Jump to content
Κώστας.

Ειδήσεις περί κλιματικής αλλαγής

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων στη Δυτική Ελλάδα

Θα υπάρξει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων, όπως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα, ενώ στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν τη Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων, όπως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα, ενώ στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν τη Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις κατέληξε μελέτη, που παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την αναμενόμενη μεταβολή του κλίματος που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που χρηματοδοτείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, ενώ το κείμενο του σχεδίου τέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε δημόσια διαβούλευση.

Το περιφερειακό σχέδιο εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου (RCP2.6-ευμενές, RCP4.5-ενδιάμεσο, RCP8.5-δυσμενές) και για τρείς χρονικές περιόδους, βραχυπρόθεσμο (2011 2030), μεσοπρόθεσμο (2031 2050) και μακροπρόθεσμο (2081 2100).

Ειδικότερα, οι κλιματικές μεταβολές που εκτιμήθηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι οι παρακάτω:

Θερμοκρασία

Τα αποτελέσματα των κλιματικών προσομοιώσεων δείχνουν για τις επόμενες δεκαετίες, άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, σε σχέση με την περίοδο 1986 – 2005 (περίοδος αναφοράς) σε όλα τα σενάρια και τις χρονικές περιόδους που μελετήθηκαν.

Η αύξηση της θερμοκρασίας προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη στον μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (2081- 2100), στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου (+3,92C) και μικρότερη στον βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (2011 – 2030) στο ευμενές σενάριο (+0,45C).

Η μεγαλύτερη άνοδος θερμοκρασίας (+3,98C) αναμένεται στην Αχαΐα, την περίοδο 2081 -2100, στο δυσμενές σενάριο. Οι δήμοι που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι είναι οι δήμοι Καλαβρύτων, Αιγιάλειας, Ερυμάνθου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς την περίοδο 2081 -2100, παρουσιάζουν, στο δυσμενές σενάριο, αύξηση πάνω από το μέσο όρο της Περιφέρειας.

Εκτός από τη μέση θερμοκρασία, αύξηση αναμένεται να σημειώσουν επίσης η ελάχιστη και η μέγιστη θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θερινής περιόδου αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τη μέση θερμοκρασία. Η αύξηση αναμένεται να φτάσει τους 4,51oC, την περίοδο 2081 – 2100, στο δυσμενές σενάριο και θα είναι μεγαλύτερη στην Αιτωλοακαρνανία. Σε επίπεδο δήμων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα παρατηρηθούν στους δήμους Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Καλαβρύτων και Αρχαίας Ολυμπίας.

Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η μέση θερμοκρασία χειμερινής περιόδου (+3,52C, στο δυσμενές σενάριο τη χρονική περίοδο 2081 – 2100).

Στην Αχαΐα, η αύξηση που θα σημειωθεί (+3,65oC) θα είναι μεγαλύτερη από τον περιφερειακό μέσο όρο, ενώ ο δήμος Καλαβρύτων θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση (+3,80oC).

Ζήτηση ενέργειας

Μία σημαντική επίπτωση της ανόδου της θερμοκρασίας θα είναι η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης αναμένεται, στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100, με την Ηλεία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα (677,02 περισσότερες βαθμοημέρες ψύξης σε σχέση με την περίοδο αναφοράς).

Οι δήμοι στους οποίους η ζήτηση ενέργειας για ψύξη θα αυξηθεί περισσότερο είναι οι δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού, Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Δυτικής Αχαΐας, καθώς την περίοδο 2081 – 2100, στο δυσμενές σενάριο παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 675dd. Αντίθετα, η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα παρουσιάζει μείωση τις επόμενες δεκαετίες, και στα τρία εξεταζόμενα σενάρια.

Πυρκαγιές

Mία ακόμα επίπτωση που θα έχει η άνοδος της θερμοκρασίας (σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων) είναι ότι θα αυξηθούν οι ημέρες που θα είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση πυρκαγιάς.

%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%B1-600x400.jpg

Στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100, οι ημέρες του έτους στις οποίες θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς, θα είναι κατά 20 περισσότερες σε σχέση με την περίοδο αναφοράς

Περισσότερο εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πυρκαγιάς φαίνεται ότι θα είναι οι δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου, Αιγιάλειας και Πατρέων.

Ξηρασία

Τα αποτελέσματα των κλιματικών προσομοιώσεων έδειξαν ότι στο ευμενές και δυσμενές σενάριο, οι βροχοπτώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα μειωθούν.

Η μεγαλύτερη μείωση (κατά μέσο όρο 10,63%) σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, αναμένεται την περίοδο 2081-2100, στο δυσμενές σενάριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι της Ηλείας (με μείωση της τάξης του 15%) καθώς και οι δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας (με μειώσεις 14,5%, 13% και 12,9% αντίστοιχα).

Αντίστοιχα με τη βροχόπτωση, και ο αριθμός των υγρών ημερών του έτους σταδιακά θα μειώνεται (ειδικά στο ενδιάμεσο και δυσμενές σενάριο). Η μείωση κυμαίνεται από -1,12 ημέρες (ενδιάμεσο σενάριο 2011 – 2030) έως -14,47 ημέρες (δυσμενές σενάριο, 2081-2100).

Οι δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιάλειας αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ μεγαλύτερη μείωση από τον μέσο όρο της Περιφέρειας θα έχουν και οι δήμοι Ερυμάνθου, Θέρμου, Ναυπακτίας και Αρχαίας Ολυμπίας. Η μέγιστη διάρκεια ξηρασίας αναμένεται να αυξηθεί από 10 έως 33 περίπου ημέρες, στο ενδιάμεσο και δυσμενές σενάριο αντίστοιχα, την περίοδο 2081-2100.

Σημειώνεται ότι στο ευμενές σενάριο, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχόπτωση, θα είναι λιγότερες σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.

Άνεμοι

Από πλευράς ανέμων δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην περιοχή μελέτης σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η γενική τάση τόσο της μέσης όσο και της μέγιστης ταχύτητας τού ανέμου είναι ελαφρώς μειωτική, στο ενδιάμεσο και δυσμενές σενάριο, και ελαφρώς αυξητική στο ευμενές σενάριο.

Επίσης, ο αριθμός ημερών στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που η μέση ταχύτητα ανέμου υπερβαίνει τα 6 μποφόρ παραμένει πρακτικά αμετάβλητος σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Επίσης, δεν αναμένονται μεταβολές των ανεμολογικών συνθηκών στις διάφορες εποχές του έτους.

Καύσωνες

Κατά την ανάλυση προέκυψε ότι ο αριθμός των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35C, θα αυξηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κατά 16 ημέρες περίπου, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, στο δυσμενές σενάριο. Την μεγαλύτερη αύξηση θα παρουσιάσουν οι περισσότεροι δήμοι της Ηλείας, καθώς και οι δήμοι Αγρινίου, Ξηρομέρου, Μεσολογγίου, Ακτίου – Βόνιτσας και Δυτικής Αχαΐας.

Σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο αριθμός των πολύ θερμών ημερών δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, στα εξεταζόμενα σενάρια, ακόμα και στο δυσμενές.

Τροπικές νύχτες

Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες η αύξηση του αριθμού των τροπικών νυχτών, όπου η θερμοκρασία θα είναι άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

Η αύξηση κατά μέσο όρο κυμαίνεται από +8 ημέρες περίπου (στο ευμενές και ενδιάμεσο σενάριο, την περίοδο 2011-2030) έως +56 ημέρες περίπου (στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100).

Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στους δήμους της Ηλείας, ενώ μεγάλη θα είναι και η αύξηση στους δήμους Ακτίου – Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ξηρομέρου, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων.

Δυσφορία στον πληθυσμό

Επίσης, οι μεταβολές της θερμοκρασίας (σε συνδυασμό με μεταβολές στην υγρασία) επηρεάζουν τον αριθμό ημερών του έτους στις οποίες υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τον πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι μακροπρόθεσμα, στο δυσμενές σενάριο, ο αριθμός των ημερών του έτους με μεγάλη δυσφορία θα αυξηθεί κατά 13,5 ημέρες.

Σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεν αναμένεται αισθητή αύξηση σε κανένα σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση έδειξε ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, καθώς ο αριθμός ημερών που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (50-75%) θα αισθάνεται δυσφορία αυξάνεται σε όλα τα σενάρια ακόμα και στο ευμενές, και σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες.

Η αύξηση κυμαίνεται από +8,76 ημέρες (στο ενδιάμεσο σενάριο, την περίοδο 2011-2030) έως +27,93 ημέρες περίπου (στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται σε δήμους της Αχαΐας.

Επιπλέον, αναμένεται αύξηση και στον αριθμό ημερών που όλος ο πληθυσμός θα αισθάνεται δυσφορία. Η αύξηση αυτή στο ευμενές σενάριο θα κυμανθεί από 2,90 έως 3,97 ημέρες, στο ενδιάμεσο σενάριο θα κυμανθεί από 1,02 έως 8,75 ημέρες, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα κυμανθεί από 1,27 έως 32,17 ημέρες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται σε δήμους της Ηλείας.

Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα

Η μέγιστη ποσότητα νερού που κατακρημνίζεται σε σύντομο διάστημα (εντός 48ώρου) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της τάσης εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Στην παρούσα μελέτη, η μεταβολή του συγκεκριμένου δείκτη σε σχέση με την περίοδο αναφοράς είχε ανεξήγητα μεγάλες αυξομειώσεις, στα διάφορα σενάρια και χρονικές περιόδους, που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιο σαφές συμπέρασμα.

%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B12-600x399.jpg

Ωστόσο, από τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων υπήρξε η ένδειξη ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προβλήματα πλημμυρών θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας, Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας. Τα προβλήματα αναμένονται όχι μόνο στο δυσμενές σενάριο, αλλά και στο ευμενές. Επίσης προβλήματα πλημμύρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο δήμος Αιγιάλειας.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης διερευνήθηκαν επίσης μεταβολές στην εποχικότητα των πλημμυρικών φαινόμενων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν αναμένεται αύξηση στην εκδήλωση πλημμυρών κατά τη θερινή περίοδο, αφού οι ημέρες με ισχυρή βροχόπτωση θα αυξηθούν μόλις κατά μία, στο ευμενές σενάριο και αυτό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (2081-2100).

Ψυχρές εισβολές και παγετός

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι οι ψυχρές εισβολές στην Περιφέρεια (αριθμός ημερών με ελάχιστη θερμοκρασία) θα μειωθούν μελλοντικά σε όλα τα σενάρια. Η μείωση θα κυμανθεί από -0,70 ημέρες στο ευμενές σενάριο, την περίοδο 2011-2030 έως -15,43 ημέρες στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100.

Μείωση, η οποία θα είναι πρακτικά αμελητέα, αναμένεται επίσης στον αριθμό ημερών παγετού του έτους. Η μεγαλύτερη μείωση θα είναι κατά 2 ημέρες στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100.

Χιονοπτώσεις

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες στο ενδιάμεσο και στο δυσμενές σενάριο. Την περίοδο 2081 – 2100, η μείωση αναμένεται να φτάσει έως 81% στο δυσμενές σενάριο.
 

Αντίστοιχα με την ποσότητα χιονόπτωσης θα μειωθεί και ο αριθμός ημερών με χιονόπτωση. Την περίοδο 2081-2100 οι μέρες με χιονόπτωση θα μειωθούν κατά 6 περίπου σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, στο δυσμενές σενάριο.

Άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί μία Περιφέρεια με μεγάλο μήκος ακτογραμμής και επομένως ο έλεγχος της ευπάθειας των παράκτιων περιοχών της, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας αποτελεί σημαντικό σκέλος της μελέτης. Με βάση την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε αναμένεται μελλοντικά σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η μέγιστη τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 3cm (την περίοδο 2011-2030, ανεξαρτήτως σεναρίου) έως 19cm (σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο δυσμενές σενάριο).

Από τους 14 εκ των 19 δήμων της Περιφέρειας που έχουν παραλιακό μέτωπο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι παράκτιες περιοχές του δήμων Ήλιδας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως, Πηνειού, Δυτικής Αχαΐας και Πύργου.

Τέλος, στη μελέτη παρουσιάζονται μία σειρά από δράσεις και μέτρα που προτείνεται να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, για την προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 155 εκατομμύρια ευρώ.

https://www.in.gr/2019/11/10/greece/dytiki-ellada-tha-ayksithoun-ta-akraia-kairika-fainomena-ta-epomena-xronia/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ζερεφός: Αβίωτη η κατάσταση με τους καύσωνες, αν δε σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία

«Κίνδυνος υποβάθμισης για μεγάλες περιοχές της Ελλάδας λόγω της κλιματικής αλλαγής»

Τον κίνδυνο υποβάθμισης του πολύπλοκου αναγλύφου που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, επισήμανε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εκδήλωση που διοργάνωσε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

«Υπάρχουν περιοχές με μεγάλη δυσκολία», είπε ο κ. Ζερεφός επικαλούμενος αδημοσίευτα στοιχεία από την πιο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στα μοντέλα που μελετήθηκαν υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και ότι από τη μείωση των βροχοπτώσεων η Δυτική Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ερημοποίηση, την ξηρότητα που θα επικρατήσει.

Ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε, θα αυξηθούν οι δασικές πυρκαγιές καθώς «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 σήμερα».

Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως εξήγησε ο κ. Ζερεφός, έχει να κάνει με τη «συνέργεια» εναλλασσόμενων ακραίων φαινομένων. «Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα», σημείωσε.

«Αβίωτη η κατάσταση με τους καύσωνες, αν δε σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία»

Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες προβλέψεις, επισήμανε ότι στο χειρότερο σενάριο τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, δείχνουν αύξηση πάνω από 3 βαθμούς, αν μέχρι το 2050 δεν έχουμε σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη, «κάτι που θα οδηγήσει σε μια υπερθέρμανση που θα είναι σχεδόν αβίωτη, όταν έχουμε έναν καύσωνα κάθε λίγες βδομάδες, τότε το πράγμα γίνεται πάρα πολύ σοβαρό».

«Ο άνθρωπος δε θα κοιτάζει να σωθεί μόνο από τις σφαίρες, δε θα κοιτάζει να πάει να αρπάξει την ευκαιρία της Ευρώπης, αλλά θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη δίψα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην οποία έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να πάμε με τις ΑΠΕ, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, με λιγότερους πολέμους και με λιγότερο αίμα για το πετρέλαιο».

Αναφερόμενος στις ανθρωπογενείς επιδράσεις στον πλανήτη ο κ. Ζερεφός συνόψισε: «Τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε και έχει ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έφτασε τον διπλασιασμό ανά 40 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές της βιομηχανίας αυξήθηκαν 40 φορές και η χρήση της ενέργειας 16 φορές. Τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια από όλη όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια. Τα τελευταία χρόνια τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 30%, το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία. Τα τελευταία σαράντα χρόνια καταστρέψαμε όσο όζον παρήγαγε η φύση μέσα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τον τελευταίο αιώνα απελευθερώσαμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο χρειάστηκε η φύση να απομακρύνει μέσα σε 1 δισεκατομμύριο χρόνια στα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης».

Στην εκδήλωση ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ τίμησε τον κ. Ζερεφό για τη συνεισφορά του, όπως και τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Κύρο Υάκινθο --για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού UAV, αλλά και τον επιχειρηματία, Πρόδρομο Εμφιετζόγλου για την κοινωνική προσφορά του.

«Αποσκοπούμε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική σχέση με παλαιούς μας φοιτητές, καθηγητές και επίτιμους διδάκτορες στην Ελλάδα και ανά την υφήλιο, με απώτερο στόχο το πανεπιστήμιό μας και η Θεσσαλονίκη να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου.

 

Πηγή: Newsbeast

 
Επεξεργάστηκε από LarissaSnow
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Με αφορμη τα 50 χρονια απο την πρωτη Εarthday o παγκοσμιος οργανισμος μετεωρολογιας (WMO) εδωσε καποια στοιχεια για την κλιματικη αλλαγη και ποσο αυτη επιταχυνεται.

Τα σημαντικοτερα εν συντομια:

  • To διοξειδιο του ανθρακα ειναι κατα 26% ψηλοτερα απο το 1970.
  • Η μεση παγκοσμια θερμοκρασια εχει αυξηθει απο τοτε κατα 0.86c και κατα 1.1c απο τη προβιομηχανικη εποχη.
  • Τα τελευταια 5 ετη ηταν τα θερμοτερα ολων των εποχων,ενω αναμενεται να συνεχιστει αυτη η ταση τα επομενα 5 χρονια βαση προβλεψης Met Office Hadley Center

global mean temperature

Picture3.png?19A.yus4DdoKgSnb_YHHqh3FQMs6Ay6n

https://public.wmo.int/en/media/press-release/earth-day-highlights-climate-action?fbclid=IwAR0DbzHciMCowg9iH975e1SReLXH3Okjol-hdPpA3_DYLllX04dk4cwpbG4

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν τόσο για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» στην Ανταρκτική

Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν τόσο για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» στην Ανταρκτική

Με απειλητικό ρυθμό λιώνει ο παγετώνας Τουέιτς στη Δυτική Ανταρκτική, πυροδοτώντας φόβους για άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Ακόμη με τα δεδομένα της Ανταρκτικής, ελάχιστα σημεία στον πλανήτη είναι τόσο απομονωμένα και εχθρικά όσο ο παγετώνας Τουέιτς: περισσότερα από 1.000 μίλια μακριά από την κοντινότερη ερευνητική βάση, μαστίζεται από καταιγίδες μπορούν να κρατήσουν ακόμη και εβδομάδες με τη θερμοκρασία να πέφτει το χειμώνα κάτω από τους -40 βαθμούς Κελσίου. Κάποιοι μάλιστα συγκρίνουν τις έρευνες στον παγετώνα αυτόν με έρευνες στο φεγγάρι.

Όμως ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης», όπως είναι επίσης γνωστός ο Τουέιτς, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο, παρέχει ζωτικές πληροφορίες για το μέλλον του πλανήτη.

Με μόλις μια χούφτα ανθρώπων να έχουν καταφέρει να πατήσουν πόδι επάνω του, ο συγκεκριμένος παγετώνας αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας το τελευταίο διάστημα για τους επιστήμονες: σύμφωνα με τους Financial Times, ο πελώριος παγετώνας με μέγεθος ίσο με της Φλόριντα λιώνει με ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει δραματική άνοδο της στάθμης των ωκεανών ανά την υφήλιο.

 

Συγκεκριμένα, ο παγετώνας χάνει μάζα πάγου με επιταχυνόμενο ρυθμό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των επίπεδων της θάλασσας κατά περίπου 65 εκατοστά. Από την άλλη, μια ολική κατάρρευσή του θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,8 μέτρο.

Ντόμινο

Το λιώσιμο των πάγων του παγετώνα Τουέιτς είναι ήδη υπεύθυνο για περίπου το 4% των αυξήσεων της στάθμης των ωκεανών.

Ο Πολ Κάτλερ, επικεφαλής του προγράμματος για την Ανταρκτική του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Εάν χαθεί πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλοι παγετώνες. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει ασταθής».

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο όγκος του πάγου που ρέει από τον παγετώνα έχει σχεδόν διπλασιαστεί και ο σχηματισμός φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή.

Ο Ρομπ Λάρτερ, ο κύριος ερευνητής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον παγετώνα Τουέιτς, τον χαρακτήρισε ως «το πιο ευάλωτο μέρος στην Ανταρκτική».

https://www.cnn.gr/kosmos/story/227301/ypo-katarreysi-o-pagetonas-tis-apokalypsis-stin-antarktiki-ti-simainei-ayto-gia-ton-planiti?fbclid=IwAR0CSat3GYjoqSsd9JLw4v7AKTHmt_orHL0AIDpCtGBUgdYnitp9FtVYVFE

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

WMO

Heading for the new MOSAiC ice floe, Polarstern takes the shortest way to the area of interest: via the North Pole. On tghe way north, the sea ice is surprisingly weak, has lots of melt ponds, and Polarstern is able to easily break it.

Το γερμανικό ερευνητικό παγοθραυστικό Polarstern έφτασε στο Βόρειο Πόλο, μεταφέροντας επιστήμονες που ερευνούν #climatechange στην Αρκτική για την αποστολή MOSAiC.

Το πλοίο ακολούθησε μια διαδρομή προς τα βόρεια της Γροιλανδίας - και μέσω μιας περιοχής που στο παρελθόν ήταν πυκνά καλυμμένη με πάγο, συμπεριλαμβανομένου του πολυετούς πάγου. Το ταξίδι από το Βόρειο Στενό Φραμ στον Πόλο χρειάστηκε μόνο έξι ημέρες για να ολοκληρωθεί.

′′ Είμαι πολύ έκπληκτος όταν βλέπω πόσο μαλακό και εύκολο να διασχίσεις τον πάγο έως 88° Βόρεια είναι φέτος, έχοντας ξεπαγώσει σε σημείο να είναι λεπτό και πορώδες," λέει ο καπετάνιος Thomas Wunderlich. ′′ Για αυτή την περιοχή, η σημερινή κατάσταση είναι ιστορική. Κανονικά είναι σοφό να αποφύγεις την περιοχή βόρεια της Γροιλανδίας, επειδή είναι oπαχύτερος και παλαιότερος πάγος, και πρακτικά αδιάβατο. Αλλά τώρα βρίσκουμε μεγαλες εκτάσεις ανοικτού νερού, φτάνοντας σχεδόν μέχρι τον Πόλο."

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής τον Ιούλιο ήταν ο χαμηλότερος αριθμός ρεκόρ για εκείνον τον μήνα.

Λεπτομέρειες https://bit.ly/2CKoOtf

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αποστολή στον Βόρειο Πόλο: Συγκλονιστικές αποδείξεις ότι οι πάγοι λιώνουν

mosaic-first-year-round-expedition-to-explore-arctic-climate-system.jpg

Ερευνητές από την μεγαλύτερη παγκοσμίως αποστολή στον Βόρειο Πόλο επιστρέφουν στη Γερμανία φέροντας μαζί τους συγκλονιστικές αποδείξεις για έναν Αρκτικό Ωκεανό που καταστρέφεται και προειδοποιήσεις για καλοκαίρια χωρίς πάγους μέσα στις επόμενες δεκαετίες

 

Τo γερμανικό ερευνητικό πλοίο Polarstern του Ινστιτούτου Alfred Wegener επιστρέφει στο λιμάνι Μπρεμερχάβεν έπειτα από 389 ημέρες παραμονής του στην Αρκτική, που επέτρεψε στους επιστήμονες να συγκεντρώσουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή.

Η ομάδα, αποτελούμενη από πολλές εκατοντάδες επιστήμονες από 20 χώρες, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις δραματικές επιπτώσεις της υπερθέμανσης του πλανήτη στον πάγο στην περιοχή, που θεωρείται "το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής", σύμφωνα με τον αργηγό της αποστολής Μάρκους Ρεξ.

a-view-across-yoldiabukta-bay-towards-wahlenbergbreen-glacier-on-spitsbergen-island-in-norway.jpg

«Είδαμε με ποιόν τρόπο καταστρέφεται ο Αρκτικός Ωκεανός. Είδαμε αυτή τη διαδικασία ακριβώς έξω από τα παράθυρά μας ή όταν περπατήσαμε πάνω στον εύθραυστο πάγο», δήλωσε ο Ρεξ στο AFP.

Υπογραμμίζοντας την ποσότητα των πάγων που έχουν λιώσει, ο Ρεξ είπε ότι η αποστολή μπόρεσε να περάσει μέσα από μεγάλα τμήματα χωρίς πάγο, "που σε κάποιες περιπτώσεις εκτείνονταν όσο ο ορίζοντας".

«Στον ίδιο τον Βόρειο Πόλο, βρήκαμε έντονα διαβρωμένο, λιωμένο, λεπτό και σπασμένο πάγο», τόνισε.

 Αρκτική χωρίς πάγους

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση στον Βόρειο Πόλο, τότε μέσα σε μερικές δεκαετίες θα έχουμε μια "Αρκτική χωρίς πάγους τα καλοκαίρια", προειδοποίησε ο Ρεξ.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών υποστηρίζονται από αμερικανικές δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι το 2020 οι πάγοι στην θάλασσα της Αρκτικής έφθασαν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ για καλοκαίρι, μετά το 2012.

 

Η αποστολή του Polarstern, που ονομάστηκε MOSAIC, πέρασε πάνω από έναν χρόνο συλλέγοντας δεδομένα από την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τον πάγο και τα οικοσυστήματα για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή και στον κόσμο.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, χρειάστηκε να τοποθετηθούν τέσσερα παρατηρητήρια πάνω στους πάγους και σε μια ακτίνα έως και 40 χιλιομέτρων γύρω από το πλοίο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα νερού κάτω από την επιφάνεια του πάγου στη διάρκεια της πολικής νύχτας για να μελετήσουν το φυτοπλαγκτόν και τα βακτήρια και να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί το θαλάσσιο οικοσύστημα κάτω από ακραίες συνθήκες.

Κόστισε 140 εκατ. ευρώ

Η εκστρατεία, που κόστισε 140 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει μαζί της και 150 τεραμπάιτ από δεδομένα και περισσότερα από 1.000 δείγματα πάγου.

canadas-last-fully-intact-arctic-ice-shelf-collapses-researchers-say.jpg

Η ομάδα μέτρησε περισσότερες από 100 παραμέτρους σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ευελπιστεί ότι "οι πληροφορίες αυτές θα αποτελέσουν μια σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση της Αρκτικής και του κλιματικού συστήματος", δήλωσε ο Ρεξ.

Η ανάλυση των δεδομένων θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια και θα έχει στόχο την ανάπτυξη μοντέλων που θα βοηθήσουν να προβλεφθεί ποιά μορφή θα έχουν οι καύσωνες, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες σε 20, 50 ή 100 χρόνια.

20 πολικές αρκούδες

Από τότε που αναχώρησε το πλοίο από το Τρόμσο της Νορβηγίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, το πλήρωμά του έζησε την εμπειρία ολόκληρων μηνών στο απόλυτο σκοτάδι, θερμοκρασίες μέχρι και μείον 39,5 βαθμών Κελσίου και είδε περίπου 20 πολικές αρκούδες.

Η αποστολή σχεδόν ανατράπηκε από την πανδημία του κορωνοϊού την άνοιξη, ενώ το πλήρωμα αποκλείστηκε στον Βόρειο Πόλο για δύο μήνες.

Μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων επρόκειτο να μεταβεί στο πλοίο στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης αλλαγής στη σκυτάλη για να ξεκουραστούν εκείνοι που είχαν ήδη περάσει αρκετούς μήνες στους πάγους, αλλά το σχέδιο χρειάστηκε να επανεξεταστεί όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

mosaic-first-year-round-expedition-to-explore-arctic-climate-system.jpg

Στη διάρκεια της επιχείρησης, ένα εναλλασσόμενο πλήρωμα από 300 ερευνητές πέρασε χρόνο πάνω στο γερμανικό πλοίο καθώς ταξίδευε στους πάγους κατά μήκος μιας διαδρομής γνωστής ως ωκεάνιο ρεύμα του Αρκτικού Ωκεανού.

Η Ρέντιανς Κάλμερ, μια ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η οποία επέβαινε στο Polarstern από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο AFP ότι το περπάτημα πάνω στον πάγο ήταν μια «μαγική» στιγμή.

«Αν συγκεντρωθείς μπορείς να τον νιώσεις να κινείται», λέει.

https://www.naftemporiki.gr/story/1646604/apostoli-ston-boreio-polo-sugklonistikes-apodeikseis-oti-oi-pagoi-lionoun

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Euronews Climate Now: Ο καιρός τον Νοέμβριο - Νέα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας από την κλιματική αλλαγή στη Νότια Γαλλία


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου, ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος στα χρονικά με θερμοκρασίες σχεδόν 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Στην Ευρώπη, η φθινοπωρινή περίοδος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο σημείωσε επίσης ρεκόρ, με θερμοκρασίες 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.
 Στην Αυστραλία, ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος στα χρονικά. Καύσωνες έπληξαν το Μαλάουι και την Μοζαμβίκη. Στην Κεντρική Ασία, έκανε περισσότερο κρύο, τον προηγούμενο μήνα. Είχαν θερμοκρασίες μέχρι και πέντε βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο. Στην Ευρώπη, ήταν πιο ψηλές θερμοκρασίες στις Άλπεις και την Σκανδιναβία. Η Νορβηγία είχε επίσης τον πιο θερμό Νοέμβριο στα χρονικά, ενώ η Στοκχόλμη σημείωσε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, 15,1 βαθμοί Κελσίου.


Νότια Γαλλία - Ποταμός Οντ


Με έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για έντονες καταιγίδες σε μερικά μέρη του κόσμου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες και ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο μπορούν να γίνουν πολλά για να προετοιμαστούμε καλύτερα. Ένα νέο πρότζεκτ στη νότια Γαλλία φέρνει κοντά επιστήμονες του κλίματος, ειδικούς σε θέματα δορυφόρων και τοπικές αρχές για τη δημιουργία έργων πρόληψης πλημμυρών.
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο στα χέρια των τοπικών αρχών
Αυτά τα πανίσχυρα μηχανήματα καθαρίζουν κορμούς δέντρων στον ποταμό Οντ, σκουπίδια και άχρηστα πράγματα από την φονική καταιγίδα που συνέβη πριν από δύο χρόνια. Οι πλημμύρες του 2018 ήταν μια κομβική στιγμή για τις τοπικές αρχές, που αποφάσισαν ότι πρέπει να οχυρώσουν την περιοχή τους απέναντι στα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Η Ναταλί Κλαράνκ, είναι αναπληρώτρια διευθύντρια περιβαλλοντικής διαχείρισης στο Διαμέρισμα του Οντ: «Την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει, αυτά τα πεσμένα δέντρα θα αρχίσουν να κινούνται. Θα πέσουν πάνω σε γέφυρες, σε κτίρια, σε σπίτια. Προσπαθήσαμε να δούμε πώς με αυτά τα νέα εργαλεία, τις δορυφορικές εικόνες, την τεχνητή νοημοσύνη, θα γίνουμε πιο ενεργοί και θα εργαστούμε περισσότερο εκ των προτέρων».
Η προληπτική δράση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις, όπως την εκκένωση και το γκρέμισμα σπιτιών, που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Σημαίνει όμως και την ανάπτυξη νέων εργαλείων με εταίρους την Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) και τον Κοπέρνικο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση εμποδίων, κατεστραμμένων αμπελιών και τον εντοπισμό των επικίνδυνων περιοχών εκροών: «Υπάρχει το θέμα της πλημμύρας με την καταγραφή των αιτιών που θα την προκαλέσουν, όπως πεταμένα ξύλα, κατεστραμμένα αμπέλια. Μελετούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε και στο μέλλον. Και σ’ αυτό το πρότζεκτ εξετάζουμε πέντε μεγάλες πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν το 1999. Βλέποντας τις δορυφορικές φωτογραφίες, μπορούμε να αντλήσουμε μαθήματα για το μέλλον» επισημαίνει η Γκουεντολίν Μπλανσέ, πρότζεκτ μάνατζερ του Flaude από την Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία.
Οι καταιγίδες είναι συχνές σ’ αυτή την περιοχή. Οι επιστήμονες όμως που ασχολούνται με το κλίμα από την Γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επισημαίνουν ότι το φαινόμενο έχει γίνει πιο έντονο και πιο συχνό, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο Ζαν Μισέλ Σουμπεϊρού είναι αναπληρωτής διευθυντής για το κλίμα, στην Γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία: «Με την πιο ζεστή ατμόσφαιρα και κυρίως με μια πιο ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα, οι καταιγίδες που αναπτύσσονται πάνω από την περιοχή, έχουν πολύ περισσότερους υδρατμούς λόγω της θερμοκρασίας. Μπορούν να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες νερού, κατά τη διάρκεια αυτών των έντονων καιρικών φαινομένων».
Στις όχθες του ποταμού, οι δράσεις εστιάζουν στον περιορισμό των ζημιών που θα προκαλέσει ένα αντίστοιχο μελλοντικό φαινόμενο: «Η δυσκολία είναι ότι η πλημμύρα συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά και αυτό σημαίνει ότι οι όχθες και η κοίτη ποταμού δεν προλαβαίνουν να επανέλθουν. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι όσο περισσότερες καταιγίδες έχουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάβρωση και η καταστροφή, αν δεν κάνουμε κάτι, αν δεν λειτουργήσουμε προληπτικά» εξηγεί η Ναταλί Κλαράνκ, αναπληρώτρια διευθύντρια περιβαλλοντικής διαχείρισης στο Διαμέρισμα του Οντ.
Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε περιφερειακή κλίμακα, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να εφαρμοστεί η ίδια προσέγγιση και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα.

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/3556793814357943
Πηγή: Euronews Climate Now (στα ελληνικά)
 

  
https://gr.euronews.com/.../notia-gallia-nea...

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναφορικα μονο , γιατι συζητιέται πολυ η κλιματικη αλλαγη τελευταια , γινονται ετησιως ερευνες σε παγκοσμιο επιπεδο απο την διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος. 

Ειναι τεραστιες οι αναφορες αλλα αξιζουν ενα διαβασμα πιστευω. 

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/SRCCL-Full-Report-Compiled-191128.pdf

Αυτο ειναι του 2019.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Η Γη βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 12.000 ετών

Επιστημονική έρευνα δείχνει τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη

Η Γη βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 12.000 ετών

Φωτ.: Reuters

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 ετών τουλάχιστον έχει φέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα τη θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ κατέγραψαν την πορεία των θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών και αποφάνθηκαν ότι μπορεί η Γη να βιώνει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία ακόμη και των τελευταίων 125.000 ετών, κινούμενη σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως επισημαίνουν.

Η επιστημονική έρευνα έρχεται να λύσει το αίνιγμα που βασανίζει εδώ και δεκαετίες τους ειδικούς και αφορά στη θερμοκρασία της Ολόκαινης περιόδου. Τα μοντέλα απεικόνισης του κλίματος του παρελθόντος καταγράφουν συνεχή θέρμανση του πλανήτη αφότου η τελευταία παγετώνια περίοδος ολοκληρώθηκε προ 12.000 ετών σημαίνοντας την έναρξη της Ολόκαινης περιόδου.

Ωστόσο εκτιμήσεις των θερμοκρασιών από απολιθώματα καταδείκνυαν κορύφωση της θερμοκρασίας πριν περίπου 6.000 έτη, περί το 4.000 προ Χριστού, ακολουθούμενη από ψύχρανση έως την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης που αύξησε κατακόρυφα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα αυτό υπονόμευε την αξιοπιστία των κλιματολογικών μοντέλων και των στοιχείων από τα απολιθώματα. Τώρα όμως εντοπίστηκε ότι τα στοιχεία από τα απολιθωμένα κελύφη αντιστοιχούν στα θερμότερα καλοκαίρια αλλά δεν αποκαλύπτουν την πτώση της θερμοκρασίας στους ψυχρούς χειμώνες, παραπλανώντας τους ερευνητές για υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες.

«Καταδεικνύουμε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη ανέρχεται τα τελευταία 12.000 έτη, σε αντίθεση με προηγούμενα αποτελέσματα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπόβα, επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο Rutgers.

«Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη περίοδος παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκάλεσε ο άνθρωπος επιταχύνει μια μακροχρόνια αύξηση των θερμοκρασιών, κάνοντας την εποχή μας αχαρτογράφητη περιοχή, υπογραμμίζει πόσο σοβαρά πρέπει να πάρουμε την κατάσταση», πρόσθεσε η κα Μπόβα.

Σημειώνεται ακόμη ότι μπορεί η εποχή μας να είναι η θερμότερη και των τελευταίων 125.000 ετών, από το μεσοδιάστημα μεταξύ των παγετώνιων περιόδων. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να είναι βέβαιοι γι’ αυτό καθώς δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την εποχή εκείνη.

Πηγή: The Guardian - https://www.kathimerini.gr/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

https://www.protothema.gr/environment/article/1084367/anatropi-stin-klimatiki-allagi-to-liosimo-ton-pagon-purodotei-nea-epohi-pagetonon-sti-gi/

Διαβαστε το, η τεκμηριωση της αποψης δεν ειναι και κακη. 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Just now, thesprotos said:

Με λίγα λόγια τι εννοεί? 

οτι το  πολαρ βορτεξ ειναι πιο αποδυναμωμενο οποτε εχει ως αποτελεσμα να γινονται πιο συχνα διαφορες καταβασεις με πολυ ψυχρα χαρακτηριστικα...ειδικα στη βορεια αμερικη αλλα γενικα ισχυει για ολο το βορειο ημισφαιριο... με αλλα λογια ο καιρος θα γινει οσο περναει ο καιρος ολο και πιο απροβλεπτος

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πως η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τα Γιάννινα

18 Οκτωβρίου 2021
giannina-limni-nisi.jpg
HOB_600x90_NA_GIF.gif

Τα Γιάννινα είναι μία από τις πόλεις της χώρας που θα επηρεαστούν από την κλιματική κρίση.

Η κλιματική κρίση θα επηρεάσει αστικά κέντρο στο όχι μακρινό μέλλον όπως προκύπτει από μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της «Διανέοσις» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Καρτάλη και αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο Τρίτη στο πλαίσιο του συνεδρίου 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση σε πόλεις της δυτικής Ελλάδας όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις ημέρες υψηλής βροχόπτωσης, που αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15 – 20 ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.

Συνολικά στο επίπεδο της χώρας, αν ισχύσει το «αισιόδοξο» σενάριο η θερμοκρασία θα αυξηθεί περί τους 2 βαθμούς μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αν ισχύσει το «μεσαίο» θα αυξηθεί μέχρι και 2,5 βαθμούς, ενώ αν ισχύσει το εφιαλτικό σενάριο, η αύξηση θα φτάσει τους 3,4 βαθμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η χώρα αποκτά σταδιακά θερμότερο και ξηρότερο κλίμα, με ακραία καιρικά φαινόμενα που θα είναι εντονότερα, συχνότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια».

Στη συντριπτική πλειοψηφία των κλιματικών παραμέτρων και γεωγραφικών περιοχών που εξετάζονται, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα είναι αρνητικές, αν και δεν είναι πάντα της ίδιας έντασης και δεν αποτυπώνονται ισότιμα σε όλες τις παραμέτρους ή τις περιοχές της χώρας.

epiruspost.gr 

 
SHARE0
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθει κάπου αλλά το βάζω εδώ για να βρίσκεται

https://www.tanea.gr/2021/08/10/science-technology/pos-tha-exei-diamorfothei-to-klima-stin-poli-sas-mexri-to-2070/

Να σημείωσω πως είναι μια έρευνα... Αλλαγή στο κλιμα υπάρχει όπως υπήρχε σε όλες τις περιοδους της Γης .. θα δουμε που θα μας βγάλει

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

NASA: H Κλιματική Σπείρα των μηνιαίων αποκλίσεων της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας για το διάστημα 1880-2021
H παρακάτω οπτικοποίηση -σπειρογράφημα από τη NASA, δείχνει τις μηνιαίες αποκλίσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας (μεταβολές από έναν μέσο όρο) μεταξύ των ετών 1880 και 2021. Τα λευκά και τα μπλε χρώματα υποδηλώνουν ψυχρότερες θερμοκρασίες, ενώ τα πορτοκαλί και τα κόκκινα δείχνουν θερμότερες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών, κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Οι θερμοκρασίες βασίζονται σε δεδομένα από το Goddard Institute for Space Studies (GISS) της NASA (Σύνολο δεδομένων GISS Surface Temperature Analysis -GISTEMP v4). Οι αποκλίσεις ορίζονται σε σχέση με την περίοδο βάσης από το 1951 έως το 1980.
Η «κλιματική σπείρα» είναι μια οπτικοποίηση που σχεδιάστηκε από τον κλιματολόγο Ed Hawkins από το Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Επιστήμη του Πανεπιστημίου του Reading. Οι σπειροειδείς κλιματικές απεικονίσεις του κλίματος είναι ευρέως διαδεδομένες, ενώ μια τέτοια απεικόνιση προβλήθηκε κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Πηγές: NASA Scientific Visualization Studio και Climatebook

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now





×
×
  • Δημιουργία νέου...