερα, ηλεκτροδοτικά τα αιολικά είναι ουσιαστικά άχρηστα έως επιζήμια, επειδή η καμπύλη απόδοσής τους δεν μπορεί ποτέ να συγχρονιστεί με την καμπύλη ζήτησης φορτίου απ’ τους καταναλωτές. Η αξιοπιστία παροχής ισχύος είναι διαπιστωμένα πολύ κάτω του 10%, απαιτούν συνεχώς στρεφόμενες εφεδρείες από ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, που εκπέμπουν CO2, ενώ προκαλούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα και κοστοβόρα προβλήματα διαταραχής συχνότητας στο δίκτυο μεταφοράς. Η Γερμανία, ευρισκόμενη σε πλεονεκτική γεωγραφικά θέση στην Ευρώπη, μπορεί να λύνει πιο εύκολα το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής των αιολικών, ξεφορτώνοντάς το στα δίκτυα των γειτονικών χωρών, κάποιες εκ των οποίων αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν συστήματα προστασίας των δικτύων τους απ’ το «ξεφόρτωμα» Γερμανικού ρεύματος. Δεν κατέληξε τυχαία η Γερμανία να έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Αλλά έστησε μια ακόμα εξαγωγική βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών και «ρεφάρει» από εκεί. 

Ήδη ωστόσο απ’ το 2021 ξεκινά η απόσυρση των αιολικών 1ης γενιάς, αυτά που είχαν μπει από το 2000. Πολύ σύντομα η Γερμανία θα πρέπει να αποσύρει πολλές χιλιάδες ΜW αιολικών και όχι μόνο να τ’ αντικαταστήσει, αλλά να βάλει και νέα, πρόσθετα, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του 2030. Οι νέες ανεμογεννήτριες είναι μεγαλύτερες, δεν «κάθονται» στις παλιές βάσεις, χρειάζονται νέες πιο δίπλα και σταδιακά το υπέδαφος γεμίζει κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος, επηρεάζοντας αρνητικά το έδαφος και την κατείσδυση του νερού της βροχής. Τίποτα το αειφόρο δεν υπάρχει σ’ αυτό! Μέσα στο ήδη διαμορφωμένο ενάντια στα αιολικά κλίμα, τόσο στους πολίτες όσο και στην αγορά, το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο. Και ήδη η Γερμανία έχει παραδεχθεί πως θα χάσει το στόχο του 2020. 

Η αθρόα εγκατάσταση αιολικών κατέστησε εντελώς απαραίτητη την εγκατάσταση 7.700 χιλιομέτρων νέων δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης. Έχουν γίνει μόλις τα 1.100! Αλλά οι κάτοικοι δεν ενθουσιάστηκαν στην προοπτική μετά τις ανεμογεννήτριες να γεμίσουν και με πυλώνες και δίκτυα: προσφεύγουν συνεχώς στα δικαστήρια, κάποια δίκτυα θα γίνουν υπόγεια και το κόστος εκτοξεύεται.

Πρόσφατα στη Γερμανία ανακοίνωσαν πως προγραμματίζουν να έχουν κλείσει όλα τα λιθανθρακικά και λιγνιτικά εργοστάσια μέχρι το 2038. Αλλά δεν τολμούν προς το παρόν καν να κλείσουν παλιά εργοστάσια, ηλικίας 50-60 ετών. Σπεύδουν να κάνουν νέα εργοστάσια φυσικού αερίου για να υποκαταστήσουν μέρος των ανθρακικών εργοστασίων με αέριο και προωθούν κατεπειγόντως τον αγωγό αερίου Nord Stream 2, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις γειτονικές χώρες.

Παρόμοιες αντιδράσεις ενάντια στα αιολικά σημειώνονται και στην Ελλάδα, αλλά είναι καθυστερημένες, καθώς η αθρόα αδειοδότηση έγινε στο απώτερο παρελθόν και η χρεοκοπία το 2010 απέσπασε την προσοχή των πολιτών. Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως τα αιολικά είναι «δημοσίου συμφέροντος», ωστόσο αυτό συνιστά πρόδηλη πλάνη, καθώς θα ήταν πράγματι «δημοσίου» συμφέροντος αν υπηρετούσαν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πως υπηρετούν μόνο το συμφέρον των «επενδυτών» κι όχι των πολλών, που καταλήγουμε με πιο ακριβό ρεύμα και τελικά ηλεκτροδοτούμαστε με αξιοπιστία από μονάδες πανάκριβου φυσικού αερίου, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής διαρκώς αυξάνεται και η νέα κυβέρνηση «με το καλημέρα» ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Προκειμένου η χώρα μας να έχει ανταγωνιστική οικονομία χρειάζεται φθηνό ρεύμα κι ασφάλεια εφοδιασμού. Τα αιολικά απέδειξαν στην πράξη πως δεν μπορούν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Έχουμε ήδη βάλει τα προηγούμενα χρόνια 3025ΜW αιολικά, δεν χρειαζόμαστε κι άλλα. Μόλις πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως λόγω «αυξημένης διείσδυσης» αιολικών χρειάζεται αυξημένο επίπεδο εφεδρειών, δηλαδή όσο αυξάνεται η παρουσία αιολικών στο σύστημα, τόσο πιο ακριβό γίνεται για τους καταναλωτές [4]. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την αναγκαιότητα παρουσίας –και πληρωμής- αεριοστροβίλου στη Ρόδο: μάλλον δεν θα ήταν απαραίτητος, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά κι αν δεν ήταν επιβεβλημένη νομοθετικά η κατά προτεραιότητα απορρόφηση της τυχαίας παραγωγής τους. Κι όταν τον Απρίλιο 2018 η Κρήτη χρειάστηκε να ηλεκτροδοτηθεί με τα αιολικά της, αυτά είχαν μηδενική παραγωγή λόγω άπνοιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ [5].

Τα Φ/Β δεν είναι αιολικά, δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις πολιτών και η παραγωγή τους είναι πολύ πιο αξιόπιστη και προβλέψιμη, για τις ώρες και εποχές φυσικά που μπορούν να παράγουν. Η εποχιακή παραγωγή τους συμπίπτει με την αύξηση πληθυσμού και ενεργειακών αναγκών λόγω τουρισμού. Και πλέον το κόστος τους έχει πέσει, δεν είναι τα πανάκριβα συστήματα, που σπεύσαμε να χρυσοπληρώσουμε το 2010-2011 με 500-550€/MWh, σαν να μην υπήρχε αύριο: σε πρόσφατο διαγωνισμό στην Πορτογαλία, για συνολικά 1,4GW, υπήρξαν προσφορές κοντά στα 20€/MWh σταθερή τιμή για 15 χρόνια, που είναι πραγματικά πολύ χαμηλές, ενώ μια προσφορά για έργο 150MW ήταν μόλις στα 14,76€/MWh (από Γαλλική εταιρεία, που εξασφάλισε συνολικά 370MW) [6]. Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να έχουμε ήλιο, πλέον μπορούμε να τον εκμεταλλευθούμε, φυσικά όχι σε χωράφια, παρά μόνο σε χέρσες εκτάσεις και στέγες. Και να είναι ο ήλιος άλλος ένας αξιόπιστος εγχώριος ενεργειακός πόρος, δίπλα στο λιγνίτη, που ανέστησε την Ελλάδα στο 2ο μισό του 20ού αιώνα κι εξακολουθεί να είναι απολύτως απαραίτητος στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος μετά τις πόλεις να τσιμεντάρουμε και τις βουνοκορφές, ας τις αφήσουμε ανέγγιχτες για τις επόμενες γενιές. Μας αρκούν τα Οχυρά του Μεσοπολέμου και τα πολυβολεία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δεν χρειαζόμαστε κι άλλες μπετονένιες κατασκευές και νέους δρόμους στα βουνά. Μια που έχουμε νέα κυβέρνηση, είναι απολύτως απαραίτητο να καταργηθούν άμεσα οι διαγωνισμοί της ΡΑΕ αποκλειστικά μόνο για αιολικά και ν’ αφεθεί η αγορά να επιλέξει τεχνολογία. Να ανασταλούν άμεσα όλα τα έργα αιολικών, για τα οποία δεν έχει γίνει παραγγελία εξοπλισμού και μπορούν να δοθούν αντίστοιχες άδειες για εγκαταστάσεις Φ/Β. Τα αιολικά είναι «με τη βούλα του ΑΔΜΗΕ» η πλέον αναξιόπιστη μορφή ηλεκτροπαραγωγής και τα λεφτά δεν μας περισσεύουν.

Παραπομπές:

[1]: https://www.wind-energie.de/fileadmin/redaktion/dokumente/publikationen-...

[2]: https://greeklignite.blogspot.com/2019/04/blog-post_26.html

[3]: http://www.rae.gr/site/system/docs/registry/ape_sithia_mod.csp?viewMode=...

[4]: http://www.admie.gr/perissoteres-anakoinoseis/anakoinosi/article/3746/

[5]: https://www.deddie.gr/Documents2/DELTIA%20TYPOU%202018/Aνακοίνωση%20ΔΕΔΔΗΕ.pdf

[6]: https://www.pv-tech.org/news/portugal-reveals-winners-of-record-breaking...

Χρήστος Ι. Κολοβός είναι Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

...και περιμένω μια απάντηση για τις ανακρίβειες από ανθρώπους που στο μόνο βουνό που έχουν περπατήσει είναι Μαλλον οι στοίβες των χαρτιών στα γραφεία τους που θέλω να πιστεύω δεν είναι <συγκεκριμένων εταιρειών> για να το υπερασπίζονται όλο αυτό που συντελείται με τόσο σθένος....

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το αφήγημα για την εγκατάσταση χτίζεται «Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, αφού πρώτον είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση, δεύτερον, τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το δασικό σύστημα της περιοχής εγκατάστασης από την πυρκαγιά…» πηγή ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΣΗΑΠΕ.....
Χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ !!!
 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Θα ήθελα να σε ρωτήσω φίλε gakhun αν θα μπορέσεις κάποια στιγμή,πέρα από το ανεβάζεις άρθρα από πηγές φίλα προσκείμενες στις εταιρίες εγκαταστασης Αιόλικων πάρκων,να τεκμηριώσεις με δικό σου λόγο αυτή την τόσο ένθερμη υποστήριξη σου στα αιολικά πάρκα; Ξέρεις μου έκανε μεγάλη εντύπωση η όλη σου συμπεριφορά από την αρχή των πυρκαγιών και το ποσό ευαίσθητος έγινε όταν αναφέρθηκε ενα φίλος σε ενα ποστ για να την σχέση τους με τις ανεμογεννήτριες,θα ήθελα να καταλάβω για πιο λόγο έγινες βασιλικοτερος του βασιλεως.... Ρεαλισμός;;;;;;  κάτι άλλο;;;;;

 

 

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

5 minutes ago, ΠΩΓΩΝΙ said:

Θα ήθελα να σε ρωτήσω φίλε gakhun αν θα μπορέσεις κάποια στιγμή,πέρα από το ανεβάζεις άρθρα από πηγές φίλα προσκείμενες στις εταιρίες εγκαταστασης Αιόλικων πάρκων,να τεκμηριώσεις με δικό σου λόγο αυτή την τόσο ένθερμη υποστήριξη σου στα αιολικά πάρκα;

 

 

 

 

 

 

Χαχαχα!!

Δηλαδη eurostat δεν σας κανει, αλλα προτιματε το αρθρο της κυριας φυσικου του ορειβατικου συλλογου?

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

3 λεπτά πριν, sarris είπε:

Χαχαχα!!

Δηλαδη eurostat δεν σας κανει, αλλα προτιματε το αρθρο της κυριας φυσικου του ορειβατικου συλλογου?

Γιατί τόση ειρωνία απορώ,μήπως σε εθιξα προσωπικά; και να ξέρεις στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές οι πλεμπες αγράμματες< κυρία φυσικού> κάποιων <ορειβατικων συλλόγων>λειτουργούν ανιδιοτελως σε σχέση με κάτι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τύπου eurostat.  

Συγνώμη για τον ενικό.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 

1 ώρα πριν, ΠΩΓΩΝΙ είπε:
 

του Χρήστου Κολοβού

 

Προκειμένου η χώρα μας να έχει ανταγωνιστική οικονομία χρειάζεται φθηνό ρεύμα κι ασφάλεια εφοδιασμού. Τα αιολικά απέδειξαν στην πράξη πως δεν μπορούν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Έχουμε ήδη βάλει τα προηγούμενα χρόνια 3025ΜW αιολικά, δεν χρειαζόμαστε κι άλλα. Μόλις πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως λόγω «αυξημένης διείσδυσης» αιολικών χρειάζεται αυξημένο επίπεδο εφεδρειών, δηλαδή όσο αυξάνεται η παρουσία αιολικών στο σύστημα, τόσο πιο ακριβό γίνεται για τους καταναλωτές [4]. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την αναγκαιότητα παρουσίας –και πληρωμής- αεριοστροβίλου στη Ρόδο: μάλλον δεν θα ήταν απαραίτητος, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά κι αν δεν ήταν επιβεβλημένη νομοθετικά η κατά προτεραιότητα απορρόφηση της τυχαίας παραγωγής τους. Κι όταν τον Απρίλιο 2018 η Κρήτη χρειάστηκε να ηλεκτροδοτηθεί με τα αιολικά της, αυτά είχαν μηδενική παραγωγή λόγω άπνοιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ [5].

Τα Φ/Β δεν είναι αιολικά, δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις πολιτών και η παραγωγή τους είναι πολύ πιο αξιόπιστη και προβλέψιμη, για τις ώρες και εποχές φυσικά που μπορούν να παράγουν. Η εποχιακή παραγωγή τους συμπίπτει με την αύξηση πληθυσμού και ενεργειακών αναγκών λόγω τουρισμού. Και πλέον το κόστος τους έχει πέσει, δεν είναι τα πανάκριβα συστήματα, που σπεύσαμε να χρυσοπληρώσουμε το 2010-2011 με 500-550€/MWh, σαν να μην υπήρχε αύριο: σε πρόσφατο διαγωνισμό στην Πορτογαλία, για συνολικά 1,4GW, υπήρξαν προσφορές κοντά στα 20€/MWh σταθερή τιμή για 15 χρόνια, που είναι πραγματικά πολύ χαμηλές, ενώ μια προσφορά για έργο 150MW ήταν μόλις στα 14,76€/MWh (από Γαλλική εταιρεία, που εξασφάλισε συνολικά 370MW) [6]. Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να έχουμε ήλιο, πλέον μπορούμε να τον εκμεταλλευθούμε, φυσικά όχι σε χωράφια, παρά μόνο σε χέρσες εκτάσεις και στέγες. Και να είναι ο ήλιος άλλος ένας αξιόπιστος εγχώριος ενεργειακός πόρος, δίπλα στο λιγνίτη, που ανέστησε την Ελλάδα στο 2ο μισό του 20ού αιώνα κι εξακολουθεί να είναι απολύτως απαραίτητος στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος μετά τις πόλεις να τσιμεντάρουμε και τις βουνοκορφές, ας τις αφήσουμε ανέγγιχτες για τις επόμενες γενιές. Μας αρκούν τα Οχυρά του Μεσοπολέμου και τα πολυβολεία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δεν χρειαζόμαστε κι άλλες μπετονένιες κατασκευές και νέους δρόμους στα βουνά. Μια που έχουμε νέα κυβέρνηση, είναι απολύτως απαραίτητο να καταργηθούν άμεσα οι διαγωνισμοί της ΡΑΕ αποκλειστικά μόνο για αιολικά και ν’ αφεθεί η αγορά να επιλέξει τεχνολογία. Να ανασταλούν άμεσα όλα τα έργα αιολικών, για τα οποία δεν έχει γίνει παραγγελία εξοπλισμού και μπορούν να δοθούν αντίστοιχες άδειες για εγκαταστάσεις Φ/Β. Τα αιολικά είναι «με τη βούλα του ΑΔΜΗΕ» η πλέον αναξιόπιστη μορφή ηλεκτροπαραγωγής και τα λεφτά δεν μας περισσεύουν.

Παραπομπές:

[1]: https://www.wind-energie.de/fileadmin/redaktion/dokumente/publikationen-...

[2]: https://greeklignite.blogspot.com/2019/04/blog-post_26.html

[3]: http://www.rae.gr/site/system/docs/registry/ape_sithia_mod.csp?viewMode=...

[4]: http://www.admie.gr/perissoteres-anakoinoseis/anakoinosi/article/3746/

[5]: https://www.deddie.gr/Documents2/DELTIA%20TYPOU%202018/Aνακοίνωση%20ΔΕΔΔΗΕ.pdf

[6]: https://www.pv-tech.org/news/portugal-reveals-winners-of-record-breaking...

Χρήστος Ι. Κολοβός είναι Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Προσπερνώ ότι οι περισσότερες παραπομπές, δεν ανοίγουν. αλλά ότι υποστηρίζει ακόμα το λιγνίτη, ναι το λίγνίτη , τι να πω πραγματικά !!!,

Πάω στη wwf ( τη γνωστή):

https://www.contentarchive.wwf.gr/images/pdfs/FAQ_ananeosimes_piges.pdf

απόσπασμα: 

image.png.1ead837622a81b690db1b02ec48c6940.png

 

Επεξεργάστηκε από gakhun
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

15 minutes ago, ΠΩΓΩΝΙ said:

Γιατί τόση ειρωνία απορώ,μήπως σε εθιξα προσωπικά; και να ξέρεις στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές οι πλεμπες αγράμματες< κυρία φυσικού> κάποιων <ορειβατικων συλλόγων>λειτουργούν ανιδιοτελως σε σχέση με κάτι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τύπου eurostat.  

Συγνώμη για τον ενικό.

Συγγνωμη για το υφος ισως τα γραφομενα παρεξηγουνται ευκολα

Αυτο με το ανιδιοτελως ομως γιατι το λες. Ολοι ειναι στημενοι εκτος απο αυτους που μας αρεσουν δηλαδη?

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

4 λεπτά πριν, gakhun είπε:

 

Προσπερνώ ότι οι περισσότερες παραπομπές, δεν ανοίγουν. αλλά ότι υποστηρίζει ακόμα το λιγνίτη, ναι το λίγνίτη , τι να πω πραγματικά !!!,

Πάω στη wwf ( τη γνωστή):

https://www.contentarchive.wwf.gr/images/pdfs/FAQ_ananeosimes_piges.pdf

απόσπασμα: 

image.png.1ead837622a81b690db1b02ec48c6940.png

 

Για το λόγο ότι προτιμώ να συζητάω από το να κατεβάζω άρθρα θα σε προέτρεπαν,αν και νομίζω ότι το γνωρίζεις απλά εθελοτυφλεις,να ενημερωθείς γιατί η Γερμανια   η πρώτη χρονικά και ποσοτικά χώρα στην εγκατάσταση αιολικών παρκων στρεφεται πλέον στην εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη,δεν νομίζω να το αμφισβητεις πιστεύω κάπου το έχεις διαβάσει.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

1 λεπτό πριν, sarris είπε:

Συγγνωμη για το υφος ισως τα γραφομενα παρεξηγουνται ευκολα

Αυτο με το ανιδιοτελως ομως γιατι το λες. Ολοι ειναι στημενοι εκτος απο αυτους που μας αρεσουν δηλαδη?

Κανένα πρόβλημα με το ύφος ενταξει,το ανιδιοτελως κατά αρχας δεν το λέω για να θίξω κάποιον συνομιλητή μου να ξεκαθαρίσει αυτό,το λέω λοιπόν γιατί η πλειοψηφία των πηγών από τα άρθρα πο παραθέτουμε εδώ είναι από τις ίδιες εταιρίες και γιατί γνωρίζω λόγω κοινής ενασχόλησης μου με τον ορειβατικό Ιωαννίνων τις προθέσεις και αντιλήψεις αυτών των ανθρώπων.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

49 λεπτά πριν, ΠΩΓΩΝΙ είπε:

Για το λόγο ότι προτιμώ να συζητάω από το να κατεβάζω άρθρα θα σε προέτρεπαν,αν και νομίζω ότι το γνωρίζεις απλά εθελοτυφλεις,να ενημερωθείς γιατί η Γερμανια   η πρώτη χρονικά και ποσοτικά χώρα στην εγκατάσταση αιολικών παρκων στρεφεται πλέον στην εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη,δεν νομίζω να το αμφισβητεις πιστεύω κάπου το έχεις διαβάσει.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει καμία στροφή στο λιγίτη. Μέχρι το 2038  θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Άνοιξε μεν ένα εργοστάσια αλλά ταυτόχρονα υπήρξε προγραμματισμός να κλέισουν άλλα, όπως και έγινε (https://www.dw.com/en/climate-activists-protest-germanys-new-datteln-4-coal-power-plant/a-53632887)

Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 18:39

Άλτμάιερ: Στην Γερμανία τελειώνει αμετάκλητα η εποχή των ορυκτών πηγών ενέργειας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ χαρακτήρισε το στοχευμένο τέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ως σημείο καμπής στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας.

"Με αυτήν την απόφαση, η εποχή των  ορυκτών πηγών ενέργειας τελειώνει αμετακλήτως", δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός  σήμερα πριν από την απόφαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) να κλείσει τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας έως το 2038. 

η συνέχεια εδώ: https://www.capital.gr/diethni/3465739/altmaier-stin-germania-teleionei-ametaklita-i-epoxi-ton-orukton-pigon-energeias

 

Εκτός από αυτά που έχουν ήδη έχει κλείσει, έχει προγραμματίσει μέχρι τέλος το 2021, να κλείσει άλλα 3!

Three more German coal power plants to go offline in December 2021

https://www.cleanenergywire.org/news/three-more-german-coal-power-plants-go-offline-december-2021

 

Πριν 1 μήνα (δε ξέρω αν είναι ένα από τα παραπάνω 3, όχι πως έχει σημασία ) έκλεισε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Γερμανίας  το οποίο είχε ανοίξει μόλις το 2015!!! 

https://ieefa.org/german-coal-fired-power-plant-shut-down-after-only-six-years/

 

Αυτή είναι η στροφή στο λιγνίτη; 

 

Επίσης πράγματι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και κάπου κόλλησαν τα αιολικά, αλλά έγινε θέμα και υπάρχουν επίσης αντιδράσεις για το ότι δεν προχωράνε.

Γερμανία: Προεκλογικές κόντρες μεταξύ υπουργών για την επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ξηρά

Αιχμή οι καθυστερήσεις έγκρισης για ανεμογεννήτριες

https://m.naftemporiki.gr/story/1721027/germania-proeklogikes-kontres-metaksu-upourgon-gia-tin-epektasi-tis-aiolikis-energeias-stin-ksira

 

Αλλά στην τελική Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία,  Το νούμερο της νέας επένδυσης στη Δανία είναι 34 δις!!! δολλάρια.

Επεξεργάστηκε από gakhun
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

8 λεπτά πριν, gakhun είπε:

Στη Γερμανία δεν υπάρχει καμία στροφή στο λιγίτη. Μέχρι το 2038  θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Άνοιξε μεν ένα εργοστάσια αλλά ταυτόχρονα υπήρξε προγραμματισμός να κλέισουν άλλα, όπως και έγινε (https://www.dw.com/en/climate-activists-protest-germanys-new-datteln-4-coal-power-plant/a-53632887)

Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 18:39

Άλτμάιερ: Στην Γερμανία τελειώνει αμετάκλητα η εποχή των ορυκτών πηγών ενέργειας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ χαρακτήρισε το στοχευμένο τέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ως σημείο καμπής στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας.

"Με αυτήν την απόφαση, η εποχή των  ορυκτών πηγών ενέργειας τελειώνει αμετακλήτως", δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός  σήμερα πριν από την απόφαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) να κλείσει τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας έως το 2038. 

η συνέχεια εδώ: https://www.capital.gr/diethni/3465739/altmaier-stin-germania-teleionei-ametaklita-i-epoxi-ton-orukton-pigon-energeias

 

Εκτός από αυτά που έχουν ήδη έχει κλείσει, έχει προγραμματίσει μέχρι τέλος το 2021, να κλείσει άλλα 3!

Three more German coal power plants to go offline in December 2021

https://www.cleanenergywire.org/news/three-more-german-coal-power-plants-go-offline-december-2021

 

Πριν 1 μήνα (δε ξέρω αν είναι ένα από τα παραπάνω 3, όχι πως έχει σημασία ) έκλεισε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Γερμανίας  το οποίο είχε ανοίξει μόλις το 2015!!! 

https://ieefa.org/german-coal-fired-power-plant-shut-down-after-only-six-years/

 

Αυτή είναι η στροφή στο λιγνίτη; 

 

Επίσης πράγματι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και κάπου κόλλησαν τα αιολικά, αλλά έγινε θέμα και υπάρχουν επίσης αντιδράσεις για το ότι δεν προχωράνε.

Γερμανία: Προεκλογικές κόντρες μεταξύ υπουργών για την επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ξηρά

Αιχμή οι καθυστερήσεις έγκρισης για ανεμογεννήτριες

https://m.naftemporiki.gr/story/1721027/germania-proeklogikes-kontres-metaksu-upourgon-gia-tin-epektasi-tis-aiolikis-energeias-stin-ksira

 

Αλλά στην τελική Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία,  Το νούμερο της νέας επένδυσης στη Δανία είναι 34 δις!!! δολλάρια.

Δεν παραθέτεις ότι έχεις διαβάσει μεροληπτείς και το γνωρίζεις δεν γράφεις για πιο λόγο τα αιολικά δεν έχουν περάσει πλέον και έχουν στραφεί στα φωτοβολταϊκά την Γερμανία οπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν λες ότι δεν υπάρχει διάθεση λόγω μεγαλύτερης επιδότησης στα φωτοβολταϊκά και άλλα πολλά που γνωρίζεις αλλά δεν τα αποδέχεσαι και κάτι τελευταίο γιατί πλέον στρέφονται στα θαλάσσια αιολικά και αφήνουν τα βουνά κουίζ. 

Για το τέλος ενημέρωσε σε παρακαλώ για το προσδόκιμο ζωής των ανεμογεννητριών και τι γίνεται με το πέρας αυτού,;

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 10/8/2021 at 4:04 ΠΜ, ΠΩΓΩΝΙ είπε:

Δεν παραθέτεις ότι έχεις διαβάσει μεροληπτείς και το γνωρίζεις δεν γράφεις για πιο λόγο τα αιολικά δεν έχουν περάσει πλέον και έχουν στραφεί στα φωτοβολταϊκά την Γερμανία οπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν λες ότι δεν υπάρχει διάθεση λόγω μεγαλύτερης επιδότησης στα φωτοβολταϊκά και άλλα πολλά που γνωρίζεις αλλά δεν τα αποδέχεσαι και κάτι τελευταίο γιατί πλέον στρέφονται στα θαλάσσια αιολικά και αφήνουν τα βουνά κουίζ. 

Για το τέλος ενημέρωσε σε παρακαλώ για το προσδόκιμο ζωής των ανεμογεννητριών και τι γίνεται με το πέρας αυτού,;

 

Τα αιολικά μπαίνουν όπου έχει αέρα, δηλαδή όπου θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουν και ανάλογα βέβαια με τον τόπο της κάθε Χώρας.  Για το προσδόκιμο ζωής σου έχει απαντήσει ο yakutia .

 γιατ  το γίνεται μετά, ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία:

Δελτίο Τύπου: Τι συμβαίνει στα αιολικά πάρκα όταν τελειώσει η διάρκεια ζωής τους;

https://eletaen.gr/dt-eletaen-gia-apokatastasi/

 

Προφανώς όμως δεν του έδωσες τότε σημασία, όπως και σε αυτά που γράφω, γιατί δεν έχεις σκοπό να αλλάξεις γνώμη. Έγραψες κάτι που είναι παντελώς αβάσιμο (η στροφή της Γερμανίας στο λιγνίτη), στο απέδειξα, το προσπερνάς και μου λες ότι μεροληπτώ και ότι γνωρίζω, αλλά δεν τα αποδέχομαι!!!. Σου αναρτώ τι λέει η Eurostat βάσει των επίσημων στοιχείων,

σου έχω απευθείας το σύνδεσμο να διαβάσεις όλη την έκθεση καθώς και το σύνδεσμο για να δεις απευθείας το επίμαχο σημείο και εσύ αμφισβητείς την Eurostat, ναι την Eurostat! και δέχεσαι  ένα άρθρο που δίνει ως πηγές τις κάτωθι:

On 10/8/2021 at 12:38 ΠΜ, ΠΩΓΩΝΙ είπε:
 

 

Πηγές: ενεργειακός χάρτης με ΑΠΕ της ΡΑΕ. ( Προτείνω να τον κοιτάξετε καλά), Άκης Τσελέντης, Βασιλική Κατή, energy press, chronos

Αυτά περί στροφής στα φωτοβολταικά στις περισσότερες χώρες, ποια επίσημα στοιχεία τα λένε; Μπορεί να τα ανεβάσεις; Στα επίσημα στοιχεία πάντως μέχρι το 2016 (αν διάβασα καλά, θα βγουν νέα σε λίγο καιρο)  υπάρχει σαφή κυριαρχία της αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.

el_fig02.svg

https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/wind-solar-power-generation-8-2019/el/index.html

Επεξεργάστηκε από gakhun
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

3 ώρες πριν, gakhun είπε:

Τα αιολικά μπαίνουν όπου έχει αέρα, δηλαδή όπου θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουν και ανάλογα βέβαια με τον τόπο της κάθε Χώρας.  Για το προσδόκιμο ζωής σου έχει απαντήσει ο yakutia .

 γιατ  το γίνεται μετά, ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία:

Δελτίο Τύπου: Τι συμβαίνει στα αιολικά πάρκα όταν τελειώσει η διάρκεια ζωής τους;

https://eletaen.gr/dt-eletaen-gia-apokatastasi/

 

Προφανώς όμως δεν του έδωσες τότε σημασία, όπως και σε αυτά που γράφω, γιατί δεν έχεις σκοπό να αλλάξεις γνώμη. Έγραψες κάτι που είναι παντελώς αβάσιμο (η στροφή της Γερμανίας στο λιγνίτη), στο απέδειξα, το προσπερνάς και μου λες ότι μεροληπτώ και ότι γνωρίζω, αλλά δεν τα αποδέχομαι!!!. Σου αναρτώ τι λέει η Eurostat βάσει των επίσημων στοιχείων,

σου έχω απευθείας το σύνδεσμο να διαβάσεις όλη την έκθεση καθώς και το σύνδεσμο για να δεις απευθείας το επίμαχο σημείο και εσύ αμφισβητείς την Eurostat, ναι την Eurostat! και δέχεσαι  ένα άρθρο που δίνει ως πηγές τις κάτωθι:

Αυτά περί στροφής στα φωτοβολταικά στις περισσότερες χώρες, ποια επίσημα στοιχεία τα λένε; Μπορεί να τα ανεβάσεις; Στα επίσημα στοιχεία πάντως μέχρι το 2016 (αν διάβασα καλά, θα βγουν νέα σε λίγο καιρο)  υπάρχει σαφή κυριαρχία της αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.

el_fig02.svg

https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/wind-solar-power-generation-8-2019/el/index.html

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι,ναι εννοείται ότι δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη όπως πιστεύω και εσύ και σε ένα διάλογο δεν νομίζω ότι σκοπός είναι να αλλάξουμε τα πιστεύω του συνομιλητή μας.Νομιζω μου δίνεις το δικαίωμα της αμφισβήτησης σε όσα μου απάντησε ο yakutia για το προσδόκιμο ζωής τους και τι γίνεται με το τέλος αυτών αναλογιζόμενος όσων έχω δει στην πράξη από όλες αυτές τις εταιρίες και το λέω ορμώμενος από την συμπεριφορά τους στην κατασκευή των αιολικών πάρκων προς την χλωρίδα και την διαμόρφωση του βουνού σε όσο το δυνατόν  πιο κοντινή στην αρχικη μορφή του,κάτι που είναι στους όρους των εταιρειών

Ναι όσο αφορά την Γερμανία έχεις δίκιο εγώ δεν κατέθεσα σωστά αυτά που διάβασα απλά ήθελα να πω ότι θα λειτουργεί το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο μεχρι το 2038 εφόσον μέχρι τότε θα έχουν βρεθεί οι κατάλληλες ανανεωσημες πηγές ενέργειας για να σταματήσει,έχω διαβάσει ότι σε αυτές τις πηγές ενέργειας είναι τα φωτοβολταϊκά όπως και το φυσικό αεριο μη με βάζεις να το ψάξω πραγματικά το βαριέμαι όλο αυτό νομίζω ότι εσυ θα το βρεις πολύ πιο εύκολα.

Για να τελειώνουμε λοιπόν με όλο αυτό, νομίζω το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν βλέπουμε τον κόσμο από το ίδιο πρίσμα άλλοι είναι πιο ρεαλιστές άλλοι πιο ρομαντική,σίγουρα και εγώ θέλω όσο το δυνατόν λιγότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας σίγουρα θέλω να εκμεταλλευτούμε  προς το γενικό καλό τις ανανεώσιμες πηγές ενεργειας απλά θεωρώ ότι τα αιολικά πάρκα δεν είναι πανάκεια αφού δεν έχουμε εξαντλήσει πχ το φυσικό αέριο  την ηλιακή ενέργεια κ.α.  

Και κάτι τελευταίο είμαστε μια χωρά που δεν έχουμε βαριά οικονομία όπως η Γερμανία πχ αυτό που έχουμε είναι η θάλασσα τα βουνά μας ο κόσμος που έρχεται από άλλες χώρες για να δει τον φυσικό μας πλούτο,ας εξαντλήσουμε άλλες μορφές ενέργειας ας σταματήσουμε τις αλλογιστες εγκαταστάσεις στα βουνά μας ας μπορέσουμε να συμβάλουμε  στο να ελαττωθεί η ασύδοτη μόλυνση του περιβάλλοντος από ολες αυτες τις βιομηχανίες που μας κατακλύζουν λειτουργοντας τα εργοστάσια χωρίς φίλτρα χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ας αποκαταστήσουμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό τον χώρο του λιγνίτη όπως λένε οτι θα κάνουν στη Γερμανια και ας προχωρήσουμε και στα αιολικά πάρκα με σεβασμό και όχι ασύδοσια όπως συμβαίνει τώρα και νομίζω ότι το καταλαβαίνεις πολύ καλά αυτό....

Δεν νομίζω  ότι χρειάζεται να παραθέτεις τόσο πολλά στοιχεία από την Eurostat και από τις επιστημονικές ομάδες των εταιρίων κατασκευής αιολικών  ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΣΗΑΠΕ για να πειστεί ο άλλος φαίνεται κάπως μονομερές......

Άσε μου το δικαίωμα της αμφισβήτησης και της έρευνας χαχα,να είσαι καλά φίλε μου.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο καθένας μας έχει κάνει τις μελέτες του και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του όσον αφορά τις ανεμογεννητριες. Εδώ μέσα πάντως θα περίμενα να βλέπω αποκλειστικά φυσιολάτρες, λόγω της φύσης του φόρουμ και μου κάνει μεγάλη εντύπωση να βλέπω τόσο πάθος από κάποιους για να αποδειχθεί η τελειότητα των ανεμογεννητριων. Εμένα προσωπικά, πέρα από οποιαδήποτε άρθρα που έχουν γραφτεί εναντίον τους , πέρα από οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις τους κτλ , με πιάνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που βλέπω συστάδες από αυτά τα τέρατα στο βουνά μας. Αν εσάς σας φαίνεται φυσιολογικό αυτό το θέαμα τότε οκ μπράβο σας γιατί θα έχετε και μια στεναχώρια λιγότερη. 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

WWF logo

https://www.contentarchive.wwf.gr/sustainable-economy/clean-energy/ape

Το WWF, στηρίζει την αιολική ενέργεια;  Μάλλον δεν αγαπάει τη φύση. Ποιος ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτό το πάθος.Μόνο αυτοί που προτιμούν τους λιγνίτες αγαπούν τη φύση...

Οδοιπορικό στα χωριά που ο λιγνίτης έσβησε απ' το χάρτη

Στον κάμπο της Πτολεμαΐδας η εκμετάλλευση του λιγνίτη ηλεκτροδοτεί το 50% της χώρας. Με μια παράπλευρη τραγωδία: ολόκληρα χωριά σβήστηκαν απ΄το χάρτη και κοινωνίες μετεγκαταστάθηκαν ξεθάβοντας και παίρνοντας μαζί μέχρι και τους νεκρούς τους.
 
 

Τα Ορυχεία της ΔΕΗ Καταπίνουν Χωριά στην Πτολεμαΐδα

Μαρτυρίες ανθρώπων που παλεύουν με τον καρκίνο στην Πτολεμαΐδα

Οδοιπορικό του LIFO.gr στην πόλη όπου ένας στους τρεις θανάτους προκαλείται από καρκίνο και οι άνθρωποι δεν περιμένουν τίποτα από το επίσημο κράτος
Επεξεργάστηκε από gakhun
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

10 ώρες πριν, ΠΩΓΩΝΙ είπε:

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι,ναι εννοείται ότι δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη όπως πιστεύω και εσύ και σε ένα διάλογο δεν νομίζω ότι σκοπός είναι να αλλάξουμε τα πιστεύω του συνομιλητή μας.Νομιζω μου δίνεις το δικαίωμα της αμφισβήτησης σε όσα μου απάντησε ο yakutia για το προσδόκιμο ζωής τους και τι γίνεται με το τέλος αυτών αναλογιζόμενος όσων έχω δει στην πράξη από όλες αυτές τις εταιρίες και το λέω ορμώμενος από την συμπεριφορά τους στην κατασκευή των αιολικών πάρκων προς την χλωρίδα και την διαμόρφωση του βουνού σε όσο το δυνατόν  πιο κοντινή στην αρχικη μορφή του,κάτι που είναι στους όρους των εταιρειών

Ναι όσο αφορά την Γερμανία έχεις δίκιο εγώ δεν κατέθεσα σωστά αυτά που διάβασα απλά ήθελα να πω ότι θα λειτουργεί το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο μεχρι το 2038 εφόσον μέχρι τότε θα έχουν βρεθεί οι κατάλληλες ανανεωσημες πηγές ενέργειας για να σταματήσει,έχω διαβάσει ότι σε αυτές τις πηγές ενέργειας είναι τα φωτοβολταϊκά όπως και το φυσικό αεριο μη με βάζεις να το ψάξω πραγματικά το βαριέμαι όλο αυτό νομίζω ότι εσυ θα το βρεις πολύ πιο εύκολα.

Για να τελειώνουμε λοιπόν με όλο αυτό, νομίζω το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν βλέπουμε τον κόσμο από το ίδιο πρίσμα άλλοι είναι πιο ρεαλιστές άλλοι πιο ρομαντική,σίγουρα και εγώ θέλω όσο το δυνατόν λιγότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας σίγουρα θέλω να εκμεταλλευτούμε  προς το γενικό καλό τις ανανεώσιμες πηγές ενεργειας απλά θεωρώ ότι τα αιολικά πάρκα δεν είναι πανάκεια αφού δεν έχουμε εξαντλήσει πχ το φυσικό αέριο  την ηλιακή ενέργεια κ.α.  

Και κάτι τελευταίο είμαστε μια χωρά που δεν έχουμε βαριά οικονομία όπως η Γερμανία πχ αυτό που έχουμε είναι η θάλασσα τα βουνά μας ο κόσμος που έρχεται από άλλες χώρες για να δει τον φυσικό μας πλούτο,ας εξαντλήσουμε άλλες μορφές ενέργειας ας σταματήσουμε τις αλλογιστες εγκαταστάσεις στα βουνά μας ας μπορέσουμε να συμβάλουμε  στο να ελαττωθεί η ασύδοτη μόλυνση του περιβάλλοντος από ολες αυτες τις βιομηχανίες που μας κατακλύζουν λειτουργοντας τα εργοστάσια χωρίς φίλτρα χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ας αποκαταστήσουμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό τον χώρο του λιγνίτη όπως λένε οτι θα κάνουν στη Γερμανια και ας προχωρήσουμε και στα αιολικά πάρκα με σεβασμό και όχι ασύδοσια όπως συμβαίνει τώρα και νομίζω ότι το καταλαβαίνεις πολύ καλά αυτό....

Δεν νομίζω  ότι χρειάζεται να παραθέτεις τόσο πολλά στοιχεία από την Eurostat και από τις επιστημονικές ομάδες των εταιρίων κατασκευής αιολικών  ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΣΗΑΠΕ για να πειστεί ο άλλος φαίνεται κάπως μονομερές......

Άσε μου το δικαίωμα της αμφισβήτησης και της έρευνας χαχα,να είσαι καλά φίλε μου.

Άλλο η Eurostat και άλλο μία εταιρεία που έχει ιδίον όφελος. Αν παρατηρησεις ακόμα και στις διαμάχες από πολιτικούς αντίθετων παρατάξεων, τα στοιχεία της Eurostat, επικαλούνται.

Προφανώς και δέχομαι ότι η εγκατάσταση ανεμογεννήτριων έχει μειονεκτήματα. Πρώτα πρώτα το αισθητικό μέρος. Καμία διαφωνία. Επίσης ο θόρυβος, αν και όπως λέγεται οι καινούργιες έχουν μεγάλη διαφορά. Σημαντικό μειονέκτημα, όταν αναφερόμαστε σε τοποθετησή στο δάσος, είναι η καταστροφή τμήματός αυτού για την εγκατάσταση της.  Θεωρώ όμως ότι αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται από την αναγκαιότητα ύπαρξης δασικών δρόμων για την πυρασφάλεια. Επειδή και εγώ έχω περπατήσει αρκετα στα βουνά, πιο συχνά είναι αλήθεια όταν ήμουν πολύ μικρότερος, όπου και περνούσα σχεδόν όλες τις διακοπές μου σε ορεινό χωριό, θυμάμαι την απαράδεκτη πολλές φορές κατάσταση των δασικών δρόμων και τις συζητήσεις των μεγαλύτερων, για το πότε θα υπάρξει κονδύλιο για το καθαρισμό τους. Όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες, όπως γνωρίζω, αυτοί που τις εκμεταλλεύονται συντηρούν και τον δρόμο.

Εννοείται ότι δεν είναι κάθε περιοχή η ίδια όπως και κάθε δάσος το ίδιο και σίγουρα, δεν λειτουργούν όλα τέλεια σε αυτή τη χώρα, αλλά μάλλον το αντίθετο. Πιστεύω όμως ότι σε σχέση με το παρελθόν έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα ως προς τη διαφάνεια και την μείωση της ασυδοσίας και τέτοια είναι η θέσπιση ανεξάρτητων αρχών (όπως είναι η ΡΑΕ)  αλλά και ο έλεγχος από την Ε.Ε. της οποίας η νομοθεσία μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι αυστηρή στο θέμα του περιβάλλοντος. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι η κλιματική αλλαάγή είναι εδώ και τη "βλέπουμε". Προτιμώ κάτι που χαλά κυρίως την αισθητική μου, παρά κάτι που βλάπτει 100% το περιβάλλον, όπως κάνουν τα ορυκτά καυσιμα. Εννοείται ότι είμαι υπέρ σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ο λόγος όμως που ανέβασα διάφορα άρθρα για το θέμα, είναι αποκλειστικά γιατί βαρέθηκα τις συνωμοσιολογικές μπούρδες που κυκλοφορουν αυτές τις ημέρες αλλά και κάθε χρόνο και συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τις πυρκαγιές. Πάει ο κάθε... μη πω με 40+ βαθμούς και ενώ έχει να βρέξει επί τρείς μήνες και κάνει εργασία στο δάσος, η οποία λόγω της φύσης της μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, καίγεται ο τόπος και το πρώτο πράγμα που ακούς, δεν είναι "ποιος βλάκας την έκανε πάλι την...," αλλά το  " άσε ρε μεγάλε, να σου πω εγώ, την φωτιά την έβαλαν για να βάλουν ανεμογεννήτριες". Ελεός πραγματικά! Έλεος!

(παλαιότερο άρθρο, αλλα δυστυχώς κάθε χρόνο επίκαιρο)image.thumb.png.d9115b281dd5214b4d0c27ac624da0d3.pnghttps://www.ellinikahoaxes.gr/2018/07/27/pirkagies-simferonta/

  Να είσαι καλά και εσύ και φίλε μου. Την καλημέρα μου.

Επεξεργάστηκε από gakhun
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now


×
×
  • Δημιουργία νέου...