Μα καθε Νοεμβρη ξεκιναμε με παρα πολυ αισιοδοξια και χαρα για τον επερχομενο χειμωνα που ακολουθει καθε χρονο και οταν φτανουμε στα μεσα Γεναρη και μετα και δεν ερχονται τα χιονια στα πεδινα απογοητευομασται και μετα ερχεται και ο Φλεβαρης και αν δεν κανει κατι και εκει τελειωσε παλι ξανα ο χειμωνας χωρις να δουμε ξανα χιονια στα πεδινα και καθε χρονο η ιδια ιστορια ακριβως επαναλαμβανεται οπως σαν να βαζεις και να βλεπεις ξανα την ιδια βιντεοκασετα
Ναι έτσι ακριβώς. Πραγματικά μετατοπίσεις 500 χλμ σε αυλώνες δεν έπαιζαν καν ρόλο!
Όταν τελειώσω με την μελέτη των χαρτών (και βρήκα και άλλα επεισόδια χιονιού Btw) θα βάλω διαγράμματα στα οποία θα συγκρίνω ελάχιστη Τ Ιβηρικής στην οποία έχουμε ταυτόχρονα ή το πολύ, χιόνι μια μέρα μετά (ταξίδι του αυλώνα), θα βάλω συχνότητα αυτών των θερμοκρασιών ανά 2 μονάδες (θα έχουμε σφάλμα ενς βαθμού), να δούμε επίσης, αν συνολικά σε χιονιάδες κβ ή Γιαννιώτικους υπάρχει ανοδική τάση θερμοκρασιών Ιβηρικής (σίγουρα θα υπάρχει), δηλαδή μέγεθος αυλώνων και κυρίως επιφανειακού ψύχους, ενώ και για φορουμιακούς λόγους, θα βάλω είδος αντικυκλώνα που είναι υπεύθυνος για αρχική κατάβαση, και στο οποίο είναι συνήθως 2-3 μέρες πριν την έναρξη χιονιά.
Αζοροσκανδιναβικός θα είναι ξεκάθαρος νικητής, αλλά υπάρχουν και άλλες διατάξεις, μέχρι και ψυχροί.. μπάστακες με αζορικό στις αζόρες να έχουν ως αποτέλεσμα χιόνι. Γενικά μόνο και μόνο από τα πρώτα 15 χρόνια που κοίταξα (1950-1965), απλά καταλαβαίνεις ότι τότε το χιόνι ήταν συνήθεια.
επειδή ξανακοιτάω τους χαρτες με παλιές χιομοπτώσεις των Ιωαννίνων, είναι εντυπωσιακά συχνό φαινόμενο με χιόνια Ιωαννίνων και κεντροβορείων να βλέπω κατω από -6 στην Ιβηρική. Το θρυλικό 1956 είχαμε κβ χιίνια με -18 στα 850 στην Ιβηρική!
Τώρα ψάχνουεμ να βρούμε το πιο απλό χιόνι λες και είναι τζόκερ.