Jump to content

Μεσσήνιος

Members
 • Posts

  1855
 • Joined

 • Last visited

Reputation

4499 Excellent

3 Followers

About Μεσσήνιος

 • Rank
  Newbie
  Newbie

Personal Information

 • Τοποθεσία
  Καλαμάτα - Χαϊδάρι

Recent Profile Visitors

8345 profile views
 1. Αν δεις τοποθεσία του χωριού είναι σε αναστροφικό οροπέδιο και όπως φαίνεται είναι τέτοια η γεωμορφολογία που οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία αναστροφής συνεργάζονται και λειτουργούν άψογα (sky view factor, άπνοια, κάθοδος ψυχρού αέρα από τα γύρω βουνά και εναπόθεση στο οροπέδιο κλπ). Αυτό φαίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή - εναπόθεση - μεταφορά ψύχους και οι χαμηλές θερμοκρασίες οφείλονται αποκλειστικά στη διαδικασία αναστροφής. Αυτό που περιμένω είναι να κάνει ένα χιόνι της προκοπής (όπως έχει γίνει το κλίμα το ψάχνουμε με τα κυάλια απ' το Γενάρη του 2019!!!) να το κρατήσει και πιστεύω θα δούμε πολύ χαμηλές και το Χειμώνα. Εντυπωσιακή επίδοση έκανε την 1η Ιουνίου 2019 που έγραψε τα ξημερώματα 0 βαθμούς με αξιόπιστο αισθητήρα θερμοκρασίας (escort i-mini plus) τοποθετημένο σε κλωβό Davis 2 μέτρα από έδαφος (τότε δεν είχαμε βάλει ακόμα κανονικό σταθμό) λίγο έξω απ' το χωριό στο οροπέδιο, σε ίδιο υψόμετρο που είναι τώρα και ο σταθμός (δηλαδή και μέσα στο χωριό γύρω στο μηδέν θα έγραψε). Άλλες αξιοσημείωτες επιδόσεις από το σταθμό Davis vantage pro μέσα στο χωριό είναι 0,9 που έγραψε 2 Ιουνίου 2021 και 1,8 στις 4 και 5 Ιουνίου 2020. Βάζω δεδομένα (sreensave) από εκείνο το μηδέν τον Ιούνιο 2019 με τον αισθητήρα ρυθμισμένο να δίνει ένα event ανά 5 λεπτά.
 2. Κοιτάζω αυτές τις μέρες το σταθμό της Στεφανιάς στη Λακωνία, σε σύγκριση με αυτόν στις Κροκεές. Η διαφορά τους με ίδιο άνεμο Δ-Β-ΒΔ είναι σταθερά σε γενικές γραμμές στους 2+ β επιβεβαιώνοντας τα 200 μ. υψομετρική διαφορά που έχουν. Η Στεφανιά κρατάει λίγο περισσότερο αυτή τη διεύθυνση τον ανέμων απ' ότι η γειτονική Σκάλα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη και γυρίζει ευκολότερα σε νοτιά, όπως και σε σύγκριση με το σταθμό στις Αιγιές κοντά στο Γύθειο που επίσης επηρεάζεται από νοτιά. Με δεδομένο ένα 44,4 - 44,5 και 45,4 που έχουν γράψει οι Κροκεές, θεωρώ σίγουρο πλέον ότι η περιοχή εκεί γύρω από Στεφάνια έχει δυνατότητες όχι απλά για 47+ αλλά και για 47,5+ δηλαδή να πλησιάσει τους 48. Ας ελπίσουμε να μην το δούμε και στην πράξη, γιατί πέρα απ' την εντυπωσιακή επίδοση σαν ρεκόρ τέτοιες συνθήκες μόνο καταστροφή προκαλούν σε ανθρώπους και περιβάλλον και δυστυχώς το έχουμε βιώσει πολλές φορές.
 3. Πολιανή 3,6 σήμερα τα ξημερώματα καλημέρα! https://www.weather-messinia.gr/poliani/
 4. Καλαμάτα παραλία 29 β. με Δ-ΒΔ καταβάτη. Πύλος 22,7 με αύρα.
 5. Το φόρουμ περιμένει με κομμένη την ανάσα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το επόμενο όνειρο και κοίτα να είσαι εφοδιασμένος με κράνη, μπαλάσκες, canon full frame rf 16 mm και AK-47 σε πλήρη ετοιμότητα Καλημέρα!
 6. 31,8 Σκάλα Μεσσηνίας με ΒΔ 30 Σολάκι με Δ-ΒΔ (vue) Επιβεβαίωση ότι ο Δ-ΒΔ μπαίνει δροσερός από Καλό Νερό και επηρεάζει την περιοχή που βλέπει αυτό το άνοιγμα. Κάτι που δε φαίνεται να επηρεάζει τόσο από Σκάλα και νοτιότερα που δε βλέπει απευθείας αυτό το "άνοιγμα". Πιο κάτω το Αρφαρά ενδεικτικά στους 32+ με Δ-ΒΔ με σταθμό ερασιτεχνικό που δεν ξέρουμε ούτε τον τύπο, ούτε τις διαδικασίες τοποθέτησης (γι' αυτό και λέω ενδεικτικά).
 7. Μεσσηνία μάχη ανάμεσα σε καταβάτες και θαλάσσια αύρα. Φοινικούντα 30 Πύλος 22,8 Καλαμάτα 30,6 Άγιος Δημήτριος - δυτική Μάνη 23,3 Καλημέρα!
 8. Καλημέρα! Φιλιατρά 32,3 με ΝΑ καταβάτη Πύλος 30,8 με ίδιο άνεμο Σκάλα 31,2 με ΒΔ Καλαμάτα 26,6 με αύρα
 9. Σκάλα Μεσσηνίας 32,6 με Ν-ΝΔ καταβάτη. Είναι ο σταθμός που καταργήθηκε από Αρφαρά και μεταφέρθηκε λίγο πιο βόρεια στο χωριό Σκάλα και θα μας απασχολήσει ως προς τα θερμά σενάρια με ευνοϊκούς ανέμους από Δ-Β-ΒΔ διεύθυνση και ΒΑ. https://penteli.meteo.gr/stations/skala-messinia/
 10. Φοινικούντα 23.3 (Vue) Πύλος 19.4 (pro 24/h fan aspirated) https://www.weather-messinia.gr/foinikounda/ http://pylos.meteoclub.gr/ Και οι δύο με ΒΔ άνεμο 4 βαθμοί διάφορα. Εδώ βλέπουμε πάλι ότι ακόμα και ένας λόφος 200+ μ. μπορεί να παίξει ρόλο ως κατάβατης στην άνοδο της θερμοκρασίας. Η μόνη επιφύλαξη ότι στο διάγραμμα της Φοινικούντας ενώ η διεύθυνση του ανέμου είναι σταθερά ΒΔ, οι μέγιστες ριπές αποτυπώνονται από λίγο πιο βόρεια συνιστώσα, οπότε ο άνεμος ίσως δεν είναι καθαρά ΒΔ αλλά Β-ΒΔ και έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί καλύτερα αυτή η διαφορά στη θερμοκρασία (κατάβατης από λίγο βορειότερη διεύθυνση - μεγαλύτερα υψόμετρα). Καλημέρα!
 11. Αν δεν κάνω λάθος το Νοέμβριο που πέρασε εμφανίστηκε και βόρεια Ελλάδα εξίσου εντυπωσιακό και συμφωνώ με δεδομένο ότι είναι σπανιότατο φαινόμενο για τόσο νότια γεωγραφικά πλάτη είναι εμπειρία ζωής να στρέψεις μια νύχτα το βλέμμα στον ουρανό και ξαφνικά να δεις αυτή την ομορφιά!!!
 12. Κατάργηση του σταθμού από Μεσοπόταμο Μεσσηνίας και επανατοποθέτηση στη Φοινικούντα. Ο σταθμός είναι Davis vantage Vue. https://www.weather-messinia.gr/foinikounda/
 13. Οι βροχές που είδαμε σήμερα Μεσσηνία είναι απόλυτα σύμφωνες με το skew-t diagramme που φαίνεται πιο κάτω στην εικόνα. Το cape 476 j/kg πολύ καλό απ' τη στιγμή που έχουμε σχεδόν μηδενικό αρνητικό cape (CINH -8), το lcl στα 567 μ. δηλαδή σε αυτό το ύψος ξεκινούσε η συμπύκνωση των υδρατμών και η δημιουργία του νέφους και το lfc (σημείο αρχής του cape) στα 829 μ. Δηλαδή με μια μικρή μηχανική βοήθεια ανύψωσης απ' τα βουνά το νέφος πιάνει εύκολα το στρώμα lfc και ξεκινάει άμεσα η κατακόρυφη ανάπτυξη μέχρι το equilibrium level (EL) σημείο που τελειώνει το cape. Η δε υγρασία στα χαμηλά στρώματα μέχρι και τα 700 hPa ιδανική. skew-t diagramme περιοχή δυτική Μεσσηνία
 14. Μετά το Πολικό Σέλας ακολουθούν μεσογειακές βροχές
 15. Και από Μεσσηνία χθες το Πολικό Σέλας(!!!) του John Polychronopoulou (από κινητό η φωτό χωρίς επεξεργασία) την έχει αναρτήσει και meteoclub. Καλημέρα!
×
×
 • Create New...