Jump to content

Ζερίκιος

Members
 • Content Count

  136
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

130 Excellent

Personal Information

 • Τοποθεσία
  Αθήνα - Κυψέλη

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Εγώ πλέον είμαι της εξής άποψης. Αν δεν μπορεί να κάνει σωστό Αθηναϊκό χιονιά με 10-15 πόντους στο κέντρο, καλύτερα να κάνει κεντροβόρειους ή έστω χιόνια στα δυτικοκεντροβόρεια ορεινά που έχουν στεγνώσει. Ακόμη και ένας 2ος Τηλέμαχος να προκύψει στις 6-8 Φλεβάρη, είναι άχρηστος.
 2. Ένα χάλι μαύρο με το 80% της χώρας να κινδυνεύει να μείνει τελείως εκτός και σ αυτή την κατεβασιά. Όσο προσήνεμος και να είναι κανείς, πρέπει να το δει σφαιρικά. Μιλάμε για τον πιο άθλιο χειμώνα της τελευταίας 20ετίας (εξαιρείται το 2007) σε πανελλαδική εμβέλεια. Κι όποιος πιστεύει το αντίθετο, απλά εθελοτυφλεί.
 3. Η απόκλιση χιονοκάλυψης 40% από τον μέσο όρο 15ετίας μια χαρά νορμάλ μου φαίνεται. Γιατί έχει να κάνει με το σύνολο της έκτασης στον ελλαδικό χώρο που έχει χιόνι και όχι με το πόσο χιόνι έχει το κάθε βουνό ξεχωριστά. Και 20 μέτρα χιόνι να έχουν τα Λευκά Όρη, αν τα 2/3 των βουνών είναι άχιονα, λογικό είναι να έχεις χαμηλό ποσοστό χιονοκάλυψης πανελλαδικά. Δεν μπορείς να πεις ότι επειδή τα Λευκά Όρη έχουν 20 μέτρα, είναι σαν να λέμε ότι έχει μισό μέτρο το κάθε βουνό.
 4. Να με συγχωρέσουν οι Κρητικοί καιρόφιλοι αλλά θέλω να γκρινιάξω λίγο για την εμμονή που έχει ο καιρός κυρίως με την νότια νησιωτική Ελλάδα. Τους ελληνικούς χειμώνες τους έχω μάθει αλλιώς. Να βλέπω αναφορές για αποκλεισμένα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και ημιορεινά από Στερεά και βορειότερα και όχι να βλέπω εξαφανισμένους δρόμους στο οροπέδιο του Ομαλού και τη Σέττα και από βόρεια Στερεά και πάνω να έχει με το ζόρι μια άχνη στα 2000+++. Πέρυσι αρχικά ξεκίνησε στο ίδιο στυλ αλλά στην πορεία έκανε σοβαρά χιόνια και στα δυτικοκεντροβόρεια ορεινά και κάποια πεδινά. Φέτος ασχολίαστο. Στις 4-5 κακοκαιρίες που χει κάνει, όλες έχουν επίκεντρο την Κρήτη και η ερχόμενη θα αφορά αυστηρά την Κρήτη. "Κρήτη" θα έπρεπε να είναι η ονομασία του χαμηλού κι ας μην ακολουθεί την σειρά (Θ). Ο ένας χρόνος εμμονή ψιλοτρώγεται. Τα 2 χρόνια όμως γίνονται βαριά. Αυτή τη στιγμή τα 2/3 της Ελλάδας έχουν 0-10mm για το 1ο μισό του Ιανουαρίου, η ορεινή Κρήτη έχει ήδη 450-500mm και θα βάλει άλλα 50-150mm μεσοβδόμαδα. Την Στενή δεν την αναφέρω γτ είναι τοπική περίπτωση. Δεν ευθύνεται ο καιρός για τα mm της αλλά το ανάγλυφό της αφού είναι σε χωνί και δέχεται "καταβατίσιες" (όπως τις λέω εγώ) βροχές. Σύμφωνα και με το Αστεροσκοπείο, η χιονοκάλυψη φέτος στον Ελλαδικό χώρο έχει 40% απόκλιση από τον μέσο όρο 15ετίας. Μ αρέσει να βλέπω τα προσήνεμα ορεινά θαμμένα στο χιόνι αλλά να έχουν όμως και τα υπόλοιπα δυτικοκεντροβόρεια ορεινά-ημιορεινά το χιόνι που τους αναλογεί. Να βλέπω όμως τα Λευκά Όρη ή τη Δίρφυ με μέτρα και πχ η Γκιώνα να έχει μια πασπάλα στα 2300+, δεν μου κάνει κέφι.
 5. Φανταστείτε όλη αυτή η βροχή στο λεκανοπέδιο να είχε πέσει σε χιόνι με θερμοκρασίες -1 και 0. Αλλά επειδή ο καιρός έχει τους κανόνες του, αν είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες, δεν θα είχαμε τέτοιο υετό.
 6. Σε όλα αυτά τα χωριά που αναφέρεις γίνεται πάντα πάρτυ όταν έχουμε οριακές θερμοκρασίες για πεδινά διότι είναι χτισμένα σε οροπέδιο των 350-400μ. Πολλοί κάνουν το λάθος γι αυτά τα χωριά και λένε "έβαλε χιόνι ο κάμπος της Θήβας" και τους λέω "ποιός κάμπος, τα 350-400μ?" Πιο οροπέδιο πεθαίνεις. Κάμπος είναι η Κωπαΐδα που είναι στα 100μ.
 7. Και δυτικότερα η Λιβαδειά 1.9! Βέβαια όπως έχω ξαναπεί, οι πρωτεύουσες των νομών της ανατολικής Ελλάδας χτίστηκαν για κάποιο λόγο στα σημεία που χτίστηκαν. Η ορεινή ζώνη Καλλίδρομου-Κνημίδας-Χλωμού, σε προσήνεμες καταστάσεις με οριακές θερμοκρασίες για πεδινά, κόβει μέρος του κρύου προς δυτική Κωπαΐδα, Λιβαδειά, κάμπο Τιθορέας και Αμφίκλειας. Η Αλίαρτος πχ σε υψόμετρο 100-110μ έχει χιονόπτωση αυτή την ώρα και ο Άγιος Δημήτριος στη δυτική Κωπαΐδα σε υψόμετρο 100μ έχει 2.2 με χιονόνερα. Η Αμφίκλεια στα 440μ έχει υψηλότερη θερμοκρασία από τα 260μ της Θήβας και έχουν και οι 2 φαινόμενα. Οπότε... απ τον καιρό απλά μαθαίνεις.
 8. Σύμφωνα με τον τζίφο, όλα τα πεδινά της κεντρικής Ελλάδας και ειδικά αυτά της δυτικής Μαγνησίας, της Καρδίτσας (νότια κυρίως), της Φθιώτιδας και αρκετά της Βοιωτίας, χιονίζονται κάργα. Γελάνε και οι πέτρες. Μόνο ευρωπαίος για υετό.
 9. Εγώ είμαι της άποψης, αφού δεν μπορεί να βγεί Αθηναϊκός χιονιάς, τουλάχιστον ας βγεί κεντροελλαδίτικος να βάλουν χιόνι και οι πόλεις εκεί (Λιβαδειά, Λαμία, Βόλος και λοιπές Θεσσαλικές πόλεις). Ποιό το νόημα του να ρίξει μόνο στη Θήβα και τον Αυλώνα πάλι?
 10. Αν αυτό το 995 ξεκίναγε νοτιοδυτικά της Ζακύνθου θα θαβόταν πρώτα όλη η κεντροβόρεια Ελλάδα μέχρι το κύμα. Μετά ας κατέληγε Αιγαίο. Κρίμα να μπαίνουν τέτοιοι αυλώνες κατευθείαν Αιγαίο.
 11. Πάντως μιλάμε για τεράστια εμμονή βορείου ρεύματος τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Φέτος δε, τα βουνά της κεντροβόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας (πλην Παρνασσού-Ελικώνα) βρίσκονται σε μαύρο χάλι και όσο πιο βόρεια-βορειοδυτικά πας, ίσα που βλέπεις πασπαλισμένα τα 2000μ. Δεν νομίζω ότι είναι το σύνηθες να βλέπουμε τέτοιες ακρότητες. Άλλο να έχουν τα Λευκά Όρη παραπάνω χιόνι από τα δυτικά-βόρεια ορεινά κι άλλο τα δυτικά-βόρεια ορεινά να μην έχουν σχεδόν καθόλου.
 12. Σύμφωνα με τους χιονομετρικούς σταθμούς της Κρήτης, στα 1580μ των Λευκών Ορέων το ύψος χιονιού φτάνει τα 111cm (τελευταία μέτρηση σήμερα) και στα 1480μ του Ψηλορείτη τα 95cm (τελευταία μέτρηση χθες) κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τα όσα έχουμε συζητήσει με τον korfalonas στο θέμα υετού. Βλέποντας κανείς τα mm που έχουν πέσει σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά από τέλος Δεκέμβρη, θα περίμενε κανείς πολλά μέτρα χιονιού σε αυτά τα υψόμετρα μιας και ο υετός εκεί έπεσε όλος σε χιόνι. Όμως τα mm σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά προκύπτουν λόγω τοπικού αναγλύφου όπως και στη Στενή. Ο υετός στα μεγαλύτερα υψόμετρα είναι διαφορετικός. Πόσο παραπάνω δλδ μπορεί να έχει στα 2000μ? 150cm? 200cm? Όχι πάντως τα πολλά πολλά μέτρα που έχω διαβάσει από δω κι απο κεί.
 13. Πολύ καλή προσθήκη!!! Από κεί δεν είναι η αγαπημένη μου, η Παπαρίζου?
 14. Δεν αστειεύεται το Ζερίκι, Low Temperature -11.2°C at 4:05 Καλή χρονιά σε όλους!!!
 15. ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΕΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2019: Καρπενήσι 1524.8mm Ιωάννινα 1508.2mm Ηγουμενίτσα 1451.2mm Λευκάδα 1393.8mm Κέρκυρα 1384.8mm Πύργος 1349.6mm Πρέβεζα 1280mm Άρτα 1224.4mm Ρόδος 1203.2mm Καλαμάτα 1038.4mm Λιβαδειά 1033.2mm Ξάνθη 1032mm Χανιά 1007.2mm Δράμα 935.6mm Μυτιλήνη 912mm Πάτρα 898mm Ρέθυμνο 869.8mm Τρίπολη 839.2mm Χίος 827mm Σπάρτη 790.2mm 9 ΣΤΑΘΜΟΙ - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 5 ΣΤΑΘΜΟΙ - ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 2 ΣΤΑΘΜΟΙ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2 ΣΤΑΘΜΟΙ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 2 ΣΤΑΘΜΟΙ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
×
×
 • Create New...