Jump to content

Seth13

Members
 • Posts

  1629
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Seth13 last won the day on February 4

Seth13 had the most liked content!

Reputation

3064 Excellent

About Seth13

 • Rank
  Rookie
  Rookie

Personal Information

 • Τοποθεσία
  Αγία Παρασκευή, ΒΑ προάστιο του Ροβανιέμι της Μεσογείου.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Καλημέρα! Παραβιάζω την αρχή μου να μην γράφω σε καιρικά φόρουμς σε θερινούς μήνες αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε κανένα καιρόφιλο από την ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς. Λόγω εργασίας θα χρειαστώ χώρο (1 άτομο) για ενοικίαση διάρκειας 8 μηνών έως και τον Ιανουάριο του 2023. Θα κατέβω άμεσα πιθανόν και αύριο για να αναζητήσω χώρο εκεί αλλά είπα μήπως διαβάζει κάποιος και μπορεί να βοηθήσει. Ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση του φόρουμ και αν παραβιάζω κανόνες το μήνυμα μου να διαγραφεί άμεσα.
 2. 2η σερί μέρα στο Κέιπ Τάουν με... βροχή. Ευτυχώς που λόγω κλιματικής αλλαγής δεν θα ξαναέβρεχε.
 3. Φθινόπωρο θα είναι. Στα ορεινά τους το χιόνι δεν είναι σπάνιο αλλά είναι πολύ σχετικό το τι θεωρούμε ορεινά εκεί. Το Λεσότο που φτάνει μέχρι και 3400μ ύψος θεωρείται το χειμερινό θέρετρο του Γιοχάνεσμπουργκ και έχει σταθερά χιόνι κάθε χειμώνα ενώ στο Γιοχάνεσμπουργκ χιονίζει πολύ σπάνια αν και βρίσκεται στα 1400μ. Τελευταία φορά που έκανε ιστορικό χιόνι σε πολλές περιοχές της Νοτίου Αφρικής με χαμηλό υψόμετρο και χιόνισε ακόμα και στο παραθαλάσσιο Κέιπ Τάουν ήταν τον Αύγουστο του 2012. Υπάρχουν σχετικά videos στο YouTube. Επίσης κάπου στο FB είχα πετύχει μια σελίδα με Snow Alert στην South Africa και ανέβαζαν φωτογραφίες με καλούτσικη χιονόστρωση. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου νομίζω ότι κάποιες προσήνεμες περιοχές με πολύ υψηλό υψόμετρο θα βλέπουν καλό χιόνι, θα μάθω περισσότερα τώρα που θα πάω.
 4. Στο Cape Town είχαν τα τελευταία χρόνια μεγάλη έλλειψη νερού λόγω απουσίας βροχοπτώσεων. Να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και το καζανάκι το τραβούσαν μία φορά την μέρα για οικονομία. Τώρα η κατάσταση βελτιώθηκε, μάλιστα θα ψιλοβρέχει όταν προσγειωθώ αύριο. Είχα κοιτάξει όμως τις κλιματικές τιμές. Την δεκαετία του 80 και τις περισσότερες χρονιές του 90 οι βροχοπτώσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ το μέσο όρο. Αυτό όμως που άλλαξε κυρίως είναι η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού της πόλης. Το 1991 μόλις που ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια, το 2011 έπιασε τα 3,7 και το 2021 έφτασε τα 4,8εκ. Η ανάγκη για νερό δηλαδή αυξήθηκε δραματικά.
 5. Και το 1991-1992 μονο χιονιζε και δεν έβρεχε και είχαμε θέματα με το νερό για όσους θυμούνται. Κύκλοι γίνονται.
 6. Ας κάνει και 40άρια από τώρα που λέει ο λόγος αρκεί να μην υπάρχουν πυρκαγιές. Στόχος το 3/3, τίποτα λιγότερο.
 7. Άλλοι ταξιδεύουμε στο νότιο ημισφαίριο για να δούμε έστω φθινόπωρο και άλλοι τρέχουν ολόγυμνοι σε ολάνθιστα λιβάδια.
 8. Έζησα το μεγαλύτερο χιόνι που έχω δει στη περιοχή μου προσωπικά και με βάση τα όσα γνωρίζουμε είναι η 2η μεγαλύτερη χιονόστρωση τα τελευταία 50 χρόνια τουλάχιστον χωρίς να συμπεριλαμβάνω τη δεκαετία του 60. Πρώτη φυσικά το 2002 όπου χιόνιζε 3 μέρες όμως ενώ εδώ μιλάμε για χιονόπτωση μίας μέρας επί της ουσίας. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναφέρω τι έκανε τον υπόλοιπο χειμώνα, αν χιόνισε και πόσο για Μάρτιο που σίγουρα προσθέτει πόντους, ούτε τις διαρκείς ψυχρές εισβολές έστω κι αν δεν έφεραν τα πολυπόθητα χιόνια. Αυτό που συνέβη στο ανατολικό λεκανοπέδιο ήταν κάτι σπάνιο στον βαθμό που έγινε καθώς παρόμοιες καταστάσεις έχουν υπάρξει και σε άλλους χιονιάδες κυρίως όμως σε επιμέρους φάσεις και όχι ως το απόλυτο κυρίως γεύμα. Σχεδόν πάντα είναι ευνοημένο λόγω προσανατολισμού, υψομέτρου και εύκολης πρόσβασης του υετού από το Αιγαίο όταν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες αλλά το 2022 και η Ελπίδα γράφονται με χρυσά γράμματα στην καιρική ιστορία της περιοχής. Το όλο πράγμα μεγενθύνεται ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο είχε στρωθεί και πάλι η περιοχή με 30 πόντους. Με εξαίρεση την περίοδο Φεβρουάριος 1991-Φεβρουάριος 1992 όπου χρειάστηκε και ένας ηφαιστειακός χειμώνας για να επιτευχθεί μιλάμε για την καλύτερη χιονοπερίοδο όπου θα μπορούσε να ζήσει κανείς μαζί ίσως και με το χειμώνα του 1982-83. Υπέροχη σημειολογία το γεγονός ότι αυτό συνέβη λίγες μέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τόγνκα, την μεγαλύτερη έκρηξη στον πλανήτη μετά από εκείνη του Πινατούμπο τον Μάιο του 1991. Φυσικά δεν φαίνεται να επηρέασε σε καμία περίπτωση αυτό που ακολούθησε και οι διάφορες μελέτες μιλούν για απειροελάχιστη επιρροή κυρίως στο νότιο ημισφαίριο αλλά δεν γίνεται να μην σημειωθεί για τη σημειολογία όπως προείπα. Μήδεια και Ελπίδα με κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους ίσως σηματοδοτούν μια νέα (?) εποχή με χιονοπτώσεις εξαιρετικής σφοδρότητας (είδαμε και τα πρόσφατα πλάνα στην Κωνσταντινούπολη). Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να ξεκινάει χιονόπτωση τέτοιας έντασης με τόσο μεγάλη διάρκεια και να μην σταματάει (!). Είχαμε συνηθίσει σε πολύ έντονες χιονοπτώσεις όπου οι διάφοροι γύροι είχαν διάρκεια 2 έως 6 ώρες και ο χιονιάς να κρατάει τουλάχιστον 2η μέρα. Τώρα δεν χρειαζόταν να περιμένεις τον νέο γύρο, ξεκινά... σε λίγα λεπτά όλα άσπρα και απλώς μετράς εκατοστά! Αν βάλω βέβαια και τις μέρες χιονόστρωσης στην Αγία Παρασκευή και το γεγονός ότι ήμουν αποκλεισμένος για μέρες 20 μέτρα από τη Λεωφόρο Μεσογείων... Αρκετά μακρυγόρησα.
 9. Εγώ πλέον κοιτάω αυτούς τους χάρτες, θα σχολιάζω και τον Απρίλιο κατά παράβαση των αρχών μου για να μεταδίδω το κλίμα της Νοτίου Αφρικής φθινόπωρο.
 10. Ε ναι, είναι στο όριο. Εδώ τα Άνω Τρίκαλα και χιονίζονται με -0,7 τώρα.
 11. Για την Τρίπολη δεν το είχα σκεφτεί αλλά είναι λογικό να χιονίζει, δείτε τα υψόμετρα παγοποίησης. Γι' αυτό όμως και δεν στρώνει.
 12. Αυτό ήθελα να γράψω. -0.9 βαθμούς στα Άνω Τρίκαλα και τρελό στρώσιμο. Είχα αφήσει τη κάμερα χωρίς χιόνι. Θα πάει για μισό μέτρο μέχρι το μεσημέρι αύριο.
 13. Τα Τρίκαλα Κορινθίας στα 1077 μέτρα έχουν 2,6 βαθμούς... λογικά με φαινόμενα θα μηδενίσουν.
×
×
 • Create New...