Jump to content

Recommended Posts

Από μια παλια ορειβασια με φιλους σε ένα βουνο στη Κονιτσα ( νομιζω Τραπεζιτσα το ελεγαν). Πολυ καλη εμπειρια. Τη θυμαμαι με νοσταλγια.

SDC11117.JPG

Link to comment
Share on other sites

Η ζωή στα 8.000 μ.

Ο Αντώνης Συκάρης δεν είναι απλή περίπτωση ορειβάτη. Εχει θέσει στόχο να αποδράσει από τη «ζώνη του θανάτου» όχι μία, αλλά 14 φορές.

 
ΤοΒΗΜΑ Team
| 07.07.2019 - 15:00
 
 
Η ζωή στα 8.000 μ. | tovima.gr

«Οι δικοί μου πιστεύουν ότι αν με αφήνουν να κάνω αυτό που θέλω, να μην εγκαταλείψω το όνειρό μου να πατήσω και στις 14 “οχτάρες κορυφές”, αυτές δηλαδή που είναι πάνω από 8.000 μέτρα, τότε θα είμαι ευτυχισμένος. Αφησα τις συνηθισμένες ασχολίες γιατί ήθελα να ζω μια ζωή με νόημα. (…) Ναι, είναι μεγάλη ταλαιπωρία για το σώμα και γι’ αυτό ίσως δεν συναντάς αποφασιστικότητα για κάτι τέτοιο από πολλούς. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να διαθέτεις πολύ ισχυρό “θέλω” για να αφήσεις τα πάντα. Αντί για μια βολική ζωή, να τρως ανούσιο φαγητό για περισσότερο από μήνα. Για να κοιμηθείς να χρειάζεσαι ακόμη και φιάλη οξυγόνου. Να σε θερίζει ο βήχας, να μένεις καθηλωμένος από την κακοκαιρία μέσα σε μια μικρή σκηνή για ημέρες, να είναι οι -30°C “καλός καιρός”, να κινδυνεύεις κάθε δευτερόλεπτο από κρυοπαγήματα – ακόμη και τρώγοντας ένα σάντουιτς – αν έβγαλες τα γάντια σου» περιγράφει γλαφυρά τις περιπέτειές του στα… πολύ ψηλά βουνά του πλανήτη ο 55χρονος Αντώνης Συκάρης.

 

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Αλκης Γαλδαδάς φωτίζει τον κόσμο του «επίμονου» έλληνα ορειβάτη που έχει ήδη πατήσει τέσσερις από τις 14 κορυφές της Γης με υψόμετρο πάνω από τα 8.000 μ. και ετοιμάζεται για την απαιτητική συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Έβλεπα τις προάλλες ένα βίντεο από δύο youtubers ( kara and Nate) που πήγαν στο camp της βάσης του Έβερεστ. Εκεί ήταν ο στόχος τους να φτασουν. Όχι πιο ψηλά. Που είναι νομίζω στα 5000 μέτρα υψόμετρο.

 

Και τα έπαιξαν. Κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο. Πόσο μάλλον πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Όλυμπος για αρχάριους

Εκτιμήστε σωστά, μετά αποφασίστε.

Από τον  Miltos Zervas

image.png.51141eb9e73b13b79d3818789809145d.png

Είναι καλοκαίρι και οι φίλοι σας θα ανέβουν στον Όλυμπο. Γιατί να μην τους ακολουθήσετε κι εσείς; Τόσοι και τόσοι έχουν ανέβει, με λίγη θέληση, θα το μπορέσετε. Το πολύ – πολύ να αφήσετε το Μύτικα για άλλη φορά.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξέρετε τι πάτε να κάνετε. Ο Όλυμπος είναι ένα ψηλό βουνό με ότι αυτό σημαίνει: αλπική ζώνη που σε καίει ο ήλιος, πολύ ανηφόρα, ξαφνικές καταιγίδες, απότομα σημεία… Θα μου πείτε βέβαια ότι τόσοι φίλοι σας που έχουν ανέβει, δεν είναι και τίποτα φοβεροί ορειβάτες, οπότε δε θα είναι και τόσο δύσκολο. Και δεν κάνετε λάθος, γιατί πράγματι, η ανάβαση ή το περπάτημα σε ένα βουνό, συμπεριλαμβανομένου και του Όλυμπου, δεν είναι ορειβασία. Ή μάλλον όχι απαραίτητα και γίνομαι συγκεκριμένος:

Υπάρχουν, γενικά μιλώντας, τρεις κατηγορίες μέσα σε αυτό που ο πολύς κόσμος αποκαλεί γενικά «ορειβασία»: η ορεινή πεζοπορία (ή απλά πεζοπορία), η αναρρίχηση και η ορειβασία (χωρίς εισαγωγικά). Και οι τρεις αυτές δραστηριότητες, χρειάζονται τη γνώση κάποιων τεχνικών και κάποιες ικανότητες.

Η πεζοπορία είναι το περπάτημα σε βουνό, συνήθως σε χαραγμένα μονοπάτια και χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Είναι η λιγότερο απαιτητική αλλά και η πιο «φυσιολογική» δραστηριότητα.

Η αναρρίχηση είναι το σκαφάλωμα σε βράχο (οπουδήποτε κι αν βρίσκεται αυτός), με ή χωρίς τεχνικά μέσα.

Η ορειβασία είναι η πιο απαιτητική, αφού περικλείει τα δυο παραπάνω και επιπρόσθετα έχει ιδιαίτερες τεχνικές (σκαρφάλωμα σε χιόνι, πάγο, περάσματα παγετώνα, υψόμετρο κλπ.).

Υπάρχει και μια ενδιάμεση κατηγορία (μεταξύ πεζοπορίας και ορειβασίας) που οι Άγγλοι την αποκαλούν scrambling. Είναι ορεινή πεζοπορία που έχει όμως κάποιες τεχνικές απαιτήσεις (κάποια εύκολη κόψη ή  λίγο εύκολο σκαρφάλωμα, όπως π.χ. το ανέβασμα από το Γομαρόσταλο στο Οροπέδιο), στις οποίες ο πεζοπόρος δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές, παρά να έχει μια άνεση στο βραχώδες πεδίο.

Αν αυτά τα μεταφέρουμε στην κλασική ανάβαση από τη Διασταύρωση στο Μύτικα, μπορούμε να πούμε ότι: η ανάβαση στο Οροπέδιο είναι Ορεινή Πεζοπορία, η ανάβαση στο Μύτικα είναι Scrambling και η ανάβαση χειμώνα από την Πετρόστρουγκα και πάνω είναι ορειβασία (μέχρι την Πετρόστρουγκα χειμερινή πεζοπορία). Οπότε για να ανεβείτε στον Όλυμπο καλοκαίρι, αν εξαιρέσουμε το Μύτικα και το Στεφάνι, δε χρειάζεται να είστε κατ’ ανάγκη και ορειβάτες.

Όμως είναι λάθος να νομίσετε ότι σε μια ορεινή πεζοπορία (όπως είναι η ανάβαση στο Οροπέδιο ή το Σκολιό π.χ.), δε χρειάζονται γνώσεις και δεν έχει απαιτήσεις ή την ανάγκη κάποιου στοιχειώδους εξοπλισμού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά μπορεί να είναι αχρείαστα όταν όλα πάνε καλά (όπως συνήθως), αλλά είναι απολύτως απαραίτητα όταν κάτι πάει στραβά. Και το πότε θα πάνε στραβά, ούτε εσείς, ούτε κι εγώ το ξέρουμε.

Παράδειγμα: αποφασίζετε τελικά ανεκπαίδευτος και χωρίς καλή φυσική κατάσταση, να ανεβείτε στον Όλυμπο από τη Διασταύρωση. Θα χρειαστείτε 6-7 ώρες, αυξάνοντας την πιθανότητα να σας πιάσει, π.χ. στο Λαιμό, μια από τις συχνές μεσημεριανές/απογευματινές καταιγίδες. Όντας πλέον κουρασμένος, χωρίς γνώση για το πώς πρέπει να αντιδράσετε, το λιγότερο που θα πάθετε είναι να χεστείτε πάνω σας, ενώ αν κάποιος σύντροφος σας χρειαστεί κάποια βοήθεια, εσείς δε θα είστε σε θέση να του τη δώσετε. Ο ελλιπής εξοπλισμός σας (π.χ. παπούτσι αθλητικό ή trail, βαμβακερό μπλουζάκι που θα είναι παγωμένο πάνω σας, κλπ.) δε θα μπορεί να σας παράσχει προστασία και ασφάλεια, όλα θα λειτουργούν προσθετικά προς το χειρότερο. Και αυτά σε ένα βουνό όπως ο Όλυμπος, που είναι πολυσύχναστος (απατηλή σιγουριά, στα δύσκολα θα ανακαλύψετε ότι όλοι είναι πολύ μακριά σας), έχει καταφύγια κλπ.

Στον αντίποδα, ένας πεζοπόρος με καλή φυσική κατάσταση, θα ξεκινήσει με το σωστό εξοπλισμό και ένα ελαφρύ σακίδιο με τα απαραίτητα στις 6-7 το απόγευμα, θα περπατήσει μέσα στη δροσιά και στις 10 το βράδυ, άνετος κι ωραίος, θα απολαμβάνει τη φασολάδα του στο καταφύγιο.

Με τα παραπάνω συμφωνούν και όλες οι στατιστικές: τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανεκπαίδευτους πεζοπόρους.

Τελικά θα με ρωτήσετε: αν και αρχάριος να ανέβω στο Όλυμπο;

Ναι, τα βουνά είναι ανοιχτά για όλους, οπότε και για εσάς, όσο αρχάριος και να είστε. Είναι δικαίωμα σας να ανεβείτε ή έστω να προσπαθήσετε, οπουδήποτε. Αρκεί, το επαναλαμβάνω, να κατανοήσετε τις απαιτήσεις της προσπάθειας. Να ξέρετε όμως ότι αποδεδειγμένα, τα βουνά δεν είναι για όλους.

Οπότε αν το αποφασίσετε:       

Πριν την ανάβαση:

  • Φροντίστε να έχετε μια στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση.
  • Μελετήστε από το σπίτι σας το βουνό, για να το απολαύσετε στο πεδίο. Γεωγραφία, κλίμα, ιστορία, χλωρίδα κλπ. Μη ξεχνάτε ο Όλυμπος εκτός από ψηλό βουνό είναι και Εθνικός Δρυμός κάτι που σημαίνει ότι έχει και κανονισμούς συμπεριφοράς. Δείτε και αυτή του τη διάσταση.
  • Παρακολουθήστε τις προηγούμενες ημέρες τα δελτία καιρού. Αν για την ημέρα της ανάβασης, ακούσετε στην πρόγνωση της περιοχής (δηλαδή από Θεσσαλονίκη μέχρι και Λάρισα), τη λέξη αστάθεια, να περιμένετε κάποια μεσημεριανή ή απογευματινή καταιγίδα.

 

  • Αν αποφασίσετε να πληρώσετε οδηγό:
  • αποφύγετε τις διάφορες ομάδες και παρέες του FB για να τον βρείτε.
  • Μη δίνετε μεγάλη βάση σε συστάσεις φίλων (όντας και αυτοί αρχάριοι, δύσκολα να έχουν σωστή κρίση).
  • Μη δίνετε βάση σε χαρακτηρισμούς όπως «έμπειρος ορειβάτης» ή στις περιγραφές διαφόρων επιτυχιών του. Ο οδηγός /συνοδός βουνού, είναι ένα πολυσύνθετο επάγγελμα που η ορειβατική εμπειρία, όσο μεγάλη και να είναι, δεν επαρκεί από μόνη της.
  • Υπάρχει Σωματείο Οδηγών βουνού και σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε για τους τίτλους του (ΙΕΚ Συνοδών Βουνού, Οδηγός Βουνού).
  • Αν όχι:
  • μην πάτε μόνος (τουλάχιστον για αυτήν την πρώτη φορά).
  • Ας είναι στην παρέα, τουλάχιστον ένας που έχει ξανανέβει.
  • Ας είναι στην παρέα τουλάχιστον ένας που ξέρει βασικές πρώτες βοήθειες.
  • Διαλέξτε μια από τις δυο κλασικές αναβάσεις και μόνο: η ανάβαση από το καταφύγιο Α’ και τη Σκάλα, έχει μικρότερη διαδρομή την πρώτη μέρα και μεγαλύτερη, αλλά πιο ασφαλή διαδρομή μέχρι το Μύτικα τη δεύτερη. Η ανάβαση από τη Διασταύρωση, το Οροπέδιο και το Λούκι, ακριβώς τα αντίθετα.
  • Αν πάτε με σύλλογο: θα σας τα πουν στο σύλλογο.

Στο μονοπάτι

  • Φορέστε: ένα καλό άρβυλο (το άρβυλο παρέχει ασφάλεια δεν είναι απλά θέμα άνεσης), μάλλινες κάλτσες (ποτέ βαμβακερές), ισοθερμικό μπλουζάκι (ποτέ βαμβακερό), μακρύ παντελόνι, καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό με υψηλό δείχτη προστασίας.
  • Κουβαλήστε σε ένα σακίδιο 30lt: ένα φλις, ένα δεύτερο ισοθερμικό, ένα ελαφρύ αδιάβροχο, νερό τουλάχιστον 1,5lt, φακό, σφυρίχτρα (για περίπτωση κινδύνου), κινητό (για περίπτωση ανάγκης και μόνο), βασικό φαρμακείο, σουγιά, σπίρτα, λίγο κορδολέτο (πολύ χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις) και βέβαια κολατσιό.
  • Χρησιμοποιήστε μπατόν.
  • Ξεκινήστε σιγά, μέχρι το σώμα να βρει ρυθμό. Αργός ή γρήγορος, φροντίστε να κρατήσετε αυτό το ρυθμό σταθερά. Αποφύγετε τις πολλές και πολύωρες στάσεις. Επιμηκύνουν την ανάβαση. 5-10 λεπτά στάση κάθε ώρα, με απαραίτητα λίγο νερό, και ξηρούς καρπούς.
  • Αποφύγετε τα υπαρξιακά ερωτήματα τύπου «πόσο έχω ακόμα» να σας κυριεύσουν. Δεν έχει νόημα, αφού σίγουρα θα φτάσετε, οπότε απολαύστε τη στιγμή.
  • Κατανοήστε το περιβάλλον. Αναγνωρίστε τις γύρω κορυφές, χρησιμοποιήστε χάρτη. Σε καμιά περίπτωση μη βγείτε από το μονοπάτι.

Για το Μύτικα

  • Φροντίστε να είστε κορφή ή πολύ νωρίς (καλύτερα) ή απόγευμα.
  • Αποφύγετε τις μέρες με πολυκοσμία (ΣΚ και αργίες).
  • Αν δείτε πολύ κόσμο, αφήστε το για άλλη φορά.
  • Αν το αποφασίσετε, φορέστε κράνος.

Λούκι ή Σκάλα;

  • Και οι δυο διαδρομές έχουν πολύ πυκνή σήμανση.
  • Η λιγότερο επικίνδυνη διαδρομή είναι η Σκάλα. Ο λόγος; Δεν έχετε κανέναν από πάνω σας.
  • Στο Λούκι, τα ατυχήματα προκαλούνται από απρόσεκτους που ρίχνουν πέτρες στους από κάτω, οπότε όσο περισσότερος ο κόσμος, τόσο περισσότεροι και οι αστάθμητοι παράγοντες.
  • Πάντα θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι δεν είστε μόνος.
  • Συνεργαστείτε με τους άλλους.

Τέλος, αν αυτό έχει κάποια σημασία, σας λέω ότι ανέβηκα πρώτη φορά στον Όλυμπο, αφού είχα βγάλει σχολή Ορειβασίας και Αναρρίχησης!

Καλή ανάβαση!

https://anevenontas.gr/olympos-gia-archarious/

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες από τις δράσεις του ΦΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ τον χειμώνα του 2019 στην Μουργκανα στα ελληνοαλβανικα σύνορα 55χιλ βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

FB_IMG_1567596341458.jpg

FB_IMG_1567596300138.jpg

Link to comment
Share on other sites

Νεκρός ανασύρθηκε ορειβάτης στον Όλυμπο

Ο ορειβάτης φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του μετά από καρδιακή ανακοπή και να έπεσε λίγο πριν τις 20.00 κοντά στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητός.

Νέα πτώση ορειβάτη σημειώθηκε στον Όλυμπο και δυστυχώς αυτή τη φορά η κατάληξη ήταν άσχημη, αφού τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρό έναν ορειβάτη.

Ο ορειβάτης από τα Σκόπια φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του μετά από καρδιακή ανακοπή και να έπεσε λίγο πριν τις 20.00 κοντά στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητού. Ορειβάτες επιχείρησαν με φορείο να τον ανασύρουν και τελικά τον μεταφέρουν νεκρό στο καταφύγιο.

Από εκεί τον παρέλαβαν 14 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου και τη 2η ΕΜΑΚ.

https://www.voria.gr/article/nekros-anasirthike-orivatis-ston-olimpo-metaferthike-se-katafigio

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, valkaniosagrotis είπε:

για το παλικάρι που έπεσε στο πέρασμα του γιώσου έχουμε κάνα νέο;

Καλα ειναι το παιδι.   https://www.kathimerini.gr/1042614/article/epikairothta/ellada/kala-sthn-ygeia-toy-einai-o-anhlikos-oreivaths-poy-traymatisthke-ston-olympo

Link to comment
Share on other sites

Νεκρός ορειβάτης στη θέση "Λούκι" στον Όλυμπο.

Επρόκειτο για έναν 41χρονο άνδρα ο οποίος απεγκλωβίστηκε νωρίτερα μετά από επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ, χωρίς τις αισθήσεις του και φέροντας πολλαπλά τραύματα. Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες ο 41χρονος άνδρας πιθανολογείται ότι υπέστη ανακοπή καρδιάς

http://www.lamianow.gr

Link to comment
Share on other sites

Αφού το Κ2 είναι στην δημοσιότητα νομίζω αξίζει κάποιος να δει το παρακάτω βιντεο για να καταλάβει γιατί χειμώνα δεν είχε ανέβει κανένας στο βουνό, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που ανέβηκαν 10 ορειβάτες  από το Νεπάλ . Ο Αντώνης Σύκαρης αυτές τις ημέρες δίνει την δική του μάχη για την κορυφή  και πιστεύω όποιος δει το βίντεο ότι η σκέψη του θα είναι μαζί του .

 

Link to comment
Share on other sites

Όλυμπος : Δύο αγνοούμενοι ορειβάτες – Μαρτυρία για χιονοστιβάδα

Όλυμπος : Δύο αγνοούμενοι ορειβάτες – Μαρτυρία για χιονοστιβάδα

Σοβαρό ατύχημα φαίνεται πως προκλήθηκε στον Όλυμπο, με δύο ορειβάτες να αγνοούνται έπειτα από αναφορές για χιονοστιβάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας thesstoday.gr, εθελοντές διασώστες αναζητούν δύο αγνοουμένους που παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα στην περιοχή Ξερολάκι.

Ένας τρίτος ορειβάτης, που μίλησε στο τοπικό μέσο, ενημέρωσε την Ελληνική Ομάδας Διάσωση και την ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, στο σημείο σπεύδουν τέσσερις διασώστες από την 8η ΕΜΑΚ, οκτώ από την 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκη) και τέσσερις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο τρίτος ορειβάτης, που ενημέρωσε για το περιστατικό, είναι καλά στην υγεία του, πλην όμως σε κατάσταση σοκ και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές.

Όλυμπος : Βρέθηκε ο ένας ορειβάτης χωρίς τις αισθήσεις του μετά τη χιονοστιβάδα

Εντοπίστηκε στον Όλυμπο ο ένας από τους δύο ορειβάτες, των οποίων η τύχη αγνοούνταν έπειτα από πληροφορίες για χιονοστιβάδα

Εντοπίστηκε στον Όλυμπο ο ένας από τους δύο ορειβάτες, των οποίων η τύχη αγνοούνταν έπειτα από πληροφορίες για χιονοστιβάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας thesstoday.gr, ο ορειβάτης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Την ίδια στιγμή, διασώστες αναζητούν έναν ακόμη αγνοούμενο ορειβάτη. Ένας τρίτος ορειβάτης, που μίλησε στο τοπικό μέσο, ενημέρωσε την Ελληνική Ομάδα Διάσωση και την ΕΜΑΚ.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έχουν σπεύσει τέσσερις διασώστες από την 8η ΕΜΑΚ, οκτώ από την 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκη) και τέσσερις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας.

https://www.in.gr/2021/01/28/greece/olympos-vrethike-o-enas-oreivatis-xoris-tis-aisthiseis-tou-meta-ti-xionostivada/

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνω teo_73

Βρέθηκαν νεκροί οι ορειβάτες στον Ολυμπο που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα.

Το περιστατικό συνέβη στη θέση Ξερολάκι όπου βρίσκονταν τρεις ορειβάτες. Εκδηλώθηκε χιονοστιβάδα η οποία καταπλάκωσε τους δύο ενώ ο τρίτος που γλύτωσε ειδοποίησε τα συνεργεία διάσωσης.

Στην περιοχή μετέβησαν τέσσερις διασώστες από την 8η ΕΜΑΚ, οκτώ από την 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκη) και τέσσερις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας.

Αρχικά εντοπίστηκε νεκρός ο ένας από τους δύο ορειβάτες και ύστερα από μία ώρα εντατικών ερευνών, τα συνεργεία διάσωσης απεγκλώβισαν νεκρό από το χιόνι και τον άλλο ορειβάτη.

 

agriniopress.gr

Link to comment
Share on other sites

Χθεσινή βόλτα στον Παρνασσό. Μετά και την παραπάνω πρόσφατη είδηση είχαμε λίγο περισσότερο στο νου μας το κακό  .Όμορφη τελικά η εναλλακτική  κυκλική διαδρομή που ακολουθήσαμε. 

Προσοχή, όταν το βουνό είναι φορτωμένο με χιόνι,οι Ν-ΝΑ πλαγιές είναι πολυ επικίνδυνες για χιονοστιβάδες. 

https://www.vrahos.eu/διαδρομές/παρνασσός-κούβελος-1900-μ

 

Link to comment
Share on other sites

Ο Αντώνης Σύκαρης την Παρασκευή εγκατέλειψε την προσπάθεια του για το Κ2 ενώ ήταν στο Camp 3 σε υψόμετρο 7700μ .Την ίδια μέρα ένας Βούλγαρος ορειβάτης σκοτώθηκε κατα την επιστροφή του προς το Base camp ενώ 3 ορειβάτες που συνέχισαν από το Camp 3  για κορυφή δυστυχώς ακόμη αγνοούνται. 

 

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατη βόλτα στην κορυφή της Οίτης .Ωραία και εύκολη η διαδρομή εάν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν.

https://www.vrahos.eu/διαδρομές/οίτη-κορυφή-πύργος-2136-μ

Link to comment
Share on other sites

..... στα 6500 m ο Αντώνης Συκάρης στο μονοπάτι για την κορυφή της Annapurna ( h 8091 m) ..... αύριο αν όλα πάνε καλά θα επιχειρήσει  να κάνει κορυφή ..... με τις ευχές όλων μας ....!!!!!....

.... ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος το πρωί με χιονόπτωση το μεσημέρι και θερμοκρασία γύρω στους - 30 C (..... πολύ καλή για αυτά τα υψόμετρα ......)......

Edited by THUNDERSNOW1965
Link to comment
Share on other sites

...... 1934 - 2021  Κώστας Ζολώτας ......

Σήμερα σύσσωμος ο ορειβατικός κόσμος αποχαιρετά έναν μεγάλο, πρωτοπόρο ορειβάτη, τον Κώστα Ζολώτα.
Ο Κώστας Ζολώτας, ένας «μύθος» για τους μυημένους στην ορειβασία, υπήρξε οδηγός βουνού για πάνω από 50 χρόνια, ενώ από το 1958 ανέλαβε ως διαχειριστής το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», το οποίο, μετέπειτα, ταυτίστηκε με το όνομά του. Εργάστηκε με πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας συνέπεια και επαγγελματισμό για να αναδείξει τον Όλυμπο ως τουριστικό προορισμό, σε μία εποχή που οι επισκέπτες του βουνού ήταν μόλις 350 ετησίως.
Με πληθώρα αναβάσεων και αναρριχήσεων στο ενεργητικό του, συνόδευσε εκατοντάδες ορειβάτες στην κορυφή του Ολύμπου και συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης. Βοήθησε πολύ την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και αποτέλεσε τον αρχικό σύνδεσμο με τη γερμανική διασωστική οργάνωση Bergwacht, ξεκινώντας τις εκπαιδεύσεις με δική του προτροπή το 1994.
...... Άφησε την τελευταία του πνοή στο μέρος που λάτρευε, πεζοπορώντας στο βουνό.......
(Ελληνική ομάδα διάσωσης )
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο, 1994"
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που στέκονται
..... εδώ με τον εκπαιδευτή αναρρίχησης και εκπαιδευτή του ...... τον τεράστιο 'Ελληνα ορειβάτη Γ.Μιχαηλίδη στην κορυφή του Μύτικα....(....όταν τα σχοινιά ήταν τρίχινα και βρεχόντουσαν γίνονταν ασήκωτα.....)
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται
..... καλό παράδεισο .....
 
Link to comment
Share on other sites

..... o Aντώνης Συκάρης στο δρόμο για την κορυφή Annapurna .......

......Έφτασαν μέχρι τα 7300 και η προσπάθεια θα επαναληφθεί αύριο......

https://anevenontas.gr/annapurna-ypochorhsh-kai-prospatheia-pali-avrio/?fbclid=IwAR0xx5MYpGnXySoFoOVgLbrFaIXjM3SkBURWOXoqUb-ULvVPNJpSSiBLjco

Link to comment
Share on other sites

..... ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε σήμερα την κορυφή της Annapurna ( h 8091 m ) ...... την κορυφή με τους περισσότερους θανάτους / αποστολή ...... !!!!!!......

https://anevenontas.gr/annapurna-easy-way-mia-istorikh-anavash-pou-omos-kanenas-de-tha-thelei-na-thymatai/?fbclid=IwAR0y8yeLsZbfzp4vuZEAk_aWQNJ1B8b8jQyjcDZZzTWdyYHZX_EL_3PQKyw

Link to comment
Share on other sites

On 16/4/2021 at 6:19 ΜΜ, THUNDERSNOW1965 είπε:

..... ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε σήμερα την κορυφή της Annapurna ( h 8091 m ) ...... την κορυφή με τους περισσότερους θανάτους / αποστολή ...... !!!!!!......

https://anevenontas.gr/annapurna-easy-way-mia-istorikh-anavash-pou-omos-kanenas-de-tha-thelei-na-thymatai/?fbclid=IwAR0y8yeLsZbfzp4vuZEAk_aWQNJ1B8b8jQyjcDZZzTWdyYHZX_EL_3PQKyw

.....17 / 04 / 2021 ..... πριν μιά ώρα ο Αντώνης μόλις επέστρεψε στο basecamp και είναι ασφαλής. ...... Μπράβο του !!!!!!......

Μπορεί να είναι εικόνα βουνό

 

Edited by THUNDERSNOW1965
Link to comment
Share on other sites

Μια διαδρομή η οποία αρχικά δεν μου γέμιζε το μάτι τελικά αποδείχθηκε ιδανική. Χωρίς να είμαστε και πολύ σίγουροι ότι "βγαίνει" ξεκινήσαμε από το Ζερίκι για να φτάσουμε στην κορυφή του Ελικώνα ( Παλαιοβούνα ) στα 1748μ . Σχεδόν 30km η συνολική διαδρομή , όμορφη , με το μεγαλύτερο κομμάτι της μέσα στα έλατα. Παρακάτω η ιστοσελίδα του συνοδοιπόρου με πληροφορίες.

 https://www.vrahos.eu/διαδρομές/ελικώνας-παλαιοβούνα-1748-μ

*Λίγο πριν την Αρβανίτσα και σχεδόν μέχρι την κορυφή δεν έχω ξανακούσει τέτοιο βουητό σε βουνό από μέλισσες . Εκατοντάδες μελίσσια και δεκάδες χιλιάδες μέλισσες έκαναν απίστευτο ήχο σμήνους που ήταν σαν να αντηχούσε. 

 

Link to comment
Share on other sites

..... σήμερα το πρωί 11 / 04 / 2022 ο Αντώνης Συκάρης κατάφερε με την τρίτη προσπάθεια του να ανέβει στην κορυφή Dhaulagiri .....

https://anevenontas.gr/τα-κατάφερε-ο-αντώνης-συκάρης-στην-κορ/?fbclid=IwAR33Z4jpPAgJ7qjx0Y-TDqWmRYTwOLZi9EODK9ozLlCTmFOtpW02QyHj8IM

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...