Jump to content


  • Μηνύματα

    • Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τα πέτρινα χρόνια της Αττικής γιατί απλά δεν ευνοήθηκε μια περιοχή, πανελλαδικά οι χειμώνες από το 1993 ως το 2001 ήταν σαφώς ανώτεροι απ' το 2018-2025 πχ. Ειδικά σε ορεινό ημιορεινό επίπεδο είχε κάνει κάποιες κακοκαιρίες στα θεωρητικά "μαύρα χρόνια της Αθήνας" που ήταν πάρα πολύ σοβαρές ειδικά στη βόρεια χώρα με φορτωμένα τα βουνά με χιόνια σε ακραίο βαθμό σε ορισμένες περιστάσεις, είμαστε συνολικά πολύ πίσω τα τελευταία 8 χρόνια. Η κλιματική κρίση δεν φαίνεται στα σπάνια (χιόνι Αθήνας) αλλά στα συνηθισμένα (χιόνια στα 800+ μέτρα) και εκεί δεν έχει υπάρξει διάστημα που να έχουμε πιάσει μεγαλύτερο πάτο απ' τον τωρινό. Μακάρι να μας κάνει σοβαρό Φλεβάρη αλλά ούτε ο φετινός χειμώνας αποτελεί εξαιρετική περίπτωση, είναι όμως σαφώς καλύτερος απ' τους ανύπαρκτους τελευταίους 2 χειμώνες. Μακάρι να αποτελεί απλά έναν κύκλο και όχι μια νέα πραγματικότητα 
    • Δεν ξέρω γιατί πρέπει να μετακινούνται συνέχεια τα γκολποστ. Δεν γίνεται να βρέχει όλο το χρόνο, δεν γίνεται να χιονίζει όλο το χρόνο. Οι φωτιές ανάβουν κυρίως από ανθρωπογενή παρέμβαση, όχι επειδή έβρεξε 20 χιλιοστά περισσότερο ή λιγότερο κάτι μήνες πριν. Τα δάση στην Αττική εν προκειμένω δεν είναι αρχαία. Η κλιματική/περιβαλλοντική καταστροφή είναι ότι τα εμποδίζουμε να αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο όπως γίνεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα η Πεντέλη σταμάτησε να συμπεριφέρεται ως βουνό μετά τις πυρκαγιές της δεκαετίας του 90. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το αν θα κατέβει ή όχι αυλώνας στα Βαλκάνια, έχει όμως σχέση με τις θερμοκρασίες που μπορούν να αναπτυχθούν στις όμορες περιοχές της.  Ανεξάρτητα από την ανθρωπογενή παρέμβαση βρισκόμαστε στη μέση μιας μεσοπαγετώνιας περιόδου και χρονικά μετά από τη Μικρή Παγετώνια περίοδο που τελείωσε στα μέσα του 19ου αιώνα. Δυστυχώς ως χιονόφιλοι δεν θα προλάβουμε την επόμενη αφού η διάρκεια της ζωής μας είναι πολύ μικρή.  Η Θεσσαλονίκη ποτέ δεν είχε τον υετό για να έχει μεγάλες χιονοστρώσεις. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η συχνότητα των μικρότερων χιονιών που είχε με βάση τα όσα γνωρίζουμε από τις διάφορες καταγραφές και μέσω της συζήτησης που γίνεται στο φόρουμ. Οι κλιματικές μεταβολές και οι ξηρότερες ή υγρότερες περίοδοι δεν είναι τωρινό φαινόμενο, το αν στέρεψαν τα νερά στη Ρούμελη δεν είναι κάτι που συνέβη πρώτη φορά και δεν θα είναι και η τελευταία. 
    • Υπάρχει αρνητικό για άλλους που δεν είδαν και εχουν επίσης χρόνια να δούνε. Τι να πει κάποιος που μένει στην Κοζάνη, όλα τα μοντέλα του έδιναν 40cm ακόμη και στο nowcast και τελικά δεν είδε τίποτα; Οταν λεω αρνητικά, εννοώ με βάση αυτά που περιμέναμε. Κατα τα άλλα το σύστημα αυτό έδωσε στην χωρα μας το 110% αυτών που θα μπορούσε. 
    • Το ότι όλα τα βλέπεις υπό το πρίσμα του αν χιόνισε στη Μεσογείων είναι το λογικό σου σφάλμα. Η Θεσσαλονίκη που έχει βάλει σε 25 χρόνια μόνο 4-5 καλά χιόνια (>20cm) δεν είναι ανωμαλία ; Ας μην πάμε σε βουνά και ορεινές περιοχές που η ανωμαλία είναι ανευ προηγουμένου με άχιονες βουνοκορφές μέσα Γενάρη και 30αρια σε υψόμετρα άνω των 1500μ. Οι πηγές 2 χρόνια στα βουνά της Ρούμελης ήταν στερεμένες. Λέγε ότι θες αλλά εσύ είσαι ο υπερβολικός.  
  • Θέματα

  • Στατιστικά Φόρουμ

    • Σύνολο Θεμάτων
      528
    • Σύνολο Μηνυμάτων
      532,8k
  • Εορτάζουν σήμερα

    No users celebrating today
×
×
  • Δημιουργία νέου...