Jump to content

Vox_Balenae

Members
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Vox_Balenae

 1. Ορίστε μια: Dog Soldiers (2002) Αρκετά άγνωστη αλλά κατά τη γνώμη μου η καλύτερη ως σήμερα στο θέμα της λυκανθρωπίας. Στρατιώτες, βουνά, δάση, σκοτάδι και ... πολλή δράση! Επίσης πολύ καλές ερμηνείες και ασυνήθιστη ιστορία. Είναι χαμηλού κόστους παραγωγή με ελάχιστα ή καθόλου ειδικά εφέ. Για τους λυκανθρώπους χρησιμοποιήθηκαν κοστούμια αλλά με τη σωστή χρήση του φωτισμού το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Και το πολλά υποσχόμενο τρέιλερ:
 2. Αν θες ν' ακούσεις ότι γίνατε ζούγκλα, ξεκίνα να πετάς ραδίκια από την ταράτσα. Αν μάλιστα θέλεις να βγεις στα δελτία ειδήσεων για το πρώτο γιγάντιο ανακόντα στην Ελλάδα, πέτα κι έναν γεωσκώληκα.
 3. Με τους ανέμους έχεις ανάμιξη αερίων μαζών και διακοπή της θερμοκρασιακής αναστροφής. Μπορεί να υπάρχει και φαινόμενο foehn. Τυπικό παράδειγμα (από τα δυνατότερα στη χώρα) η Αριδαία. Σημείωσε μεταβολή +16oC σε μισή ώρα!
 4. Panasonic DMC-LF1: Exposure Program: Aperture priority Exposure Time: 1/200 FNumber: 2 Focal Length: 6 Focal Length In 35mm Film: 29 Photographic Sensitivity (ISO): 80
 5. Μια και είναι Halloween, ας ακούσουμε κάτι εντελώς πέρα από την πεπατημένη. Είναι σαν να γράφτηκε για ταινία τρόμου: Toccata and Lament του Martin Herchenroder. Το όργανο είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Λεπτομέρειες από εδώ.
 6. Δεν τελειώσαμε ακόμα! Ας δούμε και πώς παίζεται το προηγούμενο κομμάτι. Εκεί φαίνεται χαρακτηριστικά η τεράστια πολυπλοκότητα που παρουσιάζει. Στο παρακάτω βίντεο βρίσκω την ατμόσφαιρα εξαιρετικά υποβλητική, με την καφετιά κονσόλα, το μισοσκόταδο στην εξέδρα του οργάνου και τα βυσσινί καθίσματα. Υπάρχουν κάποια λαθάκια στο επίμαχο πέρασμα (εδώ από το 20:34 ως το 21:40) αλλά ο ερμηνευτής φαίνεται να νιώθει πολύ έντονα αυτό το μνημειώδες κλείσιμο της πασσακάλιας. Ενεργοποιεί μάλιστα τις τεράστιες συστοιχίες Untersatz 32' και Bombarde 32' για τις τελικές συγχορδίες. Δίνω εδώ τη διάταξη του οργάνου γιατί δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Αυτό είναι λοιπόν το βίντεο (λέει ότι δεν επιτρέπει embedding): https://www.youtube.com/watch?v=KpF4vNFr93A
 7. Αν δεν έχεις υποψίες για κάποια διαταραχή που έχει επηρεάσει τη διαδοχή των φάσεων ύπνου, τότε μάλλον έτσι είσαι, απλά. Είναι θέμα ρυθμίσεων εργοστασίου. Μια ερώτηση ακόμα: τι γίνεται όταν μπορείς να κοιμηθείς 9-10 ώρες και σηκώνεσαι π.χ. στις 10 το πρωί; Σου είναι πάλι τόσο δύσκολο να ξυπνήσεις;
 8. Γύρω από τη Μεσόγειο δεν έχει και πολλή σημασία αν θα μείνει η θερινή ή η χειμερινή ώρα. Στις βορειότερες όμως χώρες, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, αν μείνει η χειμερινή τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα το καλοκαίρι γιατί το πρώτο φως της ημέρας θα εμφανίζεται σε ώρες που κανονικά θα ήταν σκοτάδι (π.χ. 3 ή 4 τη νύχτα). Εκτός κι αν μιλάμε για περιοχές κοντά στον πολικό κύκλο που έτσι κι αλλιώς έχουν ελάχιστη νύχτα τις λίγες εβδομάδες πριν και μετά το θερινό ηλιοστάσιο.
 9. Κάτι δεν κολλάει καλά εδώ. Με βάση τα όσα ισχύουν γενικά για τον τυπικό ενήλικα, θα έπρεπε μετά τις έξι ώρες ύπνου να περνάς σε φάση REM κατά την οποία η αυθόρμητη αφύπνιση είναι εύκολο να συμβεί. Προφανώς αυτό δε συμβαίνει σε σένα. Καφέ δεν ήπια ποτέ στη ζωή μου και δεν είχα ποτέ πρόβλημα να ξυπνήσω οποιαδήποτε ώρα και να είμαι έτοιμος μέσα σε λίγα λεπτά. Και δεν έχω καμιά σχέση με μαρμελαδοκυνηγητά και ρουφήγματα του ηλιακού φωτός, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλα ευτράπελα μπορεί να διηγούνται κάποιοι (δεν τα ήξερα, από σένα τα βλέπω για πρώτη φορά). Απλά παίρνω ήσυχα το πρωινό μου που συνήθως περιλαμβάνει ζεστό γάλα. Ίσως τελικά η παγίδα του καφέ και κάποια κατασκευαστικά θέματα του οργανισμού να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σου. Μπορείς να θυμηθείς αν π.χ. στην εφηβεία το πρωινό ξύπνημα ήταν τόσο επίπονο; Ή είναι κάτι που παρουσιάστηκε αργότερα;
 10. Μπορεί τελικά να μην είναι τόσο απλό. Διαβάζω στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω στο θέμα. Επίσης, σε άλλα έγγραφα που βρίσκει κανείς στην ίδια ιστοσελίδα φαίνεται ότι μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις λόγω διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη, γιατί μπορεί κάποιες επιλογές τους να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην αγορά και τη διακίνηση αγαθών. Δε θα με εξέπληττε η υπόθεση αυτή να εξελισσόταν σε θρίλερ à la Brexit.
 11. Ναι, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την κανονική φωτογραφική μηχανή: τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς είναι εφοδιασμένα με επεξεργαστές και λειτουργικό σύστημα που μια φωτογραφική μηχανή απλά δε διαθέτει. Αυτά αξιοποιούνται από τους κατασκευαστές στη βελτίωση της εικόνας που μπορεί να καταγράψει το οπτικό σύστημα ενός τέτοιου τηλεφώνου (ή ταμπλέτας). Φυσικά μια καλή φωτογραφική μηχανή έχει πολύ ανώτερο οπτικό σύστημα απ' αυτό ενός τηλεφώνου. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο χωρίο από τις σημειώσεις που συνοδεύουν το iOS 13.2 που βγήκε αυτές τις μέρες: Camera - Deep Fusion for ‌iPhone 11‌, ‌iPhone 11 Pro‌, and ‌iPhone 11 Pro Max‌ uses the A13 Bionic Neural Engine to capture multiple images at various exposures, run a pixel-by-pixel analysis, and fuse the highest quality parts of the images together resulting in photos with dramatically better texture, details, and reduced noise, especially for mid to low light scenes - Ability to change the video resolution directly from the Camera app for ‌iPhone 11‌, ‌iPhone 11 Pro‌, and ‌iPhone 11 Pro Max‌ A13 είναι ο επεξεργαστής που έχουν τα καινούργια μοντέλα. Παρακάτω δίνω και μια φωτογραφία που βγήκε με το iPad mini 5, που διαθέτει μόνο μια απλή κάμερα αλλά έχει τον επεξεργαστή A12.
 12. Μα αυτό δεν είναι περιορισμός της φωτογραφικής μηχανής. Αν κατάλαβα καλά τι λες δηλαδή. Έτσι γίνεται με οποιαδήποτε μηχανή κάτω από τέτοιες συνθήκες. Αν έχεις μεγάλο χρόνο έκθεσης λόγω χαμηλού φωτισμού, τότε κάθε κίνηση φωτός θα αποτυπωθεί ως φωτεινή γραμμή. Σε μοντέλα με σταθερούς φακούς, όντως δε γίνεται. Αυτός ήταν και δικός μου φόβος γιατί μιλάμε για εξοπλισμό με μεγάλο κόστος. Στην ίδια αξία έχεις μια πολύ καλή μικρή μηχανή. Προτιμώ ένα μικρού μεγέθους και σταθερό πακέτο κι ας θυσιάζω μερικά πράγματα. Τελευταία όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και σ' αυτού του τύπου τις μηχανές.
 13. Ορίστε, βρήκα μια. Βγήκε στην Πράγα και έχει τις ακόλουθες ρυθμίσεις: Exposure Program: Aperture priority Exposure Time: 1/25 FNumber: 5.6 Focal Length: 13.4 Focal Length In 35mm Film: 65 Photographic Sensitivity (ISO): 3200 Image Stabilisation: On Προφανώς έβαλα την ευαισθησία στο 3200 για να έχω χρόνο έκθεσης ικανό ώστε με τη βοήθεια του ενσωματωμένου συστήματος οπτικής σταθεροποίησης να έχω καθαρή (μη κουνημένη) εικόνα. Κάπως έτσι πρέπει να είναι και οι δικές σου σε παρόμοιο φωτισμό. Ή μήπως όχι;
 14. Δεν ξέρω τι μ' έπιασε, δε σας λυπάμαι σήμερα. Ας πάμε λοιπόν για μια βουτιά στα βαθιά νερά. Σωσίβιο δεν υπάρχει. Max Reger: Introduktion, Passacaglia und Fuge, e-Moll Op.127 Έργο πληθωρικό, κολοσσιαίο, δυσνόητο, μνημειώδες, ερμηνευμένο σε ένα όργανο αντάξιο των προδιαγραφών μια τέτοιας σύνθεσης, ικανό να σείσει εκ θεμελίων μια μεγάλη εκκλησία όπως αυτή του Αγίου Ευσταθίου στο Παρίσι. Για τους βιαστικούς προτείνω τα εξής μέρη: (1) 0:22 - 2:00, (2) 20:18 - 21:20 και (3) 29:05 ως το τέλος. Το (2) ειδικά, με το οποίο κλείνει η πασσακάλια, χαρακτηρίζεται από τρομερή ένταση σε μι ελάσσονα, ενώ ο χρωματικός χαρακτήρας του θέματος κάνει αισθητή την παρουσία του δύο φορές στο μπάσο (με διπλό πεντάλ μάλιστα) πριν καταλήξει στην τονική νότα (μι) γύρω από την οποία περιδινούνται αργά πλήρεις συγχορδίες, οδηγώντας σταδιακά σε μια εκκωφαντική εκπνοή που σημαδεύεται από τη δραματική παραφωνία μι - φα αναίρεση, σαν ένα άλλο «τετέλεσται».
 15. Το (σχεδόν) -10 που βλέπω για σήμερα το πρωί, είναι έγκυρο ή πρόκειται για λόξιγκα στην αρχή της λειτουργίας του σταθμού;
 16. Έχεις κάποιο παράδειγμα να δώσεις; Υποπτεύομαι ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι η σημαντική μείωση της ποιότητας της φωτογραφίας όταν ανεβάζεις την ευαισθησία (αριθμός ISO) σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό λύνεται με τη χρήση χαμηλού ISO (κάτω από 400) αλλά η μηχανή πρέπει να μείνει εντελώς ακίνητη για να μη βγει κουνημένη η φωτογραφία. Δεν είναι πρακτικό αλλά αν έχεις κάποιο στήριγμα είναι εφικτό. Από την άλλη είναι λογικό να υποθέσεις ότι μια μηχανή με τόσο ισχυρό zoom σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου συνθήκες εξωτερικών χώρων σε φως ημέρας (φύση και ταξίδια κυρίως). Θα δω αργότερα αν έχω κάποια φωτογραφία από την LF1 με υψηλό ISO.
 17. Είναι σχετικά καινούργιο μοντέλο. Και μόνο το 60Χ zoom που έχει, λέει πολλά. Α, και 4Κ βίντεο ...
 18. Η δική μου πάντως πιο πάνω είχε: Exposure Mode: Auto exposure Exposure Program: Aperture priority Exposure Time: 1/60 Flash: Off, did not fire FNumber: 2 Focal Length: 6 Focal Length In 35mm Film: 29 Photographic Sensitivity (ISO): 800 Pixel X Dimension: 3.264 Pixel Y Dimension: 2.176 White Balance: Auto white balance Image Stabilisation: On Στη φωτογραφία που φαίνεται βέβαια οι διαστάσεις Χ, Υ δεν είναι πλέον οι αρχικές αφού το λογισμικό του φόρουμ τις μείωσε κατά πολύ.
 19. Χμ, έτσι νόμιζα. Βλέπω ότι το φόρουμ απογυμνώνει τις φωτογραφίες από τα επιπλέον δεδομένα και τις συμπιέζει με πολύ επιθετικό τρόπο. Η μηχανή λοιπόν που χρησιμοποιήθηκε είναι η Panasonic Lumix DMC-LF1.
 20. Τέλος πάντων. Στην παρακάτω φωτογραφία έχω αφήσει τα μεταδεδομένα και έτσι φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες λήψης, όπως και το μοντέλο της μηχανής.
 21. Εντάξει, δεν πειράζει. Έχω απλά την περιέργεια να μάθω ως χρήστης Panasonic επίσης.
 22. Γνωρίζω αυτό το τοπίο. Ίσως όμως ο bill να έχει κάποιον άσο στο μανίκι ... Ε bill, καμιά εικόνα από Πίνοβο; Μ' εκείνα τα κοφτερά βράχια που φαίνονται και από χαμηλά; Δε χρειάζεται να ανέβεις επάνω, με λίγο zoom είσαι κομπλέ.
×
×
 • Create New...