Jump to content
MetFM

Αιολικά παρκα

Recommended Posts

Κατ αρχήν για τα αιολικά. Σίγουρα στη χώρα μας γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν κάνουν καλό ή κακό στο περιβάλλον αλλά ίσως είμαστε η μόνη χώρα που γίνεται τέτοια συζήτηση.

Η ηλεκτροπαραγωγή απ τον άνεμο είναι όπως ορίζεται, ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας. Δεν εξαντλούμε κανένα φυσικό πόρο, δεν παράγονται καυσαέρια και κατάλοιπα. αλλά εκμεταλλευόμαστε μιά ενέργεια που ανανεώνεται συνεχώς με φυσικό τρόπο και έχει τη μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον από όλες τις άλλες, μαζί με την ηλιακή.

Η ανεμογεννήτρια δεν αποκλείει άλλες χρήσης γής εκεί που τοποθετείται (καλλιέργειες, βοσκή κλπ) αλλά μόνοσ τον πολύ στενό περίγυρο της εγκατάστασης. Δύο μόνο μειονεκτήματα έχει. Τον θόρυβο που ήδη στα 500 περίπου μέτρα πέφτει < 50 dB άρα είναι στα όρια αστικού περιβάλλοντος στο 1 χμ δεν ακούγεται καν. Το πραγματικό μειονέκτημα είναι το αισθητικό. Σίγουρα το τοπίο ενός βουνού είναι καλύτερο χωρίς φυτεμένες ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή αλλά κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις στην αισθητική προς όφελος της υγείας μας, του περιβάλλοντος και κυρίως των επόμενων γενιών.

ένα παράγωγο μειονέκτημα του αισθητικού είναι ότι κοντά σε περιοχές αιολικών πάρκων η αξία της γης πέφτει για οικιστικές και τουριστικές χρήσεις. Αυτό είναι το βασικό θέμα στην Ελλάδα, που σαν μικρή χώρα έχει λίγες πραγματικά ακατοίκητες εκτάσεις και όπου τα συμφέροντα είναι έντονα για την αξία της γής για τέτοιες χρήσεις.

Ενεργειακά το πρόβλημα όλων των ανανεώσιμων είναι ότι δεν είναι διαθέσιμες πάντα και αδιάλειπτα.  Ημέρες με άπνοια και συννεφιά οι ανανεώσιμες δεν μπορούν να αποδώσουν, ενώ αποδίδουν άριστα τις καλοκαιρινές ηλιόλουστες ημέρες με 8 μποφώρ μελτέμι. Ενα δίκτυο χρειάζεται σταθερότητα και για να εξασφαλίστεί πρέπει για κάθε 1 MW ανανεώσιμης να υπάρχει διαθέσιμο 1 MW από συμβατική παραγωγή σε stand by. επίσης υπάρχει θεωρητικά διαφορά διαθεσιμότητας και ζήτησης. Τα αιολικά αποδίδουν ιδανικά καλοκαίρι και μεσημέρι ενώ μέγιστη ζήτηση έχουμε τυπικά χειμώνα και βράδυ. Πάντως με την μεγάλη χρήση των κλιματιστικών, η ζήτηση πλέον έχει αυξηθεί και το καλοκαίρι.

σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αυξήσουμε όσο μπορούμε το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες γιατί οποιαδήποτε στιγμή τις εκμεταλλευόμαστε αντί για τις συμβατικές (καύση λιγνίτη, φυσικού αερίου) μειώνουμε τις εκπομπές καυσαερίων (και αερίων θερμοκηπίου), τέφρας, μικροσωματιδίων, διοξινών, βαρέων μετάλλων κλπ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Απόλυτα καταστροφική η εγκατάσταση πάρκων με ανεμογεννήτριες και χωρίς ουδένα όφελος για την οικονομία, κυρίως φυσικά το περιβάλλον και ουδεμία βοήθεια στην ηλ. ενέργεια....

Ομως το πλέον βασικό, είναι η καταστροφή δασών (αν συμβεί αυτό στα Αγραφα θα πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα), δλδ του πράσινου, η μείωση του καθαρού οξυγόνου, αλλά και ορισμένα ακόμη για τα οποία κόπτονται αλλού οι οικολογικές οργανώσεις....συντριβή μεταναστευτικών πουλιών, διάλυση οικιστικού περιβάλλοντος και απώλεια τουριστικών εκτάσεων....σε όλα αυτά μηδαμινή έως μηδενική η συνεισφορά στην ενέργεια....

θα παραθέσω εν ευθέτω χρόνω διάφορα στοιχεία....

Link to comment
Share on other sites

περιμενουμε κωστα στοιχεια .Θελει επαγρυπνηση σε τετοια θεματα που συνηθως περναμε στα ψιλα γραμματα οι οποιες παρενεργειες απο τετοιες ενεργειες

Link to comment
Share on other sites

Δανία: Από αιολική ενέργεια το 43,6% της ενέργειας το 2017

https://www.naftemporiki.gr/story/1310000/dania-apo-aioliki-energeia-to-436-tis-energeias-to-2017

 

και

Δανία: Η ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας μίας ημέρας καλύφθηκε αποκλειστικά από αιολική ενέργεια

https://www.naftemporiki.gr/story/1209343/dania-i-anagki-ilektrikis-energeias-mias-imeras-kalufthike-apokleistika-apo-aioliki-energeia

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, MetFM said:

δεν μπορω να καταλαβω πως στο εξωτερικο τα καταφερνουν αυτα τα θεματα τοσο καλα, και εμεις ολο βρισκουμε θεματα. δηλαδη το να παραγουμε ρευμα μονο με λιγνιτη ειναι πιο υγιεινο; δεν κατατρεφεται το γυρω περιβαλλον καρκινος κλπ κλπ;

+1000000000000000000000000000000000000000000000

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, ή απλά όπως θέλουν κάποιοι να φαίνονται....

Το μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, το έχει η Γερμανία....παρακάτω τα υπόλοιπα....

Καλό θα είναι να ενημερωνόμαστε σφαιριώς για οποιαδήποτε θέματα....

Link to comment
Share on other sites

Παύλος Δημητριάδης.... Engineering and Business στο Dartmouth .... Δούλεψε στην εταιρεία Downtown Manhattan, NYC

Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με περισσότερο ρεύμα, αλλά με περισσότερο κεφαλικό φόρο στο (υπόλοιπο) ρεύμα. Το κουτουρού ρεύμα από αιολικά, ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ μεν, αλλά ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ δε. Ότι κερδίζουμε από την "εγχυση, το χάνουμε από την μείωση της αποδοτικότητας των συμβατικών μονάδων που αναγκάζονται να λειτουργούν μεταβλητά. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν χρειάζονται αιολικά. Και οι ξένοι που τα έχουν τα έχουν για πανάκριβη μόστρα (για να μάς τα εξάγουν).

Έγραψε η Μάγια Τ:

"Στο όνομα της ανάπτυξης και της "καθαρής" ενέργειας, ετοιμάζεται η δολοφονία του παρθένου χειροποίητου κυκλαδίτικου τοπίου της Τήνου που έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο αιώνες τώρα και που αποτελεί, χάρη στη μοναδικότητά του, ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού! Μελέτες που έχουν εγκριθεί προ δεκαετίας με επιστημονικές απόψεις ξεπερασμένες έχουν ήδη αρχίσει να σημαδεύουν ανεπανόρθωτα το τοπίο. Ένα μικρότερο πάρκο καασκεύαζεται αυτή τη στιγμή και κάποια αισθητά μεγαλύτερα πάρκα με ανεμογεννήτριες 114 μέτρων(!!!) περιμένουν τη σειρά τους! Πρέπει να καταλάβουμε ότι το κυκλαδίτικο τοπίο είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι οφείλουμε να το παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές. Δεν είμαι γενικά ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ούτε θέλω να κατασκευαστούν στο λιβάδι του γείτονα που δεν βλέπω. Απλά . στην εξίσωση "Τηνιακό (και γενικά Κυκλαδίτικο) τοπίο-Ενέργεια" δεν χωρά η ανάγκη για περισσότερο ρεύμα!"

 

Link to comment
Share on other sites

Στέργιος Μποζίνης: Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται (και ...σώζει το Κλίμα) με κάρβουνο. Εμείς;

 
%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25B6%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2582.png

Για να καταλάβετε το άρθρο, ή τα παρακάτω αποσπάσματα, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και εμπεδώστε 3-4 έννοιες, στο τέλος της ανάρτησης...

http://www.sme.gr/enimerosi/newsletter/241-2019-01-17-20-00-31. Το άρθρο έχει εμφανιστεί και στο energypress.   Η φωτό του Στέργιο Μποζίνη είναι από παρουσίασή του για αιολικά στο Βέρμιο. Tα γραφήματα και η εικόνα, παρακάτω, είναι δικά μου.

Η Γερμανία παρότι έχει γεμίσει το σύστημα της με ΑΠΕ -- περίπου 60% της εγκατεστημένης ισχύος -- εξακολουθεί να καίει άνθρακα (22% της εγκατεστημένης ισχύος από λιγνίτη και 14% από άνθρακα) σε ποσοστό σήμερα άνω του 40%, καίγοντας περίπου 25% εγχώριο λιγνίτη και 15% εισαγόμενο λιθάνθρακα. Το φυσικό αέριο συμμετέχει στο ετήσιο μείγμα με ποσοστό περίπου 14-15%. Ο λόγος απλός. Είναι εισαγόμενο και ακριβότερο.
 
germany%2Belectr.png
Εγχώρια "καύσιμα" για τη Γερμανία (όπως και στην Ελλάδα) αποτελούν ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ. Είναι λογικό να παραμένουν ακόμη στο σύστημα οι Λιγνιτικοί τους σταθμοί και να διαβάζουμε καθημερινά ότι οι Γερμανοί δε θα πιάσουν τους στόχους για το 2020. Παρ όλες τις προθέσεις λοιπόν και τις διακηρύξεις του Παρισιού έχουν μείνει πιο πολύ στα λόγια, διότι δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να εξαρτώνται παραπάνω απ όσο χρειάζεται από το Ρώσικο φυσικό αέριο.  Πόσο μάλιστα που πρέπει να κλείσουν και τα Πυρηνικά τους εργοστάσια, που συμμετέχουν σε ποσοστό 10-12% ετησίως. Αν λοιπόν αναγκασθούν να μειώσουν κάτι ως προς το CO2 αυτό θα είναι ο εισαγόμενος λιθάνθρακας. Όπως και να το δούμε τα νούμερα δεν τους βγαίνουν . Παρότι οι ΑΠΕ έχουν αναπτυχθεί στο μέγιστο και συνεχίζουν να στρέφονται προς τα Υπεράκτια Αιολικά ( οι τελευταίοι τους διαγωνισμοί δείχνουν μια μεγάλη κόπωση κυρίως στα χερσαία Αιολικά, με αποχή σχεδόν των επενδυτών από αυτά), η ενεργειακή τους επάρκεια συχνά διασφαλίζεται από εισαγωγές, χωρίς να ξεχνάμε το χειμώνα του 2016-17., όπου οι ΑΠΕ (Αιολικα + Φ/Β) στη Γερμανία είχαν πέσει σε ποσοστό κάτω του 5% σε ημερήσια βάση και κάτω του 1% !! σε ωριαία, λόγω καιρικών συνθηκών και πλήρους άπνοιας. Είναι βέβαια διασυνδεδεμένοι με όλες τις γειτονικές χώρες, μπορώντας να εισάγουν όταν έχουν πρόβλημα και να εξάγουν τους μήνες που φυσάει, την περίσσεια (λόγω στοχαστικότητας και συνεπώς απόρριψης στο εγχώριό τους σύστημα ) κυρίως της αιολικής τους ισχύος.

Χωρίς να κάνουμε τους μάντεις είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να μειώσουν το γενικό μείγμα του άνθρακα στο ενεργειακό τους ισοζύγιο κάτω του 25% -28% το 2030. Όπως έκαναν μέχρι σήμερα, θα κοιτάξουν το συμφέρον τους, το κόστος της Βιομηχανίας τους και τις τοπικές κοινωνίες, που άλλες εξαρτώνται από την τεράστια Βιομηχανία του λιγνίτη και άλλες αντιδρούν στη συνεχή εγκατάσταση Αιολικών δίπλα τους (γι αυτό και η στροφή στα Υπεράκτια Αιολικά). [Η απάντηση είναι, βέβαια, στον Nordstream 2. Η ηλεκτροδότηση και οι πηγές της, στην Γερμανία, είναι στο διάγραμμα, πάνω αριστερά, που μεγαλώνει με κλικ και το είχα ανεβάσει πρόσφατα, εδώ]
 
beach%2Bflag%2B1.png
Η εικόνα της ΕΛΛΑΔΑΣ :

Συγκριτικά παρότι το ποσοστό Εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος σήμερα είναι το 22,5%, της συνολικής εγκατεστημένης, ίσο δηλαδή ποσοστό με αυτό της Γερμανία, όπως φαίνεται στον πίνακα, η συμμετοχή του Εθνικού μας καυσίμου το 2018 έχει περιορισθεί ήδη περί το 30%, ενώ ο άνθρακας στη Γερμανία σήμερα συμμετέχει με ποσοστό πάνω του 40%, όπως αναφέρθηκε.

Παρατηρώντας το ΕΣΕΚ διακρίνουμε ότι η πρόβλεψη-σχεδιασμός συμμετοχής του λιγνίτη πέφτει στις 9,3 TWh ετησίως το 2030 από 15 ΤWh το 2017 ήτοι στο 17% του μείγματος. Αυτό γίνεται θέτοντας: •υπερβολικούς στόχους που ξεπερνούν τους μέσους Ευρωπαϊκούς για το CO2 κατά πολύ •Θεωρώντας χωρίς οικονομική ανάλυση και με μόνο κριτήριο το λιγότερο CO2 που παράγει και όχι το κόστος στου, ότι το ενδιάμεσο καύσιμο για τη μετάβαση θα είναι το εισαγόμενο Φ. αέριο, μη υπολογίζοντας καν τα γεωπολιτικά ρίσκα με τους γείτονές μας (1) αλλά και την (2) καθ΄αυτού Ενεργειακή μας επάρκεια (2).

Για το (1) δε χρειάζεται ανάλυση. Η Τουρκία ελέγχει τους αγωγούς Φ.αερίου ανά πάσα στιγμή. (Παρεμπιπτόντως καίει 42,5% άνθρακα).

Για το (2) είναι πλήρως αποδεδειγμένο εδώ και μια εικοσαετία, ότι και να φθάσουμε να έχουμε δεκάδες GW εγκατεστημένες ΑΠΕ ακόμη και …εκατοντάδες GW και με πλήρη διασπορά, όπως η Γερμανία, υπάρχουν περίοδοι του έτους αλλά και μέσα στην ημέρα που απλά δεν μπορούν να καλύψουν και να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα. Τη νύχτα, με άπνοια, με πολικό κρύο (όπως το χειμώνα 2016-17) οι ΑΠΕ συμμετείχαν ελάχιστα στην ενεργειακή ζήτηση και περάσαμε κρίση. Αν λοιπόν κλείσουν οι Θερμοηλεκτρικές Μονάδες και τα Ορυχεία μας, απλά δε θα υπάρχουν εφεδρείες και τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. [όλο το αξιόλογο άρθρο, εδώ]

___________________________
Και, για επανάληψη και ξαναλέω, αν δεν καταλαβαίνετε 3-4 βασικά πράγματα, θα σας κοροϊδεύει ο κάθε λαδωμένος ("δημοσιογράφος", "καθηγητής", η απλός παπαγάλος):
  1. Εγκατεστημένη Ισχύς είναι πόσες μονάδες υπάρχουν. Πόσες λιγνιτικά εργοστάσια, πόσα φράγματα, πόσες ανεμογεννήτριες.
  2. Ηλεκτρική ενέργεια είναι πόσο ρεύμα παράγεται και καταναλώνεται από αυτές τις μονάδες. Εάν εγκατεστημένη μονάδα δεν λειτουργεί, δεν παράγει ρεύμα.
  3. Δεν είναι όλες οι εγκατεστημένες μονάδες ίσες και όμοιες: Μερικές παράγουν ρεύμα όταν το χρειάζεται το δίκτυο (κατανεμόμενες ή ελεγχόμενες μονάδες), μερικές παράγουν ρεύμα κουτουρού, πχ, όταν φυσάει ή έχει ήλιο (διαλείπουσες, στοχαστικές (κουτουρού) μονάδες).
  4. Επειδή α) σε ένα δίκτυο η προσφορά πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση και επειδή η τάση και η συχνότητα επίσης πρέπει να είναι σταθερές και β) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται πρακτικά ή οικονομικά οι διαλείπουσες, στοχαστικές μονάδες είναι προβληματικές. "Ενσωματώνονται" μεν, αλλά είναι ατελέσφορες δε. Δηλαδή προστίθενται χωρίς να υποκαθιστούν τις συμβατικές μονάδες, ή να εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα. Και ο λόγος είναι επειδή η ενσωμάτωση απαιτεί μεταβλητή (και μη αποδοτική) λειτουργία συμβατικών μονάδων και, όταν αυτό δεν αρκεί, απαιτεί απόρριψη του κουτουρού ρεύματος σε γειτονικά δίκτυα (στην Δανία και στην Γερμανία, πλέον, επί πληρωμή)
  5. Αυτές οι έννοιες, είναι απαραίτητες για να καταλάβετε γιατί μπορεί πχ η Γερμανία να δηλώνει 14% ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά, αλλά αυτό το 14% (ή το μεγαλύτερο ποσοστό του)  πάει χαμένο -- δηλαδή δεν εξοικονομεί τα καύσιμα στα οποία αντιστοιχεί. "Προστίθεται χωρίς να υποκαθιστά", όπως έχει πει ο R. York, (και όχι μόνο). Πάρα πολλές ΑΠΕ,  πάρα πολύ ρεύμα από ΑΠΕ, αλλά όσοι τις βάζουν απλά τις πληρώνουν και ηλεκτροδοτούνται από συμβατικές πηγές, και όχι από ΑΠΕ.

 

https://archaeopteryxgr.blogspot.com/2019/02/blog-post_22.html?fbclid=IwAR1BkG3uQmXgNU71cVmn1STJMUHQ00vJVr4prb-wCqmJoXzHl_tPrEg2KOI

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Beach-snow NG said:

Στέργιος Μποζίνης: Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται (και ...σώζει το Κλίμα) με κάρβουνο. Εμείς;

 
 

 

Germany, one of the largest consumers of coal, has decided to shut down all its coal-fired plants by 2038. The country has made this announcement owing to its international commitments in the fight against climate change.

https://www.power-technology.com/comment/germany-ditches-fossil-fuels-and-looks-to-renewable-energy/

 

...και επειδή ηλεκτροδοτείται και ..σώζει το κλίμα με κάρβουνο αποφασίζει να κλείσει όλα τα λιγνιτικά μέχρι το 2038... 

και για αυτό η ΕΕ καταργεί κάθε επιδότηση σε λιγνιτικά που εκπέμπουν πάνω από 550 gr CO2 / kWh με στόχο την πλήρη κατάργηση των λιγνιτικών μετά το 2025.

πράγματι πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος 3-4 βασικά πράγματα αλλιώς θα τον κοροϊδεύει ο κάθε ΔΕΗτζής Μποζίνης ο οποίος λέει μισές αλήθειες.

που να έλεγα στον Μποζίνη ότι τo 2017, η πλήρης εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών στην Γερμανία που ήταν 55 GW τα αιολικά έδωσαν ρεύμα σε πλήρη ισχύ στο δίκτυο για μόλις 1,92 ώρες ολόκληρο το χρόνο!  Θα τρελαινόταν από χαρά!

Θα επρεπε όμως να ξέρει ότι υπάρχουν μήνες που οι αιολικές (πάντα με παράδειγμα την Γερμανία) έφτασαν να δίνουν στο δίκτυο 39 GW, to 74% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος!

σαφώς όπως έγραψα και στο πρώτο μου ποστ, τεχνικά το πρόβλημα των αιολικών είναι η διαθεσιμότητα, η μειωμένη απόδοση όταν δεν φυσάει αρκετά. Συνεπώς πρέπει πάντα να έχεις σε διαθεσιμότητα μιά ισχύ από συμβατική ενέργεια (λιγνίτη-φυσικό αέριο) ίση με την ελάχιστη ισχύ που δίνουν στο δίκτυο τα αιολικά. Η ελάχιστη ισχύς ήταν κατά μ.ο ετών 2006-2017 στην Γερμανία 292 MW. Αυτή ακριβώς η ισχύς πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμη για να καλύπτει την μειωμένη απόδοση των αιολικών. που αντιστοιχεί στο 0,5% της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών.

από εκεί και πέρα κάθε kW από ανανεώσιμες που μπαίνει στο δίκτυο γλυτώνει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από εκπομπές CO2, καυσαερίων (CO, SO2, NOx, διοξινών), τέφρας, μικροσωματιδίων, βαρέων μετάλλων κλπ., γιατί μειώνεται ανάλογα η παρεχόμενη ενέργεια από συμβατικά καύσιμα. Για αυτό και όλος ο κόσμος παρόλο που τα τεχνικά αυτά θέματα απόδοσης των ανανεώσιμων είναι προφανώς γνωστά, προχωράει στην συνεχή σταθερή ανάπτυξη των ανανεώσιμων.

Ο λιγνίτης είναι πράγματι "εθνικό καύσιμο" αλλά και "εθνικός κίνδυνος" από άποψη υγείας και περιβαλλοντικά. Μας αρέσει δεν μας αρέσει πρέπει να εγκαταλειφθεί σταδιακά, αυτό είναι δεδομένος παγκόσμιος στόχος. Ειδικά στην Ελλάδα οι παλιές μονάδες θα έπρεπε να κλείσουν προ πολλού γιατί είναι τόσο απηρχαιωμένες, αντιοικονομικές και βρώμικες (ως προς τις εκπομπές καυσαερίων)  που δεν υπάρχει αναλογία φαντάζομαι παρά μόνο σε χώρες του 3ου κόσμου, στην Κίνα κλπ. Ο εκσυσγχρονισμός τους είναι πανάκριβος και με τους παγκόσμιους στόχους για εγκατάλειψη του κάρβουνου δεν συζητώνται καν. 

Οι λίγες νές λιγνιτικές που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται (Πτολεμαϊδα V, Μελίτη2) είναι πραγματικά "καθαρές" με πολύ σύγχρονα συστήματα αντιρύπανσης (φίλτρα τέφρας, αποθείωση κλπ)και μακάρι να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν πολλά χρόνια.  Σίγουρα ένα ελάχιστο μέρος της παραγωγής της ΔΕΗ από το φτηνό "δικό μας καύσιμο" πρέπει να το κρατήσουμε.  Στην Μεγαλόπολη πάντως η νέα μονάδα Μεγαλόπολη V είναι φυσικού αερίου και καλώς είναι, διότι ο λιγνίτης της Μεγαλόπολης είναι ποιοτικά άθλιος και το φ.α. η καλύτερη λύση. 

ένας ακόμα λόγος που ο λιγνίτης "δεν παίζει" μακροπρόθεσμα, είναι ότι ένας λιγνιτικός σταθμός χρειάζεται ώρες, ως και  μισή μέρα να ανάψει, να παράγει ατμό, να σταθεροποιηθεί και να αποδώσει, οι παλιές μονάδες συχνά με υποβοήθηση μαζούτ στην αρχή, ιδίως αν ο λιγνίτης είναι χάλια πποιότητας. Και δεν μπορείς να αυξομειώνεις εύκολα την ισχύ ανάλογα με τη ζήτηση, όταν π.χ. σε καλές ημέρες μπορούν να μπούν πολλά MW από ανανεώσιμες στο δίκτυο. Αντίθετα οι μονάδες φυσικού αερίου είναι ταχύτατες όταν δε δουλεύουν σε ανοικτό κύκλο ,μπαίνουν και βγαίνουν σε λίγα λεπτά στο δίκτυο. Αυτό είναι ένα energy mix πολύ συμβατό με τις ανανεώσιμες. Και σε κάθε περίπτωση το φυσικό αέριο έχει πολλαπλά οφέλη. Εκπέμπει ελάχιστους ρύπους σε σχέση με τον λιγνίτη.

Συνοψίζοντας η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα energy mix που θα περιλαμβάνει:

-Λίγες σύγχρονης τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες όπως η Πτολεμαϊδα V. 

-Συμβατικές φυσικού αερίου

-Συνεχώς αυξανόμενη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ όποιος αναφέρεται στο εν λόγω θέμα επιστήμονας ή μη και υποστηρίζει αυτό το μέγα σκάνδαλο για μένα των αιολικών, με τις καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδος μας, θα τον καλώ πρώτα να μου πληρώνει τον μισό λογαριασμό της ΔΕΗ (ΕΤΜΕΑΡ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και μετά να μιλάει....πρώτα θα πληρώνει την όλη παρανομία και μετά θα ξεκινάμε τη συζήτηση.....αλλιώς θα αναλωνόμαστε σε ιστορίες γι αγρίους....

Κι απότι βλέπω λύσεις υπάρχουν και με λιγνίτη, αλλά όλα παίζουν στο βωμό του κέρδους μεγαλοεπιχειρήσεων....μας βρήκαν μπόσικους και βαράνε κατά ριπάς!!!

ΥΓ Κι αν θέλουν ας τις φτιάχνουν σε άλλη βάση κι όχι σε κορυφές βουνών και νησιών (υπάρχουν χιλιάδες ξερονήσια), όπως κάνουν και σε άλλα κράτη προηγμένα....εδώ κανείς δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί να γινόμαστε το σκουπιδαριό της Ευρώπης....

Link to comment
Share on other sites

Ειμαστε μια χωρα που το οικονομικο μας οπλοστασιο ειναι το περιβαλλον,ειναι η φυση, η θαλασσα τα βουνα μας τα ποταμια μας, βιαζοντας τον φυσικο μας πλουτο για να πληθαινουν μορφες ενεργειας που καλυπτουν ενα ελαχιστο μερος των αναγκων μας σε παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος π.χ.νομιζω οτι ειναι σαν καταστρεφουμε απλοχερα οτι κληρονομησαμε και οτι μπορει να  προσφερει στην οικονομια μας. Πριν στραφουμε λοιπον σε μορφες ενεργειες που καταστρεφουν τον φυσικο μας πλουτο αλλα βεβαια και για να μην επιβαρυνουμε το περιβαλλον μας με την αλογιστη εκπομπη καυσαεριων θα πρεπει να στραφουμε σε πιο ηπιες μορφες ενεργειας π.χ.φυσικο αεριο προς υποχρεωτικη χρηση σε νοικοκυρια,βιομηχανιες, κινουμενα μεσα με την αναλογη επιδοτηση απο το κρατος.Αληθεια γνωριζουμε ποσο επιδοτειται καθε ανεμογεννητρια προς τοποθετηση και ποιες εταιριες τις αναλαμβανουν;

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Beach-snow NG said:

Εγώ όποιος αναφέρεται στο εν λόγω θέμα επιστήμονας ή μη και υποστηρίζει αυτό το μέγα σκάνδαλο για μένα των αιολικών, με τις καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδος μας, θα τον καλώ πρώτα να μου πληρώνει τον μισό λογαριασμό της ΔΕΗ (ΕΤΜΕΑΡ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και μετά να μιλάει....πρώτα θα πληρώνει την όλη παρανομία και μετά θα ξεκινάμε τη συζήτηση.....αλλιώς θα αναλωνόμαστε σε ιστορίες γι αγρίους....

Κι απότι βλέπω λύσεις υπάρχουν και με λιγνίτη, αλλά όλα παίζουν στο βωμό του κέρδους μεγαλοεπιχειρήσεων....μας βρήκαν μπόσικους και βαράνε κατά ριπάς!!!

ΥΓ Κι αν θέλουν ας τις φτιάχνουν σε άλλη βάση κι όχι σε κορυφές βουνών και νησιών (υπάρχουν χιλιάδες ξερονήσια), όπως κάνουν και σε άλλα κράτη προηγμένα....εδώ κανείς δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί να γινόμαστε το σκουπιδαριό της Ευρώπης....

Για τις ανανεώσιμες πρέπει να πληρώνεις ως οικιακός χαμηλής τάσης ΕΤΜΕΑΡ περίπου  0.02 ευρώ / kWh. 

http://www.rae.gr/site/categories_new/consumers/faq/electricity.csp

γνωρίζεις όμως πόσα πληρώνεις για τα "πρόστιμα", τα τέλη αγοράς ρύπων τα οποία εξαναγκάζεται να πληρώνει η ΔΕΗ λόγω λιγνιτικων και κάθε φορά τα μετακυλείει "αθόρυβα"στον λογαριασμό ρεύματος; είναι πολλαπλάσια. Μάλιστα με την τρελή αύξηση της τιμής CO2 λόγω απανθρακοποίησης πανευρωπαϊκά και παγκόσμια η ΔΕΗ θα πληρώνει πρόστιμα θα κυμα΄ίνονται από 400 εκ - > 2 δις μέχρι το 2020. Μάλιστα σκέφτεται να θεσπίσει και χωριστό τέλος CO2 που θα μπαίνει στον λογαριασμό.  

http://www.kathimerini.gr/987044/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3hseis-sta-timologia-reymatos-fernei-h-rhtra-rypwn-ths-deh

https://energypress.gr/news/rypoi-logariasmos-300-ekat-eyro-gia-ti-dei-poioi-kai-poso-epivarynontai

Link to comment
Share on other sites

On 3/4/2019 at 8:03 PM, Beach-snow NG said:

Eνα μικρο βιντεακι απο τον καθηγητη Φωσκολο....τα λεει ολα σε λιγα λεπτα....

 

 

Eίδα το video και ειλικρινά μου προξένησε λύπη. Διότι δεν μπορεί ένας καθηγητής Πολυτεχνείου, έστω και αν είναι σήμερα 89 ετών και 83 ετών όταν έκανε αυτή την ομιλία (γεννηθείς 1930)  να λέει δημόσια τέτοια πράγματα  και να εκτίθεται, όπως π.χ. ότι το διοξείδιο του ανθρακα (CO2)  δεν έχει ουδεμία επίπτωση στο κλίμα και ότι το CO2 αντιδρά με το νερό και δίνει ..οργανικές ενώσεις....

Δεν μπορεί δηλαδή να μην γνωρίζει ότι η επίδραση του CO2 στο κλίμα δεν είναι λόγω της χημικής του αντιδραστικότητας αλλά λόγω της φυσικής του  δραστικής ιδιότητας να απορροφά μερος της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Και επίσης  ότι το CO2, ένα ανόργανο μόριο, όταν αντιδρά με το επίσης ανόργανο νερό δεν δίνει βεβαίως ...οργανικές ενώσεις όπως είπε στο video, αλλά το επίσης ανόργανο ανθρακικό οξύ. 

Tέλος δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι δεν ενδιαφέρει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου η γνωστή διαλυτότητα του CO2 στο νερό που συμβαίνει στην γή, αλλά η συγκέντρωσή και παραμονή του σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα όπου ως αέριο, παρόλη την μικρή του συγκέντρωση, απορροφά με μεγάλη δραστικότητα μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από την γή και συντελεί στην (φυσιολογική) θέρμανση ή υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Υπάρχουν λίγες εξηγήσεις για το πως μπορεί να λέει τέτοια πράγματα εγώ ας δώσω την πιό ευγενική, ότι είναι απλά υπέρμαχος του λιγνίτη...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς....όσοι εκφράζουν διαφορετική άποψη και μιλάνε με επιχειρήματα και είναι και επιστήμονες ολκής, μάλλον ή δεν ξέρουν, ή αγαπάνε το λιγνίτη, ή είναι τρελοί....να δούμε τι άλλο θ ακούσουμε...

Νομίζω ότι δεν μένει ίχνος αμφιβολίας από τα λόγια μόνο του καθηγητή, που γνωρίζει όσο λίγοι τα πράγματα....και δεν είναι ευτυχώς ο μόνος!!!

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι "διαφορετική άποψη" να λες ότι το CO2 ενώνεται με το νερό και δίνει ..οργανικές ενώσεις. Είναι χονδροειδές λάθος.  

όπως είναι χοντρό λάθος να προσπαθείς να αποδείξεις την "αθωότητα" του CO2 μέσω της χημικής του συμπεριφοράς. Διότι το πρόβλημά του είναι οι φυσικές του ιδιότητες, όταν βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σαν αέριο και δεν αντιδρά με καμία άλλη ουσία αλλά απορροφά υπέρυθρη ακτινοβολία.

και τέλος είναι χοντρή παραπληροφόρηση να συγκρίνει κανείς περιβαλλοντικά και οικονομικά λιγνίτη με φυσικό αέριο διότι το βασικό πρόβλημα του λιγνίτη όταν καίγεται (εκτός απ το CO2 που δεν είναι ρύπος αλλά αέριο του θερμοκηπίου), είναι η  εκπομπή ΤΕΦΡΑΣ και τα λοιπά πραγματικά ρυπογόνα και το ξικά καυσαέρια όπως οξείδια του θείου και του αζώτου.

Ειδικά για την εκπομπή σωματιδίων τέφρας η σύγκριση με το φυσικό αέριο είναι συντριπτική.Το φυσικό αέριο έχει ΜΗΔΕΝ εκπομπές σωματιδίων /τέφρας ενώ ο λιγνίτης τεράστιες. Μιά μόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ (από τις 4-5 που διαθέτει ένας μεγάλος σταθμός της ΔΕΗ) εκπέμπει 2.000.000 m3/h καυαέρια και με την καλύτερη τεχνολογία φίλτρων που υπάρχει σήμερα εκπέμπονται περίπου 10 mg/m3 τέφρας από μία καμινάδα. Δηλαδή  20.000.000 mg, ή 20 κιλά την ώρα = 175 τόνοι το χρόνο τέφρα στην ατμόσφαιρα από ΜΙΑ μόνο καμινάδα. Η οποία τέφρα περιέχει εξαιρετικά τοξικές ουσίες όπως βαρέα μέταλλα.

και επειδή ο καθηγητής αποκλείεται να μην τα γνωρίζει αυτά (έστω και στα 90 του), απλά νομίζω παίζει ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης υπέρ του λιγνίτη θεωρώντας ότι απευθύνεται σε αδαείς. 

 

 

Edited by Yakutia
Link to comment
Share on other sites

Μεταξύ αυτά που λες φίλε yakutia και του Φώσκολου, συγγνώμην αλλά θα διαλέξω χαλαρά το κύριο καθηγητή που έχει καντάρια γνώσεις παραπάνω και τα εξηγεί κιόλας με αποδείξεις....και δεν είναι και ο μοναδικός....

Και εν ευθέτω χρόνω θα βάλω ορισμένα δημοσιεύματα, στα οποία έχουμε πολύ άγνοια!!!

Link to comment
Share on other sites

On 3/12/2019 at 12:48 AM, Beach-snow NG said:

Μεταξύ αυτά που λες φίλε yakutia και του Φώσκολου, συγγνώμην αλλά θα διαλέξω χαλαρά το κύριο καθηγητή που έχει καντάρια γνώσεις παραπάνω και τα εξηγεί κιόλας με αποδείξεις....και δεν είναι και ο μοναδικός....

Και εν ευθέτω χρόνω θα βάλω ορισμένα δημοσιεύματα, στα οποία έχουμε πολύ άγνοια!!!

 

εξήγησε  με αποδείξεις  αυτό που είπε, ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας επειδή ενώνεται με νερό και δημιουργεί οργανικές ενώσεις; 

(στο 2:54 του video πέταξε αυτή την κοτσάνα).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο Δήμος Κέας υπέβαλε δώ και κάτι μήνες συγκεκριμένη πρόταση προς συζήτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Μακρόνησο. Η οποία είναι απ τους ιδανικότερους τόπους για ανεμογεννήτριες. Ένα ακατοίκητο νησί με υπερ-αρκετό χώρο ιδίως στην ανατολική πλευρά του νησιού,  χωρίς να πειραχτούν τα ιστορικά μνημεία , στο μάτι του βοριά με τεράστιο αιολικό δυναμικό.

Πριν καν συζητηθεί η πρόταση, το Υπουργείο την έστειλε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που γνωμοδότησε αρνητικά "γιατί αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ιστορικού τοπίου"... Με τέτοια μυαλά σ αυτή τη χώρα, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον.

http://www.kathimerini.gr/1015159/article/epikairothta/ellada/oxi-se-aioliko-sth-makronhso

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Και μετά τα 25 max30 χρόνια που έχουν ζωή τι γινεται;γιατί τέτοια πρεμούρα για κάτι που δεν αποδίδει δα και τοσο ,για πιο λόγο να αλλοιώνουμε ένα βουνό ένα νησι; 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, ΠΩΓΩΝΙ said:

Και μετά τα 25 max30 χρόνια που έχουν ζωή τι γινεται;γιατί τέτοια πρεμούρα για κάτι που δεν αποδίδει δα και τοσο ,για πιο λόγο να αλλοιώνουμε ένα βουνό ένα νησι; 

τίποτα άλλο θα βρούμε;

βρε ΠΩΓΩΝΙ αυτή είναι περίπου η τυπική διάρκεια ζωής του εξοπλισμού των περισσότερων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ενα λιγνιτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής έχει διάρκεια ζωής μέχρι 40 χρόνια. Τα δικά μας Κοζάνης-Πτολεμαϊδας έζησαν σαν Μαθουσάλες περίπου 60 χρόνια  αλλά με τεράστιο κόστος συντήρησης (που πληρώνεις στο λογαριασμό σου) για να συνεχίζουν να λειτουργούν. Και να λειτουργούν όχι σωστά, αλλά σαν ρετάλια  με τεχνικά εντελώς αντικοικονομική και περιβαλλοντικά απαράδεκτη λειτουργία. Για δεκαετίες όλοι οι λιγνιτικού της ΔΕΗ παραβίαζαν και παραβιάζουν τα όρια εκπομπών τέφρας και καυσαερίων μέχρι και με συντελεστή 100.  Δεν κσυγχρονίστηκαν ποτέ, δεν έβαλαν ποτέ σύγχρονες τεχνολογίες αντιρύπανσης μιά ζωή τα μπάλωναν με πεταμένα λεφτά.

αν θες να δεις αντικειμενικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής δες το LCOE (Levelized cost of Energy) συγκριτικά για ολες τις μορφές.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

όπου βεβαίως το κόστος είναι καθαρά τεχνικοοικονομικό και δεν υπολογίζει ούτε περιβαλλοντική επίβάρυνση με καυσαέρια, CO2, κλπ.

Το χαμηλότερο κόστος των λιγνιτικών που βλέπεις στο λινκ δεν ισχύει στη χώρα μας γιατί η σύγκριση στην wiki αφορά σταθμούς σύγχρονης τεχνολογίας που συντηρούνται και λειτουργούν σωστά.  τα δικά μας σαπάκια Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Αμυνταίου πιστεύω ότι έχουν κόστος LCOE μπορεί και το 2πλάσιο απ αυτό που φαίνεται στους συγκριτικούς πίνακες.

ακόμα όμως και έτσι η αιολική μιά χαρά στέκεται αν συγκρίνεις τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας. Και όσο η εφαρμογή αιολικών μεγαλώνει και εξελίσσεται τόσο θα πέφτει το κόστος και θα μεγαλώνει η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...