Jump to content

weatherfan

Members
 • Content Count

  99
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

92 Excellent

Personal Information

 • Τοποθεσία
  Άνω Γλυφάδα Υψόμετρο 151μ.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Έχει να βρέξει κάτι μήνες και εσύ θέλεις να μην γίνει αυτό ούτε τώρα;
 2. Φίλε μου δεν ξέρω τι έγινε στο χωριό σου μια συγκεκριμένη περίοδο αλλά τα συνεχόμενα νέα ρεκορ στις μέγιστες και η σχεδόν μόνιμη παραμονή της θερμοκρασίας πάνω απο τα κλιματικά δεδομένα δεν είναι προφητείες. Σήμερα τα ζούμε.
 3. Το ξαναλέω. Με τέτοιες συνθήκες ξηρασίας και με συνεχόμενους καύσωνες δεν σβήνει καθόλου εύκολα το πευκοδάσος και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο σχεδιασμό πάμε ολοταχώς για ερημοποίηση. Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός απλά δεν επαρκεί. Δεν είναι θέμα αδιαφορίας, ούτε κακής διαχείρισης. Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα.
 4. Προφανώς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η κλιματική αλλαγή όταν μετά τον δεκαήμερο καύσωνα οι συνθήκες ιδιαίτερα στα πευκοδάση είναι τέτοιες ώστε να καίγονται τρομερά εύκολα παρά τις προσπάθειες και την απουσία ανέμων. Το πρόβλημα το βλέπουμε και σε άλλες χώρες με αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. Και όταν αποδίδουμε ευθύνες να βάζουμε στην εξίσωση και τους δεκάδες παράλληλους εμπρησμούς. Αν θέλουμε να αντιμετωπίζεται κάθε φωτιά υπο αυτές τις καιρικές συνθήκες υπολογίζοντας και τους εμπρηστές που αναλαμβάνουν δράση την πιο δύσκολη στιγμή για να πετύχει το έργο τους τότε θα πρέπει να διαθέσουμε σαν κράτος μερικά δις και να αλλάξει ολοκληρωτικά και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πυρκαγιών. Αυτό ακόμα και αν υπήρχε η καλύτερη διάθεση δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί απο καμία κυβέρνηση ούτε την δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ούτε την διετία της υγειονομικής κρίσης που έφερε νέα μεγάλη ύφεση και την ανάγκη αποζημιώσεων σε χιλιάδες εργαζομένους. Καλή η κριτική πίσω απο το πληκτρολόγιο και κάτω απο το κλιματιστικό για τα πάντα αλλά να είμαστε και ρεαλιστές για το τι μπορεί να γίνει και σε οικονομικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο και να μην τους θεωρούμε όλους άχρηστους η ανίκανους.
 5. Και για μένα έχει βάση αυτό που αναφέρει ο Spartan. Σε κάποιες πυρκαγιές τα πολλά διαφορετικά μέτωπα που εμφανίζονται με μικρή διαφορά ώρας και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους είναι καθαρά και επίσημα έργο εμπρηστών. Όπως και αυτό που βλέπουμε όταν αντιμετωπίζουμε για παράδειγμα 2 μεγάλες φωτιές που απασχολούν πολλές δυνάμεις τις ίδιες ώρες να ξεσπούν δεκάδες νέες πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί ξέρουν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να τις αντιμετωπίσουν. Δεν μπορεί μετά απο αυτά που έχουν συμβεί εδώ και δεκαετίες να είμαστε τόσο αφελείς και να μιλάμε απλά για πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο. Απλά χωρίς στοιχεία δεν μπορείς να προσδιορίσεις ποιες απο αυτές είναι πράγματι εμπρησμός και ποιες ατύχημα.
 6. Ας περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Δεν καταλαβαίνω γιατί συζητάμε απο τώρα ότι έχει ξεφύγει η φωτιά και το ρίχνουν στους ανέμους.
 7. Ίσως ήρθε η ώρα να μας κάψει φέτος γιατί αυτό δεν έγινε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό όπως συνέβη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αναφέρομαι στις κλιματικές τιμές που είναι πλέον μόνιμα πάνω απο το μέσο όρο του περασμένου αιώνα αλλά σε καύσωνα μεγάλης διάρκειας ή συνεχόμενους καύσωνες μικρότερης διάρκειας ίσως και με νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.
 8. Δυστυχώς και ο Ιούνιος είναι συνήθως πιο ζεστός απο ότι στο παρελθόν. Απλά η διαφορά με το παρελθόν ίσως είναι μικρότερη τον Ιούνιο σε σχέση με αυτό που συμβαίνει με τους επόμενους 3 μήνες.
 9. Με αυτό που έγραψες για το Σύνταγμα θυμήθηκα την on off στούπα στις 24/03/2003.
 10. Το ότι έριξε βέβαια το χιόνι τη νύχτα το 2004 δεν το αναφέρω σαν αρνητικό από την άποψη της θερμοκρασίας αφού και πρωί να το έριχνε θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Το αναφέρω με την έννοια ότι αλλιώς ζεις μια έντονη χιονόπτωση την ημέρα και αλλιώς τη νύχτα.
 11. Για μένα είναι πιο σημαντικό το τι αφήνει κάθε χιονοκακοκαιρία στο τελείωμα της από το αν θα διατηρηθεί λίγο περισσότερο το στρώσιμο λόγο θερμοκρασίας. Οκ δεν ήταν πολύ καλές οι θερμοκρασίες στη Μήδεια αλλά εκεί που έβαλε πόντους δεν εξαφανίστηκαν σε λίγες ώρες αφού δεν ακολούθησε και καμιά βροχή. Στα πεδινά της Αττικής από κέντρο και κάτω ξέρουμε ότι χάνεται πολύ γρήγορα και εύκολα το χιόνι με το που τελειώνουν τα φαινόμενα και έχουμε θετικές σε όλους τους ιστορικούς χιονιαδες με την εξαίρεση μιας μέρας το 2004. Βλέπω επίσης να γράφονται υπερβολές μόνο και μόνο λόγο θερμοκρασιών για κακοκαιρίες όπως το 2004 που στις περισσότερες περιοχές δεν συγκρίνεται σε ποσότητα χιονόστρωσης με τη Μήδεια. Στην Τερψιθέα στην Άνω Γλυφάδα τουλάχιστον σε ότι αφορά την χιονόστρωση η Μήδεια ήταν πολύ ανώτερη από το 2004 και οριακά ανώτερη από το 2002 και το 2008. Και για όσους θεωρούν πολύ σημαντικό το χρονικό διάστημα που παρέμεινε το χιόνι στο έδαφος εγώ θα τους έλεγα ότι για μένα είναι πολύ πιο σημαντική η συνεχόμενη στούπα για ώρες της Μήδειας που την ζήσαμε με το φως της ημέρας και όχι μέσα στη νύχτα όπως το 2004.
 12. Ναι αλλά και το 2002 υπήρχαν γερασμένα πεύκα που θα έπρεπε να είχαν τότε την ίδια κατάληξη. Δεν θυμάμαι όμως έστω σε αρκετά μικρότερο βαθμό αναφορές για ανάλογα προβλήματα
 13. Ακριβώς αυτά ισχύουν και για εμένα στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Στην δεύτερη θέση την τοποθετώ μετά το 2002 μόνο λόγο της τριήμερης διάρκειας τότε. Η χιονόστρωση στη Μήδεια ήταν μεγαλύτερη και απο το 2002 και από το 2008. Και κάτι τελευταίο. Δεν κρίνω τα αποτελέσματα μιας χιονοκακοκαιρίας που τελείωσε απο το αν θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες τις 2-3 επόμενες μέρες και θα διατηρηθεί περισσότερο η χιονόστρωση. Την κρίνω απο αυτό που αφήνει την στιγμή που τελειώνει.
 14. Δεν ισχύει αυτό με το παγωμένο χιόνι για μέρες. Μπορεί να είχε περισσότερο κρύο από τώρα αλλά είχε και ηλιοφάνεια όλη μέρα με θετική θερμοκρασία. Από κέντρο και κάτω έλιωσε σχετικά γρήγορα.
 15. Διαφωνώ για αυτό που γράφεις ότι ήταν ιστορικός μόνο για τα 180+ μέτρα και για πιο κάτω προσεγγίζει το 2006. Στην Τερψιθέα στην Γλυφάδα στα 150 μέτρα θεωρώ ότι ξεπέρασε σε πόντους όλους τους χιονιαδες της δεκαετίας του 2000. Σε όλους τους ιστορικούς της Αττικής άλλωστε πιστεύω ότι υπήρχαν περιοχές που είχαν πολύ λιγότερα φαινόμενα στα όρια του μη ιστορικού από άλλες σε αντίστοιχο υψόμετρο αλλά όσο πιο παλιά τόσο λιγότερες οι καταγραφές και οι μνήμες. Για παράδειγμα στην Τερψιθέα το 2004 πιο πολύ προς το 2006 προσέγγιζε και αν δεν είχαμε την αρνητική θερμοκρασία και έλιωνε εύκολα ένα μέρος δεν θα ξεπερνούσε ούτε αυτό. Ενώ στην Ανατολική Αττική πχ Σπάτα Λούτσα είχαν το 2004 40 εκατοστά. Από τη στιγμή λοιπόν που έχουν καταγραφεί με τη Μήδεια πεδινές περιοχές στην Αττική με πολλά εκατοστά χιόνι και δεν έμεινε έξω και το κέντρο ξεκάθαρα δεν τη θεωρώ κατώτερο επίπεδο από τις άλλες.
×
×
 • Create New...