3. Για τη Σαντορίνη δεν μου κάνει τόσο εντύπωση, για τη Μύκονο όμως μου κάνει! Πάντως γενικά το παραλιακό μέτωπο Κρεμαστή-Παραδείσι-Θεολόγος χαρακτηρίζεται από έντονη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Δ/ΒΔ άνεμος δεν σταματάει σχεδόν ποτέ και μπορεί κανείς να δει θερμοκρασίες μέγιστες έως και 10 βαθμούς κάτω π.χ. από τη Λϊνδο!!!!
4. Η απόλυτη ελάχιστη πότε ακριβώς σημειώθηκε? Να υποθέσω 9 Μαρτίου 1987? Η 25 Ιανουαρίου 2022?
5. Αυτό πραγματικά μου κάνει τεράστια εντύπωση και ειδικά σε σχέση με την Ιεράπετρα! Ζώντας εδώ πραγματικά αν με ρωτούσε κάποιος δεν θα έλεγα ότι το Παραδέισι μου φαίνεται και το πιο ηλιόλουστο μέρος του νησιού. Σκέψου ο σταθμός της ΕΜΥ να ήταν στα ΝΑ του νησιού (νοτιότερα της Λίνδου και του Γενναδίου) πόσες ώρες ηλιοφάνειας θα κατέγραφε!!!! Πρέπει η ΝΑ Ρόδος να είναι η περιοχή με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας πανελλαδικά!
Εξαιρετική έρευνα πραγματικά και μας λύνει αρκετές απορίες. Χίλια μπράβο καυσωνάκια, όντως τέτοια posts θέλουμε στο forum. Μια ερώτηση γιατί δεν έχω καταλάβει καλά: To 2022 είναι μέσα στην περίοδο αναφοράς? Γιατί είμαι βέβαιος ότι χιόνισε και στις 25 Ιανουαρίου 2022 στο Παραδείσι- άλλο αν δεν το έστρωσε όπως σε άλλα σημεία του νησιού. Όσο για το λιμάνι της Ρόδου είχα αρχίσει να μυρίζομαι τη φάση όταν είναι όντως δυσανεκτικό μέρος στο χιόνι όταν εγώ στην Ανάληψη στα 170 μέτρα είχα στρωμένο χιόνι μέχρι το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου 2022 (νοτιότερα προς Σγουρού/Καλυθιές ήταν ακόμα περισσότερο) ενώ άτομα που κινήθηκαν στην παλιά πόλη - κοντά δηλαδή στο λιμάνι- μου ανέφεραν ότι απλά έπεσαν νιφάδες μέσα στο χιονόνερο. Επίσης εκείνη την ημέρα ένας ηλικιωμένος γειτονας μου μου είπε ότι εδώ που μένω (Ανάλψηψη) το είχε στρώσει για λίγο (πούδρα) και τον Μάρτιο του 1987, ενώ θυμόταν ότι κάποια χρονιά επί χούντας, όπως μου είπε χαρακτηριστικά (προφανώς εννοούσε το 1968), είχε κάνει γενικά καλό χιόνι στο νησί. Βέβαια ο παππούλης έμενε τότε στο χωριό της Παστίδας (ηπεριωτικό χωριό με κάποια χαρακτηριστικά ηπειρωτικότητας στο κλίμα), οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι απόλυτα για το που ακριβώς (και αν) είχε χιονόστρωση και στην πόλη της Ρόδου το 1968. Τείνω να πιστεύω πως θα είχε στα πιο εσωτερικά και ψηλά μέρη της πόλης (εξάλλου στο ευρύτερο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου το ανάγλυφο είναι σχετικά έντονο).
Τέλος η πρόσφατη κακοκαιρία της Ελπίδας το 2022 έδειξε (όσο κι αν μέχρι τότε θα μου φαινόταν περίεργο) ότι στα βορειανατολικά ημιπεδινά μέρη της Ρόδου (π.χ. Καλυθιές, Φαληράκι, Αφάντου) είναι τελικά πιο εύκολη η χιονόστρωση σε σχέση με τα πιο "προσήνεμα" στο Δ/ΒΔ ημιπεδινά μερη (π.χ. Κρεμαστή, Παραδείσι).
Ετσι για την ιστορία να πω πως από διάφορες γενικές αναφορές, καλοί χιονιάδες στο νησί υπήρξαν στα τέλη Ιανουάριου του 1981 (θα ήταν ενδιαφέρον να μελετήσουμε αυτή την κακοκαιρία κάποια στιγμή), και στα μέσα του Φλεβάρη του 1992. Απλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα χιόνια έφτασαν μέχρι και τα ημιορεινά του νησιού (κάπου στα 400 μέτρα)- όχι σε πεδινά/παράλια