Spyros Snowstorm Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) 1 ώρα πριν, Χιονοσκεπής είπε: Το αστείο είναι ότι η παρούσα κατάσταση δεν ικανοποιεί ούτε τον Καυσωνάκια, γιατί σοβαρό καύσωνα δεν έχει δει. Κάτι σκόρπια 40αρια - 41αρια, αμφιβάλλω αν έχει γράψει 40 το Θησείο μέχρι στιγμής. Χίλιες φορές καλοκαίρι με έναν, δύο δυνατούς καύσωνες μέσα, και ανάμεσα δροσερά διάστηματα. Πάρα αυτό το παρατεταμένο μαρτύριο Edited July 13 by Spyros Snowstorm 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) Παίζει στην ΝΑ Ευρώπη κ Βαλκάνια να βιώνουμε αυτό το τύπου '' heat dome'' που εγκλωβίζει τις θερμές αέριες μάζες για βδομάδες? Κάπως έτσι προσομοιάζει η φάση. Edited July 13 by South καυσωνάκιας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[weathermaniac] Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) Δεν έχω δει 500αρια ευρωπαίου, θα τα δούεμ αργότερα αυτά, αλλά νομίζω διαταξιακά, παραμένει καλός για Παρασκευή -Σάββατο. να τη η λιμνίτσα... Edited July 13 by [weathermaniac] Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapelosG Posted July 13 Share Posted July 13 Ζούμε το δίδυμο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 1858 απ' την ανάποδη. Τότε που όλη η Αττική ήταν σκεπασμένη με χιόνια για 2 μήνες σερί, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιανουαρίου ήταν 7.2 βαθμοί και του Φεβρουαρίου 7.7 στο Θησείο. Πεντέλες και άλλες τέτοιες περιοχές θα είχαν μέσες μέγιστες κοντά στους 3 βαθμούς κελσίου, ενώ στην εισβολή της 30ης Ιανουαρίου 1858 εμφανίστηκαν με άνεση θερμοκρασίες -10 βαθμών και κάτω σε πολλές περιοχές αναλογιζόμενοι το -6.1 στο Θησείο και το πάγωμα του Κηφισού. 166 χρόνια μετά ζούμε την απόλυτη αηδία, το ανάποδο δηλαδή Ιούνιο με μέση μέγιστη μεγαλύτερη από τους περισσότερους ιουλιους και Ιούλιο με μέσες μέγιστες που θα αγγίξουν τους 39. Αυτά για όσους λένε ότι το κλίμα δεν μεταβάλλεται ταχέα, όχι απλά αλλάζει αλλά γίνεται πιο γρήγορα απ' ότι προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε. Ως το 2100 θα είναι ανυπόφορη η κατάσταση στο όριο του μη βιώσιμου σε εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα! 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
larissa_mare Posted July 13 Share Posted July 13 Δεν ξέρω αν κάποιος κρατάει στατιστικά απο εσωτερικές σπιτιού αλλά εμένα σημερα κλειστές πόρτες παράθυρα έπιασε 30,8 μέγιστη, με 40 εξωτερική. Ίσως ειναι και καλα για επάνω όροφο ;). / Κάψα συνεχίζει στους χάρτες μας.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[weathermaniac] Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) δείτε πως ο ευρωπαίος κόβει το κύμα καύσωνα στα 2 το Σάββατο τζίφος ευρωπαίος η συνέχεια του πάντως μάλλον για κλάματα είναι.. Ας βρέξει βέβαια τότε να πάρουμε την τζούρα μας και βλέπουμε.. μαζί με αυτό πιστεύω πλουσιοπάροχο σε υετό. Edited July 13 by [weathermaniac] 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kibo Posted July 13 Share Posted July 13 1 minute ago, larissa_mare said: Δεν ξέρω αν κάποιος κρατάει στατιστικά απο εσωτερικές σπιτιού αλλά εμένα σημερα κλειστές πόρτες παράθυρα έπιασε 30,8 μέγιστη, με 40 εξωτερική. Ίσως ειναι και καλα για επάνω όροφο ;). / Κάψα συνεχίζει στους χάρτες μας.. Σήμερα το μεσημέρι μεσα το σπίτι 33 βαθμοί..... Συνήθως όταν επιστρέφω κατά τις 7-8 από την δουλειά είναι στους 31-32. Με το που σβήσει ο Ιάπωνας ακόμα και το βράδυ ανεβαίνει στους 29-30. Στην Αθήνα όταν κάψουν τα τσιμέντα η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Νομίζω πως περισσότερο κόστος φέτος θα έχει η ψύξη του χώρου παρά η θέρμανση.... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
larissa_mare Posted July 13 Share Posted July 13 2 λεπτά πριν, Kibo είπε: Σήμερα το μεσημέρι μεσα το σπίτι 33 βαθμοί..... Συνήθως όταν επιστρέφω κατά τις 7-8 από την δουλειά είναι στους 31-32. Με το που σβήσει ο Ιάπωνας ακόμα και το βράδυ ανεβαίνει στους 29-30. Στην Αθήνα όταν κάψουν τα τσιμέντα η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Νομίζω πως περισσότερο κόστος φέτος θα έχει η ψύξη του χώρου παρά η θέρμανση.... Ναι αυτα τα τσιμέντα.. όντως θα αυξηθεί γενικά το κόστος ψύξης καθώς τα καλοκαίρια ακριβαινουν δυστυχώς τα ρεύματα λογω ζήτησης..κι εμένα μην νομίζεις στον πολύ καύσωνα εχει το καλο οτι κοιμάσαι με ανοιχτές πόρτες και ανεμιστήρα αλλα με 29βαθμους γενικά λιγο πάνω λίγο κάτω Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos*snow Posted July 13 Share Posted July 13 3 ώρες πριν, Χιονοσκεπής είπε: Εγώ είδα πασίγνωστο μετεωρολόγο να λέει ότι δεν έχουμε καύσωνα βάσει του ορισμού της ΕΜΥ, επειδή έχει 28 βαθμούς μέγιστη η...Σύρος και επειδή οι ελάχιστες σε ορεινές περιοχές πέφτουν κάτω απ τους 26 Δεν γνωρίζω ποιος και τι γιατί δεν έχω χρόνο να κάτσω να ψάξω και να δω δημοσιεύσεις .... αλλά Επειδή για 3-4 ώρες(άντε και 6 σου λέω εγώ) το 24ωρο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το όριο της ελάχιστης (σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές) που έχει υποθεί ως ελάχιστη για καύσωνα δεν τον θεωρούν καύσωνα....πολύ κακός φυσικά...όταν τα 5/6 της ημέρας - του 24ωρου η θερμοκασία βρίσκεται πάνω από τους 26-27 βαθμούς και ειδικά τις ώρες κατά τις οποίες κάνει όλες τους τις δραστηριότητες ένας άνθρωπος και άρα τον επιβαρίνει πολλαπλάσια δεν μπορείς να μην το θεωρείς καύσωνα(ειδικά όταν το 1/3 τουλάχιστον της διάρκειας της ημέρας ο υδράργυρος βρίσκεται πάνω από τους 34-35 βαθμύς με το heat index στους 40+)!!!!....επίσης ακόμα και αυτές τις 4-5 ώρες το πολύ που "δροσίζει" η αίσθηση ζέστης (heat index) ακόμα και τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα βρίσκεται πάλι πάνω από τα όρια των επιπέδων θερμοκρασίας του κάυσωνα... δηλαδή μπορεί ναι μεν να έχει 25 βαθμούς αλλά με την υγρασία η αίσθηση μπορεί να είναι στους 27 ..το θέμα είναι και τι βιώνει ο ανθρώπινος οργανισμός.... δυστυχώς έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με αυτά που θεωρούσαμε μεγάλες ζέστες και καύσωνες μέχρι τη δεκαετία του 90...και βλέπω ότι σε μερικά χρόνια θα αλλάξουν και άλλο προς το χειρότερο και αν δεν έχουμε 45άρια γενικκευμένα και ελάχιστες 30+ δεν θα λέμε για καύσωνα..... εν το μεταξύ είναι παρόμοια η κατάσταση με αυτη που ζούμε τον χειμώνα που έρχεται ψυχρή εισβολή κι επειδή δεν το έχουν διατυπώσει κάποιοι μετεωρολόγοι στην πρόβλεψή τους ως ψυχρή εισβολή κι επειδή δεν κάνει τόσο κρύο στη Αθήνα και τη δυτική και νότια χώρα δεν το θεωρούν ψυχρή εισβολή και το αντίθετο(όταν έχει κρύο και χιόνια μόνο η Αθήνα και ας έχει φυσιολογικές τιμές η υπόλοιπη χώρα μιλάνε για υπερχιονιάδες και πολικές εισβολές σε όλη τη χώρα)........ Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι..... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berdon Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) 18 λεπτά πριν, larissa_mare είπε: Δεν ξέρω αν κάποιος κρατάει στατιστικά απο εσωτερικές σπιτιού αλλά εμένα σημερα κλειστές πόρτες παράθυρα έπιασε 30,8 μέγιστη, με 40 εξωτερική. Ίσως ειναι και καλα για επάνω όροφο ;). / Κάψα συνεχίζει στους χάρτες μας.. Τώρα στο σπίτι στο Χαϊδάρι μόλις με ενημέρωσε ο πατέρας μου ότι έχουν 35,2 (!) και 32,8 εξωτερική.Φυσικά και πέταξα ένα "όντως τώρα;;;!;!!!"😬 Edited July 13 by Berdon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
menidi Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) 11 λεπτά πριν, sotos*snow είπε: Δεν γνωρίζω ποιος και τι γιατί δεν έχω χρόνο να κάτσω να ψάξω και να δω δημοσιεύσεις .... αλλά Επειδή για 3-4 ώρες(άντε και 6 σου λέω εγώ) το 24ωρο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το όριο της ελάχιστης (σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές) που έχει υποθεί ως ελάχιστη για καύσωνα δεν τον θεωρούν καύσωνα....πολύ κακός φυσικά...όταν τα 5/6 της ημέρας - του 24ωρου η θερμοκασία βρίσκεται πάνω από τους 26-27 βαθμούς και ειδικά τις ώρες κατά τις οποίες κάνει όλες τους τις δραστηριότητες ένας άνθρωπος και άρα τον επιβαρίνει πολλαπλάσια δεν μπορείς να μην το θεωρείς καύσωνα....επίσης ακόμα και αυτές τις 4-5 ώρες το πολύ που "δροσίζει" η αίσθηση ζέστης (heat index) ακόμα και τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα βρίσκεται πάλι πάνω από τα όρια των επιπέδων θερμοκρασίας του κάυσωνα... δηλαδή μπορεί ναι μεν να έχει 25 βαθμούς αλλά με την υγρασία η αίσθηση μπορεί να είναι στους 27 ..το θέμα είναι και τι βιώνει ο ανθρώπινος οργανισμός.... δυστυχώς έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με αυτά που θεωρούσαμε μεγάλες ζέστες και καύσωνες μέχρι τη δεκαετία του 90...και βλέπω ότι σε μερικά χρόνια θα αλλάξουν και άλλο προς το χειρότερο και αν δεν έχουμε 45άρια γενικκευμένα και ελάχιστες 30+ δεν θα λέμε για καύσωνα..... εν το μεταξύ είναι παρόμοια η κατάσταση με αυτη που ζούμε τον χειμώνα που έρχεται ψυχρή εισβολή κι επειδή δεν το έχουν διατυπώσει κάποιοι μετεωρολόγοι στην πρόβλεψή τους ως ψυχρή εισβολή κι επειδή δεν κάνει τόσο κρύο στη Αθήνα και τη δυτική και νότια χώρα δεν το θεωρούν ψυχρή εισβολή και το αντίθετο(όταν έχει κρύο και χιόνια μόνο η Αθήνα και ας έχει φυσιολογικές τιμές η υπόλοιπη χώρα μιλάνε για υπερχιονιάδες και πολικές εισβολές σε όλη τη χώρα)........ Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι..... Εγώ πάντως βλέπω και πολλούς να λένε "στα λευκά όλη η χώρα" έχοντας χιόνι μόνο σε κάτι ημιορεινά και ημιπεδινά κεντρικής και βόρειας χώρας. Την ώρα που στην Αθήνα ήμαστε με ζακετούλες. Να τα λέμε κι αυτά. Υπάρχει και η άλλη όψη. Edited July 13 by menidi 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos*snow Posted July 13 Share Posted July 13 10 λεπτά πριν, menidi είπε: Εγώ πάντως βλέπω και πολλούς να λένε "στα λευκά όλη η χώρα" έχοντας χιόνι μόνο σε κάτι ημιορεινά και ημιπεδινά κεντρικής και βόρειας χώρας. Την ώρα που στην Αθήνα ήμαστε με ζακετούλες. Να τα λέμε κι αυτά. Υπάρχει και η άλλη όψη. Ναι εννοείται έτσι είναι...δεν το έγραψα για την Αθήνα αλλά ως παράδειγμα....χιονίζει στη Θράκη ....θεβετε όλη χώρα λένε κτλ κτλ...γενικά υπάρχουν λάθος διατυπώσεις φυσικά οι περισσότερες είναι για τα κλικ και την τηλεθέαση.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 13 Share Posted July 13 Παρακάτω μια μικρή άσκηση επι χάρτου για να κατανοήσουμε τι έρχεται. Έκανα μια γρήγορη στατιστική προβολή με βάση το 12άρι του τζίφου για την Σπάρτη ΕΜΥ μέχρι τις 29/7. Υπολόγισα roughly τις μέγιστες θερμοκρασίες με βάση τον ΜΟ των ENS. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο συντηρητικός γίνεται στις μέγιστες που έχω βάλει (κόβω περίπου μισό βαθμό με έναν βαθμό από όσο γνωρίζω εμπειρικά οτι μπορεί να πιάσει η Σπάρτη). Προσοχή αυτή η στατιστική προβολή αφορά τον ΜΟ και όχι το κύριο. Μου βγάζει μια μέση μέγιστη Τ στους 39.6C. Aν υπολογίσουμε με βάση το κύριο η μέση μέγιστη θα είναι άνω των 40.0C και μέχρι περίπου 40.4C... Mε κίτρινο οι προβλέψεις μου, με κόκκινο οι Τ που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Σπάρτη ΕΜΥ. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
larissa_mare Posted July 13 Share Posted July 13 1 ώρα πριν, Berdon είπε: Τώρα στο σπίτι στο Χαϊδάρι μόλις με ενημέρωσε ο πατέρας μου ότι έχουν 35,2 (!) και 32,8 εξωτερική.Φυσικά και πέταξα ένα "όντως τώρα;;;!;!!!"😬 Πωπω!! Μετά πώς να μην θέλει μερα νυχτα Ιάπωνα 😞 Η απορία μου θα ηταν αν ηταν μεσα στο σπίτι μέχρι να φτάσει 35 ή απλα έλειπε κι έφτασε τόσο, γιατι το πρώτο ειναι ζορικο.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berdon Posted July 13 Share Posted July 13 6 λεπτά πριν, larissa_mare είπε: Πωπω!! Μετά πώς να μην θέλει μερα νυχτα Ιάπωνα 😞 Η απορία μου θα ηταν αν ηταν μεσα στο σπίτι μέχρι να φτάσει 35 ή απλα έλειπε κι έφτασε τόσο, γιατι το πρώτο ειναι ζορικο.. Έλειπαν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας άρα λογικό πιστεύω που έπιασε τόσο... Ελπίζω σε καμία βροχή ( ποτέ δεν ξέρεις) το Σάββατο ώστε να πέσει ακόμα και πρόσκαιρα η θερμοκρασία 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DENNISLA Posted July 13 Author Share Posted July 13 Έφερα γούρι πανάθεμά με που άνοιξα το θέμα…. Μας έκαψα όλους!!! 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[weathermaniac] Posted July 13 Share Posted July 13 (edited) αικον 12αρι💙 υετός ευρωπαίου. Το πρωινό του ήταν τελικά καλύτερο, αλλά κυρίως λογω ταιμινγκ. σε μη οργανωμένες λίμνες, εδώ αυτή είναι η καλύτερη κατανομή υετού. Συνήθως έτσι βγαίνουν τα ωραία με βδ όμως ρεύμα.. Τώρα στο 18αρι θεωρώ ότι παραμέενει καλό, αν και λογικά θα είχε λλιγότερο καλή συνέχεια. σενάριο 33 Πολλά υετικά σενάρια στο ευρωπαϊκό τζίφος για βρίσιμο και στο 18αρι... Edited July 13 by [weathermaniac] 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WEATHER-FUN Posted July 13 Share Posted July 13 Εδώ δείχνει μελτέμι αύριο & Δευτέρα ενώ στη συνέχεια άνοδο σε τρομακτικά επίπεδα. Παρασκευή 19/7 και Σάββατο 20/7 οι 2 πιο καυτές μέρες με μίνι καύσωνα. Από Κυριακή 21/7 σταδιακά σε πτώση με μελτέμια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
South καυσωνάκιας Posted July 14 Share Posted July 14 (edited) Πέρα από τα ρεκορ σε μέσες μέγιστες και οι ελάχιστες κ οι μηνιαίες Τ θα συντριβούν αν βγουν αυτά. Edited July 14 by South καυσωνάκιας 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[weathermaniac] Posted July 14 Share Posted July 14 Καλημέρα, ο τζίφος συνεχίζει να σπάει τα νεύρα. Την ίδια στιγμή το αικον για Σάββατο δίνει την καλύτερη κακοκαιρία για φέτος το καλοκαίρι 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yata Posted July 14 Share Posted July 14 11 hours ago, KapelosG said: Ζούμε το δίδυμο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 1858 απ' την ανάποδη. Τότε που όλη η Αττική ήταν σκεπασμένη με χιόνια για 2 μήνες σερί, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιανουαρίου ήταν 7.2 βαθμοί και του Φεβρουαρίου 7.7 στο Θησείο. Πεντέλες και άλλες τέτοιες περιοχές θα είχαν μέσες μέγιστες κοντά στους 3 βαθμούς κελσίου, ενώ στην εισβολή της 30ης Ιανουαρίου 1858 εμφανίστηκαν με άνεση θερμοκρασίες -10 βαθμών και κάτω σε πολλές περιοχές αναλογιζόμενοι το -6.1 στο Θησείο και το πάγωμα του Κηφισού. 166 χρόνια μετά ζούμε την απόλυτη αηδία, το ανάποδο δηλαδή Ιούνιο με μέση μέγιστη μεγαλύτερη από τους περισσότερους ιουλιους και Ιούλιο με μέσες μέγιστες που θα αγγίξουν τους 39. Αυτά για όσους λένε ότι το κλίμα δεν μεταβάλλεται ταχέα, όχι απλά αλλάζει αλλά γίνεται πιο γρήγορα απ' ότι προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε. Ως το 2100 θα είναι ανυπόφορη η κατάσταση στο όριο του μη βιώσιμου σε εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα! Αντίστοιχο δίμηνο με το τωρινό το Αύγουστος-Σεπτεμβριος 1952 (και 1946) που ήταν 4 βαθμούς πάνω από τα κλιματικα του 20ου αιώνα. Αυτή η κυκλοφορία δεν είναι πρωτόγνωρη. Αλλά τώρα την εχουμε σε εναν πλανήτη θερμότερο κατά 1,7 βαθμους από τοτε. Δε θα είναι τα καλοκαίρια του 2025 και 2026 έτσι 100% Κοιτάξτε επίσης πόσο θερμό ήταν το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Ελαφρως ψυχρότερο μόνο από τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2023 και θερμότερο από το εξίσου καυτό 1994. Ζούμε ένα σύγχρονο 1952 τους τελευταίους μήνες, σίγουρα τα περισσότερα έτη ως το 2040 θα είναι ψυχρότερα από το πρώτο 7μηνο του 2024 σε αποκλισεις. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yata Posted July 14 Share Posted July 14 (edited) 4 minutes ago, [weathermaniac] said: Καλημέρα, ο τζίφος συνεχίζει να σπάει τα νεύρα. Την ίδια στιγμή το αικον για Σάββατο δίνει την καλύτερη κακοκαιρία για φέτος το καλοκαίρι Δε θα πέσει μέσα ο Τζιφός, παντα πέφτει έξω σε τέτοιες περιπτώσεις. ΘΑ έχει σχετική δροσια και αστάθεια την περίοδο 18-22/7 καθώς συμφωνούν όλα τα άλλα μοντέλα Edited July 14 by Yata 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[weathermaniac] Posted July 14 Share Posted July 14 (edited) πρωινός ευρωπαίος.. Μακάρι απλά...] 500αρια τζίφου αικον ευρωπαϊκού για Σάββατο Edited July 14 by [weathermaniac] 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
menidi Posted July 14 Share Posted July 14 Και η κατακαημένη Αττική στο παιχνίδι του υετού!!! Μακάρι να γίνει το θαύμα. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorios_polos Posted July 14 Share Posted July 14 Μακάρι το άλλο σκ να κάνει μπουρίνια... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...