Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ρωσία: Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν στη ρωσική Άπω Ανατολή

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - Αεροσκάφος παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια και ελικόπτερα Mi-8 μετέφεραν διασώστες στις πληγείσες περιοχές

Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν στην περιφέρεια Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής, λόγω του τυφώνα Χανούν, ο οποίος αφότου έπληξε προ ημερών την Ιαπωνία κατευθύνθηκε εξασθενημένος προς την κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με απολογισμό του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (EMERCOM), 4.368 σπίτια, 7 πολυκατοικίες και 5.654 οικόπεδα πλημμύρισαν, ενώ 28 οικισμοί παραμένουν αποκλεισμένοι.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι πόλεις Ουσουρίσκ και Σπασκ-Ντάλνι, καθώς και η περιοχή Οκτιάμπρσκι, στην περιφέρεια Πριμόριε – της οποίας διοικητικό κέντρο είναι το Βλαδιβοστόκ.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου στην πλατφόρμα Telegram αναφέρεται πως έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για τον «συντονισμό των ενεργειών με στόχο να εξαλειφθούν οι συνέπειες των πλημμυρών». Επισημαίνεται πως αεροσκάφος παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια και ελικόπτερα Mi-8 μετέφεραν διασώστες στις πληγείσες περιοχές.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι πλημμύρες στο Ουσουρίσκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Πριμόριε, ήταν οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και υπολογίζεται ότι έπληξαν το 35-40% της επικράτειάς της, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

https://www.protothema.gr/world/article/1401760/rosia-hiliades-spitia-plimmurisan-sti-rosiki-apo-anatoli-deite-video/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Τυφώνας κατευθύνεται προς Καλιφόρνια, 3η φορά από το 1900 σύμφωνα με βικιπαιδεια. Death valley πάει για 100άρα.

 

https://www.accuweather.com/en/us/death-valley/92384/tropical-weather-forecast/2258469?eventkey=ep092023

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Τουρκία: Νεο ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας

Eξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τους 45-46°C με αποκορύφωμα στις 15 Αυγούστου 2023, όπου καταρρίφθηκε το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τη χώρα. 

Πιο συγκεκριμένα στις 15/08 στην πόλη Σαρισάκαγια της επαρχίας Εσκισεχίρ η θερμοκρασία έφτασε τους 49.5°C, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για την Τουρκία, σύμφωνα και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Τουρκίας. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στην πόλη Τζίζρε τον Ιούλιο του 2021 με τιμή στους 49.1°C.

image.png.70d6484ce4670cc5128a9fc1bdf77e1e.png

https://climatebook.gr/tourkia-neo-rekor-megistis-thermokrasias/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ισπανία: «Κόκκινη» προειδοποίηση για καταρρακτώδεις βροχές στη Μαδρίτη - «Οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους»


Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για κίνδυνο πλημμυρών

madriti

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης συνέστησε σήμερα σε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς η πρωτεύουσα προετοιμάζεται για καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν ορισμένες περιοχές της Ισπανίας.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET εξέδωσε «κόκκινη» προειδοποίηση, που σημαίνει πιθανότητα ακραίου κινδύνου, για σήμερα στην περιοχή της Μαδρίτης, στην επαρχία Τολέδο και στην πόλη Κάδιθ.

Ανέφερε πως αναμένεται να πέσουν έως 120 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μέσα σε 12 ώρες στη Μαδρίτη.

«Λόγω της ασυνήθιστης και αφύσικης κατάστασης, στην οποία θα καταρριφθούν τα ανώτατα όρια βροχόπτωσης, καλώ τους κατοίκους της Μαδρίτης να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα.

Μαύρα σύννεφα καταιγίδας μαζεύονταν πάνω από τη Μαδρίτη τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα, όμως πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους όπως συνήθως.

«Νομίζω πως (ο κόκκινος συναγερμός) είναι καλή ιδέα», είπε ο Μανουέλ Λόρο, 42 ετών, κάτοικος Μαδρίτης. «Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο σήμερα. Θα είναι πιο δύσκολα στις έξι η ώρα, άρα θα πάμε στο σπίτι νωρίτερα».

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για κίνδυνο πλημμυρών και συνιστώντας τους να μην χρησιμοποιούν οχήματα.

Στην Αλκανάρ, στην Ταραγόνα, στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέστησαν επίσης στους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών αφού 215 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τις τελευταίες 24 ώρες.

https://www.protothema.gr/world/article/1408450/ispania-kokkini-proeidopoiisi-gia-katarraktodeis-vrohes-sti-madriti-oi-katoikoi-na-meinoun-sta-spitia-tous/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Και για να μην νομιζουμε οτι μονο εδω βρεχει, στο Χονγκ Κονγκ η ισχυροτερη καταιγιδα απο το 1884 αφησε εκτεταμενες πλημμυρες και καταστροφες, με πανω 600μμ να πεφτουν σε ενα 24ωρο! Αλλη φαση τα 600μμ εκει βεβαια αλλα και παλι! 

Hong Kong to Ease Shutdown After Record Rain Overwhelms City (msn.com)

Επεξεργάστηκε από alkis91_2.0
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Εντυπωσιακή δορυφορική εικόνα δείχνει την κακοκαιρία Daniel πάνω από τη Σαχάρα

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανάρτησε μία φωτογραφία που τραβήχτηκε σήμερα από τον δορυφόρο «CopernicusEU, Sentinel3».

https://www.in.gr/2023/09/11/greece/entyposiaki-doryforiki-eikona-deixnei-tin-kakokairia-daniel-pano-apo-ti-saxara/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αυστραλία: Ασυνήθιστη εαρινή ζέστη με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο

sydney_heat
Στο Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, η θερμοκρασία έφθασε τους 34,2 βαθμούς Κελσίου

Μεγάλα τμήματα της Αυστραλίας βιώνουν σήμερα «ασυνήθιστη» εαρινή ζέστη, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, προβλέποντας ότι αύριο μπορεί να καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στο Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, η θερμοκρασία έφθασε τους 34,2 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Κίνγκφορντ Σμιθ – 12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες καταγράφονται, αφού η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως οι δείκτες για καιρικό φαινόμενο El Niňo έχουν ενισχυθεί και πιθανόν αυτό να εξελιχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ζέστης και ξηρασίας στην Αυστραλία.


Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι η «πρώιμη περίοδος ζέστης» σε πολλά τμήματα της χώρας είναι «πολύ ασυνήθιστη τον Σεπτέμβριο».

«Οι θερμοκρασίες αυτές θα ενταθούν από την Κυριακή έως την Τρίτη», ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, με θερμοκρασίες 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.

«Από την Κυριακή και ως την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για τον μήνα Σεπτέμβριο, σε όλες τις περιοχές της ενδοχώρας της Νότιας Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας και της βορειοανατολικής Βικτόριας».

Το Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, από πυρκαγιές ως κυκλώνες, και παρατεταμένη ξηρασία, με τις αρχές της Αυστραλίας ήδη να προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο του νότιου ημισφαιρίου.

https://www.protothema.gr/world/article/1413169/australia-asunithisti-earini-zesti-me-thermokrasies-12-vathmous-pano-apo-ton-meso-oro/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Κλιματική κρίση: Οι ελβετικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά την τελευταία διετία 

Οι περιορισμένες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αυτήν την υποχώρηση κατά 10% του όγκου των παγετώνων

 

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, περίοδο κατά την οποία συρρικνώθηκαν όσο και κατά την τριακονταετία 1960-1990, λόγω των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών και της κλιματικής απορρύθμισης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 6% του όγκου τους το 2022, καταγράφοντας ρεκόρ, και συρρικνώθηκαν κατά 4% το 2023, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων μελέτης της κρυόσφαιρας στην Ελβετική Ακαδημία Επιστημών της Φύσης.

Οι περιορισμένες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αυτήν την υποχώρηση κατά 10% του όγκου αυτών των αριστουργημάτων της φύσης μέσα στην τελευταία διετία και η ετυμηγορία των επιστημόνων είναι αμετάκλητη: «Οι ελβετικοί παγετώνες λιώνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Είναι ο συνδυασμός της πολύ δυσμενούς διαδοχής ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής» αυτό που καθιστά πιθανότερα τα ακραία αποτελέσματα, εξηγεί ο Ματίας Χους, επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων της Ελβετίας Glamos.

«Αν συνεχίσουμε στον ρυθμό των τελευταίων ετών – όλα εξελίσσονται με ταχύτερους ρυθμούς – κάθε χρονιά θα είναι μια κακή χρονιά», προειδοποιεί.

«Και έχουμε δει κατά τα τελευταία χρόνια τόσο δραματικές αλλαγές στο κλίμα που μπορούμε να φαντασθούμε αυτήν την χώρα χωρίς παγετώνες», παραδέχεται ο επιστήμονας που τονίζει ωστόσο ότι μία αποφασιστική δράση για την σταθεροποίηση του κλίματος με τον εκμηδενισμό των εκπομπών CO2 το συντομότερο δυνατόν θα επέτρεπε την διατήρηση «του ενός τρίτου των πάγων στην Ελβετία».



Αυτό σημαίνει «ότι όλοι οι μικροί παγετώνες θα εξαφανισθούν και ότι οι μεγάλοι παγετώνες θα είναι πολύ μικρότεροι, αλλά θα υπάρχει πάντως λίγος πάγος στις υψηλότερες περιοχές των Άλπεων και κάποιοι παγετώνες τους οποίους θα μπορούμε να δείχνουμε στα εγγόνια μας», θέλει να ελπίζει ο Ματίας Χους.


«Υδατόπυργος»

Η τήξη των πάγων έχει πλήξει ολόκληρη την Ελβετία, που θεωρείται ο Υδατόπυργος της Ευρώπης χάρη στους 1.400 παγετώνες που τροφοδοτούν αναρίθμητες λίμνες, ποτάμια και ρυάκια.

Στην νότια και την ανατολική Ελβετία, οι παγετώνες έλιωσαν φέτος σχεδόν όσο και στο έτος ρεκόρ 2022. Ετσι, νότια του Βαλέ και στην Ανγκαντίν, η τήξη των πάγων μετρήθηκε σε βάθος 3.200 μέτρων, την στιγμή που συνθήκες ισορροπίας επικρατούσαν σε αυτό το υψόμετρο εδώ και λίγα χρόνια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυτού στην Ελβετία έχουν ωθήσει σε υψόμετρο ρεκόρ το όριο -ή ισόθερμο – του 0°C στα 5.298 μ., από το σημείο Ντυφούρ (4.636 μ.).

Ηδη κατά την διάρκεια του χειμώνα 2022-2023 το επίπεδο της χιονόπτωσης ήταν πολύ χαμηλό και στις δύο πλευρές των Άλπεων και οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Ασυνήθιστα λίγο χιόνι υπήρχε και σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα.

Το στρώμα του χιονιού

Σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, τα ύψη του χιονιού ήταν ελαφρώς μεγαλύτερα με τους χειμώνες της μικρότερης χιονόπτωσης που έχει μετρηθεί κατά τα έτη 1964, 1990 και 2007. Αλλά η τήξη έφθασε σε νέα ρεκόρ κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και το ύψος του χιονιού δεν έφθασε παρά στο 30% του μέσου όρου των τελευταίων πολλών ετών.

Σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων επίσης, περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς αυτόματης μέτρησης, που διαθέτουν τις τιμές των τελευταίων 25 ετών, έδειξαν νέα χαμηλά ρεκόρ.

Ο Ιούνιος ήταν ξηρός και θερμός και οδήγησε στην τήξη του στρώματος του χιονιού 2 έως 4 εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Οι συνθήκες αυτές εμπόδισαν την ανάπλαση των παγετώνων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, Giec) του περασμένου έτους, η τήξη των πάγων και του χιονιού είναι μία από τις 10 σοβαρότερες απειλές που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από την επιθεώρηση Science, το ήμισυ των πάγων της Γης είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η άνοδος των θερμοκρασιών περιορισθεί στον +1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή – που αποτελεί και τον πλέον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα!

https://www.protothema.gr/environment/article/1418509/klimatiki-krisi-oi-elvetikoi-pagetones-surriknothikan-kata-tin-teleutaia-dietia-deite-video/

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Σημαντικά και ανησυχητικά αυτά τα ευρήματα...

Ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν πως μικροπλαστικά υπάρχουν και στα σύννεφα, επηρεάζοντας το κλίμα με τρόπους που δεν είναι ακόμη κατανοητοί.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Chemistry Letters, Ιάπωνες επιστήμονες ανέβηκαν στα όρη Φούτζι και Ογιάμα προκειμένου να συλλέξουν νερό από την ομίχλη που καλύπτει τις κορυφές, και στη συνέχεια εφάρμοσαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα για να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους.

Έτσι, οι επιστήμονες εντόπισαν εννέα διαφορετικούς τύπους πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, το μέγεθος των οποίων κυμαινόταν από 7,1 έως 94,6 μικρομέτρα. Κάθε λίτρο νέφους νερού που εξετάστηκε περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού, αναφέρει το Al Jazzera.

 «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά το ζήτημα της ρύπανσης, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες και σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές στο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χιρόσι Οκότσι, του Πανεπιστημίου Waseda.

Όταν τα μικροπλαστικά φτάνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, αποσυντίθενται, συμβάλλοντας έτσι στα αέρια του θερμοκηπίου, εξήγησε ο επιστήμονας.

Τα μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί μέσα σε ψάρια, στους πάγους της Αρκτικής και στα χιόνια των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.Ωστόσο, το πώς μεταφέρονται παραμένει ασαφές.

Η έρευνα δείχνει πως «οι άνθρωποι και τα ζώα καταπίνουν ή εισπνέουν μικροπλαστικά τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε πολλά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το αίμα, ο πλακούντας και τα κόπρανα».

«Δέκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι πλέον βασικό συστατικό των νεφών, μολύνοντας σχεδόν όλα όσα τρώμε και πίνουμε μέσω της ‘πλαστικής βροχής’», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

 

Πηγή: πρώτο θέμα 

Επεξεργάστηκε από Berdon
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το βασικό πρόβλημα (πέραν της περιβαλλοντικής συνείδησης - που δυστυχώς λίγοι έχουν), είναι ένα και μοναδικό - ο υπερπληθυσμός.

Δυστυχώς και πάλι κάνεις δεν κάνει τίποτα για αυτό, ίσα ίσα το αντιθετο, αφού το σύστημα που ζούμε είναι βασισμένο στην αιώνα αύξηση.

Αν και οι κινητοποιήσεις προς καθαρή ενέργεια, ανακύκλωση κλπ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, από μόνες τους δεν σημαίνουν τίποτα γιατί όλα και πάλι βασίζονται στο κέρδος! 

Βέβαια ο πλανήτης με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ότι και αν του κάνουμε, θα βρει τον δρόμο του. Εμείς πάλι, δεν είμαι τόσο σίγουρος. 

Επεξεργάστηκε από alkis91_2.0
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τον άνθρωπο και όλα τα άλλα θηλαστικά που ζουν ακόμη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, προβλέπουν ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά υπερυπολογιστικά κλιματικά μοντέλα του μακρινού μέλλοντος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία προέβλεψαν πώς οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα ενταθούν μετά τη συγχώνευση των ηπείρων του πλανήτη και τον σχηματισμό μίας υπερηπείρου, της Pangea Ultima, σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.Διαπίστωσαν ότι το περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά ζεστό, ξηρό και ουσιαστικά μη κατοικήσιμο για τους ανθρώπους και τα θηλαστικά, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίζουν την παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τις τάσεις της θερμοκρασίας, του ανέμου, της βροχής και της υγρασίας για την υπερήπειρο και χρησιμοποίησαν μοντέλα της κίνησης των τεκτονικών πλακών, της χημείας των ωκεανών και της βιολογίας για να υπολογίσουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

Διαπίστωσαν ότι ο σχηματισμός της Pangea Ultima όχι μόνο θα οδηγούσε σε πιο τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και θερμαίνοντας τον πλανήτη, αλλά και ο ήλιος θα γινόταν πιο φωτεινός, εκπέμποντας περισσότερη ενέργεια και θερμαίνοντας περαιτέρω τη Γη, σημειώνουν οι ειδικοί στην εργασία, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (25/9) στο περιοδικό Nature Geoscience.

«Οι εκτεταμένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και οι ακόμη μεγαλύτερες ημερήσιες ακραίες θερμοκρασίες, που θα επιδεινώνονται από υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας. Οι άνθρωποι – μαζί με πολλά άλλα είδη – θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους, ενώ η αυξημένη θερμότητα θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον χωρίς πηγές τροφής ή νερού», σημειώνει ο Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και κύριος συγγραφέας της εργασίας.

230926122548-01-tectonic-event-bristol-study.jpg.f6940716026f334ef88014ab87fe93f8.jpg

 

Γράφημα που απεικονίζει τις θερμοκρασίες στην Pangea Ultima, ένα περιβάλλον όπου θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν τα θηλαστικά

Αν και υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες όταν γίνονται προβλέψεις τόσο μακριά στο μέλλον, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η εικόνα φαίνεται «πολύ ζοφερή», με μόνο το 8% έως 16% της γης στην υπερήπειρο να είναι κατοικήσιμη για τα θηλαστικά.

Το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση, αν και ο υπολογισμός αυτός έγινε με την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα τώρα, «διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα».

Αυτές οι ζοφερές προοπτικές δεν αποτελούν δικαιολογία για εφησυχασμό όσον αφορά την αντιμετώπιση της σημερινής κλιματικής κρίσης, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ήδη ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην χάσουμε από τα μάτια μας τη σημερινή κλιματική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δηλώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Γιούνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Ενώ προβλέπουμε έναν μη κατοικήσιμο πλανήτη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα βιώνουμε ήδη ακραία ζέστη που είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η Λο.

 

Με πληροφορίες από: New ‘supercontinent’ could wipe out humans and make Earth uninhabitable, study suggests by Amy Woodyatt, CNN

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

7 hours ago, Berdon said:

Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τον άνθρωπο και όλα τα άλλα θηλαστικά που ζουν ακόμη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, προβλέπουν ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά υπερυπολογιστικά κλιματικά μοντέλα του μακρινού μέλλοντος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία προέβλεψαν πώς οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα ενταθούν μετά τη συγχώνευση των ηπείρων του πλανήτη και τον σχηματισμό μίας υπερηπείρου, της Pangea Ultima, σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.Διαπίστωσαν ότι το περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά ζεστό, ξηρό και ουσιαστικά μη κατοικήσιμο για τους ανθρώπους και τα θηλαστικά, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίζουν την παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τις τάσεις της θερμοκρασίας, του ανέμου, της βροχής και της υγρασίας για την υπερήπειρο και χρησιμοποίησαν μοντέλα της κίνησης των τεκτονικών πλακών, της χημείας των ωκεανών και της βιολογίας για να υπολογίσουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

Διαπίστωσαν ότι ο σχηματισμός της Pangea Ultima όχι μόνο θα οδηγούσε σε πιο τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και θερμαίνοντας τον πλανήτη, αλλά και ο ήλιος θα γινόταν πιο φωτεινός, εκπέμποντας περισσότερη ενέργεια και θερμαίνοντας περαιτέρω τη Γη, σημειώνουν οι ειδικοί στην εργασία, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (25/9) στο περιοδικό Nature Geoscience.

«Οι εκτεταμένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και οι ακόμη μεγαλύτερες ημερήσιες ακραίες θερμοκρασίες, που θα επιδεινώνονται από υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας. Οι άνθρωποι – μαζί με πολλά άλλα είδη – θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους, ενώ η αυξημένη θερμότητα θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον χωρίς πηγές τροφής ή νερού», σημειώνει ο Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και κύριος συγγραφέας της εργασίας.

230926122548-01-tectonic-event-bristol-study.jpg.f6940716026f334ef88014ab87fe93f8.jpg

 

Γράφημα που απεικονίζει τις θερμοκρασίες στην Pangea Ultima, ένα περιβάλλον όπου θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν τα θηλαστικά

Αν και υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες όταν γίνονται προβλέψεις τόσο μακριά στο μέλλον, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η εικόνα φαίνεται «πολύ ζοφερή», με μόνο το 8% έως 16% της γης στην υπερήπειρο να είναι κατοικήσιμη για τα θηλαστικά.

Το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση, αν και ο υπολογισμός αυτός έγινε με την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα τώρα, «διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα».

Αυτές οι ζοφερές προοπτικές δεν αποτελούν δικαιολογία για εφησυχασμό όσον αφορά την αντιμετώπιση της σημερινής κλιματικής κρίσης, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ήδη ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην χάσουμε από τα μάτια μας τη σημερινή κλιματική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δηλώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Γιούνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Ενώ προβλέπουμε έναν μη κατοικήσιμο πλανήτη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα βιώνουμε ήδη ακραία ζέστη που είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η Λο.

 

Με πληροφορίες από: New ‘supercontinent’ could wipe out humans and make Earth uninhabitable, study suggests by Amy Woodyatt, CNN

Εάν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τότε αφενός θα έχουμε πάει και σε άλλους πλανήτες αλλά και εδώ θα είμαστε λίγοι και καλοί υπερανεπτυγμένοι τεχνολογικά!

Το περίεργο θα είναι να υπάρχουμε ακόμα. Αν ισχύει αυτό σίγουρα θα βρούμε τη λύση 😄

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

9 λεπτά πριν, alkis91_2.0 είπε:

Εάν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τότε αφενός θα έχουμε πάει και σε άλλους πλανήτες αλλά και εδώ θα είμαστε λίγοι και καλοί υπερανεπτυγμένοι τεχνολογικά!

Το περίεργο θα είναι να υπάρχουμε ακόμα. Αν ισχύει αυτό σίγουρα θα βρούμε τη λύση 😄

Δυσκολακι το βλέπω🤣 Εκτός και αν αυτός ο υπερυπολογιστής κάνει και αυτός τούμπα σαν τον τζίφο στις 70 ωρε....σόρρυ... στα 70 εκατομμύρια χρόνια μπας και την γλυτώσουμε χαχαχα

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

7 minutes ago, Berdon said:

Δυσκολακι το βλέπω🤣 Εκτός και αν αυτός ο υπερυπολογιστής κάνει και αυτός τούμπα σαν τον τζίφο στις 70 ωρε....σόρρυ... στα 70 εκατομμύρια χρόνια μπας και την γλυτώσουμε χαχαχα

Πάντως το να υπάρχουν άνθρωποι σε 250 εκ. χρόνια μου φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό από επικό χιονιά τζίφου στις 250 ώρες, μπορεί και παραπάνω 😂

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

1 λεπτό πριν, alkis91_2.0 είπε:

Πάντως το να υπάρχουν άνθρωποι σε 250 εκ. χρόνια μου φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό από επικό χιονιά τζίφου στις 250 ώρες, μπορεί και παραπάνω 😂

Ποτέ μη λες ποτέ χαχαχα 

Καλό βράδυ.. έχουμε σχολείο αύριο😅

Επεξεργάστηκε από Berdon
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 

Άνεμοι ισχύος ρεκόρ εξαιτίας του τυφώνα Κόινου καταγράφηκαν σε ηφαιστειακό νησί πολύ κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία στην Ταϊπέι.

 

«Ριπές ανέμου μέγιστης ταχύτητας 95,2 μέτρων το δευτερόλεπτο μετρήθηκαν στο νησί των Ορχιδέων τη νύχτα, πρόκειται για νέο ρεκόρ στην Ταϊβάν», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.Πρόκειται για ταχύτητα που ισοδυναμεί με 342,7 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες πως θα ακυρώνονταν πάνω από 100 πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, και έκλεισαν τα σχολεία σε ορισμένους τομείς στο νότιο τμήμα της νήσου, ενόψει της έλευσης του τυφώνα Κόινου, ο οποίος θα είναι ο δεύτερος που την πλήττει μέσα σε έναν μήνα.

Πάνω από 200 άνθρωποι χρειάστηκε εξάλλου να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας της ανησυχίας για κατολισθήσεις στο νότιο τμήμα της νήσου.

Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει αρχικά το νότιο τμήμα της Ταϊβάν, όμως ειδικός στις προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας τόνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πορεία που θα ακολουθήσει είναι αυτή τη στιγμή «αβέβαιη».Γενικά η Ταϊβάν γνωρίζει συχνές τροπικές καταιγίδες από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, όμως ο τυφώνας Χαϊκούι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν ο πρώτος που έπληξε απευθείας τη νήσο έπειτα από τέσσερα χρόνια, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές, φέροντας σφοδρούς ανέμους και αναγκάζοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μετά την Ταϊβάν, ο τυφώνας αναμένεται να κατευθυνθεί προς την ανατολική ακτή της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, σύμφωνα με το μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: cnn

CV1_1000_202310051900.png

Επεξεργάστηκε από Berdon
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

 Σεπτέμβριος 2023: Ο πιο θερμός στα χρονικά σε Ευρώπη και Παγκοσμίως


382714033_339126718634864_7078499103833478672_n.jpg?stp=dst-jpg_p600x600&_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=49d041&_nc_eui2=AeHg20TnaoKomiFYWAaiqshTC-c67oWmlM4L5zruhaaUzg__OOrOe6esOWkFLtciRgEQAit0AY0dg3OIo5HtksPw&_nc_ohc=4twwdM0AHkgAX-UGMpB&_nc_ht=scontent.fath2-1.fna&oh=00_AfCsX1iIrwd9Whc73POu7uwsMBBHnKs81JYFv7npSvtJGA&oe=65241E5E
----------------------------------

Kόσμος


🔴‼️ Εξαιρετικά θερμός ήταν ο Σεπτέμβριος 2023 για αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας. Καταγράφηκε ως ο θερμότερος Σεπτέμβριος από το 1979 παγκοσμίως και στην Ευρώπη (βλ. Εικόνα 1). Μέχρι πρότινος, ο πιο θερμός Σεπτέμβριος παγκοσμίως ήταν αυτός του 2020 με απόκλιση 0,43°C πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Ο Σεπτέμβριος του 2023 κατέρριψε αυτό το ρεκόρ, καταγράφοντας απόκλιση στους 0,93°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, σχεδόν δυο φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.
‼️‼️ Αποτελεί τον 4ο συνεχόμενο μήνα (μετά τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2023) που καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά παγκοσμίως για το 2023. Έτσι, το έτος 2023 φαίνεται πως θα καταγραφεί ως το θερμότερο έτος στα χρονικά των καταγραφών για τον πλανήτη.


🌍 Ευρώπη
----------------------------------
🔴‼️ Η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου 2023 στην Ευρώπη κυμάνθηκε κατά 2,51°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020. Ο Σεπτέμβριος του 2023 καταγράφηκε ως ο 1ος θερμότερος Σεπτέμβριος από το 1979 για την Ευρώπη. Ο προηγούμενος θερμότερος Σεπτέμβριος ήταν αυτός του 2020 με απόκλιση θερμοκρασίας στους 1,42°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020.
🔴 Θετικές αποκλίσεις στο 80% της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης της τάξης των 3-4°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020. Κοντά στο μέσο όρο και λίγο κάτω από αυτόν σε περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου και της Ελλάδας (βλ. Εικόνα 2).
🌍 Βαλκάνια
----------------------------------
🔴 Η θερμοκρασία στα Βαλκάνια τον Σεπτέμβριο του 2023 κυμάνθηκε πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα βόρεια, της τάξης των 3-4°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020. Κοντά στο μέσο όρο η θερμοκρασία και λίγο κάτω από τα κανονικά σε περιοχές της Ελλάδας.
🇬🇷 Ελλάδα
----------------------------------
🔴🔵 Στην Ελλάδα η θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο του 2023 κυμάνθηκε πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Κοντά στο μέσο όρο και λίγο κάτω από αυτόν σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. 
🟢Αυξημένες βροχοπτώσεις, πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλία, όπου οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» κατάφεραν ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης (βλ. Εικόνα 3). Θα ακολουθήσει ανάλυση των ακραίων βροχοπτώσεων της Θεσσαλίας από την επιστημονική ομάδα του Climatebook.


Αναλυτικά οι αποκλίσεις θερμοκρασίας σε Ευρώπη και Παγκοσμίως από τη νέα σελίδα του Climatebook, όπου αναμένονται και άλλες προσθήκες: https://climatebook.gr/statistics/apokliseis-thermokrasias.

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης, σύννεφο και κείμενο που λέει "T Δεδομένααπό Copernicus/C3S Copernic ERA5 [1991 20201 Απόκλιση ς μέσης μηνιαίας τιμής τιμής[] °C] *Από της δου 1991- 5-4-3-2-1-0+1+2+3+4 climatebook Απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας αέρα [C] Ευρώπη Σεπτέμβριος 2023"

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "Δεδομένα ααπό Copernicu ernicu ERA5 [1991 2020] Απόκλιση της μέσης μηνιαίας τιμής [×ιλ/ [χιλ/ημέρα] *Από Απότο της περιόδου 1991-2020 climatebook Απόκλιση της μηνιαίας βροχόπτωσης [ χιλ χιλ/ημέρα Ευρώπη Σεπτέμβριος 2023"
Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ERT NEWS
Copernicus EU
WWF Greece
Severe Weather Europe
Άρθρο: https://climatebook.gr/septemvrios-2023-o-pio-thermos.../

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Τουλάχιστον 40 ανθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ρήγμα στις όχθες λίμνης παγετώνα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αστραπιαίες πλημμύρες σε ορεινή κοιλάδα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η καταστροφή, που πλήττει 22.000 κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με τις Αρχές, προστίθεται σε σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων στα όρη της νότιας Ασίας αποδιδόμενων στην κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τεράστια ποσότητα βροχής έπεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα στη λίμνη Λόνακ, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός παγετώνα, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες στην κοιλάδα του ποταμού Τεέστα, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Γκανγκτόκ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Σικίμ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και το Νεπάλ.

«Οι πλημμύρες έσπειραν την καταστροφή σε τέσσερις περιφέρειες του κρατιδίου, παρασύροντας ανθρώπους, δρόμους και γέφυρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

πηγή: καθημερινή 

https://youtu.be/QoIhdu8jmZA

Επεξεργάστηκε από Berdon
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

«Weather Photographer»: Φωτογραφίες με ηφαίστεια, κεραυνούς και ηλιοβασιλέματα ξεχώρισαν στον διαγωνισμό

Τον τίτλο του Standard Chartered Photographer of the Year κέρδισε φέτος ο Francisco Negroni. H απίστευτη φωτογραφία που τράβηξε ενός φακοειδούς νέφους γύρω από τον κρατήρα ενός ηφαιστείου υπερίσχυσε μιας ισχυρής λίστας φιναλίστ και κέρδισε για τον Χιλιανό φωτογράφο τον τίτλο και το βραβείο των 5.000 λιρών Αγγλίας. 

Photographer of the Year

Νικητής για το κοινό αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Fernando Braga με τη φωτογραφία κεραυνών να φιδογυρίζουν γύρω από το διάσημο άγαλμα του Χριστού Σωτήρος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Photographer of the Year

Η Royal Meteorological Society, η οποία δίδει τα βραβεία, βραβεύει επίσης και νεαρούς φωτογράφους. Φετινός Young Weather Photographer of the Year ήταν ο 17χρονος Jamie McBean για μια φωτογραφία νεφών Mammatus (σ.σ. νέφη που εμφανίζονται μετά από μεγάλη καταιγίδα) πάνω από καμπίνες σε παραλία στο ηλιοβασίλεμα.

Photographer of the Year

Standard Chartered Smartphone Photographer of the Year αναδείχθηκε φέτος ο Lez Irwig για τη φωτογραφία που τράβηξε ενός σέρφερ στο Σίντνεϊ, ο οποίος μελετάει αν θα μπορέσει να αξιοποιήσει κάποια κύματα, ενώ ο καιρός είναι λίγο θυελλώδης. 

Photographer of the Year

Photographer of the Year

Photographer of the Year

Photographer of the Year

 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

«Σούπερ ομίχλη» προκάλεσε καραμπόλα 158 οχημάτων στη Λουιζιάνα -Τουλάχιστον 7 νεκροί

Ο ακριβής αριθμός των τραυματιών δεν είναι γνωστός

 Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Λουιζιάνα, όταν 158 οχήματα συγκρούστηκαν, εν μέσω «σούπερ ομίχλης».

 Όπως αναφέρει η NY Post, ο ακριβής αριθμός των τραυματιών δεν είναι γνωστός, αλλά τουλάχιστον 25 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία της περιοχής

Οι αρχές ανέφεραν ότι η καραμπόλα ενδεχομένως προκλήθηκε από την «σούπερ ομίχλη», η οποία αποτελεί μείγμα ομίχλης και καπνού από τις φωτιές, με αποτέλεσμα να υπάρξει χαμηλή ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κάποια από τα οχήματα έπιασαν φωτιά, περιπλέκοντας την επιχείρηση διάσωσης.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε τη σύγκρουση και το σκάσιμο ελαστικών, καθώς τα οχήματα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο. «Άκουγες μπαμ-μπουμ. Το μόνο που άκουγες ήταν να συγκρούονται για τουλάχιστον 30 λεπτά», είπε η Κλαρένσια Πάτερσον Ριντ στην εφημερίδα imes-Picayune/The New Orleans Advocate.

Ο 41χρονος Κρίστοφερ Κολ χρειάστηκε να σπρώξει την πόρτα του συνοδηγού για να συρθεί έξω από το διαλυμένο αυτοκίνητό του. Μόλις βγήκε έξω, έτρεξε να βοηθήσει άλλους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα οχήματά τους και έβγαλε ένα άτομο έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, όπως είπε.

Οι αρχές της πολιτείας ερευνούν τα ακριβή αίτια και ζήτησαν από το υπουργείο Μεταφορών της Λουιζιάνα να διενεργήσει επιθεώρηση του τμήματος της γέφυρας του I-55.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Ο τυφώνας Ότις πλησιάζει απειλητικά το Ακαπούλκο, στα δυτικά του Μεξικού

Screenshot_20231025_110350_Chrome.jpg.4aa23c18a0a89248461f644f8190e01a.jpg

Πρόκειται «για τυφώνα κατηγορίας 5 (της μέγιστης) στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον» και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ισχύος ωσότου φθάσει στη γη, πιθανόν προκαλώντας «καταστροφικές» ζημιές.

Πρόκειται «για τυφώνα κατηγορίας 5 (της μέγιστης) στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον» και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ισχύος ωσότου φθάσει στη γη, πιθανόν προκαλώντας «καταστροφικές» ζημιές, τόνισε το NHC στο πιο πρόσφατο έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του που δημοσιοποίησε στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), διευκρινίζοντας πως ο Ότις βρισκόταν σε απόσταση 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακαπούλκο, τουριστικής πρωτεύουσας στη δυτική ακτή του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα.

«Πηγαίνετε σε καταφύγια, μείνετε σε ασφαλείς τοποθεσίες: μακριά από ποτάμια, ρέματα, χαράδρες-και μείνετε σε επαγρύπνηση», νουθέτησε μέσω X (του πρώην Twitter) ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Σύμφωνα με τη μεξικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (SMN), ο Ότις ενδέχεται να φθάσει στο έδαφος ανάμεσα στον Τέκπαν ντε Γαλεάνα, από τους φτωχότερους δήμους του Μεξικού, και το τουριστικό λιμάνι του Ακαπούλκο.

Στο Ακαπούλκο, είχαν ήδη αναπτυχθεί στρατιώτες χθες, ενόψει της έλευσης του τυφώνα.

Τα σχολεία έκλεισαν με εντολή της πολιτειακής κυβέρνησης στην Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η λουτρόπολη.

«Δεν έχουμε επισκέψεις σήμερα, το λιμάνι είναι κλειστό για τους τουρίστες», δήλωσε η Καρολίνα Τόρες, η διαχειρίστρια εταιρείας που διαθέτει σκάφη αναψυχής για εξορμήσεις, στην κάμερα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είναι πολύ παράξενο. Υποτίθεται πως είναι πολύ κοντά μας (σ.σ. ο τυφώνας Ότις), αλλά επικρατεί ηρεμία. Ελπίζουμε να αποδυναμωθεί λίγο. Το ελπίζουμε, διότι αν μας χτυπήσει τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για μας».

Αποφυγή κινδύνων

Η κυβερνήτρια της Γκερέρο, η Έβελιν Σαλγάδο, επέμεινε στη σημασία που έχει ο καλός συντονισμός των αρχών και των ενόπλων δυνάμεων ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και την «αποφυγή κινδύνων».

Το Ακαπούλκο είχε χτυπηθεί την 9η Οκτωβρίου 1997 από τον τυφώνα Πολίνα, που έφθασε στο έδαφος ενώ κατατασσόταν στην κατηγορία 4. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο τότε για πάνω από 200 νεκρούς· επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει το Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιρουμένων ισχυρών σεισμών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Νόρμα στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους λίγο βορειότερα, στην πολιτεία Σιναλόα. Ο Νόρμα έφθασε δυο φορές στο έδαφος, την πρώτη στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κατόπιν στη Σιναλόα.

Ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού, πολλές μεξικανικές πολιτείες πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ενίοτε ως και τον Νοέμβριο. Περίπου δέκα υφέσεις κάθε χρόνο μεταμορφώνονται σε τυφώνες, λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικούς, ανάλογα με το πού θα χτυπήσουν.

Ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ -είχε βαφτιστεί Πατρίσια-, τον Οκτώβριο του 2015, με ανέμους 325 χιλιομέτρων την ώρα, δεν προκάλεσε πάντως σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς είχε φθάσει στο έδαφος σε ορεινή, ακατοίκητη περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο κυκλώνας Ίνγκριντ στον Κόλπο του Μεξικού και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλητταν ταυτόχρονα τη χώρα. Η αλληλεπίδρασή τους προκάλεσε «ιστορικό» φαινόμενο, που «είχε να καταγραφεί από το 1958», σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, που είχαν δημοσιοποιήσει σε εκείνη την περίπτωση απολογισμό θυμάτων που έκανε λόγο για 157 θανάτους, κυρίως εξαιτίας κατολισθήσεων.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Το 60% της Ρωσίας έχει καλυφθεί ήδη από χιόνι!!!
Στους -40οC θα υποχωρήσει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα!!!
 
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "O S NOAR 135 Northern Hemisphere Snow& lce chart -135 15 SHoW ice Tue Oct 24 2023"
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Πρώτη καταγραφή -30οC στον Καναδά, που είναι η πιο ψυχρή πρώϊμη θερμοκρασία, από το 2017!! Πάνω από το μέσο όρο η μάζα χιονιού στο βόρειο ημισφαίριο!!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now


×
×
  • Δημιουργία νέου...