South καυσωνάκιας Posted August 24, 2024 Share Posted August 24, 2024 1 minute ago, KapelosG said: Τεράστια διαφορά μου φαίνεται εμένα, το 36.2 πολύ πιο λογικό στον αυτόματο, τι να πω. Είχε κοντά 19 στα 850 μέση τιμή εκείνος, λίγο κάτω μόνο από Αύγουστο 2010 και 2021 Και γω είμαι σε δίλημμα αν πρέπει να χρησιμοποιώ το 36.2 ή το 34.7 του Ζιακο. Αν πάμε με του Ζιακό πέφτει 0.1C δέκατο η μέση μέγιστη Αυγούστου της Νέας Φιλαδέλφεια ΕΜΥ. Ίσως τελικά να πάω με την τιμή της ΕΜΥ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted August 24, 2024 Share Posted August 24, 2024 58 λεπτά πριν, KapelosG είπε: Πώς γίνεται να έβγαλε μόνο 34.7 το 2012 όταν το Θησείο είχε 36.1. 1.4 κάτω? Τώρα το 37.1 πρεπει να ναι τουλάχιστον 0.5 πάνω από Θησείο! Και εγώ παραξενεύτηκα. Το 36,7 πιο λογικό θα ήταν. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 24, 2024 Share Posted August 24, 2024 1 minute ago, Χιονοσκεπής said: Και εγώ παραξενεύτηκα. Το 36,7 πιο λογικό θα ήταν. χμμ ενδιαφέρον. Μήπως έχει κάνει κανένα τυπογραφικό λάθος. Πάντως τώρα που τα κοίταξα καλύτερα 40.8C μέση μέγιστη μου είχε στείλει η ΕΜΥ λολ (με την υποσημείωση οτι λείπουν πάνω από 10 μέρες από το αρχείο). Εντάξει δεν στέκει, βλέπω δίπλα στις σημειώσεις μου το 36.2 είναι από δημοσίευμα του Ζιακόπουλου (πριν την ανάρτηση του φέτος) αλλά δεν έχω σώσει γμτ το λίνκ. Άρα σε κάποιο άρθρο ο Ζιακό είχε δώσει το 36.2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 24, 2024 Share Posted August 24, 2024 10 hours ago, South καυσωνάκιας said: Mα η Σχοινούσα δεν θέλει πολύ. Ήδη φέτος ανέβηκε στο 19.3 η μέση ετήσια Τ. Άλλα περίπου 48 mm να πέσει ο υετός της μπαίνει οριακά σε κλίμα θερμής ερήμου BWh. Aν συνεχίζει να ανεβαίνει η μέση ετήσια Τ μπορει να χρειάζεται και μόλις 35 mm για να μπεί σε ερημικό. Η Κάσος εντωμεταξύ που ήδη έχει 20άρι μέση ετήσια Τ αρχίζει και γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Κάπου στα 53 mm θέλει για να μπει σε ερημικό. Αν συνεχίσει να ανεβαίνει και εκεί η Τ τότε ίσως και πιο λίγα. Φέτος δες το χάλι στην Κάσο, μόλις 51 mm ετήσιος υετός και μπαίνει Σεπτέμβριος. Έχει ξεπεράσει και την μεγάλη ξηρασία του 1989-1990 η περιοχή. Εξάλλου ο Beck δεν έχει τα στοιχεία της Σχοινούσας ΕΑΑ. Βασίζεται στη χρονοσειρά της Νάξου. Και πρόσεξε πως ήδη για την παλιά χρονοσειρά 1961-1990 o Βeck δίνει ακόμα και την Σαντορίνη τοπικά θερμοστεπική! Αν είχε τα στοιχεία του ΕΑΑ για την Σχοινούσα κάργα θερμή έρημο θα την έδινε ήδη από τη χρονοσειρά του 2041! Εδώ η Σαντορίνη σύμφωνα με τη χρονοσειρά 1961-1990. Έχω καραζουμάρει αλλά πρόσεξε το BSh κλίμα πάνω στο ηφαίστειο! Ακόμα κ 35μμ που λες δεν είναι λίγα. Θεωρητικά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να λέει ότι θα λιγοστεύουν μακροπρόθεσμα. Η Τ ναι σίγουρα θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αλλά πόσο στη Σχοινούσα μέσα στο Αιγαίο με διαρκές μελτέμι τα καλοκαίρια και γενικά φουλ επηρεαζομενη από θάλασσα? Σίγουρα πολύ πιο αργά από ηπειρωτική περιοχή και πόσο μάλλον από αστικά κέντρα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 24, 2024 Share Posted August 24, 2024 (edited) 10 minutes ago, alkis91_2.0 said: Ακόμα κ 35μμ που λες δεν είναι λίγα. Θεωρητικά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να λέει ότι θα λιγοστεύουν μακροπρόθεσμα. Η Τ ναι σίγουρα θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αλλά πόσο στη Σχοινούσα μέσα στο Αιγαίο με διαρκές μελτέμι τα καλοκαίρια και γενικά φουλ επηρεαζομενη από θάλασσα? Σίγουρα πολύ πιο αργά από ηπειρωτική περιοχή και πόσο μάλλον από αστικά κέντρα! Σίγουρα! Τα 35 mm δεν είναι λίγα. Φυσικά δεν ξέρω αν θυμάσαι αλλά υπάρχει μια σύγχυση για την Σχοινούσα (και για πολλούς σταθμούς). Το είχαμε συζητήσει κ πιο παλιά. Έχει τελικά 240 mm ή 220 mm περίπου? Τα κλιματικά δελτία του ΕΑΑ δίνουν 240 mm ενώ τα output του σταθμού 220 mm κλιματική τιμή. Και στο e-kairos βλέπω 220 mm δίνει κλιματική τιμή. Εγώ πάντα πάω με τα κλιματικά δελτία πάντως στα κλιματικά που βγάζω γιατί είναι άμεσα επαληθεύσιμα στο ευρύ κοινό. Edited August 24, 2024 by South καυσωνάκιας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 2 hours ago, South καυσωνάκιας said: Σίγουρα! Τα 35 mm δεν είναι λίγα. Φυσικά δεν ξέρω αν θυμάσαι αλλά υπάρχει μια σύγχυση για την Σχοινούσα (και για πολλούς σταθμούς). Το είχαμε συζητήσει κ πιο παλιά. Έχει τελικά 240 mm ή 220 mm περίπου? Τα κλιματικά δελτία του ΕΑΑ δίνουν 240 mm ενώ τα output του σταθμού 220 mm κλιματική τιμή. Και στο e-kairos βλέπω 220 mm δίνει κλιματική τιμή. Εγώ πάντα πάω με τα κλιματικά δελτία πάντως στα κλιματικά που βγάζω γιατί είναι άμεσα επαληθεύσιμα στο ευρύ κοινό. Για μένα μένα πάντως η Σχοινούσα δεν θα γίνει ποτέ έρημος λογικά στο foreseeable future. Άλλωστε είναι φουλ μάριτιμ περιοχή με μηδενική ηπειρωτικοτητα οπότε ελαχιστο ποτένσιαλ για κάποια αξιόλογη αύξηση της μέσης Τ. Απλά τυχαίνει να είναι κλεισμένη από άλλα μεγαλύτερα νησιά που τις μπλοκάρουν σε κάποιο βαθμό τον υετό από ΝΔ και σε μεγάλο βαθμό αυτόν του βορείου ρεύματος, που επίσης τυχαίνει να είναι οι πιο prevalent και ταυτόχρονα πιο υετοφοροι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή όπως βγαίνει από τα καιρικά patterns που επικρατούν και τα βαρομετρικά που περνούν από κει! Πραγματικό Τζόκερ έχει πιάσει το νησάκι δηλαδή για να γράψει αυτά που γράφει, αφού η ευρύτερη περιοχή δεν έχει ούτε κατά διάνοια δυναμική ερήμου. Αν δεν είχε βάλει σταθμό το ΕΑΑ δεν θα το είχαμε πάρει καν πρέφα και ούτε θα το αναρωτιόμασταν κιόλας 😅 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 50 minutes ago, alkis91_2.0 said: Για μένα μένα πάντως η Σχοινούσα δεν θα γίνει ποτέ έρημος λογικά στο foreseeable future. Άλλωστε είναι φουλ μάριτιμ περιοχή με μηδενική ηπειρωτικοτητα οπότε ελαχιστο ποτένσιαλ για κάποια αξιόλογη αύξηση της μέσης Τ. Ποτέ μη λες ποτέ με την Ελλάδα 😛 Περίμενες οτι φέτος η Ελλάδα θα κόντραρε το ιστορικό ρεκόρ της Κόρδοβας σε μέσες μέγιστες JJA? Η μισή νότια Ελλάδα ξέσκισε το ιστορικό JJA ρεκόρ της Σεβίλλης. Ακόμα και το κέντρο της Αθήνας (Ολ.Κολυμβητήριο ΕΜΥ), Xαροκόπειο, Νέα Φιλαδέλφεια κοκ ξεπέρασαν το ιστορικό ρεκόρ JJA του αεροδρομίου της Σεβίλλης. Το δε Ελληνικό μόλις 0.1C κάτω από το ιστορικό ρεκόρ της Σεβίλλης 75 ετών!Τι να λέμε. Η Τ είναι ένας παράγοντας ο υετός είναι πολύ αστάθμητος. Δεν θέλει πολύ να δώσει 20 mm πιο κάτω μέσο ετήσιο υετό. Ειδικά αν η σωστή τιμή τελικά είναι τα 220 mm τότε αν πέσει στα 200 mm θα μιλάμε για όριο εισόδου στο ερημικό κλίμα. Κ δεν θέλει πολύ να το κάνει αυτό. Με 2 σερί ακόμα ξηρά έτη το καταφέρνει άνετα γιατί έχει μόνο 10 έτη στη ντάτα της! Edited August 25, 2024 by South καυσωνάκιας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 1 ώρα πριν, alkis91_2.0 είπε: Για μένα μένα πάντως η Σχοινούσα δεν θα γίνει ποτέ έρημος λογικά στο foreseeable future. Άλλωστε είναι φουλ μάριτιμ περιοχή με μηδενική ηπειρωτικοτητα οπότε ελαχιστο ποτένσιαλ για κάποια αξιόλογη αύξηση της μέσης Τ. Απλά τυχαίνει να είναι κλεισμένη από άλλα μεγαλύτερα νησιά που τις μπλοκάρουν σε κάποιο βαθμό τον υετό από ΝΔ και σε μεγάλο βαθμό αυτόν του βορείου ρεύματος, που επίσης τυχαίνει να είναι οι πιο prevalent και ταυτόχρονα πιο υετοφοροι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή όπως βγαίνει από τα καιρικά patterns που επικρατούν και τα βαρομετρικά που περνούν από κει! Πραγματικό Τζόκερ έχει πιάσει το νησάκι δηλαδή για να γράψει αυτά που γράφει, αφού η ευρύτερη περιοχή δεν έχει ούτε κατά διάνοια δυναμική ερήμου. Αν δεν είχε βάλει σταθμό το ΕΑΑ δεν θα το είχαμε πάρει καν πρέφα και ούτε θα το αναρωτιόμασταν κιόλας 😅 Εδώ έκανε 44 βαθμούς στην Μήλο, τι να λέμε τώρα. Έχει ξεφύγει η νότια Ελλάδα. Υπάρχουν σταθμοί στην Αττική που θα δώσουν πάνω από 31 μέση απλή για όλο το καλοκαίρι, με τον Ιούνιο μέσα! Αδιανόητο. Το μελτέμι έχει γίνει...πιστολάκι για τα μαλλιά. Edited August 25, 2024 by Χιονοσκεπής 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 13 minutes ago, Χιονοσκεπής said: Υπάρχουν σταθμοί στην Αττική που θα δώσουν πάνω από 31 μέση απλή για όλο το καλοκαίρι, με τον Ιούνιο μέσα! Για μένα πιο εντυπωσιακό φέτος για την Αττική είναι αυτό που είπα πιο πάνω. Ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ μέσων μέγιστων καλοκαιρινού τριμήνου της Σεβίλλης. Βασικά όχι μόνο από το αεροδρόμιο αλλά ακόμα και αν συγκρίνουμε τους θερμότερους Davis fan aspirated σταθμούς της Σεβίλλης με τους αντίστοιχους της Αθήνας. Φάγαμε τα βάθη της Ανδαλουσίας στην Αθήνα λέμε. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 Συμφωνώ αλλά πάλι καταλήγουμε ότι μόνο μια ηπειρωτική περιοχή μπορεί να δει τέτοιες θεαματικές αυξήσεις στην Τ. Και η Αττική με βοριάδες γίνεται καραηπειρωτικη του κερατά, ειδικά το Ελληνικό Πειραιάς κλπ που με τον συγκεκριμένο άνεμο ξεφεύγει τελείως. Άσε που έχει κ τη θερμονισήδα-τέρας επιπλέον, γιατί αν ήταν χωριό απλά δε θα βλέπαμε ποτέ αυτά τα νούμερα! Η Μήλος όντως ακραίο αυτό που έκανε όμως έγιναν align άρρωστα πράγματα σε ποιοτικά χαρακτηριστικά για να γραφτεί το 44ρι που λογικά δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ! Η Σχοινούσα... τα είπα πιο πάνω δεν με πείθετε 😅 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 1 hour ago, alkis91_2.0 said: Η Σχοινούσα... τα είπα πιο πάνω δεν με πείθετε 😅 Λέω να το σκεφτείς καλύτερα 😇 Αυτό το σκηνικό στη Σχοινούσα που φαίνεται στη φώτο δεν θέλει και πολύ να πιάσει έρημο πάντως. Δες εδώ την Sulina στη Ρουμανία. Ψυχροστεπικό με ακριβώς τα ίδια mm με Σχοινούσα Ο Beck λοιπόν που όντως έχει τα στοιχεία της Sulina δίνει ήδη ψυχρή έρημο στη παρούσα χρονοσειρά 1991-2020 δίπλα στις ακτές της Sulina Ποιός μας λέει ότι ένας 2ος σταθμός στη Σχοινούσα δεν μπορεί άνετα να δίνει πιο κάτω υετό? Δες την περιοχή της Σχοινούσας από την φώτο, το τοπίο είναι εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Ελλάδας. Νομίζω στατιστικά είναι πιθανόν. Το ίδιο φαντάζομαι βλέπει και η προβολή που κάνει ο Beck για τις ακτές δίπλα από την Sulina ήδη από την υπάρχουσα χρονοσειρά, η οποία όπως είπα έχει ακριβώς τoν ίδιο μέσο ετήσιο υετό με την Σχοινούσα. Μπορεί πχ αυτή η τοποθεσία που έχει τραβηχτεί η φωτό στη νότια Σχοινούσα ήδη μακριά από τον σταθμό του ΕΑΑ να έχει πιο κάτω υετό από το ΕΑΑ ο οποίος βρίσκεται φουλ σε ανοιχτωσιά και σε υψόμετρο (70 μέτρα) στο σχολείο του νησιού. Μπορεί σε μηδενικό υψόμετρο λίγο νοτιότερα στη Σχοινούσα να χάνονται αυτά τα 40 mm ή 20 mm (αν τελικά 220 mm είναι η σωστή τιμή). Eδώ να πούμε από την Μικρή Βίγλα της Νάξου παραδίπλα έχει 60 mm πιο κάτω. Και δες λοιπόν παρακάτω τι προβολή κάνει για το 2071 ο Beck. Μια τεράστια έκταση της παραλιακής Ρουμανίας την δίνει ψυχρή έρημο μόνο βασιζόμενος στα στοιχεία της Sulina. Αν ο Beck είχε τα στοιχεία της Σχοινούσας και της Κάσου σου λέω οτι σίγουρα θα έδινε θερμό ερημικό κλίμα τοπικά σε διάφορα πολύ περιορισμένα σημεία στην Ελλάδα. Edited August 25, 2024 by South καυσωνάκιας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) @alkis91_2.0 Δες και εδώ Η περιοχή που υπολογίζω θα τα σπάει είναι 2 χλμ νοτιότερα του Γυμνασίου της Σχοινούσας σε μηδενικό υψόμετρο. Δες εδώ κατάσταση. Τεράστιες εκτάσεις επι εκτάσεων φουλ arid σκηνικό. Πραγματική έρημος δείχνει πλάκα πλάκα 😂🤣 Ειδικά αυτό εδώ το σημείο. Και εδώ το περιβάλλον στο Γυμνάσιο της Σχοινούσας. Όσο το βλέπω τόσο πείθομαι οτι τελικά παίζει να είναι ήδη ερημικό το κλίμα εκεί. 😂🤣 Edited August 25, 2024 by South καυσωνάκιας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 2 ώρες πριν, South καυσωνάκιας είπε: Λέω να το σκεφτείς καλύτερα 😇 Αυτό το σκηνικό στη Σχοινούσα που φαίνεται στη φώτο δεν θέλει και πολύ να πιάσει έρημο πάντως. Δες εδώ την Sulina στη Ρουμανία. Ψυχροστεπικό με ακριβώς τα ίδια mm με Σχοινούσα Ο Beck λοιπόν που όντως έχει τα στοιχεία της Sulina δίνει ήδη ψυχρή έρημο στη παρούσα χρονοσειρά 1991-2020 δίπλα στις ακτές της Sulina Ποιός μας λέει ότι ένας 2ος σταθμός στη Σχοινούσα δεν μπορεί άνετα να δίνει πιο κάτω υετό? Δες την περιοχή της Σχοινούσας από την φώτο, το τοπίο είναι εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Ελλάδας. Νομίζω στατιστικά είναι πιθανόν. Το ίδιο φαντάζομαι βλέπει και η προβολή που κάνει ο Beck για τις ακτές δίπλα από την Sulina ήδη από την υπάρχουσα χρονοσειρά, η οποία όπως είπα έχει ακριβώς τoν ίδιο μέσο ετήσιο υετό με την Σχοινούσα. Μπορεί πχ αυτή η τοποθεσία που έχει τραβηχτεί η φωτό στη νότια Σχοινούσα ήδη μακριά από τον σταθμό του ΕΑΑ να έχει πιο κάτω υετό από το ΕΑΑ ο οποίος βρίσκεται φουλ σε ανοιχτωσιά και σε υψόμετρο (70 μέτρα) στο σχολείο του νησιού. Μπορεί σε μηδενικό υψόμετρο λίγο νοτιότερα στη Σχοινούσα να χάνονται αυτά τα 40 mm ή 20 mm (αν τελικά 220 mm είναι η σωστή τιμή). Eδώ να πούμε από την Μικρή Βίγλα της Νάξου παραδίπλα έχει 60 mm πιο κάτω. Και δες λοιπόν παρακάτω τι προβολή κάνει για το 2071 ο Beck. Μια τεράστια έκταση της παραλιακής Ρουμανίας την δίνει ψυχρή έρημο μόνο βασιζόμενος στα στοιχεία της Sulina. Αν ο Beck είχε τα στοιχεία της Σχοινούσας και της Κάσου σου λέω οτι σίγουρα θα έδινε θερμό ερημικό κλίμα τοπικά σε διάφορα πολύ περιορισμένα σημεία στην Ελλάδα. Σχοινούσσα και κάποια νησιά του Αιγαίου ίσως ήταν ψυχρή έρημος σε κάποια χρονοσειρά στα τέλη του 19ου - αρχές 20ου αι. που είχε κατά διαστήματα ξηρασία η νότια Ελλάδα 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 36 minutes ago, Χιονοσκεπής said: Σχοινούσσα και κάποια νησιά του Αιγαίου ίσως ήταν ψυχρή έρημος σε κάποια χρονοσειρά στα τέλη του 19ου - αρχές 20ου αι. που είχε κατά διαστήματα ξηρασία η νότια Ελλάδα Ναι εκεί την περίοδο 1890-1910 μέχρι 1920 το κόβω και γω οτι οριακά η Σχοινούσα μπορεί να έδινε ερημικό κλίμα. Τώρα για το ψυχρό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Η Σχοινούσα είναι πολύ πολύ ήπια περιοχή για να έχανε 1.4 βαθμούς σε μέση ετήσια Τ και να έπεφτε κάτω από τους 18.0 που χρειάζεται για να κάνει είσοδο στο ψυχρό ερημικό κλίμα. Το υπερ της είναι οτι μιλάμε για πολύ μικρό νησάκι. Δε νομίζω οτι έχει τόσο σημαντική διαφορά σε μέσες ετήσιες Τ ακόμα και 100 χρόνια πίσω να πάμε. Όπως τώρα δεν μπορεί να ανέβουν πολύ οι μέσες ετήσιες Τ έτσι και τότε δε νομίζω μπορούσαν να πέσουν τόσο σημαντικά λόγω της θάλασσας και του μικρού μεγέθους του νησιού που την προστατεύει από τα θερμοκρασιακά άκρα. O Beck πάντως για τη χρονοσειρά 1901-1930 πάλι δίνει θερμοστεπικό κλίμα στην Ελλάδα μόνο στην περιοχή της Αναβύσσου και στις πολύ νότιες ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ενώ για τη χρονοσειρά 1931-1960 έδινε θερμοστεπική τοπικά και την Σέριφο Edited August 25, 2024 by South καυσωνάκιας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 Υπερβολές! Ενδιαφέρον πάντως αυτό στη Ρουμανία δεν το ήξερα καν ότι έχουμε τέτοια περιοχή στην Ευρώπη... Πάντως το ότι η Σχοινούσα μοιάζει με έρημο θα μπορούσε κάλλιστα να οφείλεται στο ότι τα λιγοστά είδη φυτών που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στις Κυκλάδες, δεν ευδοκιμούν σε συνθήκες 50+ μμ λιγότερο λόγω της ιδιαίτερης θέσης του συγκεκριμένου νησιού... Σε αντίθεση με τη ΝΑ Ρουμανία που μας έδειξες όπου στο μέλλον ο χάρτης δείχνει μια μεγαλη συμπαγή έκταση να μετατρέπεται σε ψυχρή έρημο, αυτό δεν ισχύει στις Κυκλάδες, αφού τα μμ εκει είναι αρκετά πιο πάνω. Η Σχοινούσα είναι απλά σαν να κρατάει ομπρέλα οτταν βρέχει επειδη είναι κλεισμένη από παντού! Για μένα η γνήσια πρωταθλήτρια Ελλάδας είναι η Κάσος που είναι ανοιχτή από παντού κ δε μπορεί να σταυρωσει χιλιοστό! Αλλά όντας και αυτή νησί exposed στο Αιγαίο, η μελλοντική αύξηση της Τ και εκεί θα είναι περιορισμένη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 38 minutes ago, alkis91_2.0 said: Υπερβολές! Ενδιαφέρον πάντως αυτό στη Ρουμανία δεν το ήξερα καν ότι έχουμε τέτοια περιοχή στην Ευρώπη... Πάντως το ότι η Σχοινούσα μοιάζει με έρημο θα μπορούσε κάλλιστα να οφείλεται στο ότι τα λιγοστά είδη φυτών που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στις Κυκλάδες, δεν ευδοκιμούν σε συνθήκες 50+ μμ λιγότερο λόγω της ιδιαίτερης θέσης του συγκεκριμένου νησιού... Σε αντίθεση με τη ΝΑ Ρουμανία που μας έδειξες όπου στο μέλλον ο χάρτης δείχνει μια μεγαλη συμπαγή έκταση να μετατρέπεται σε ψυχρή έρημο, αυτό δεν ισχύει στις Κυκλάδες, αφού τα μμ εκει είναι αρκετά πιο πάνω. Η Σχοινούσα είναι απλά σαν να κρατάει ομπρέλα οτταν βρέχει επειδη είναι κλεισμένη από παντού! Για μένα η γνήσια πρωταθλήτρια Ελλάδας είναι η Κάσος που είναι ανοιχτή από παντού κ δε μπορεί να σταυρωσει χιλιοστό! Αλλά όντας και αυτή νησί exposed στο Αιγαίο, η μελλοντική αύξηση της Τ και εκεί θα είναι περιορισμένη. Δεν κατάλαβες... Ο αμέσως διπλανός σταθμός της Sulina στη Ρουμανία η Tulcea (η πρωτεύουσα της επαρχίας εκεί) παίζει σχεδόν στα 500 χιλιοστά που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Sulina. Μόνο η Sulina έχει τέτοιο κλίμα σε ολόκληρη την Ρουμανία, μετά ξεφεύγει η φάση σε όλους τους τριγύρω σταθμούς. Με βάση την προβολή των στοιχείων της Sulina βγάζει ψυχρή έρημο ο Beck ήδη στην παρούσα χρονοσειρά. Στην μελλοντική προβολή για το 2071 πιάνει οριακά και παρυφές της Tulcea η ψυχρή έρημος που σήμερα έχει 500άρα mm... Οπότε τα 305 χιλιοστά της διπλανής Μικρής Βίγλας, τα 295 της Νάξου ή τα 320 των Κουφονησίων δεν νομίζω μπορούν να σταθούν ως επιχείρημα εύκολα. Άσε που πιο κάτω η Σαντορίνη είναι στα 280 χιλιοστά ήδη. Είναι περικυκλωμένη από παντού η Σχοινούσα βρε συ χαχα. Αν είναι να σε πιάσει η έρημος δεν δραπετεύεις εύκολα 😂 Εγώ πάντως ψηφίζω οτι η νότια παραλιακή Σχοινούσα σε μηδενικό υψόμετρο είναι ήδη θερμή έρημος 😇 Edited August 25, 2024 by South καυσωνάκιας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 4 hours ago, South καυσωνάκιας said: Δεν κατάλαβες... Ο αμέσως διπλανός σταθμός της Sulina στη Ρουμανία η Tulcea (η πρωτεύουσα της επαρχίας εκεί) παίζει σχεδόν στα 500 χιλιοστά που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Sulina. Μόνο η Sulina έχει τέτοιο κλίμα σε ολόκληρη την Ρουμανία, μετά ξεφεύγει η φάση σε όλους τους τριγύρω σταθμούς. Με βάση την προβολή των στοιχείων της Sulina βγάζει ψυχρή έρημο ο Beck ήδη στην παρούσα χρονοσειρά. Στην μελλοντική προβολή για το 2071 πιάνει οριακά και παρυφές της Tulcea η ψυχρή έρημος που σήμερα έχει 500άρα mm... Οπότε τα 305 χιλιοστά της διπλανής Μικρής Βίγλας, τα 295 της Νάξου ή τα 320 των Κουφονησίων δεν νομίζω μπορούν να σταθούν ως επιχείρημα εύκολα. Άσε που πιο κάτω η Σαντορίνη είναι στα 280 χιλιοστά ήδη. Είναι περικυκλωμένη από παντού η Σχοινούσα βρε συ χαχα. Αν είναι να σε πιάσει η έρημος δεν δραπετεύεις εύκολα 😂 Εγώ πάντως ψηφίζω οτι η νότια παραλιακή Σχοινούσα σε μηδενικό υψόμετρο είναι ήδη θερμή έρημος 😇 Εγώ σου λέω πέρα από θερμονισήδες κλπ, ότι μια νησιωτική περιοχή θα έχει σίγουρα μικρότερη αύξηση Τ από μια αντίστοιχη ηπειρωτική. Άγνωστο πόσο, αλλά δεν ξέρω πάλι αν το λαμβάνει υπόψη του και κατά πόσο ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί ο Μπέκ! Επίσης εκεί στη Ρουμανία είναι σίγουρα πιο εύκολο να μπεις σε έρημο με τον τύπο του κοπεν αφού μιλάμε για 50% τουλάχιστον καλοκαιρινό υετό οπότε έχει πέναλτι. Στη Σχοινούσα το καλοκαίρι παίζει να βρέχει λιγότερο και από την ατακαμα - όλος ο υετός είναι χειμερινός! Τέλος πραγματικά πέρα από την μελλοντική πρόβλεψη της μέσης Τ, πιστεύω ότι είναι προς το παρών αδύνατον να προβλέψει κάποιος επιστημονικά αν θα μειωθεί ή θα αυξηθεί ο υετός σε κάποια περιοχή. Η Αθήνα πχ έχει δει 2β αύξηση σε 100 χρόνια αλλά και ταυτόχρονη αύξηση υετού, ειδάλλως θα ήταν BSh πολλά χρόνια τώρα! Edited August 25, 2024 by alkis91_2.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 4 λεπτά πριν, alkis91_2.0 είπε: Εγώ σου λέω πέρα από θερμονισήδες κλπ, ότι μια νησιωτική περιοχή θα έχει σίγουρα μικρότερη αύξηση Τ από μια αντίστοιχη ηπειρωτική. Άγνωστο πόσο, αλλά δεν ξέρω πάλι αν το λαμβάνει υπόψη του και κατά πόσο ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί ο Μπέκ! Επίσης εκεί στη Ρουμανία είναι σίγουρα πιο εύκολο να μπεις σε έρημο με τον τύπο του κοπεν αφού μιλάμε για 50% τουλάχιστον καλοκαιρινό υετό οπότε έχει πέναλτι. Στη Σχοινούσα το καλοκαίρι παίζει να βρέχει λιγότερο και από την ατακαμα - όλος ο υετός είναι χειμερινός! Τέλος πραγματικά πέρα από την μελλοντική πρόβλεψη της μέσης Τ, πιστεύω ότι είναι προς το παρών αδύνατον να προβλέψει κάποιος επιστημονικά αν θα μειωθεί ή θα αυξηθεί ο υετός σε κάποια περιοχή. Η Αθήνα πχ έχει δει 2β αύξηση σε 100 χρόνια αλλά και ταυτόχρονη αύξηση υετού, ειδάλλως θα ήταν BSh πολλά χρόνια τώρα! Η Αττική θα σωθεί, αν σωθεί, από κατακλυσμούς τύπου Μπάλλου και Ζορμπά. Θα δούμε πολλές χρονιές με 100 μμ ως τον Οκτώβριο στο Κέντρο και 200αρια σε 3 μέρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 2 minutes ago, Χιονοσκεπής said: Η Αττική θα σωθεί, αν σωθεί, από κατακλυσμούς τύπου Μπάλλου και Ζορμπά. Θα δούμε πολλές χρονιές με 100 μμ ως τον Οκτώβριο στο Κέντρο και 200αρια σε 3 μέρες. Ας βλέπουνε κ καμία Ελπίδα όσο το επιτρέπουν οι Τ ακόμα γιατί σε λίγες 10ετιες αυτά θα είναι μακρινές αναμνήσεις όπως πάει το πράμα! Edited August 25, 2024 by alkis91_2.0 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 Μόλις τώρα, alkis91_2.0 είπε: Ας βλέπουνε κ καμία Ελπίδα όσο το επιτρέπουν οι Τ ακόμα γιατί σε λίγες 10ετιες αυτά θα είναι μακρινές αναμνήσεις όπως πάει το πράμα! Οι μέρες υετού είναι το θέμα και η κακή απορροφησιμότητα των κατακλυσμών από το έδαφος. Νομίζω τελευταία σεζόν με βαρύ καιρό και πολλές ημέρες υετού ήταν το 18-19. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 (edited) 44 minutes ago, alkis91_2.0 said: Επίσης εκεί στη Ρουμανία είναι σίγουρα πιο εύκολο να μπεις σε έρημο με τον τύπο του κοπεν αφού μιλάμε για 50% τουλάχιστον καλοκαιρινό υετό οπότε έχει πέναλτι. Στη Σχοινούσα το καλοκαίρι παίζει να βρέχει λιγότερο και από την ατακαμα - όλος ο υετός είναι χειμερινός! Mα αφού παραδίπλα στη Sulina δίνει 500άρες. Άλλοι 2 σταθμοί ερασιτεχνικοί που είδα στα 20 χλμ είναι πάλι πάνω από 400 mm. Επίσης η μέση ετήσια Τ εκεί είναι της πλάκας 12 βαθμοί. Όσο πέναλτι κ να ρίξει ο τύπος του Κoppen πάλι δεν είναι εύκολο να μπει έρημο με 400αρες βρε συ κ όμως ο Beck στη προβολή το δίνει. Quote Η Αθήνα πχ έχει δει 2β αύξηση σε 100 χρόνια αλλά και ταυτόχρονη αύξηση υετού, ειδάλλως θα ήταν BSh πολλά χρόνια τώρα! Aυτό το συζητήσαμε και παλιότερα. Πλέον δεν είναι έτσι. Έχουμε μπει στον 4ο χρόνο συστηματικής μείωσης του υετού. Δες το Θησείο που πλέον ξαναγύριζει μέτα από αρκετά χρόνια σε θερμοστεπικό σε χρονοσειρά 10ετίας. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα πάμε αλλά πλέον αυτό το ''αύξηση υετού'' στην Αθήνα αρχίζει και γίνεται non current. Πάντως μην ξεχνάς ακόμα και μέσα στην Αττική σε παραλιακές περιοχές δίπλα δίπλα έχουμε δει κάτι τεράστιες διαφορές ετήσιου υετού. Δες πχ διαφορές μεταξύ Πειραιά Λιμάνι ΕΑΑ ή Πειραιά ΕΑΑ με Πειραιά Παιδαγωγική: 50 mm διαφορά μέσα 1.5 με 3 χλμ απόσταση! Οπότε το να έχει 2χλμ νοτιότερα η Σχοινούσα 20-30mm λιγότερο δεν είναι άπιαστο. Αν η περιοχή το έχει για ερημικό κλίμα τπτ δε τη σταματάει. Κ εγώ σου λέω οτι το τοπίο της Σχοινούσας μας προϊδεάζει οτι είναι στο όριο για έρημος. Κάνει καραμπάμ από τα ερημικά τοπία που βλέπουμε στη Σχοινούσα και συνήθως στην επιστήμη η πιο απλή εξήγηση είναι συχνά και η σωστή. Edited August 25, 2024 by South καυσωνάκιας Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 25, 2024 Share Posted August 25, 2024 Τι λέτε να ανοίξω κανα poll αν η νότια Σχοινούσα πιάνει ερημικό κλίμα? Να δούμε τι θα μας πουν και οι άλλοι? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χιονοσκεπής Posted August 26, 2024 Share Posted August 26, 2024 11 ώρες πριν, South καυσωνάκιας είπε: Ναι εκεί την περίοδο 1890-1910 μέχρι 1920 το κόβω και γω οτι οριακά η Σχοινούσα μπορεί να έδινε ερημικό κλίμα. Τώρα για το ψυχρό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Η Σχοινούσα είναι πολύ πολύ ήπια περιοχή για να έχανε 1.4 βαθμούς σε μέση ετήσια Τ και να έπεφτε κάτω από τους 18.0 που χρειάζεται για να κάνει είσοδο στο ψυχρό ερημικό κλίμα. Το υπερ της είναι οτι μιλάμε για πολύ μικρό νησάκι. Δε νομίζω οτι έχει τόσο σημαντική διαφορά σε μέσες ετήσιες Τ ακόμα και 100 χρόνια πίσω να πάμε. Όπως τώρα δεν μπορεί να ανέβουν πολύ οι μέσες ετήσιες Τ έτσι και τότε δε νομίζω μπορούσαν να πέσουν τόσο σημαντικά λόγω της θάλασσας και του μικρού μεγέθους του νησιού που την προστατεύει από τα θερμοκρασιακά άκρα. O Beck πάντως για τη χρονοσειρά 1901-1930 πάλι δίνει θερμοστεπικό κλίμα στην Ελλάδα μόνο στην περιοχή της Αναβύσσου και στις πολύ νότιες ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ενώ για τη χρονοσειρά 1931-1960 έδινε θερμοστεπική τοπικά και την Σέριφο Cfa o Βόρειος Έβρος ε; Τον είχα για οριακό Dfa με αρνητική μέση απλή Τ τον Ιανουάριο Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted August 26, 2024 Share Posted August 26, 2024 2 minutes ago, Χιονοσκεπής said: Cfa o Βόρειος Έβρος ε; Τον είχα για οριακό Dfa με αρνητική μέση απλή Τ τον Ιανουάριο Χμμμ, λίγο tricky το Dfa για πεδινό Έβρο χαμηλών υψομέτρων ακόμα και για τότε. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkis91_2.0 Posted August 26, 2024 Share Posted August 26, 2024 14 hours ago, South καυσωνάκιας said: Mα αφού παραδίπλα στη Sulina δίνει 500άρες. Άλλοι 2 σταθμοί ερασιτεχνικοί που είδα στα 20 χλμ είναι πάλι πάνω από 400 mm. Επίσης η μέση ετήσια Τ εκεί είναι της πλάκας 12 βαθμοί. Όσο πέναλτι κ να ρίξει ο τύπος του Κoppen πάλι δεν είναι εύκολο να μπει έρημο με 400αρες βρε συ κ όμως ο Beck στη προβολή το δίνει. Aυτό το συζητήσαμε και παλιότερα. Πλέον δεν είναι έτσι. Έχουμε μπει στον 4ο χρόνο συστηματικής μείωσης του υετού. Δες το Θησείο που πλέον ξαναγύριζει μέτα από αρκετά χρόνια σε θερμοστεπικό σε χρονοσειρά 10ετίας. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα πάμε αλλά πλέον αυτό το ''αύξηση υετού'' στην Αθήνα αρχίζει και γίνεται non current. Πάντως μην ξεχνάς ακόμα και μέσα στην Αττική σε παραλιακές περιοχές δίπλα δίπλα έχουμε δει κάτι τεράστιες διαφορές ετήσιου υετού. Δες πχ διαφορές μεταξύ Πειραιά Λιμάνι ΕΑΑ ή Πειραιά ΕΑΑ με Πειραιά Παιδαγωγική: 50 mm διαφορά μέσα 1.5 με 3 χλμ απόσταση! Οπότε το να έχει 2χλμ νοτιότερα η Σχοινούσα 20-30mm λιγότερο δεν είναι άπιαστο. Αν η περιοχή το έχει για ερημικό κλίμα τπτ δε τη σταματάει. Κ εγώ σου λέω οτι το τοπίο της Σχοινούσας μας προϊδεάζει οτι είναι στο όριο για έρημος. Κάνει καραμπάμ από τα ερημικά τοπία που βλέπουμε στη Σχοινούσα και συνήθως στην επιστήμη η πιο απλή εξήγηση είναι συχνά και η σωστή. Άπιαστο δεν είναι τίποτα, απλά οι πιθανότητες να ισχύσει αυτό έστω και στο μακρινό μέλλον μου φαίνονται άπειροελάχιστες... επίσης θα μελετήσω τη μορφολογία της ρουμανικης "ερήμου" μπας κ βρούμε καμία εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό! Όσο για την Αθήνα, ναι οκ 2-3 χρόνια δε βρέχει αλλά τι είναι 2 ή 3 ή 5 χρόνια μπροστά στο υετικό τέρας για την Αθήνα που λέγεται 1991-2020?! Link to comment Share on other sites More sharing options...