alkis91_2.0 Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 7 minutes ago, South καυσωνάκιας said: @Yata @Χιονοσκεπής @geornik @KapelosG @alkis91_2.0 @ChristosPapasoulis Παιδιά πείτε μου από χάρτες βαρβάτους καύσωνες της Σικελίας. Έχω αρχείο με πάρα πολλούς σταθμούς από το 1916 και έχω ήδη καλύψει τους πιο γνωστούς κ βαρβάτους καύσωνες Σικελίας προσπαθώντας να βρω αν έχει υπάρξει περιοχή με 14 συνεχόμενες μέρες να έχει γράψει 40άρι στην Ιταλία. Προς το παρόν το πιο κοντινό που έχω βρει είναι 11 μέρες στην Catenanuova τον Αύγουστο του 2017. Φυσικά για τα μπάζα είναι ο σταθμός εκεί αλλά λέμε τώρα έτσι για τα στατιστικά της υπόθεσης. Παρακάτω στη φώτο ο υδρομετεωρολογικός σταθμός Catenanuova (έκλεισε το 2017) . Για 15 χρόνια ήταν σε ταράτσα ενώ τα τελευταία χρόνια τον έβαλαν στο έδαφος πριν κλείσει. Οι φώτο είναι από το 2017 που τότε ήταν στο έδαφος. Ξέρετε άλλες πιθανές ημερομηνίες να μου πείτε? Πχ υπερκαύσωνες των 50's, 60's κτλ? Δεν θα εμπαινα στο κοπο πιστευω λογικα δεν γινεται παραπανω εκει... ποσες μερες και με πια διαταξη μπορει να κρατηθει σταθερο νδ ρευμα πανω απο ιταλοσικελια που ειναι και ο μοναδικος τροπος για να γραφτουν εκει τετοιες Τ... Το ιδιο θα ελεγα και για εδω βεβαια πριν απο λιγα χρονια αφου το βα ρευμα δεν το ειχα capable να καταφερει τοσο υψηλες Τ συνεχομενα.. αυτο εχει τη διαφορα ομως οτι μπορει οντως να κρατηθει για μερες και για βδομαδες ισως πανω απο τη χωρα μας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 1 minute ago, alkis91_2.0 said: Δεν θα εμπαινα στο κοπο πιστευω λογικα δεν γινεται παραπανω εκει... ποσες μερες και με πια διαταξη μπορει να κρατηθει σταθερο νδ ρευμα πανω απο ιταλοσικελια που ειναι και ο μοναδικος τροπος για να γραφτουν εκει τετοιες Τ... Το ιδιο θα ελεγα και για εδω βεβαια πριν απο λιγα χρονια αφου το βα ρευμα δεν το ειχα capable να καταφερει τοσο υψηλες Τ συνεχομενα.. αυτο εχει τη διαφορα ομως οτι μπορει οντως να κρατηθει για μερες και για βδομαδες ισως πανω απο τη χωρα μας! Ναι αλλά επειδή πολλοί παθητικοί υδρομετεωρολογικοί σταθμοί στην Σικελία είναι για τα μπάζα μπορεί για το στατιστικό της υπόθεσης κάτι να βρούμε. Δλδ ας πούμε τώρα ο Αύγουστος του 2017 ήταν κάτι σημαντικό από χάρτες στην Σικελία για τόσες μέρες? Κλαιν. Οι 11 μέρες που βγήκαν ήταν λόγω του σταθμού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 Just now, South καυσωνάκιας said: Ναι αλλά επειδή πολλοί παθητικοί υδρομετεωρολογικοί σταθμοί στην Σικελία είναι για τα μπάζα μπορεί για το στατιστικό της υπόθεσης κάτι να βρούμε. Δλδ ας πούμε τώρα ο Αύγουστος του 2017 ήταν κάτι σημαντικό από χάρτες στην Σικελία για τόσες μέρες? Κλαιν. Οι 11 μέρες που βγήκαν ήταν λόγω του σταθμού. Η αληθεια ειναι οτι τωρα που το ειδα εδωσε πονο το 1ο 10ημερο σε νοτια ιταλια, ευκολα 24ρι μο στα 850! αλλα μετα τελος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 (edited) 23 hours ago, alkis91_2.0 said: Η αληθεια ειναι οτι τωρα που το ειδα εδωσε πονο το 1ο 10ημερο σε νοτια ιταλια, ευκολα 24ρι μο στα 850! αλλα μετα τελος. Όχι όμως 10 μέρες συνεχόμενα το +24 πάνω από Σικελία. Τεσπα αν ξέρετε κανένα άλλο υπερκαύσωνα Σικελίας πείτε μου έχω τρελό αρχείο από πολλούς σταθμούς! Μάλιστα βρήκα στο Αστεροσκοπείο του Παλέρμο να έχουν ισοφαρίσει το ρεκόρ Ιανουαρίου με 30.4 που έχουμε στις Βρύσσες το 2010! 2 Ιανουαρίου 1962! Edited July 24, 2024 by South καυσωνάκιας 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 1 hour ago, South καυσωνάκιας said: χι όμως 10 μέρες συνεχόμενα το +24 πάνω από Σικελία. Αν είχε τον πολυπόθητο ΝΔ για 10 μέρες δεν χρειάζεται 24ρι για να 40ρισει, αφού τα βλέπουμε κ εδώ αυτά εύκολα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapelosG Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 Παρε εδω τις ημερησιες μεσες Τ850>=21 Σικελιας απο 1950-2024. Μιλαμε για μεση τιμη μερας βαση ERA5 και οχι στιγμιαια τιμη που μπορει να ειναι και ψηλοτερη. Επισης επειδη αφορα ολη την Σικελια οι τιμες στην νοτια ενδεχεται αν ειναι ψηλοτερες Σικελια Τ850.xlsx 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 3 ώρες πριν, South καυσωνάκιας είπε: @Yata @Χιονοσκεπής @geornik @KapelosG @alkis91_2.0 @ChristosPapasoulis Παιδιά πείτε μου από χάρτες βαρβάτους καύσωνες της Σικελίας. Έχω αρχείο με πάρα πολλούς σταθμούς από το 1916 και έχω ήδη καλύψει τους πιο γνωστούς κ βαρβάτους καύσωνες Σικελίας προσπαθώντας να βρω αν έχει υπάρξει περιοχή με 14 συνεχόμενες μέρες να έχει γράψει 40άρι στην Ιταλία. Προς το παρόν το πιο κοντινό που έχω βρει είναι 11 μέρες στην Catenanuova τον Αύγουστο του 2017. Φυσικά για τα μπάζα είναι ο σταθμός εκεί αλλά λέμε τώρα έτσι για τα στατιστικά της υπόθεσης. Παρακάτω στη φώτο ο υδρομετεωρολογικός σταθμός Catenanuova (έκλεισε το 2017) . Για 15 χρόνια ήταν σε ταράτσα ενώ τα τελευταία χρόνια τον έβαλαν στο έδαφος πριν κλείσει. Οι φώτο είναι από το 2017 που τότε ήταν στο έδαφος. Ξέρετε άλλες πιθανές ημερομηνίες να μου πείτε? Πχ υπερκαύσωνες των 50's, 60's κτλ? Τσέκαρε Αύγουστο 1945 και 1952 που ήταν ολοκαύτωμα για Μεσογειο με μόνιμα 20αρια+ στην Ελλάδα 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 8 hours ago, Χιονοσκεπής said: Τσέκαρε Αύγουστο 1945 και 1952 που ήταν ολοκαύτωμα για Μεσογειο με μόνιμα 20αρια+ στην Ελλάδα Βρήκα ένα εντυπωσιακό 37 μέση μέγιστη Ιουνίου και ένα 38.3 μέση μέγιστη Ιουλίου για το 1952 στην Partanna νότια του Παλέρμου στα 400 μέτρα υψόμετρο παρακαλώ. Από συνεχόμενα 40άρια όμως μούφα και το 1945 και το 1952 τουλάχιστον για τους σταθμούς είχαν τότε στην Σικελία. Έχουμε κανέναν άλλο μήνα που να αξίζει? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 (edited) Φυσικά υπάρχουν κ κάτι κουλά σε αυτούς τους σταθμούς που βγάζουν μάτι. Δλδ θέλουν να μας πουν οτι στο κέντρο του Παλέρμου το 1984 είχε 0.4 μέση ελάχιστη τον Δεκέμβριο με 4.6 μέση μέγιστη. Η το άλλο οτι τον Αύγουστο η μέση μέγιστη ήταν 19.... Οτι να ναι είναι πολλοί από αυτούς τους σταθμούς. Υπενθυμίζω είναι υδρολογικοί. Ίδια φάση με τον Ευρώτα του ΕΑΑ. Από όλη την ντάτα των σταθμών από το υδρολογικό παρατηρητήριο της Σικελίας μόνο τον σταθμό του Αστεροσκοπείου του Παλέρμο εμπιστεύομαι που η χρονοσειρά του είναι ομογενοποιημενη κ η ντάτα του έχει περάσει εξαντλητικούς ελέγχους. Edited July 24, 2024 by South καυσωνάκιας 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapelosG Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 5 ώρες πριν, South καυσωνάκιας είπε: Βρήκα ένα εντυπωσιακό 37 μέση μέγιστη Ιουνίου και ένα 38.3 μέση μέγιστη Ιουλίου για το 1952 στην Partanna νότια του Παλέρμου στα 400 μέτρα υψόμετρο παρακαλώ. Από συνεχόμενα 40άρια όμως μούφα και το 1945 και το 1952 τουλάχιστον για τους σταθμούς είχαν τότε στην Σικελία. Έχουμε κανέναν άλλο μήνα που να αξίζει? Κοίτα αν στα 400 μέτρα υψόμετρο ειχε από 16/6 ως 4/7 χαμηλότερη μέγιστη 38.2 δεν είναι καθόλου απίθανο το συνεχόμενο 40αρι επι σχεδόν 20 μέρες σε μηδενικά υψόμετρα ή στα 100-200 μέτρα. Βέβαια αν μιλάμε για υδρομετεωρολογικους γελάω γιατί δεν έχουν καμία αξία θερμοκρασιακά εκτός και αν είχαν τότε παλιά κανονικούς κλωβους ξύλινους. Απ το πινακακι που σου στειλα δες, τσεκαρε πχ αρχές Ιουλίου 1988 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 (edited) 7 ώρες πριν, South καυσωνάκιας είπε: Φυσικά υπάρχουν κ κάτι κουλά σε αυτούς τους σταθμούς που βγάζουν μάτι. Δλδ θέλουν να μας πουν οτι στο κέντρο του Παλέρμου το 1984 είχε 0.4 μέση ελάχιστη τον Δεκέμβριο με 4.6 μέση μέγιστη. Η το άλλο οτι τον Αύγουστο η μέση μέγιστη ήταν 19.... Οτι να ναι είναι πολλοί από αυτούς τους σταθμούς. Υπενθυμίζω είναι υδρολογικοί. Ίδια φάση με τον Ευρώτα του ΕΑΑ. Από όλη την ντάτα των σταθμών από το υδρολογικό παρατηρητήριο της Σικελίας μόνο τον σταθμό του Αστεροσκοπείου του Παλέρμο εμπιστεύομαι που η χρονοσειρά του είναι ομογενοποιημενη κ η ντάτα του έχει περάσει εξαντλητικούς ελέγχους. Παλέρμο χιονίζει εξίσου συχνά με πολλές πόλεις της νότιας Ελλάδας π.χ. Πάτρα, αν και έχει δεκαετίες να δει μεγάλο χιόνι με στρώσιμο. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς την κάκιστη θέση του καταμεσής της Μεσογείου και δίπλα στην Τυνησία Edited July 24, 2024 by Χιονοσκεπής Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 (edited) 4 hours ago, KapelosG said: Κοίτα αν στα 400 μέτρα υψόμετρο ειχε από 16/6 ως 4/7 χαμηλότερη μέγιστη 38.2 δεν είναι καθόλου απίθανο το συνεχόμενο 40αρι επι σχεδόν 20 μέρες σε μηδενικά υψόμετρα ή στα 100-200 μέτρα. Βέβαια αν μιλάμε για υδρομετεωρολογικους γελάω γιατί δεν έχουν καμία αξία θερμοκρασιακά εκτός και αν είχαν τότε παλιά κανονικούς κλωβους ξύλινους. Απ το πινακακι που σου στειλα δες, τσεκαρε πχ αρχές Ιουλίου 1988 Είναι ανόμοια η εικόνα. Πχ ο πιο κοντινός σε αυτόν σε χαμηλά υψόμετρα έχει της πλάκας τιμές. Για Ιούλιο 1988 δεν υπάρχει τπτ ιδιαίτερο Edited July 24, 2024 by South καυσωνάκιας Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 1 hour ago, Χιονοσκεπής said: Παλέρμο χιονίζει εξίσου συχνά με πολλές πόλεις της νότιας Ελλάδας π.χ. Πάτρα, αν και έχει δεκαετίες να δει μεγάλο χιόνι με στρώσιμο. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς την κάκιστη θέση του καταμεσής της Μεσογείου και δίπλα στην Τυνησία Γιατί χιονίζει ποτέ στην Πάτρα? 😂 Το Παλέρμο πρέπει να είναι μακράν πιο χιονομέρος από Πάτρα. Παλέρμο θυμάμαι και πρόσφατα σε ρεπορτάζ να το βλέπω χιονισμένο. Την Πάτρα δεν θυμάμαι ποτέ Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapelosG Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 3 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε: Είναι ανόμοια η εικόνα. Πχ ο πιο κοντινός σε αυτόν σε χαμηλά υψόμετρα έχει της πλάκας τιμές. Για Ιούλιο 1988 δεν υπάρχει τπτ ιδιαίτερο Είχε τρέλα 850 εκείνες τις μέρες επί ένα δεκαήμερο. Πάντως οι παλιοί σταθμοί μιλάμε είχαν κάτι +12 με +15 μέγιστες από τα 850, τώρα είναι +17 +18 τι φάση ακραία διαφορά και σε σημεία που δεν έχουν εξελιχθεί πληθυσμιακά ιδιαίτερα. Τόσο πολύ υποκαταγραφη έκαναν οι παλιοί? Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 1 minute ago, KapelosG said: Είχε τρέλα 850 εκείνες τις μέρες επί ένα δεκαήμερο. Πάντως οι παλιοί σταθμοί μιλάμε είχαν κάτι +12 με +15 μέγιστες από τα 850, τώρα είναι +17 +18 τι φάση ακραία διαφορά και σε σημεία που δεν έχουν εξελιχθεί πληθυσμιακά ιδιαίτερα. Τόσο πολύ υποκαταγραφη έκαναν οι παλιοί? Για πες μου ημερομηνίες τον Ιούλιο 1988. Μήπως μπορώ να κάνω προβολή κανενός πολύ θερμού σταθμού από τους διαθέσιμους σε υποθετική πιο καυσωνική θέση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 33 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε: Γιατί χιονίζει ποτέ στην Πάτρα? 😂 Το Παλέρμο πρέπει να είναι μακράν πιο χιονομέρος από Πάτρα. Παλέρμο θυμάμαι και πρόσφατα σε ρεπορτάζ να το βλέπω χιονισμένο. Την Πάτρα δεν θυμάμαι ποτέ Χιονίζει, αλλά δεν το στρώνει χαχαχ Πότε έχει στρώσει τελευταία φορά Παλέρμο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 Just now, Χιονοσκεπής said: Χιονίζει, αλλά δεν το στρώνει χαχαχ Πότε έχει στρώσει τελευταία φορά Παλέρμο; 2014 νομίζω. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapelosG Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 1 ώρα πριν, South καυσωνάκιας είπε: Για πες μου ημερομηνίες τον Ιούλιο 1988. Μήπως μπορώ να κάνω προβολή κανενός πολύ θερμού σταθμού από τους διαθέσιμους σε υποθετική πιο καυσωνική θέση Νομίζω 1-10 περίπου 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 1 hour ago, Χιονοσκεπής said: Χιονίζει, αλλά δεν το στρώνει χαχαχ Πότε έχει στρώσει τελευταία φορά Παλέρμο; Η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία στην Πάτρα ξέρουμε ποιά είναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 5 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε: Η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία στην Πάτρα ξέρουμε ποιά είναι? Μόνο για τον σταθμό του λιμανιού ξέρω που είναι -0,9 με 16 χρόνια δεδομένων Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 7 minutes ago, Χιονοσκεπής said: Μόνο για τον σταθμό του λιμανιού ξέρω που είναι -0,9 με 16 χρόνια δεδομένων Ένας χρήστης από Πάτρα θυμάμαι είχε ποστάρει πριν καιρό οτι το ρεκόρ της Πάτρας ήταν κάπου στο -2. Αντίστοιχο με το -2.5 του Παλέρμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapelosG Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 On 15/1/2024 at 4:19 ΜΜ, KapelosG είπε: Πατρα 1898 ετησιο μετεωρολογικο δελτιο, υψομετρο σταθμου 4,8m Ελαχιστη -2,9!!! στις 26-27/1 απ την τερατωδη εισβολη που εδωσε -6,5 στο θησειο Επισης καταγραφεται 1 μερα χιονοπτωσης, οχι ομως σε αυτη την εισβολη αλλα σε αυτη στις 12-13/2 @South καυσωνάκιαςλογικά αυτό θα λες που είχα ανεβάσει τον Γενάρη 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 (edited) 10 minutes ago, KapelosG said: @South καυσωνάκιαςλογικά αυτό θα λες που είχα ανεβάσει τον Γενάρη Ναι αυτό θυμόμουν. Το -2.5 του Παλέρμο εντωμεταξύ είναι από τον υδρολογικό που έχει αρχείο από το 1925. Ο κλασικός του Αστεροσκοπείου έχει από το 1792 παρακαλώ! Σίγουρα θα έχει χώσει πιο κάτω το Παλέρμο πιστεύω με τόσο μεγάλη ντάτα. Αλλά δεν μπορώ να τα βρω αυτά τα στοιχεία γμτ. Edited July 24, 2024 by South καυσωνάκιας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted July 24, 2024 Share Posted July 24, 2024 1 ώρα πριν, South καυσωνάκιας είπε: Ένας χρήστης από Πάτρα θυμάμαι είχε ποστάρει πριν καιρό οτι το ρεκόρ της Πάτρας ήταν κάπου στο -2. Αντίστοιχο με το -2.5 του Παλέρμο. Το 2004 πρέπει να έγραψε καπου εκει η Πατρα 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 27, 2024 Share Posted July 27, 2024 (edited) Παρακάτω επικαιροποιημένος ο πίνακας με όλους τους σταθμούς της Ελλάδας που ανήκουν στη ζώνη ανθεκτικότητας 11a. Έχω μπολντάρει και κιτρινίσει Κάσο, Ύδρα και Μονεμβασιά: 1. Η Κάσος έχει τα περισσότερα έτη δεδομένων και ταυτόχρονα είναι τόσο ψηλά στη κατάταξη. Ενδεικτικό της ηπιότητας της 2. Η Ύδρα είναι η βορειότερη περιοχή στην Ελλάδα που βρίσκεται στη ζώνη 11a 3. H Μονεμβασιά είναι η μόνη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας που βρίσκεται στη ζώνη 11a Επίσης όποιος ενδιαφέρεται στο νήμα των ηπιότερων περιοχών της Ελλάδας κάνουμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα καθώς βρήκαμε πως σταθμός στην Lampedusa έχει δώσει απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία 2.2C. Edited July 27, 2024 by South καυσωνάκιας Link to comment Share on other sites More sharing options...