Jump to content
South καυσωνάκιας

Στατιστικά και τροπικές καλλιέργειες. Που μπορούμε να φτάσουμε το Ελληνικό κλίμα στα όρια του;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καθώς μπαίνουμε σε πιο καλοκαιρινό μοτίβο αναρωτιέμαι σε ποιές περιοχές της Ελλάδας μπορούμε να καταφέρουμε την καλλιέργεια τροπικών φυτών εκτός θερμοκηπίου με καλές πιθανότητες επιβίωσης. 

Στατιστικά οι ηπιότεροι χειμώνες στη χώρα παρατηρούνται στη Κάσο, στη Κάρπαθο, στο Καστελόριζο και από κοντά ακολουθούν οι νότιες ακτές της Κρήτης, η Γαύδος και τα νησάκια του Λιβυκού Πελάγους. Από όλες αυτές τις περιοχές η Κάσος φαίνεται πως τραβάει την περισσότερη προσοχή καθώς από τα στατιστικά του σταθμού του ΕΑΑ προκύπτει πως έχει μακράν τους ηπιότερους χειμώνες στη χώρα ξεπερνώντας ακόμα και το Καστελόριζο. Παρακάτω τα στατιστικά της Κάσου

image.thumb.png.c519ebc83d0a9bb0f8fb6fd09088c6ae.png

Ουσιαστικά όπως βλέπουμε παραπάνω η Κάσος τον ψυχρότερο μήνα του έτους παίζει περίπου στους 12 βαθμούς ελάχιστη και 16 βαθμούς μέγιστη ενώ η θερμοκρασία στο νησί από το 1989 που υπάρχουν καταγραφές δεν έχει πέσει κάτω από τους 2.8 βαθμούς σύμφωνα με τον σταθμό της ΕΜΥ (2.7 από το σταθμό του ΕΑΑ). Φυσικά το πρόβλημα με την Κάσο είναι οτι είναι ένας άνυδρος βράχος ουσιαστικά όλο το νησί. Δείτε από google earth όσοι δεν έχετε πάει στη Κάσο και θα καταλάβετε για πόσο barren τοπίο μιλάμε. Μετα βίας βρίσκεις πράσινο ή πεδινή έκταση στη Κάσο. Ενώ σημαντικό είναι το γεγονός οτι ο σταθμός της Κάσου είναι ο 2ος ξηρότερος σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με το ΕΑΑ.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχω αρχίσει να ασχολούμαι περισσότερο με τις πιο τροπικές καλλιέργειες και ομολογώ πως παρότι βρίσκεις περιστασιακά αρκετές εξωτικές καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίων σε κήπους ανθρώπων που τους αρέσουν τα τροπικά φυτά, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει στην Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια τους. Στα νότια προάστια της Αθήνας πχ και γενικότερα κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας έχουμε δει πραγματικά πολύ τροπικές καλλιέργειες. Μερικές από τις οποίες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν ακόμα και από τις απόλυτα ελάχιστες θερμοκρασίες του 2004, 2008 κοκ. 

Δίπλα από τις ακτές της Βούλας/Βουλιαγμένης πχ έχουμε βρει το μοναδικό δέντρο Royal Palm (Roystonea) στην Ελλάδα που επιβιώνει εκτός θερμοκηπίου και μάλιστα πάνω στο δρόμο σε δημόσιο πεζοδρόμιο. Μερικές φωτογραφίες του παρακάτω μετά ακριβώς την Ελπίδα τον Ιανουάριο του 2022:

 image.thumb.png.746489219f74ce1525b7c17b3e708f22.pngimage.thumb.png.08c09a253b25ea2c426794a74d9e3cc9.pngimage.thumb.png.50d1770b60df8c81525f9401cb302cab.png 

  Πρόκειται για φοίνικα που ουσιαστικά είναι απίστευτα ευαίσθητος σε θερμοκρασίες κάτω των 2-3 βαθμών όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία καίγονται σχεδόν ακαριαία με το που πέσουν τόσο χαμηλά οι θερμοκρασίες εφόσον έχουν μόλις πρωτοφυτευτεί. Ο συγκεκριμένος φοίνικας στη φωτό σύμφωνα με αναφορές φυτεύτηκε την άχιονη για την Αθήνα δεκαετία του 90 οπότε κατάφερε και ξέφυγε κατά την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του τα πρώτα χρόνια τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια. Εντύπωση φυσικά προκαλεί το πως επιβίωσε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του 2004. Το ρεκόρ του Ελληνικού τότε ήταν -4.2 βαθμοί και αν υποθέσουμε ότι η παραλιακή Βούλα που είναι αρκετά νοτιότερα θα είχε λίγο παραπάνω ας πούμε γύρω στους -3 και πάλι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει μια Roystonea σε τέτοιο περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες. Για κάποιο λόγο όμως η συγκεκριμένη τα κατάφερε. 

Αντίστοιχα πάλι γύρω από τη Βούλα/Βουλιαγμένη/Καβούρι κοκ έχουμε δει καλλιέργειες μάνγκο να επιβιώνουν ή και από αναφορές έχουν επιβιώσει ακόμα και παπάγιες. Παρακάτω μερικές φωτό από μάνγκο σε κήπο της Βούλας

1263153477_Screenshot2022-03-26at1_42_13PM.png.94168ec60fae7b2e91420e8f40a17d45.png

 

Και εδώ πάμε στη ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Θα μπορούσαμε πιθανώς να δούμε στις πιο ήπιες περιοχές της χώρας, πχ. στη Κάσο, τον βασιλιά των πιο τροπικών φυτών? Που δεν είναι κανένας άλλος από τον γνωστό μας κοκοφοίνικα. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιβιώσει εκτός θερμοκηπίου κανένας κοκοφοίνικας επί Ευρωπαϊκού εδάφους με εξαίρεση ένα δέντρο κοκοφοίνικα στις ακτές της Μάλαγας ο οποίος όμως είχε αρκετή προστασία στην αρχή της ζωής του.

Τι λέτε?

Αξίζει το κόπο να διερευνήσουμε σύμφωνα με τις στατιστικά πιο ήπιες περιοχές τον χειμώνα στη χώρα τη πιθανότητα καλλιέργειας κοκοφοίνικα ή άλλων εξωτικών φυτών εκτός θερμοκηπίου?

1679923133_Screenshot2022-03-26at1_50_05PM.thumb.png.bcb8d540f8defbbad40efccc3d338c1f.png

 

 

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Από εμένα είναι ναι!

Όπως έχουμε συζητήσει εκτεταμένα στο αγγλικά φόρουμ, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Ο κοκοφοίνικας θέλει ζεστή όλο το χρόνο, εννοώντας ότι πρέπει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ η μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς. Με αυτήν την προϋπόθεση, μπορεί να αντέξει και σύντομες ψυχρές εισβολές. Μια από τις βοριότερες εκτεταμένες φυτείες κοκοφοίνικα βρίσκετε στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Μια με δύο φορές το χρόνο, η θερμοκρασία το χάραμα μπορεί να πέσει στους -1 με -2, ωστόσο την ημέρα θα επανέλθει στους 25 και ο φοίνικας θα αποτινάξει τις βλάβες λόγω ψύχους.

Ενώ η Κάσος αποκλείεται να φτάσει σε τέτοιες χαμηλές, αποκλείεται να φτάσει σε τέτοιες υψηλές επίσης, καθιστώντας το κλίμα ακατάλληλο.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι είναι λάθος να κοιτάμε μόνο τις χαμηλές θερμοκρασίες ενός τόπου για να προσδιορίσουμε το δυναμικό του. Οι απόλυτες ελάχιστες μας δείχνουν ποια φυτά δεν μπορούμε με τίποτα να καλλιεργήσουμε, όχι ποια μπορούμε. 

Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Κάσος είναι η ποιο ήπια περιοχή της Ελλάδας (κλιματικά) και, εάν βρεθεί κάποιος πρόθυμος να αναλάβει τέτοια φροντίδα, γιατί να μην κάνουμε ένα πείραμα; Εάν υπάρχει ένα μέρος της Ελλάδας που μπορεί να συντηρήσει κοκοφοίνικα, αυτό θα είναι η Κάσος

Στην τελική, χαμένος δεν είναι αυτός που προσπάθησε και δεν τα κατάφερε, είναι αυτός τα τα παράτησε εκ των προτέρων

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)
26 minutes ago, biktoras1995 said:

Από εμένα είναι ναι!

Όπως έχουμε συζητήσει εκτεταμένα στο αγγλικά φόρουμ, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Ο κοκοφοίνικας θέλει ζεστή όλο το χρόνο, εννοώντας ότι πρέπει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ η μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς.

Οι ακτές της Μάλαγας όμως ΔΕΝ έχουν κάθε μέρα 20 βαθμούς και παρόλα αυτά τα κατάφερε ένας! Οι διαφορές μεταξύ Κάσου/Μάλαγας στις χειμερινές μέγιστες δεν είναι τόσο μεγάλες. Παρακάτω τα κλιματικά της Μάλαγας για σύγκριση

676909747_Screenshot2022-03-26at3_57_45PM.thumb.png.3ba3340c6643ef9de8c89ffb33bc3d7f.png

Ουσιαστικά λιγότερο από ένας βαθμός διαφορά στις μέγιστες τον Ιανουάριο, λίγο παραπάνω από ένα βαθμό τον Φεβρουάριο ενώ τον Δεκέμβριο η Κάσος έχει μεγαλύτερη μέση μέγιστη. Άρα το γεγονός οτι τα κατάφερε ένας κοκοφοίνικας στη Μάλαγα θα έλεγα κάθε άλλο από απαγορευτικό είναι για την Κάσο μας. 

Φυσικά οκ όλα αυτά τα κλίματα είναι οριακά για την ύπαρξη κοκοφοίνικα και κάτσε να δούμε πόσο καιρό θα επιβιώσει και ο κοκοφοίνικας στη Μάλαγα αλλά στα πραγματικά του όρια νομίζω η Κάσος θα μπορούσε να τον υποστηρίξει με κάποια προστασία στην αρχή. Ίσως ακόμα και η Λίνδος η οποία έχει υψηλότερες χειμερινές μέγιστες. Το θέμα είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από ντόπιους σε αυτές τις περιοχές να το προσπαθήσουν. 

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)

Έχουμε κανένα Κασιώτη στο φόρουμ που να το ψήνει?

Επίσης από έναν γρήγορο υπολογισμό που έκανα οι μέσες μέγιστες της Λίνδου το χειμερινό τρίμηνο είναι 17C ενώ της Μάλαγας 17.3C. Απειροελάχιστες διαφορές

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)

Tα updated στατιστικά της Κάσου μέχρι και τον Φεβρουάριο με τις απόλυτα μέγιστες/ελάχιστες ανα μήνα. Παρατηρούμε πόσο απίστευτα ήπιο νησί είναι. Τον Φεβρουάριο ο σταθμός του ΕΑΑ δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από 4 βαθμούς ενώ τον Δεκέμβριο δεν έχει πέσει κάτω από 6!

image.thumb.png.0e0cbefadf93ebe75010fb97d68d8c1e.png

Παραθέτω παρακάτω και τον χάρτη ανθεκτικότητας φυτών της Ελλάδας των Γκουβά & Σακελλαρίου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο 

 http://hardiness.inforest.gr/

Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη κάποια σημεία στη Κάρπαθο, Λασίθι και Χανιά καθώς και στην Αντίπαρο μπαίνουν οριακά στη ζώνη ανθεκτικότητας φυτών 11b 

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

41 λεπτά πριν, geornik είπε:

Απο wikipedia

Screenshot_20220326-143405_Chrome.jpg

Η κρητική χουρμαδιά (Phoenix Theophrasti) πλέον καλλιεργείται σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και στις ΗΠΑ. Μιλάμε φυσικά για μεμονωμένα φυτά, όχι σε δάση σαν της Κρήτης.

Η ιστορία λέει ότι Άραβες στην Κρήτη είχαν ρίξει τους σπόρους από τους χουρμάδες που έτρωγαν και σιγά σιγά ξεπήδησε αυτό το είδος, το οποίο είναι ξάδερφος (ας πούμε) της πραγματικής χουρμαδιάς.

Στην Ελλάδα αντέχει σε πολλά άλλα μέρη (σε πολλά βόρεια κιόλας) αλλά για κάποιο λόγο δεν καλλιεργείται

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

1 minute ago, biktoras1995 said:

Στην Ελλάδα αντέχει σε πολλά άλλα μέρη (σε πολλά βόρεια κιόλας) αλλά για κάποιο λόγο δεν καλλιεργείται

Mέχρι τα παράλια των Σερρών εκεί στα Κερδύλια τον έχω δει πάντως. Δε θυμάμαι να τον έχω δει βορειότερα.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

10 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Mέχρι τα παράλια των Σερρών εκεί στα Κερδύλια τον έχω δει πάντως. Δε θυμάμαι να τον έχω δει βορειότερα.

Ναι ναι αυτό εννοώ, ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητο στον παγετό. Γνώμη μου είναι ότι είναι πολύ ωραίο φυτό και θα μπορούσαμε να το δούμε εύκολα και σε πλατείες της Αθήνας, αλλά εδώ παίζει πάλι η έλλειψη ενδιαφέροντος μάλλον.

Αναφορές λένε ότι δεν είναι τόσο ευπροσβλητο και από το κόκκινο σκαθάρι. Αν ισχύει, θα ήταν ιδανική λύση. Άλλοι βέβαια λένε ότι προτιμάει τις χουρμαδιές και τους καναριους και ότι μόλις εξαφανιστούν θα ρημάξει και τη Θεόφραστη

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)
19 minutes ago, biktoras1995 said:

Ναι ναι αυτό εννοώ, ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητο στον παγετό. Γνώμη μου είναι ότι είναι πολύ ωραίο φυτό και θα μπορούσαμε να το δούμε εύκολα και σε πλατείες της Αθήνας, αλλά εδώ παίζει πάλι η έλλειψη ενδιαφέροντος μάλλον.

Αναφορές λένε ότι δεν είναι τόσο ευπροσβλητο και από το κόκκινο σκαθάρι. Αν ισχύει, θα ήταν ιδανική λύση. Άλλοι βέβαια λένε ότι προτιμάει τις χουρμαδιές και τους καναριους και ότι μόλις εξαφανιστούν θα ρημάξει και τη Θεόφραστη

Εμένα δε μου αρέσει πολύ να σου πω την αλήθεια. Θα ήθελα μια Αθήνα κατάφυτη από ρομπούστες αλλά όχι τις υβριδικές φιλιμπούστα τις καθαρές ρομπούστες γουστάρω που σε παραπέμπουν στο κέντρο του Λος Άντζελες φάση. Φυσικά έχουμε αρκετές ρομπούστες στην Αθήνα αλλά αυτές είναι σποραδικές. Ειδικά οι πολύ ψηλές που μου αρέσουν είναι μετρημένες στην Αθήνα. 

 

image.png.6b4d10431d4e82e27a0e29d6a9aed420.png 

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

8 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Εμένα δε μου αρέσει πολύ να σου πω την αλήθεια. Θα ήθελα μια Αθήνα κατάφυτη από ρομπούστες αλλά όχι τις υβριδικές φιλιμπούστα τις καθαρές ρομπούστες γουστάρω που σε παραπέμπουν στο κέντρο του Λος Άντζελες φάση. Φυσικά έχουμε αρκετές ρομπούστες στην Αθήνα αλλά αυτές είναι σποραδικές. Ειδικά οι πολύ ψηλές που μου αρέσουν είναι μετρημένες στην Αθήνα. 

 

image.png.6b4d10431d4e82e27a0e29d6a9aed420.png 

Τσέκαρε το ceroxylon quindiuense. Αντέχει και στο κλίμα μας και μπροστά του η ρομπύστα είναι νάνος

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

2 minutes ago, biktoras1995 said:

Τσέκαρε το ceroxylon quindiuense. Αντέχει και στο κλίμα μας και μπροστά του η ρομπύστα είναι νάνος

Nαι, ναι τους ξέρω αλλά αυτοί μου την σπάνε λίγο. Παρα είναι ψηλοί κ γενικά φαίνονται ξένοι στο μάτι για την Αθήνα. Ενώ με τις ρομπούστες μεγαλώσαμε μαζί. Τις έχω συνδέσει με πολλά ταξίδια μου και φυσικά με την μεγάλη μου αγάπη που είναι το Λος Άντζελες.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

2 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Nαι, ναι τους ξέρω αλλά αυτοί μου την σπάνε λίγο. Παρα είναι ψηλοί κ γενικά φαίνονται ξένοι στο μάτι για την Αθήνα. Ενώ με τις ρομπούστες μεγαλώσαμε μαζί. Τις έχω συνδέσει με πολλά ταξίδια μου και φυσικά με την μεγάλη μου αγάπη που είναι το Λος Άντζελες.

Εντάξει, εσύ ρομπούστες στην παραλιακή, εγώ κερόξυλα στα Δικαστικά. Ραντεβού σε δέκα χρόνια να κάνουμε μία αποτίμηση!

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)
8 minutes ago, biktoras1995 said:

Άσε που είναι είδος προς εξαφάνιση, οπότε θα βοηθούσαμε και την επιβίωσή του

Σωστό αυτό και μακάρι να βρεθούν άτομα να τους καλλιεργήσουν. Το θέμα μου όμως προσωπικά είναι να δω κοκοφοίνικες στην Ελλάδα να επιβιώνουν. Ας είναι και σε πλωτό σκάφος έξω από τη Κάσο χαχαχα απλά το έχω απωθημένο να δούμε αν πραγματικά μπορούμε να προκαλέσουμε τόσο το Ελληνικό κλίμα ώστε να δούμε κοκοφοίνικες. Μιας και είναι σχεδόν σίγουρο οτι στην Κάσο αποκλείεται να το έχει προσπαθήσει κάποιος νομίζω αξίζει...

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

1 λεπτό πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Σωστό αυτό και μακάρι να βρεθούν άτομα να τους καλλιεργήσουν.

Θα το σκεφτόμουν σοβαρά γιατί μου αρέσουν πολύ (θα έχεις καταλάβει ότι δεν γουστάρω καθόλου fan palms)

Βέβαια έχω πει ότι θα καλλιεργήσω 100 είδη μέχρι τώρα, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξω.
Πάντως αυτοί πρέπει να είναι παιχνιδάκι στο κλίμα μας, απλά λογικά θα θέλουν πολύ νερό, μιας και κατάγονται από την Κολομβία.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)
3 minutes ago, biktoras1995 said:

Θα το σκεφτόμουν σοβαρά γιατί μου αρέσουν πολύ (θα έχεις καταλάβει ότι δεν γουστάρω καθόλου fan palms)

Βέβαια έχω πει ότι θα καλλιεργήσω 100 είδη μέχρι τώρα, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξω.
Πάντως αυτοί πρέπει να είναι παιχνιδάκι στο κλίμα μας, απλά λογικά θα θέλουν πολύ νερό, μιας και κατάγονται από την Κολομβία.

Ναι οπουδήποτε στην Αττική το irrigation τους θα είναι πρόκληση. Έχουμε από τα ξηρότερα κλίματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αλλά αν μπορείς να τους ενυδατώνεις καλά πιστεύω θα τα καταφέρεις. 

Κ μιας και έχεις πει 100 είδη εγώ λέω κάνε και προσπάθεια κοκοφοίνικα χεχε. Ποτέ δε ξέρεις. Τα Δικαστικά φαίνονται ιδανικά προστατευμένα ειδικά στα χαμηλά τους οπότε why not? 

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

1 λεπτό πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Ναι οπουδήποτε στην Αττική το irrigation τους θα είναι πρόκληση. Έχουμε από τα ξηρότερα κλίματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αλλά αν μπορείς να τους ενυδατώνεις καλά πιστεύω θα τα καταφέρεις. 

Κ μιας και έχεις πει 100 είδη εγώ λέω κάνε και προσπάθεια κοκοφοίνικα χεχε. Ποτέ δε ξέρεις. Τα Δικαστικά φαίνονται ιδανικά προστατευμένα ειδικά στα χαμηλά τους οπότε why not? 

Μπορεί να κάνω (χωρίς πλάκα).

Απλά θέλω να είμαι εκεί να δω σε ποια φάση θα πεθάνει (αν θα πεθάνει από την αρχή του χειμώνα ή στην καρδιά του).

Αυτό θα με βοηθήσει να τους καταλάβω περισσότερο ως φυτά.

Παρεπιπτόντως, υπάρχει η μικρή παραλιούλα κάτω από το σπίτι μου που είναι ακόμα πιρισσότερο προστατευμένη από αέρα (ειδικά από βοριάδες)

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Γιατί σας αρεσουν αυτά τα δέντρα? 

Εμένα το αγαπημένο μου δέντρο είναι ο πλάτανος, που δυστυχώς χάνεται πλέον από το μεταχρωματικο έλκος. 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

2 minutes ago, biktoras1995 said:

Μπορεί να κάνω (χωρίς πλάκα).

Απλά θέλω να είμαι εκεί να δω σε ποια φάση θα πεθάνει (αν θα πεθάνει από την αρχή του χειμώνα ή στην καρδιά του).

Αυτό θα με βοηθήσει να τους καταλάβω περισσότερο ως φυτά.

Παρεπιπτόντως, υπάρχει η μικρή παραλιούλα κάτω από το σπίτι μου που είναι ακόμα πιρισσότερο προστατευμένη από αέρα (ειδικά από βοριάδες)

Σωστός, έτσι ανάλογα με το πότε περίπου καίγεται θα μπορείς να προετοιμάζεσαι την επόμενη φορά για να παρατείνεις τη ζωή του μέχρι να τα καταφέρεις....λέω τώρα εγώ ο υπεραισιόδοξος 😜

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

3 minutes ago, billipiros12 said:

Γιατί σας αρεσουν αυτά τα δέντρα? 

Εμένα το αγαπημένο μου δέντρο είναι ο πλάτανος, που δυστυχώς χάνεται πλέον από το μεταχρωματικο έλκος. 

Προσωπικά μου αρέσουν διότι είναι σπάνια για την Ελλάδα. Καλά όχι οι φοίνικες γενικά αλλά τα πραγματικά τροπικά φοινικοειδή. 

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

11 λεπτά πριν, billipiros12 είπε:

Γιατί σας αρεσουν αυτά τα δέντρα? 

Εμένα το αγαπημένο μου δέντρο είναι ο πλάτανος, που δυστυχώς χάνεται πλέον από το μεταχρωματικο έλκος. 

Πολύ ωραία είναι και τα ενδημικά είδη της Ελλάδας. Και ποτέ δεν θα κατέστρεφα τη δική μας βλάστηση για να βάλω κάτι πιο «τροπικό».

Αλλά πάντα θέλουμε αυτά που δεν έχουμε. Πλατάνους είχα βαρεθεί να βλέπω στο χωριό (το οποίο επίσης λέγεται Πλάτανος).
Τέτοια είδη φυτρώνουν στα βουνά και σε κρύες περισσότερο τοποθεσίες, που ούτως ή άλλως δεν θα έβλεπαν ποτέ τροπική βλάστηση

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Αναρτήθηκε (Επεξεργασμένο)
5 minutes ago, biktoras1995 said:

Αλλά πάντα θέλουμε αυτά που δεν έχουμε. 

Ε, οπότε ας βρούμε κανέναν Κασιώτη, Καρπαθιώτη ακόμα και Ροδίτη βρε παιδί μου (εκεί προς Λίνδο) που να θέλει να προσπαθήσει κοκοφοίνικα. 

Ξυπνήστε Δωδεκανήσιοι του φόρουμ λέμεεεεε!!!

Επεξεργάστηκε από South καυσωνάκιας
Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 3/26/2022 at 4:02 PM, South καυσωνάκιας said:

Άρα το γεγονός οτι τα κατάφερε ένας κοκοφοίνικας στη Μάλαγα θα έλεγα κάθε άλλο από απαγορευτικό είναι για την Κάσο μας. 

Μια διευκρίνηση αλλά πρόσεξα οτι ο κοκοφοίνικας στη Μάλαγα τελικά είναι σε γλάστρα όπου ουσιαστικά δεν ''πιάνεται'' επίσημα για φυτεμένο φυτό. Οπότε έλα ας είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα φυτεύουμε στο έδαφος κοκοφοίνικα στην Κάσο και θα επιβιώσει 😜

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

On 28/3/2022 at 6:41 ΜΜ, South καυσωνάκιας είπε:

Μια διευκρίνηση αλλά πρόσεξα οτι ο κοκοφοίνικας στη Μάλαγα τελικά είναι σε γλάστρα όπου ουσιαστικά δεν ''πιάνεται'' επίσημα για φυτεμένο φυτό. Οπότε έλα ας είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα φυτεύουμε στο έδαφος κοκοφοίνικα στην Κάσο και θα επιβιώσει 😜

Πράγματι είναι σε γλάστρα. Επίσης (αν θυμάμαι καλά) στέκεται κόντρα σε τοίχο, πράγμα που του κόβει τον αέρα από μια κατεύθυνση.

Παρ' όλ' αυτά βρίσκεται όλο το χρόνο έξω, αυτό έλεγαν και τα παδιά στο αγγλικό φόρουμ. Και αυτό είναι μία ένδειξη ότι η Μάλαγα, τουλάχιστον όσο ζει αυτός ο φοίνικας, έχει ήπιους χειμώνες και πιθανά και σχετική ζέστη μες στη μέρα.
Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπιανε το ίδιο καλά και στο χώμα. Άλλο σε γλάστρα σε προτατευμένο μπαλκόνι και άλλο κάτω στο χώμα που θα τρώει όλον τον αέρα.

Link to comment
Μοιράσου το σε άλλες ιστοσελίδες

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Sign In Now





×
×
  • Δημιουργία νέου...