Jump to content
Χιονοσκεπής

Ποια πεδινή περιοχή της Ελλάδας έχει δει το μεγαλύτερο ύψος χιονιού;

Recommended Posts

Ερώτηση για δυνατούς λύτες. @KapelosG @geornik @South καυσωνάκιας @alkis91_2.0 @[weathermaniac]

Διευκρινίζω εξ αρχής ότι δεν με ενδιαφέρει αν μπήκε το χιόνι σε μια κακοκαιρία ή αν ακολούθησε δεύτερη και έβαλε πάνω σε ήδη στρωμένο. Συνολικό ύψος μας νοιάζει.

Τρεις περιοχές που έχω στο μυαλό είναι οι εξής :

α) Δυτική Θεσσαλία 1987

β) Εύβοια 2017

γ) Έβρος 2005 

Παραθέτω και μια φωτο από Ορεστιάδα για όσους δεν γνωρίζουν την συγκεκριμένη κακοκαιρία, νομίζω αρκετές ώρες πριν το οριστικό φινάλε των φαινομένων

orestiada2.jpg

Εγώ θα έλεγα Εύβοια. Δεν την συναγωνίζεται κανείς όταν πάρει μπροστά!

8 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Εγώ θα έλεγα Εύβοια. Δεν την συναγωνίζεται κανείς όταν πάρει μπροστά!

Εύβοια το 1987 πρέπει να έβαλε παραπάνω και από το '17. Το πρόβλημά της είναι η Τ, γιατί από υετό δεν παίζεται. Μην κοιτάς τα βουνά, στα πεδινά - παραθαλάσσια έχει σίγουρα λιωσίματα σε σύντομες παύσεις φαινομένων, τα κλασικά της Αττικής. Η Δυτ. Θεσσαλία και ο Βόρειος Έβρος είναι καρα-ηπειρωτικές περιοχές που έχουν το θερμοκρασιακό μπόνους και μπορούν να συσσωρεύσουν πολύ χιόνι από διαφορετικές "κακοκαιρίες" ή πιο σωστά φάσεις κακοκαιριών.

Ένα πολύ ύποπτο διάστημα για χιόνι περί το 1,5 μ. τοπικά στον Βόρειο Έβρο είναι ο γνωστός Φεβρουάριος του 1985 με τα ρεκόρ ψύχους στην Θράκη. Η γειτονική Αδριανούπολη δίνει 87 μμ χιονοϋετού με ολικό παγετό!

Edited by Χιονοσκεπής

2 minutes ago, Χιονοσκεπής said:

Εύβοια το 1987 πρέπει να έβαλε παραπάνω και από το '17. Το πρόβλημά της είναι η Τ, γιατί από υετό δεν παίζεται. Μην κοιτάς τα βουνά, στα πεδινά - παραθαλάσσια έχει σίγουρα λιωσίματα σε σύντομες παύσεις φαινομένων, τα κλασικά της Αττικής. Η Δυτ. Θεσσαλία και ο Βόρειος Έβρος είναι καρα-ηπειρωτικές περιοχές που έχουν το θερμοκρασιακό μπόνους και μπορούν να συσσωρεύσουν πολύ χιόνι από διαφορετικές "κακοκαιρίες" ή πιο σωστά φάσεις κακοκαιριών.

Ένα πολύ ύποπτο διάστημα για χιόνι περί το 1,5 μ. τοπικά στον Βόρειο Έβρο είναι ο γνωστός Φεβρουάριος του 1985 με τα ρεκόρ ψύχους στην Θράκη. Η γειτονική Αδριανούπολη δίνει 87 μμ χιονοϋετού με ολικό παγετό!

Νομίζω η κεντρική Εύβοια σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα μπορεί να χώσει τρελά ύψη χιονιού. Την έχω για πρωταθλήτρια βασικά!

10 λεπτά πριν, South καυσωνάκιας είπε:

Νομίζω η κεντρική Εύβοια σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα μπορεί να χώσει τρελά ύψη χιονιού. Την έχω για πρωταθλήτρια βασικά!

Δύο ακόμη λαβράκια είναι τα εξής :

1954 με πάνω από 20 μέρες χιονόπτωσης και 6 διαφορετικούς χιονιάδες άνω των 10 εκ. στο Κέντρο της Θεσ/νίκης. Πιθανή υπερσυσσώρευση χιονιού στα πεδινά των νομών Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Δράμας με πάνω από 1-1,5 μ αθροιστικά.

1905 με 48 (!!!) ημέρες χιονοκάλυψης στα Τρίκαλα και παρέλαση χιονιάδων στα κεντροβόρεια με ισχυρό παγετό

εξαρτάται και τι εννοούμε ακριβώς πεδινή περιοχή...πχ η Κύμη είναι πάνω από 200μ (χοντρικά 210μ-250μ) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πεδινή...

Ναι, είναι πολύ κρίσιμο να ορίσουμε πρώτα τι ακριβώς θεωρούμε πεδινή περιοχή, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ορθές συγκρίσεις και να καταλήξουμε σε σωστό συμπέρασμα. Μερικά μόλις μέτρα αλλάζουν πολλά δεδομένα...

Θεωρώ πάντως ότι ακόμη και κάτω από τα 100 μέτρα, κάποια περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας έχει δει στο παρελθόν αρκετά πάνω από 1,5 μέτρο χιόνι.

Στο παραπάνω poll θα έβαζα επίσης και πεδινές περιοχές της Βοιωτίας, κάτω από 100 μέτρα, στο εσωτερικό του νομού κοντά στη Θήβα. Έχουμε δει ακόμη και πολύ πρόσφατα ότι η Θήβα τα μισόμετρα τα έχει εντελώς για πλάκα, πλησιάζοντας το μέτρο ακόμη και με κακοκαιρίες όπως ο Αρχίδαμος. Κάποιες χαμηλότερες εκτάσεις εκεί γύρω μπορεί το 1981 ή κάποια άλλη επική χρονιά του παρελθόντος, πχ 1929, να είδαν δυσθεώρητα ύψη χιονιού.

Στα ανατολικα προσηνεμα ενδέχεται να μπήκαν ακραία ύψη χιονιού στην κακοκαιρία του Φεβρουαρίου 1911 βάση θέσης χαμηλού , ενώ είχε προηγηθεί τεράστια εισβολή επίσης τέλη Ιανουαρίου που είχε ξαναβάλει χιόνι και δεν πρόλαβε να θερμάνει σημαντικά. Εκεί η Εύβοια κοντά στα παραθαλάσσια ίσως είδε πάνω από 2 μέτρα λόγω Τ!

Και πιο πίσω έχουμε τέρατα στυλ 1833, 1850, 1864 που μπορεί να έγιναν πράγματα που δεν φανταζόμαστε 

Edited by KapelosG

27 λεπτά πριν, KapelosG είπε:

Στα ανατολικα προσηνεμα ενδέχεται να μπήκαν ακραία ύψη χιονιού στην κακοκαιρία του Φεβρουαρίου 1911 βάση θέσης χαμηλού , ενώ είχε προηγηθεί τεράστια εισβολή επίσης τέλη Ιανουαρίου που είχε ξαναβάλει χιόνι και δεν πρόλαβε να θερμάνει σημαντικά. Εκεί η Εύβοια κοντά στα παραθαλάσσια ίσως είδε πάνω από 2 μέτρα λόγω Τ!

Και πιο πίσω έχουμε τέρατα στυλ 1833, 1850, 1864 που μπορεί να έγιναν πράγματα που δεν φανταζόμαστε 

1929

84264282_851161338643272_1853311433702375424_n.jpg

Edited by geornik

μία από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες που έχω δει σε παραθαλάσσιο σημείο στην Ελλάδα και όχι μόνο...

Σκύρος 24.1.2004

30653256_2050437548546446_8995409346175172608_n.jpg

Πεδινή περιοχή εννοώ κάτω από τα 100-150 μ.

Την Βοιωτία την σκέφτηκα και εγώ, έχω δει στο φόρουμ ότι έκανε πολλά σερί χιόνια τον Ιανουάριο του 1981, το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης επηρεάστηκε από τον Δεκέμβριο του 2001 ΚΑΙ από τον προσήνεμο χιονιά του 2002. Πρέπει να υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

20 λεπτά πριν, Χιονοσκεπής είπε:

Πεδινή περιοχή εννοώ κάτω από τα 100-150 μ.

Την Βοιωτία την σκέφτηκα και εγώ, έχω δει στο φόρουμ ότι έκανε πολλά σερί χιόνια τον Ιανουάριο του 1981, το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης επηρεάστηκε από τον Δεκέμβριο του 2001 ΚΑΙ από τον προσήνεμο χιονιά του 2002. Πρέπει να υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Ναι και το σχετικό ποστ του geornik για τα χιόνια στη Θήβα το 1981

Μια πολύ δυνατή πεδινή περιοχή είναι και ο Αυλώνας στην Αττική στα 120 μ. Το 2001-02 πρέπει να μάζεψε γύρω στο 1,20 μ. Λογικά έστρωσε καλά και τον Δεκέμβριο εκεί. Με τις αναστροφές λόγω ηπειρωτικότητας έχει και πλεονέκτημα ως προς την διατήρηση του χιονιού σε σχέση με την πεδινή - παραθαλάσσια Εύβοια.

Η περιοχή ανάμεσα στην Παραλία Κύμης και την Κύμη, σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων, γνωρίζουμε πόσο ακριβώς έβαλε το 2017; υπάρχουν διάφορα διάσπαρτα σπίτια ενδιάμεσα.

7 λεπτά πριν, Χιών είπε:

Η περιοχή ανάμεσα στην Παραλία Κύμης και την Κύμη, σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων, γνωρίζουμε πόσο ακριβώς έβαλε το 2017; υπάρχουν διάφορα διάσπαρτα σπίτια ενδιάμεσα.

"Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, στην παραλία της Κύμης το χιόνι είναι στους 80 πόντους. «Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πιθανόν πριν 30- 40 χρόνια»"

1 - 1,20 μ. λίγο πιο μέσα άνετα. Παραλιακά πάντως έχουμε δει ποσότητες κοντά στο μέτρο και στην Ανατολική Αττική το 2004.

20 ώρες πριν, Χιονοσκεπής είπε:

"Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, στην παραλία της Κύμης το χιόνι είναι στους 80 πόντους. «Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πιθανόν πριν 30- 40 χρόνια»"

1 - 1,20 μ. λίγο πιο μέσα άνετα. Παραλιακά πάντως έχουμε δει ποσότητες κοντά στο μέτρο και στην Ανατολική Αττική το 2004.

Αχ και να είχε κάτσει η σύγκλιση στο λεκανοπέδιο το 2004... Θα ήταν ο χιονιάς της 1000ετίας χωρίς υπερβολή.

Τέλος πάντων... 

Χειμώνα 1953-54 είχε δύο περιόδους με ανεπαλληλες χιονοπτώσεις στην πεδινή Μακεδονία (22-29/01 και 02-08/02) αλλά ανάμεσα υπήρξε μια περίοδος με νοτιαδες και βροχές.

1962-63 είχε πάλι ανεπαλληλους χιονιαδες από 14 ως 31 Γενάρη αλλά χωρίς διάλειμμα ως προς τις θερμοκρασίες. Έχω διαβάσει πως τότε σε Σέρρες και Κιλκίς ανοιγαν τουνελ κάτω από το χιονι. Άγνωστο το ποσο χιόνι παίζει να στρώθηκε τότε, ίσως και πάνω από 2 μέτρα.

1941-42 ήταν ον οφ περίπτωση με τις μισές περιπτώσεις να χάνονται με χιονόνερο στα πεδινά και οι άλλες να έχουν θερμοκρασίες Αριάδνης αλλά όχι ιδιαίτερη ένταση, πλην συγκεκριμένων περιοχών. Θεσσαλία και Χαλκιδική ίσως να έβαλαν πολύ χιόνι το 3ο δεκαήμερο Γενάρη αλλά όχι περισσοτερο από άλλες χρονιές πιο μετά. Και υπόλοιπη πεδινη Μακεδονία δε νομίζω να είχε πάνω από το 1963. Δυτική Μακεδονία όμως είχε γίνει πανικός με 3+ μέτρα χιόνι μέσα στις πόλεις καθώς χιόνιζε ασταμάτητα σχεδόν κάθε μέρα για 5 εβδομαδες και ότι έπεφτε ήταν χιόνι. Δεκέμβριος 1983/2001 με αναβολικά δηλαδη

1962-63 άνετα η μεγαλύτερη χιονοστρωση για μετά το 1930 για πεδινη Μακεδονία

Edited by Yata

18 ώρες πριν, Yata είπε:

Χειμώνα 1953-54 είχε δύο περιόδους με ανεπαλληλες χιονοπτώσεις στην πεδινή Μακεδονία (22-29/01 και 02-08/02) αλλά ανάμεσα υπήρξε μια περίοδος με νοτιαδες και βροχές.

1962-63 είχε πάλι ανεπαλληλους χιονιαδες από 14 ως 31 Γενάρη αλλά χωρίς διάλειμμα ως προς τις θερμοκρασίες. Έχω διαβάσει πως τότε σε Σέρρες και Κιλκίς ανοιγαν τουνελ κάτω από το χιονι. Άγνωστο το ποσο χιόνι παίζει να στρώθηκε τότε, ίσως και πάνω από 2 μέτρα.

1941-42 ήταν ον οφ περίπτωση με τις μισές περιπτώσεις να χάνονται με χιονόνερο στα πεδινά και οι άλλες να έχουν θερμοκρασίες Αριάδνης αλλά όχι ιδιαίτερη ένταση, πλην συγκεκριμένων περιοχών. Θεσσαλία και Χαλκιδική ίσως να έβαλαν πολύ χιόνι το 3ο δεκαήμερο Γενάρη αλλά όχι περισσοτερο από άλλες χρονιές πιο μετά. Και υπόλοιπη πεδινη Μακεδονία δε νομίζω να είχε πάνω από το 1963. Δυτική Μακεδονία όμως είχε γίνει πανικός με 3+ μέτρα χιόνι μέσα στις πόλεις καθώς χιόνιζε ασταμάτητα σχεδόν κάθε μέρα για 5 εβδομαδες και ότι έπεφτε ήταν χιόνι. Δεκέμβριος 1983/2001 με αναβολικά δηλαδη

1962-63 άνετα η μεγαλύτερη χιονοστρωση για μετά το 1930 για πεδινη Μακεδονία

Το 62-63 κάποιες πόλεις της Μακεδονίας κοντά στα σύνορα, όπως η Δράμα και οι Σέρρες, πρέπει να πλησίασαν τις 50 μέρες χιονόστρωσης. Είχε κάνει εκεί χιονιά - τέρας και αρχές Δεκεμβρίου με 60-70 πόντους Δράμα.

4 hours ago, Χιονοσκεπής said:

Το 62-63 κάποιες πόλεις της Μακεδονίας κοντά στα σύνορα, όπως η Δράμα και οι Σέρρες, πρέπει να πλησίασαν τις 50 μέρες χιονόστρωσης. Είχε κάνει εκεί χιονιά - τέρας και αρχές Δεκεμβρίου με 60-70 πόντους Δράμα.

Θρυλικος χειμώνας εκείνος παρά τις κάποιες ζεστές ημέρες με 20ρια. Από τους ελάχιστους χειμώνες που η κεντροανατολική Μακεδονία ήταν πάντα στο επίκεντρο των χιονοκακοκαιριων και δεν έχαναν καμία ευκαιρία. Μοναδικές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις οι χειμώνες 1953-54, 1955-56, 1998-99, 1999-00 και 2018-19. Άντε θα βάλω και 1984-85 αν και τότε χάθηκε για λίγα χιλιόμετρα τεράστιος χιονιας τον Ιανουάριο (θα το αναφέρω ξεχωριστά σε άλλο θέμα). Τότε η Μακεδονία παιζει είχε παραπάνω χιόνια/ψυχος και από πεδινή Εύβοια και Θεσσαλία

Edited by Yata

3 λεπτά πριν, Yata είπε:

Θρυλικος χειμώνας εκείνος παρά τις κάποιες ζεστές ημέρες με 20ρια. Από τους ελάχιστους χειμώνες που η κεντροανατολική Μακεδονία ήταν πάντα στο επίκεντρο των χιονοκακοκαιριων και δεν έχαναν καμία ευκαιρία. Μοναδικές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις οι χειμώνες 1953-54, 1955-56, 1998-99, 1999-00 και 2018-19. Άντε θα βάλω και 1984-85 αν και τότε χάθηκε για λίγα χιλιόμετρα τεράστια ευκαιρία τον Ιανουάριο (θα το αναφέρω ξεχωριστά σε άλλο θέμα). Τότε η Μακεδονία παιζει είχε παραπάνω χιόνια/ψυχος και από πεδινή Εύβοια και Θεσσαλία

Και ο 2004-05 υπερχιονιάς Έβρου, μεγάλο χιονι Θεσνικη Φεβρουάριο και Μάρτιο και πολλές μέρες χιονόπτωσης στις μικρότερες πόλεις. Είχε στρώσει ήδη από Νοέμβριο Γιάννενα. Για προσήνεμα ήταν αδιάφορος.

On 9/7/2024 at 12:29 AM, Χιονοσκεπής said:

Και ο 2004-05 υπερχιονιάς Έβρου, μεγάλο χιονι Θεσνικη Φεβρουάριο και Μάρτιο και πολλές μέρες χιονόπτωσης στις μικρότερες πόλεις. Είχε στρώσει ήδη από Νοέμβριο Γιάννενα. Για προσήνεμα ήταν αδιάφορος.

Έκανε δύο χιονοκακοκαιριες Φλεβάρη και Μάρτη. Εκείνη του Μάρτη είχε φάση καθώς η Θεσσαλονίκη ασπριζε ενω το Ηράκλειο Κρήτης είχε 26 βαθμούς. Τον Φλεβάρη είχε ένα διάστημα μιας εβδομάδας με -20 στα ορεινά και ακόμα πιο κάτω στα Βαλκάνια ενώ υπήρξε και χιονοκακοκαιρια στο Αιγαίο. Δυνατός χειμώνας για την πεδινή Μακεδονία αν και αρκετά ζεστος συνολικά 

Edited by Yata

Πιστεύω πεδινή Θράκη 2-4/2/2005 (ήταν επικός χιονιάς). Πολύ δυνατοί χιονιάδες κι εκείνοι της Θεσσαλονίκης (1988, 2001). Έπονται οι μεγάλοι χιονιάδες του 2017 (για μένα καλύτερος από 2001) καθώς και οι Αθηναίοι που είδαν 2002, 2004, 2006, 2008, 2021, 2022.

Πεδινή περιοχή και ταυτόχρονα παραθαλάσσια είναι ο Βόλος ο οποίος πιστεύω ότι θα έπρεπε επίσης να ληφθεί υπόψην… θερμοκρασιακά ίσως υστερεί σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (σε συγκεκριμένες κακοκαιρίες), αλλά αυτή πόλη έχει να παρουσιάσει άπειρα παραδείγματα ωμής καιρικής βίας. Εξαιτίας της γεωγραφίας της περιοχής, οι συνθήκες είναι αρκετές φορές ιδανικές για την εκδήλωση ακραίων φαινομένων, είτε σε μορφή βροχής είτε και χιονιού. Πρόσφατο παράδειγμα(και συνάμα τρανό και ανεπανάληπτο) ο Daniel και πριν από αυτόν η χιονοκαιρία στις αρχές του Φεβρουαρίου του ‘23 όπου έβαλε σε μια νύχτα 20-30 πόντους όλη η πόλη, ενώ μάλιστα στα ψηλότερα τμήματα πλησίασαν το μισό μέτρο αν θυμάμαι καλά. 

Ακόμα πιο ακραία(πρόσφατη) κακοκαιρία ήταν η Μήδεια το ‘21 όπου πάλι μπήκαν 20-40 εκατοστά μέσα στον αστικό ιστό μέσα σε μια νύχτα.

Εννοείται βέβαια όλοι γνωρίζουμε και για το έπος του 2014, όπως και για του 2006 και αλλά πολλά. Καλά ας μην μιλήσω για τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘60… τα μισομετρα+ τα είχε ψωμοτύρι κάθε χειμώνα αυτή η πόλη. Γενικά όσο εύκολο είναι να κάτσει η σύγκλιση και να θαφτεί αυτή η περιοχή, τόσο εύκολο και και να στραβώσει η λεπτή αυτή ισορροπία και να δούμε μόνο αέρα. Αλλά έτσι πάνε αυτά, περισσότερες ευκαιρίες να χιονιστεις με αρκετές διατάξεις=περισσότερες ευκαιρίες για φόλα. Γενικά, νομίζω θα έπρεπε να θεωρείται(αν δεν θεωρείται ήδη) από τις πιο δυνατές πόλεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την ένταση και την συχνότητα εκδήλωσης μεγάλων χιονιάδων. Αν και όπως είναι φυσικό έχουμε βγει από την φόρμα μας τα τελευταία χρόνια, όπως και κάθε άλλη περιοχή στην χώρα. Θεωρώ πως δύσκολα κάποια άλλη πεδινή+παραθαλάσσια πόλη στην Ελλάδα μπορεί ή έχει δει τόσα πολλά ή/και τόσο μεγάλα χιόνια διαχρονικά.

Υ.Γ. Φέτος έφτασε η ώρα για έναν επετειακό μεγάλο χιονιά, μιας και συμπληρώνονται 10 χρόνια από εκείνον του 2014… Καιρός να ξαναδούμε την πόλη θαμμένη.  

IMG_6939.jpeg.eee622334ac9a5a9b155dee87d447ecd.jpeg