Jump to content
MetFM

Καταχωρήσεις νέων μετεωρολογικών σταθμών-καμερών και γενική συζήτηση επ αυτών

Recommended Posts

13/3: Μετά από 4 χρόνια λειτουργίας τα Βριλήσσια Αττικής ξεπέρασαν τα 90km/h... Μία σπάνια επίδοση όπως αποδεικνύεται από τη βραχύβια λειτουργία του σταθμού...

http://penteli.meteo.gr/stations/vrilissia/

(Πρώτη ημέρα λειτουργίας 11/3/2015).

Link to comment
Share on other sites

ENHMΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΣΕΤΤΑΣ....ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ....

Δυστυχώς τα νέα είναι δυσάρεστα, για τον μετεωρολογικό σταθμό της Σέττας....Μίλησα με τον φίλο πιλότο Γιάννη Παπαδόπουλο, που είναι ο ιδιοκτήτης του σταθμού και με ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα....τα μεταφέρω, όπως μου τα είπε....

"Υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης λόγω βλάβης στο (αυτόνομο) σύστημα στου σταθμού. Λόγω της σπάνιας έντασης χειμώνα, η περιοχή παραμένει απροσπέλαστη με πάνω από ενάμιση μέτρο χιόνι. Έχουν χαθεί σίγουρα πολλά χιλιοστά. Συνολικά έχουν πέσει πολλά μέτρα χιόνι, οπότε χωρίς λειτουργία χιονοκουβέρτας έχουν χαθεί σχεδόν όλα. Συν το ότι δεν ξέρω αν οι μπαταρίες τής κονσόλας του σταθμού έχουν κρατήσει τόσο διάστημα χωρίς ρεύμα. Τι να κάνουμε. Οι συνθήκες εκεί είναι πραγματικά πολύ δυσμενείς για λειτουργία σταθμού"....

Προσωπικά και γενικά, το βλέπω δύσκολο να κρατηθεί ο σταθμός της Σέττας, μιας και ο Γιάννης πλέον ζει και εργάζεται στο εξωτερικό....κρίμα!!!

Link to comment
Share on other sites

Δύο μετεωρολογικοί σταθμοί σε περιοχές του Δ. Τεμπών

Παράθεση

Σε ανακοίνωση του Δήμου Τεμπών επισημαίνονται τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια του 2018 υποβλήθηκαν στον Δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο, δύο αιτήματα που αφορούσαν στην εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή.

Το πρώτο αίτημα διατυπώθηκε από το ΓΕΛ Γόννων.

Μάλιστα είχε προηγηθεί και σχετική  ερευνητική εργασία από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, με θέμα την αξιοποίηση από τους αγρότες των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία με την πρόγνωση καιρού, τα μετεωρολογικά μοντέλα και το κλίμα της περιοχής.

Το δεύτερο αίτημα διατυπώθηκε από τoν δημότη κ. Βασίλη Γρηγορίου-ερασιτέχνη, που ασχολείται με τα καιρικά φαινόμενα, με σκοπό την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας που είναι κατεξοχήν αγροτική.  Το εν λόγω αίτημα αφορούσε στην τοπική κοινότητα Νέσσωνα.

Σεβόμενη τα αιτήματα φορέων και δημοτών της τοπικής κοινωνίας η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα με στόχο της επίλυση τους.

Έτσι οι υπηρεσίες του Δήμου ήρθαν σε άμεση επαφή με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα με τον διευθυντή κ. Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια και την επιλογή του σωστού σημείου.

Προχθές λοιπόν ο απαραίτητος εξοπλισμός εγκαταστάθηκε ο μεν πρώτος στην Τοπική Κοινότητα Γόννων και ο δε δεύτερος στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνα, από τεχνικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χωρίς την παραμικρή δαπάνη του Δήμου Τεμπών.

Αναμένεται λοιπόν σε σύντομο χρονικό διάστημα η έναρξη λειτουργίας της σχετικής ιστοσελίδας, έτσι ώστε τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα στο κοινό».

Και τα λινκ πλεόν των 2 σταθμών 

Γόννοι Τεμπών http://penteli.meteo.gr/stations/gonnoi/

Νέσσωνας Τεμπών http://penteli.meteo.gr/stations/nesson/

Πηγή https://www.larissanet.gr/2019/03/21/dyo-meteorologikoi-stathmoi-se-perioches-tou-d-tempon/

Edited by MeteoTirnavos
Link to comment
Share on other sites

Ξανα σε λειτουργια απο το stravon ο σταθμος στο Σακετα Βυρωνα....μολις 250 μετρα υψομετρο αλλα σε φοβερο σημειο σε "γουβα" μες στην αγκαλια του δασους, και εκτος αστικης θερμονησιδας, δειχνει τι χανουμε στην τσιμεντουπολη και ποσο ιδανικες συνθηκες εχει εστω και κατακαλοκαιρο ο Τρελος...

Σημερα π.χ. με ελαχιστες 22-24 σε Αγια-Ζωγραφου-Παπαγου σε παρεμφερη υψομετρα, το Σακετα εδωσε 18,5....

ΦΟβερη και η ελαχιστη μηνα 12,5 καπου αρχες του μηνος ! Στις μεγιστες ακολουθει κατα ποδας, λογω χαμηλου υψομετρου, μην περιμενουμε και θαυματα !

Link to comment
Share on other sites

Νέες θέσεις μετεωρολογικών σταθμών - όλοι μαζί προστατεύουμε την Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr στα πλαίσια της δημιουργίας ενός πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, για την καλύτερη καταγραφή και αποτύπωση των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή της Αττικής, ενισχύοντας το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής, ενδιαφέρεται για συνεργασία με τις τοπικές αρχές (Δήμους, Περιφέρεια), τα σώματα ασφαλείας και τον Ελληνικό Στρατό (Λιμεναρχεία, Πυροσβεστικά Κλιμάκια, Στρατιωτικές Σχολές και Μονάδες) αλλά και σχολεία για την εύρεση εξωτερικού χώρου όπου θα εγκατασταθεί ο μετεωρολογικός ιστός (Σχήμα 1, αριστερά), καθώς επίσης και τη φιλοξενία της μονάδας μετάδοσης δεδομένων σε κτίριο (Σχήμα 1, δεξιά), στο οποίο θα υπάρχει 24ωρη σύνδεση με το διαδίκτυο.

 

Kymi_new.jpg Console_Davis.jpg

Σχήμα 1. Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός στην Κύμη Εύβοιας (αριστερά) εξωτερική μονάδα και (δεξιά) εσωτερική μονάδα μετάδοσης και λήψης μετεωρολογικών δεδομένων.

 

Η θέση αυτή θα πρέπει να είναι στο έδαφος μακριά από ψηλά κτίρια και δέντρα και αν είναι δυνατόν πάνω από χορτάρι ή χωμάτινη επιφάνεια. Σε περίπτωση που τέτοιος χώρος δεν είναι διαθέσιμος, τότε μπορεί να τοποθετηθεί σε μία ταράτσα μονώροφου κτιρίου ή στα πλαϊνά τείχη ενός κτιρίου, μακριά όμως από μονάδες κλιματισμού ή άλλες μονάδες πηγής θερμότητας.

Τα σημεία ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών εμφανίζονται στον παρακάτω χάρτη και τοποθετούνται πέριξ των περιοχών με κέντρο:

  • Δικαστικά Μαραθώνα (1)

  • Νέα Πέραμος Πάχης (2)

  • Καρελλά Κορωπί (3)

  • Αλεποχώρι (4)

Link to comment
Share on other sites

Nεα μετεοκαμερα στο χωριο Νησι Βαρδας στον Ηλειακο καμπο.Για την τοποθετηση φροντισε ο Θοδωρής Η.Κονδύλης 

Η κάμερα βλέπει δυτικά, νοητά βλέπει το τμήμα από Βάρδα - έως Ανδραβίδα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο κατά την παρατήρηση των μετώπων κακοκαιρίας, όπως εισέρχονται από τα δυτικά. Όπως κάθε κάμερα σε αγροτική, δασική περιοχή, αποτελεί και ένα σύγχρονο παρατηρητήριο για τον κίνδυνο πυρκαγιών με ζωντανή εικόνα προς τις αρμόδιες Αρχές για την πρόληψη και τον έλεγχο τους.

Η κάμερα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο με ανά 15'' βήμα στην διεύθυνση  http://meteo.camera/nisi/ 

ΠεικÏνα ίÏÏÏ ÏεÏιέÏει: ÏÏαίθÏÎ¹ÎµÏ Î´ÏαÏÏηÏιÏÏηÏÎµÏ ÎºÎ±Î¹ ÏÏÏη

Link to comment
Share on other sites

5 νέοι σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών μαζί με κάμερες μερικές εξ αυτών με τρομερή θέα. Όπως αυτές στο ύψωμα της Βουνά σας (του βουνού της Δεσκάτης), η μία "κοιτάει" ΒΑ πρός τον κάμπο της Ελίμειας ενώ η δεύτερη κοιτάει ΝΑ ορός την Δεσκάτη. Ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλοι 3 σταθμοί να είναι online από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Φυσικά για όλα αυτά ανάδοχος ήταν η Στράβων.

vounasa-SE

vounasa-NE

http://penteli.meteo.gr/stations/deskati/

http://penteli.meteo.gr/stations/karpero/

http://penteli.meteo.gr/stations/paliouria/

http://penteli.meteo.gr/stations/vounasa/

Όπως και από εδώ

http://www.stravon.gr/map/

http://www.stravon.gr/pinakas

Edited by george-kozanh
Link to comment
Share on other sites

Ακόμη δύο νέοι σταθμοί ήρθαν να προστεθούν στους υπόλοιπους στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τα χαρακτηριστικά τους τελείως διαφορετικά. Κρατήστε αυτόν της Kίτρινης Λίμνης για τον χειμώνα....

Edited by george-kozanh
Link to comment
Share on other sites

Nέος σταθμός εγκαταστάθηκε πρόσφατα στον ορεινό όγκο της Βουνάσας, στη Δεσκάτη Γρεβενών στα 1530μ υψόμετρο. Ο σταθμός συνοδεύεται από δύο κάμερες. Η πρώτη βλέπει Β-ΒΑ (τα φώτα είναι της πόλης της Κοζάνης, ενώ η δεύτερη προς τα ΝΑ (τα φώτα είναι της Δεσκάτης). Συνολικά εγκαταστάθηκαν 5 σταθμοί και 4 κάμερες στο Δήμο Δεσκάτης στις περιοχές, Δεσκάτη, Παλιουριά, Καρπερό και Δασοχώρι.

http://penteli.meteo.gr/stations/vounasa/

Link to comment
Share on other sites

Αγαπημένα μέρη καθώς για να πάμε στο χωριό  περνάμε από εκεί! Είμαι πολύ χαρούμενος!!  Αχ Δεσκάτη!! Παλιουρά, Δήμητρα, Καρπερό, μετά Άγιοι Θεόδωροι, Ελευθεροχώρι και στάση στα Γρεβενά για τα τελευταία ψώνια πριν ανεβούμε για το χωριό. Η Βουνάσα από τα αγαπημένα μου βουνά ανάμεσα σε Όλυμπο και Βασιλίτσα και από τα καλύτερα παρατηρητήρια.. 

Edited by MeteoTirnavos
Link to comment
Share on other sites

Έχουνε τοποθετήσει 4 καμερες στην κυψελη αρτας 650μ με θέα τα Τζουμέρκα.. 

Τώρα πότε θα λειτουργήσουν δεν ξέρω. 

Link to comment
Share on other sites

Ηδη λειτουργούν από σήμερα.....

http://xenonaskypseli.gr/?page_id=879

 

Exoυν κάποια τεχνικά θεματάκια στο live, αλλά θα διορθωθούν σε 2-3 μέρες όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι!!!

Link to comment
Share on other sites

On 10/9/2019 at 10:03 ΠΜ, valkaniosagrotis είπε:

Καλημέρα, το βάζω εδώ σαν ερώτηση και επειδή δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο στο φόρουμ.

Μήπως να ανοίγει ένα thread για ερασιτεχνικούς σταθμούς, ώστε να υπάρχει μια βάση ανταλλαγής πληροφοριών για υφιστάμενους ή μελλοντικούς σταθμούς και project?

Πχ εγώ σκέφτομαι καιρό τώρα να εγκαταστήσω ένα σταθμό στο Κερατσίνι όπου μένω, δεν έχει η περιοχή κανέναν. Δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει για διάφορους λόγους, ωστόσο καλό θα ήταν να υπήρχε εδώ ένα νημα βοηθητικό για τέτοια εγχειρήματα..

Τι σ'εμποδιζει να γραψεις οτι απορια εχεις σε αυτο το θεμα?

Εκτος και αν δεν καταλαβα καλα σε τι αναφερεσαι φιλε.

Link to comment
Share on other sites

Απο σήμερα ο Βαθύσταλος στον Παρνασσό, θα ανανεώνει 22 ώρες το 24ωρο...off θα είναι μονο 10 το πρωι και 12 το μεσημέρι!!!

http://penteli.meteo.gr/stations/vathistalos/

 

FB_IMG_1569272335506.jpg

FB_IMG_1569272330259.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...