Jump to content

Seth13

Μέλη
  • Καταμέτρηση περιεχομένου

    2.870
  • Eγγραφή

  • Τελευταία είσοδος

  • Ημέρες νίκης

    2

Μηνύματα αναρτήθηκε από Seth13

  1. Πολλές φορές αναφερόμαστε στο φοβερό χειμώνα του 1982-1983 για το λεκανοπέδιο και για τα προσήνεμα εν γένει (σχετικά γνωστή είναι η φωτογραφία με τη χιονισμένη Μύκονο του 1983) αλλά ίσως δεν μπορούμε να αναλογιστούμε το τι πραγματικά έκανε εκείνο το χειμώνα. Διαβάζοντας την Ποιητική της Ανασκαφής με τη συλλογή κειμένων του σπουδαίου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη στη σελ. 90-91 σχετικά με την ανασκαφή στο Ιδαίο Άντρο στο Ψηλορείτη διαβάζουμε: 

    "[...] Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός των συνεργατών, που ακόμη και το σκάψιμο των τεσσάρων μέτρων του χιονιού, που δεν είχε λιώσει τον Αύγουστο του 1983, να είναι πραγματοποιήσιμο. Ανωγειανοί εργάτες δούλεψαν σε ομάδες κατακαλόκαιρο, από τις 18 Αυγούστου, σε πολικές σχεδόν συνθήκες, με 2 βαθμούς υπό το μηδέν στη σπηλιά και συχνά 30 βαθμούς έξω. Οι όποιοι επισκέπτες παρακολούθησαν άναυδοι το πρωτοφανές εγχείρημα, αποθαυμάζοντας εικόνες χριστουγεννιάτικες, μιας άλλης θεϊκής γέννησης σε σπηλιά [...]." 

    Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Μεσόγειος του Ηρακλείου Κρήτης τα Χριστούγεννα του 1989.

  2. Καλύτερα να "ξεχρεώσουμε" τη δυτική κυκλοφορία τώρα για να χτυπήσουμε μεγάλο χιόνι του χρόνου.

    Ο Ψηλορείτης δεν έχει ξεπροβάλλει ακόμα. Τα κρητικά βουνά πάνω από τα 1600μ πρέπει να έχουν το περισσότερο χιόνι στη χώρα.

  3. 18 hours ago, KapelosG said:

    Πολυ κακη πλεον η προοπτικη του Φεβρουαριου, νομιζω σταδιακα για αυτον τον μηνα χανονται και οι μικρες ελπιδες που ειχαμε.

    Και για οσους πιστευουν οτι το προβλημα με τα χιονια, επειδη εκανε 2-3 εξαιρετικα στην Αττικη με πολυ οριακες Τ και τρελο υετο, λύθηκε δυστυχως ισχυει το ακριβως αναποδο, σε λιγα ετη αν συνεχισουμε με αυτον τον ρυθμο θα ειναι εξαιρετικα οριακες και αμφιβολες οι Τ για να στρωσει σημαντικα στο κεντρο της Αθηνας. Παλια ηταν οντως Σιβηρια το κεντρο και τα νουμερα το αποδεικνυουν περιτρανα

    image.png.7745fec253fabe518d1383fa4340eec7.png

    Εχουμε φτασει στο οριακο σημειο που η μεση απολυτα ελαχιστη στο κεντρο ειναι 0, οταν καποτε ηταν -2,5 στην αρχη των μετρησεων, την τελευταια 15ετια 2009-23 η μεση απολυτα ελαχιστη στο θησειο ειναι 0,5! με μολις 7/15 να εχουν αρνητικη ελαχιστη. Η εξισωση ψηλα στο διαγραμμα δινει μια αυξητικη ταση των απολυτα ελαχιστων 0,015 βαθμους ανα ετος δηλαδη αυξηση 0,15 ανα δεκαετια (τεραστια για τοσο μικρο χρονικο διαστημα), προφανως στην επιδραση των χιονοστρωσεων στο πολυ αμεσο μελλον ειναι μηδαμινη διαφορα αφου παιζαμε παντα σε αρνητικες τιμες αλλα πλεον που φτασαμε να ειναι ο μεσος ορος πανω απο το 0 αν δεν αλλαξει κατι ως το 2050 δεν μας βλεπω καλα. Οσο ανεβαινει η μεση τιμη των Τ θα ανεβαινουν και οι απολυτα ελαχιστες. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα ξαναστρωσει και μαλιστα σημαντικα αλλα οι πιθανοτητες θα μειωνονται δεκαετια με την δεκαετια αν δεν αναστραφει η κατασταση συντομα

    Η κατάσταση δεν πρόκειται να αντιστραφεί καθώς το κέντρο της Αθήνας δεν είναι το ίδιο σε δόμηση με τον 19ο αιώνα, ούτε με το α μισο του 20ου ενώ δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα που να προκαλεί ηφαιστειακούς χειμώνες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε απομακρυνθεί περισσότερο χρονικά από την Little ice age η οποία διήρκησε αρκετούς αιώνες ακολουθώντας τη Μεσαιωνική υπερθέρμανση. Δυστυχώς πέσαμε σε λάθος σημείο της καμπύλης.

  4. 33 minutes ago, Snowy Stathis said:

    Ε τότε με τέτοιες συνθήκες θα  έχεις λιγότερες  πιθανότητες να δεις χιόνι εκτός αν είσαι κωλοφαρδος σαν το 2021. Μια στο τόσο δηλαδή 😂

    2019, 2021, 2022, 2023 και συνεχίζουμε εδώ στο ΒΑ προάστιο του Ροβανιέμι της Μεσογείου με ολικές χιονοστρώσεις και στο δρόμο όσο ορισμένοι νομίζουν ότι κάποτε υπήρχε εποχή των παγετώνων στο λεκανοπέδιο.

    Οι μέσοι όροι δεν στηρίζονται τόσο στις "ακραίες" ψυχρές εισβολές που είναι και αυτές που κυνηγάμε στα πεδινά προσήνεμα.

  5. 1 hour ago, Snowy Stathis said:

    Κσλημερα. Όχι το κλίμα δεν αλλάζει επειδή μια χρόνια δεν χιονίζει στα πεδινά  αλλά να είσαι μόνιμα  σε θερμοκρασίες 15+ και τους 3 χειμερινούς μήνες έ δεν  το λες ο,τι πιο νορμαλ κυρίως όταν αυτό επαναλαμβάνεται 

    Είτε έχει 15+ είτε 10+ είτε 5+ το μόνο που μετράει στη ζωή είναι το χιόνι. Οι μέσοι όροι χάρισμα. 😇

     

     

     

  6. Μετά από χρονιές με 30+ και 50 πόντους διαδοχικά στα 200μ του λεκανοπεδίου και στο καπάκι να ρίχνει και 10 πόντους ολική πρόσκαιρη τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι αναμενόμενο να μην κάτσει την 4η κάτι αξιόλογο. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα ο χειμώνας συνολικά; Σίγουρα. Δεν άλλαξε το κλίμα επειδή έριξε 1 μέτρο στην Πάρνηθα και δεν έριξε πιο χαμηλά πάλι. Προχωράμε. 

  7. Έχουμε ξαναδει χειμώνα χωρίς σοβαρό χιόνι στο Ροβανιέμι της Μεσογείου. Ας είναι αυτή η αρχή του μεγάλου χιονιά του 2025.

    Μόνο με μπακντορ σώζεται ο Φλεβάρης από άποψη πεδινού χιονιού που δεν γίνεται να προβλεφθεί ακόμα. Πολύ πιθανή και κάποια ψυχρή εισβολή μέσα στο Μάρτη που εκ του αποτελέσματος θα πάει στραφι. 

     

  8. Just now, Harris said:

    Καλημερα παιδια, υπαρχει περιπτωση για σοβαρο προσήνεμο χιονια μετα τις 10/2 ;

    Κανένας δεν ξέρει με σιγουριά, ωστόσο υπάρχουν μικρές πιθανότητες για να ονειρευόμαστε. Δεν χρειάζεται όμως κάποιος να κάνει τα σχέδια του με βάση αυτές τις πιθανότητες.

  9. 1 minute ago, menidi said:

    Αυτό λέω κι εγώ ρε συ! Αν έρθει Κόγκας, στρώνει και τα υπόγεια!

    Για Κογκα συζητάμε. Αν θα κάνει ξανά μέτρο στη Πάρνηθα είναι "αδιάφορο" αν και καλοδεχούμενο. 

    Βήμα βήμα για τον εμποδισμό και βλέπουμε. Δεν κοιτάω καν το 06αρι σήμερα.

  10. 4 minutes ago, menidi said:

    Πάντως αν είναι να έρθει κάτι γύρω στις 20/2, ας είναι τουλάχιστον κάτι δυνατό. Η μέρα θα έχει μεγαλώσει πολύ. Χρειάζεται Κόγκας κανονικός για να πεις οτι κάτι καλό θα γίνει. 

    Δεν έχει καμία σημασία το μεγάλωμα της μέρας όταν μιλάμε για διάταξη ιστορικού. Διαφορετικά Μήδεια και Ελπίδα δεν θα γινόντουσαν ποτέ.

  11. On 2/1/2024 at 9:31 AM, Seth13 said:

    Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για χιονοευκαιρία στη χώρα μας μετά τις 11/2. Προς το παρόν τα Κεντροβόρεια συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες αν αυτή η ευκαιρία κάτσει. Ωστόσο το σημαντικό είναι πως υπάρχει ανοδική τάση των πιέσεων στο Λονδίνο και στη Βιέννη μετά τη πτώση τους στις 9-10 του μήνα. Όχι τόσο υψηλή όσο θα θέλαμε, ειδικά στα προσήνεμα ωστόσο αφήνουν ένα παράθυρο για μεγάλη βελτίωση των τρεξιμάτων που θα βλέπουμε από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Το διάστημα 16-18/2 έχει σημειωθεί με μαρκαδόρο. 

    Υπομονή.

  12. 1 minute ago, Χιονοσκεπής said:

    Τα κεντρονότια της Αττικής θέλουν αυλώνες - κτήνη. Χρόνος φυσικά και υπάρχει, αλλά με σενάρια του -8 με -9 μαξ πάμε για ρετάλι.

    Ας κάτσει ο εμποδισμός και θα βγάλει κτήνος. Βήμα βήμα.

  13. Just now, Snowaddict said:

    Ναι αλλά και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ειναι πολύ δυτικά ο αζορ γιατί μπορεί να φάμε καταπιονα στο τέλος και χειμωνας Παρισιού 

    Προς το παρόν κοιτάμε τη τάση για μεγάλο εμποδισμό μετά τα χιόνια στην Αγγλία. Η θέση του δεν είναι δυνατόν να ξεκαθαριστεί, ούτε καλά καλά η άνοδος του. Ελπιδοφόρο τρέξιμο πάντως (pun intended). 

  14. Το σενάριο του Σκανδιναβικού δεν μας χαλάει στα προσήνεμα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αναδιπλώσεις και πιθανές εκπλήξεις στις 300+ ώρες. Να 'χαμε να λέγαμε αλλά μπορεί να αποτελεί ένα βήμα για ψύχος στα ΒΑ μας που μπορεί να κατέβει με αξιώσεις στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνει την τάση για εμποδισμό. 

  15. 1 minute ago, geornik said:

    Το 93-01 αναφερεται ως πέτρινη περίοδος επειδή δυσκολευοταν το λεκανοπεδιο να δει ολική χιονοστρωση γενικευμένη ..εκανε ενα σωρό προσηνεμες εισβολές τοτε απλα για λεπτομερειες ειτε θερμοκρασιακα είτε λογω ΒΔ στριμ δεν ευνοουσαν την Αθηνα

    Τα έχω ζήσει στο πετσί μου, γι' αυτό δεν με νοιάζουν τα θερμά ρεκόρ και οι μέσοι όροι. Εδώ μέχρι που έριξε στούπα και το γύρισε σε βροχή κάποια στιγμή, έτσι για να γυρίσει το μαχαίρι στη πληγή. Χάρισμα οι μέσοι όροι για συνέδρια περί κλίματος. Μόνος στόχος η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στη Πεντέλη το 2030 όπου θα πετάγομαι από τις Υμηττικές Άλπεις. 

  16. 8 minutes ago, KapelosG said:

    Έχεις δίκιο σε αυτό που λες αλλά δεν αναφέρομαι καθόλου στην προηγούμενη δεκαετία μιλάω καθαρά για την τωρινή. Η τωρινή δεκαετία έχει σπάσει χαλαρά ρεκόρ θερμών εισβολών μέσα σε χειμώνα αφού βαράμε αβερτα 10+ στα 850 λες και είναι Απρίλιος. Η προηγούμενη δεκαετία 2010-19 αν και φουλ μουφα στα μεγάλα χιόνια Αττικής μόνο κακή δεν ήταν συνολικά, αν εξαιρέσουμε τον Φεβρουάριο που είχε κατακρεουργηθει. Δεκέμβριος και Ιανουάριος την προηγούμενη δεκαετία το πάλευαν κάπως, ειδικά ο Ιανουάριος ήταν σχεδόν κάθε χρόνο μέτριος ή καλός με εξαίρεση 2014. Πλέον έχουμε φτάσει σε επίπεδο να βλέπουμε δεκεμβριδες με 17+ μέση μέγιστη, και γενικότερα τρέλα γκάζια της ζέστης μέσα στον χειμώνα με αβερτα 20αρια που ούτε την προηγούμενη δεκαετία συναντούσαμε σε τέτοια συχνότητα. Και αν δούμε συνολικά τον ελλαδικό χώρο η δεκαετία 2010-19 (από χειμώνα 2009-10 ως 2018-19 πιάνεται αυτή) είναι τέρας μπροστά στο 2020-24 που ειδικά βόρεια Ελλάδα δεν έχουν χειμώνα ούτε με κυάλια! Ακόμα και η αφθονία περίοδος της Αττικής 1993-2001 δεν ήταν τόσο καλή συνολικά στον ελλαδικό χώρο όσο τώρα. Τέλος πάντων ο καθένας έχει διαφορετικά τον χειμώνα στο μυαλό του, άλλοι την γενικότερη εικονα και άλλοι μόνο τα μεγάλα χιόνια, που εν τέλει αυτά σου μένουν αλλά ας μην κλείνουμε τα μάτια μας στις 60-70/90 χειμερινες μέρες άνω των κλιματικών τιμών περιμένοντας 1 ή 2 φωτοβολίδες!

    To 1993-2001 ήταν πολύ καλό έως εξαιρετικό για το σύνολο της χώρας εκτός από τα πεδινά της νότιας χώρας εξαιρουμένης βέβαια της χιονομάνας Θήβας. Για τη γενικοτερη εικόνα έχεις δίκιο, δεν διαφωνούμε, είναι το που εστιάζει ο καθένας. Εγώ επειδή έχω τραυματικά βιώματα για το 1992 έως το 2002 όπου δεν είχε πιάσει καν στο δρόμο στην Αγία Παρασκευή και επειδή το βίωσα ως παιδί όλα τα υπόλοιπα θα μου φαίνονται πάντα καλύτερα. Αν σκεφτεί κανείς ότι 2019 (ακόμα και το 2017 για τη στατιστική!), 2021, 2022, 2023 είχε στρωμένο χιόνι στο δρόμο εδώ έστω και πρόσκαιρα το 2023 τότε έχω αντοχές και υπομονή για τη μια φωτοβολίδα φέτος ή του χρόνου ή του παραχρόνου. 

  17. Μπορεί η θερμή θάλασσα να δημιουργεί χιονοκαταιγίδες τύπου Ελπίδας και Μήδειας άνα 2-3 χρόνια; Το αγοράζω.  

    Μια σημαντική αρχαιολογική συζήτηση γίνεται για τις κλιματικές συνθήκες που επέτρεψαν τη δημιουργία της ανακτορικής εγκατάστασης στη Ζώμινθο στο Ψηλορείτη στα 1100+ μέτρα υψόμετρα και αν υπήρχε εκεί μόνιμη εγκατάσταση αφού το χιόνι σε αυτά τα υψόμετρα δεν αστειεύεται. Υποπτευόμαστε ότι πιθανόν να υπήρχαν σχετικά ηπιότερες καιρικές συνθήκες, οι οποίες βέβαια δεν ήταν καθόλου σταθερές ειδικότερα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης όπου δεν αποκλείεται να προκλήθηκαν ακόμα και ηφαιστειακοί χειμώνες εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων στο κλίμα που σιγά σιγά τις αναγνωρίζουμε και στο αρχαιολογικό τοπίο της Κρήτης. Σε γενικές γραμμές έχουν γίνει έρευνες για το κλίμα (και) για τη 2η χιλιετία π.Χ. και θα ήθελα κάποια στιγμή να τις συγκεντρώσω και να τις παρουσιάσω σε κάποιο ποστ αν καταφέρω να βρω χρόνο να ασχοληθώ και με αυτό.  

×
×
  • Δημιουργία νέου...